Akció-reakció

A Grand theft Auto sorozatot nem érintő viták helye.
Válasz küldése
Avatar
The Cleansing Fire
Törzstag
Hozzászólások: 2153
Csatlakozott: 2012. 07. 11. 19:25

Akció-reakció

Hozzászólás Szerző: The Cleansing Fire » 2014. 11. 08. 21:20

Helló mindenkinek!

Először is szeretném elmondani, hogy már igen régóta fórumozok, nem csak ez az oldal a népszerű telephelyeim egyike, fönt vagyok több politikával, könyvekkel, történelemmel foglalkozó blogon/fórumon is, és tudom, hogy a vita egy nagyon jó módszere az indulatok levezetésének és a konklúzió megtalálásának. Nagyjából helyes azt állítanom, hogy a kommentelők helyi és mostani garnitúrájából elég régi vagyok, ha nem a legrégebbi, mindenesetre van már valamekkora történetem ezen az oldalon, én is vitáztam többekkel.
Ezek a viták roppant hasznosak a maguk nevében, én élvezem kritikával illetni mások munkáját, a saját munkámat, bárkit és bármit, természetesen építő jelleggel, és megpróbálok az ésszerűség határain belül meg is maradni a saját véleményem mellett, amiért aztán érvelni is fogok rendesen. Azt is el kell ismernem, hogy én tényleg durván vitázom, tehát az obstrukciótól kezdve a moralizálásig is elmegyek, mert szeretem meggyőzni a többi embert a saját igazamról - őszintén szólva mindenki szereti maga mellé állítani a másikat, vagy egy frontot alkotni többekkel a másik ellen.
Amiről viszont itt beszélni szeretnék, az egy olyan dolog, amin jó lenne, ha elgondolkoznának néhányan. De a legjobb az lenne, ha mindenki elgondolkodna azon, amit itt le fogok írni. Mint vitázó én is sokszor ellene voltam a békés megoldásoknak, de azt hiszem, hogy úgy nagyjából bebizonyítottam, hogy mielőtt az én részemről, de lehetőleg az ellenfél részéről is elmérgesedne a helyzet kiszállok, és megpróbálom máshogy lerendezni a dolgokat.
Ami viszont az oldalon régebben folyt, és még most sem zárult le teljesen, már nem ehhez a sportszerűen űzött vitához tartozik. Nem mondom, hogy mikor kezdődött el, nyilván előtte is voltak összetűzések különböző témák miatt, emberek miatt, de sajnos még most is fennáll ez az önpusztító állapot, hogy mindenki mindenkor képes a másik torkának ugrani az első apró megszólalásra, amit meg is próbálnak félremagyarázni, hogy okuk legyen egy erőszakosabb beszólásra. Nyilván mindenkinek van szar időszaka, nekem is van, volt és gondolom, hogy lesz is még, de én olyankor általában elkerülöm az oldalt. Ez viszont már nem erről szól. Egyes emberek vagy vérszemet kaptak, vagy olyan nyomás van rajtuk, hogy egyszerűen nem tudják máshogy levezetni, mint azzal, hogy egy jót anyázzanak egy nyilvános fórumon. És mivel ez mindig úgy kezdődik, hogy a másik visszaüt, könnyű is belemelegedni egy vitába.
A feszültség levezetésével nincsen baj szerintem, nagyon hasznos lehet a maga módján egészen addig, amíg nem lesz belőle olyanoknak is kára, akiknek nem kéne! Mert látjuk, hogy megbüntetnek vitázókat, meg is érdemlik, ha odáig fajult a dolog, de őszintén szólva - és ha ez nagyon banálisan hangzik, akkor is gondoljatok bele - csak a vita kedvéért odáig beszélni, hogy bezárjanak egy egész fórumot? Na srácok, ez az, ami nem kóser. Meg kellene tanulni együtt élni azzal, hogy nem mindenhol tolerálják az olyan vitát, ami nem építő jellegű, de ehelyett személyeskedő, és csak a szarozásról szól. Sem a fórum szabályzata, sem a látogatók nem élvezik egy idő után az ilyet, bár tény, hogy mások veszekedését hallgatni néha nyugtató és izgalmas lehet, NEM EZ A CÉL! A vitának értelmes, célt szolgáló oldala van, és az egymást keresztező vélemények érvrendszerei alapján hivatott segíteni az egyik résztvevő, vagy egy harmadik fél döntését. Nyilván az is vita, amikor a saját igazadat és nézeteidet próbálod ütköztetni a másikéval, hogy lelki szilárdságot és tartást nyerj, illetve, hogy bővítsd a látóteredet.
Arra viszont minden vitában fel kell készülni, hogy a közvélemény hangot ad a saját mondandójának, és valakinek az oldalára áll, ezzel bárki kerülhet kínos helyzetbe, mert kisebbségben marad. Egy vita ilyenkor aztán kifejezetten el tud durvulni, és megkezdődik az, aminél az ősemberek már a bunkóikat is használták, nem csak az agyukat. Viszont abba bele kell gondolni, hogy hogyan is reagálhat egy kívülálló.
Egy szimpla, normális ember csak megírja, hogy kivel ért egyet, illetve a saját érveit szegezi a a vitázó feleknek, és ezzel ő is belekerül a forgatagba. Egy fórumon sok ember ilyen, én is ehhez a kaszthoz tartozom. Vannak akik csak kívülről nézik a dolgokat, ők nem sok vizet zavarnak. De azt ne felejtsük el, hogy mindig van egy nagyobb hal, aki már igencsak zavarja majd a vizet, amiben a vitázók pancsolnak.
És ebben az esetben jön el az, hogy a vita mint akció az egyenlet egyik oldalán helyezkedik el, és mint akcióra, rögtön jön egy egyenlő erejű, és ellentétes akció, egy reakció. Ez az én részemről az ellenvélemény, a nagyobb hal, az admin részéről, akinek feladatköre a fórum rendbentartása pedig a statárium lesz, vagyis a vita megakadályozása. Ez pedig vagy a vitázó felekkel, vagy a helyszínnel való foglalkozás eredménye lesz, így aztán az adminunk bezárja az egész témát.
Visszatérnék arra, hogy ilyenkor ártatlanok is bűnhődnek. Most én, aki akartam írni valamit abba a témába azzal bűnhődöm, hogy nem tehetem meg. Mondom, hogy nem egy nagy szám ez, de mindig gondoljunk bele abba, hogy olyat csinálunk, aminek aztán következményei is lehetnek. Ez a vitakultúra, ami kialakult itt már azzal járt, hogy a fórum korábbi, meghatározó alakjai elmentek innen, és még most is vannak olyanok, akik csak mennek tovább, és üvöltik a saját maguk szövegét mindenki arcába. és ennek ez lesz az eredménye.
Szóval kérek mindenkit, hogy kicsit szálljon magába, meglehet férni itt normális keretek között is, anélkül, hogy mindenképpen rugdosódni kezdenél. Persze véletlenül se tegyél erőszakot a természeteden, de akkor is gondolj bele, hogy a fórum egy egyfajta társas együttélés, ahol mindenkinek korlátoznia kell magát, hogy ne legen a tevékenysége káros. Fejezzük be a vitázást, a nyávogást és lépjünk tovább.
Köszöntem a figyelmet!

