Legkeresettebb tartalmak:

GTA V csalások | Tőzsde | GTAO: Bikers (MC) | GTAO Szintek | RDR | GTAPlaceTV

Agyi elváltozást okoznak az erőszakos videojátékok

2011.11.30 11:13  |  Írta: Visali  |  Forrás: GamePolitics

Érdekes dolgot fedezett fel a Radiological Society of North America (RSNA) a legújabb kutatása során: az erőszakos videojátékok játszása agyi elváltozást okoz a fiataloknál. A kutatócsoport fMRI segítségével vizsgálta a 22 fiatal, 18 és 29 év közötti férfi agyán történő változásokat, amelyek a kognitív funkciók és az érzelmi kontroll módosulásában nyilvánul meg már egy hét játszás után.

Ezt arra az eredményre alapozzák, hogy a véletlenszerűen kiválasztott emberek agya a szerv elülső részein a vizsgálat tesztek után kisebb aktivitást mutat. Fontos megjegyezni, hogy a huszonkét tesztalany korábban nem, vagy csak kicsit voltak kitéve az erőszakos videojátékok hatásának. Két 11 fős csoporotra osztották őket. Az egyik grupp otthoni környezetben egy teljes hétig napi 10 órát játszott, majd a következő héten tartózkodottt a játéktól. A másik csoport ezalatt a 14 nap alatt végig mellőzte a játékot. Ezt követően valamennyiükön elvégeztek egy érzelmi interferencia-tesztet, mely során gombokat kellet megnyomniuk a vizuálisan megjelenő szavak színe alapján, melyek között erőszakot idéző és erőszakot nem idéző szavak is voltak, majd egy kognitív feladattal is megbirkóztak.

A kutatás tudományos végeredménye, hogy az első teszt során az elülső lebeny, a másodiknál pedig az elülső agykéreg (anterior cenguláris) mutatott kisebb aktivitást a kiindulási héten mért adatokhoz képest, vagyis mindössze egy hét alatt csökkent az agy végrehajtó részének teljesítmény.

"Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az erőszakos videojátékok hosszú távon hatást gyakorolnak az agyműködésre." - jelentette ki Dr. Yang Wang kutatóprofesszor-helyettes.

csaba292

Offline
2011. 11. 30. 13:43
Az oké, de mekkorát? Mindig azzal jönnek hogy akik akciójátékkal játszanak tömeggyilkosok lesznek... Hasonlítsuk csak össze hogy hány ember ölt vallási okokból és hány a játékok miatt? Vallás win
totyak

Offline
2011. 11. 30. 17:59
Az nincs leírva, hogy negatív változás történt az agyban. Lehet, hogy sokkal kedvesebbek lettek a játékosok. VAgy csak az én figyelmemet kerülte el valami?
Visali

Offline
2011. 11. 30. 18:51
totyak: "...kisebb aktivitást mutat."

Egyébként most ezen csámcsog a sajtó, a magyar is. Szerintem ennek lesz még következménye.
totyak

Offline
2011. 11. 30. 19:14
A kisebb aktivitás nálam nem azt jelenti, hogy egresszív lesz az ember. Ha az én agyam kevésbé aktív, akkor bezombulok és bámulok magam elé
Hannibal

Offline
2011. 11. 30. 19:56
Valamire rá kell verni, hogy miért egyre hülyébbek az emberek.
Ragnar

Offline
2011. 11. 30. 23:08
szerintem van benne valami...
Shotgun

Offline
2011. 12. 02. 06:46
Hát, nem csodálom, ha az agyi funkciók kicsit "lelassulnak", ha egy ember napi tíz órát csak erőszakos játékokkal tölt. Mennyi esély van arra, hogy ezek után valaki elolvas egy jó könyvet, ami nem ponyvaregény, vagy jobb esetben tanul 1-2 órát? Azért a relatív dolgokat is meg kéne vizsgálni...

Hozzászólok

Social
Kövess minket Facebookon, Twitteren és Tumblren, a főbb hírek mellett különböző érdekességeket is posztolunk!Tumblr
Ki van itt?
Jelenleg 17 vendég böngészi az oldalunkat.
Kiemelt partnereink
Társoldalak