Legkeresettebb tartalmak:

GTA V csalások | Tőzsde | GTAO: Bikers (MC) | GTAO Szintek | RDR | GTAPlaceTV

Klasszikus GTA részek a GOG.com kívánságlistáján

2012.04.12 12:38  |  Írta: Ben Dover  |  Forrás: GOG.com

Felkerült az összes klasszikus Grand Theft Auto epizód a GOG.com (korábban Good Old Games) kívánságlistájára, így már szavazni is lehet rájuk. De mi is az a GOG.com?

Valószínűleg sokaknak meggyűlt már a baja a régi, de annál jobb játékok mai rendszereken való futtatásával. Ezek a klasszikusok nyilván a megjelenéskori konfigurációkkal voltak kompatibilisek, és az informatikai fejlődésnek köszönhetően ritkán futnak ugyanúgy például egy Windows 7 operációs rendszeren, mint anno DOS-on vagy Win98-on. A GOG.com abból a célból jött létre, hogy ezeket a nosztalgikus címeket optimalizálják a mai rendszerekre, hogy a felhasználónak már ne kelljen trükközni, bat fájlokat írni, vagy futtatási paramétereket szerkeszteni.

Konkrétan a GOG.com csapata kijavítja a kódban azokat a kisebb hibákat, amik meggátolják a rendes működést. Ha ez nem sikerül, külső emulátor programot építenek be (pl. DOSBox), de mindebből a vásárló csak annyit tapasztal, hogy duplakattintásra ugyanúgy fut a játék. A legvégén némi bónusz tartalmat, például artworköt, eredeti manualt, háttérképeket, vagy soundtracket is mellékelnek a csomaghoz.

Igaz ugyan, hogy a GTA1 és GTA2 ingyenesen letölthető a Rockstar Classics oldalról, de nem mindig működnek rendesen. Windows 7 alatt például a GTA1 míg egyeseknél hibátlanul fut, másoknál olyan hibát produkál (ha egyáltalán elindul), hogy mentés után a fájl tönkremegy, és a következő indításnál kifagy a játék, egyes konfigurációkon pedig el sem indul [Korrigálta: Visali]. Ugyanez lehet a gond a GTA2-nél is. A GTA London 1969-et pedig DOSBox-szal is körülményes futtatni, sőt az ingyenes 1961 küldetéscsomag legtöbbször el sem indul vele.

Ha viszont elég szavazat gyűlik össze a GOG.com-on, a srácok nekiállnak "átportolni" és feljavítani a klasszikusokat, valószínűleg sokak örömére. Ha gondoljátok, az alábbi linkeken lehet szavazni, amihez rövid regisztráció szükséges:

Megjegyzés: A trilógia lemezen kiadott verziók egyébként a 2002. novemberében létezett konfigurációkra lettek optimalizálva, és a játékok maxmiális képernyőfelbontása csupán 1024x768-as, illetve a ReadMe fájlban felhívják rá a figyelmet, hogy egyes konfigurációkon nem indul el a játék, vagyis az optimalizált változatok is igencsak korosak már.

Mr.Vercetti

Offline
2012. 04. 12. 17:52
na a gta 1-el pont mostanában szenvedtem,mert ment rendesen,de csak közvetlen a feltelepítés után,örülök hogy végre lesz "portolása",márha összegyűlik elég szavazat,reménykedek, mindegyik gta-ra raktam egy szavazatot
totyak

Offline
2012. 04. 12. 19:49
Nekem semmi bajom nem volt a Rockstar oldaláról letöltött két verzióval. Azok elvileg az újabb Windows-okkal már kompatibilisek, de ugye amikor azokat csinálták, talán az XP volt a legújabb, így fordulhat elő, hogy a Win7 nem barátságos velük némely felhasználónál. Egyébként érdekes, mert nekem az eredeti, lemezes GTA 1 is vígan fut Win7 alatt és nem nyafog semmiért. Úgy tűnik én a szerencsések közé tartozom.
Visali

Offline
2012. 04. 12. 22:50
Gege, nem tudom, hogy amit leírtál szubjektív tapasztalat-e, de nálam például hibátlanul futnak a régi GTA-k Windows 7-en, ezért korrigáltam a hírt, és odaírtam néhány tudnivalót a trilógia lemezes változatokról, amik érdekesek lehetnek.
Gege

Offline
2012. 04. 12. 23:33
Visali: GTA1 és GTA2 fut rendesen (Rockstar Classics verzió), bár előbbinél a menüben képi hibák vannak. A London viszont emulátorral fut (nem eredeti, de több verziót is próbáltam), azon belül is a High Color és Low Color DOS változat hajlandó elindulni, felbontásbeli hibákkal. (3DFX és Windows verzió nem megy).

1961 kiegészítő pedig CD hiányára panaszkodva nem indul (valszeg a warez London lehet a baja, majd ha lesz alkalmam kipróbálom eredetivel is.)

Mentenem nem sikerült (GTA1ben nemtom hogy kell), állítólag annál is crashel a játék.

Oprendszer: Win7 SP1 x64

Hozzászólok

Social
Kövess minket Facebookon, Twitteren és Tumblren, a főbb hírek mellett különböző érdekességeket is posztolunk!Tumblr
Ki van itt?
Jelenleg 14 vendég böngészi az oldalunkat.
Kiemelt partnereink
Társoldalak