VoorstedelijkeViking
Guess who's back!

Avatar
Stan98
Díler
Hozzászólások: 908
Csatlakozott: 2012. 10. 29. 20:20

Re: Akció-reakció

Hozzászólás Szerző: Stan98 » 2014. 11. 08. 22:08

Szépen megfogalmaztad,teljesen egyetértek vele. Szerintem ha valakik vitázni akarnak,akkor tegyék meg privátban,mert ez tényleg nem fog jót tenni a felhasználóknak.

Avatar
Bence (Visali)
Vinewoodi sztár
Hozzászólások: 1789
Csatlakozott: 2010. 02. 17. 16:47

Re: Akció-reakció

Hozzászólás Szerző: Bence (Visali) » 2014. 11. 09. 08:51

A téma lezárását gondolom a GTA V PC társalgóra értetted. Megnyugtatok mindenkit, csak ideiglenesen zártam le, hogy ne tudjon folytatódni a vita. Tudom, nem ez volt a legjobb megoldás, de részletes moderálásra sajnos nincs időm.

Ez a mi hibánk is, mert nincs elég időnk az oldalra. Nem moderálunk eleget. Sosem ragaszkodtunk csökönyösen a szabályzathoz, de mindig voltak határok.

A nagy, csúnya vitákért viszont nagy részben magamat tartom felelősnek, mert az egész ott fajult el, amikor erős negatív véleményt írtam az első next-gen exkluzív cuccos hír alá (amikor még csak bejelentették). Ott bátorodott fel mindenki.

A GTA V PC témát természetesen most újra megnyitom. :)

Avatar
Rockstar69
Főzelékes Feri
Hozzászólások: 3532
Csatlakozott: 2011. 10. 25. 13:57
Tartózkodási hely: Debrecen

Re: Akció-reakció

Hozzászólás Szerző: Rockstar69 » 2014. 11. 09. 09:03

Nem baj az, ha kultúrált keretek közt van vita. Nem csak bájcsevegésre van a fórum. Persze, ha átmegy személyeskedésbe, az már nem jó.
Gyenge napok vannak...

Avatar
The Cleansing Fire
Törzstag
Hozzászólások: 2153
Csatlakozott: 2012. 07. 11. 19:25

Re: Akció-reakció

Hozzászólás Szerző: The Cleansing Fire » 2014. 11. 09. 09:09

Visali, ez egy remek hír!
Rockstar: Szerintem ezt kábé leírtam. Én is különbséget teszek a "jó" és "rossz" viták között.
Guess who's back!

Válasz küldése