Legkeresettebb tartalmak:

GTA V csalások | Tőzsde | GTAO: Bikers (MC) | GTAO Szintek | RDR | GTAPlaceTVGrand Theft Auto - Ismertető

Módosítva: 2014. 01. 30. 22:02  |  Szerző: Shotgun

Grand Theft Auto IV - Történet

Főbb jellemzők
Név: Grand Theft Auto
Fejlesztő(k): DMA Design (ma Rockstar North) - PC és PS
Tarantula Studios (ma Rockstar Lincoln) - GBC
Kiadó(k): BMG Interactive (ma Rockstar Games)
ASC Games - Észak-Amerika
Take-Two Interactive - Európa
Platform: DOS 6.0 (PC)
Microsoft Windows (PC)
Sega Saturn (nem adták ki)
PlayStation
Nintendo 64 (nem adták ki)
Nintendo GameBoy Color
Hivatalos weboldal: Kattints ide!
Műfaj: Felülnézetes sandbox akciójáték
Motor: 3DOne
Fejlesztés éve(i): 1996-1997
Játékmódok: Single Player
Multiplayer (csak PC)
Játékosok száma: 1 (Single Player)
1-4 (Online Multiplayer, LAN - Csak PC)
Adathordozók: Sony PlayStation: CD-ROM
PC: CD-ROM, letöltés
Nintendo GameBoy Color: cartridge
Besorolások: ESRB: M
ESRB: T (GBC verzió)
BBFC: 18
OFLC: MA15+
OFLC: M (GBC verzió)
A játék borítói és megjelenési dátumai
GTA GTA GTA
Grand Theft Auto
PC CD-ROM

1997. november 28. (Európa)
1998. március 15. (Észak-Amerika)
2003. március 7. (R* Classics)
2008. január 4. (Steam)
Grand Theft Auto
Sony PlayStation

1997. december 12. (Európa)
1998. április 1. (Észak-Amerika)
Grand Theft Auto
Nintendo GameBoy Color

1999. november 15.

 

A játék előzményei és megjelenése

Grand Theft Auto sorozat legelső része a skót lokalizáltságú DMA Design (jelenleg Rockstar North) fejlesztésével jelent meg az 1997/1998-as években. Az eredetileg "Race N Chase" nevet viselő project kezdetben DOS operációs rendszerre lett fejlesztve, majd később a SciTech MGL technológia segítségével a Microsoft Windows tulajdonosok számára is elérhetővé vált. A későbbiek folyamán Sony PlayStation, illetve Nintendo GameBoy Color konzolokra is átportolták a Grand Theft Auto első részét. A hordozható GameBoy Color platformon jóval gyengébb a grafika, valamint kevesebb autó és járókelő látható az utakon - mindez a handheld konzol limitált képességei miatt -, de még így is a konzol egyik legkiemelkedőbb darabjának számít a maga hatalmas játékterével. A fiatal generációt figyelembe véve a vér-effekteket is kivették a fejlesztők, így ez a verzió az ESRB-től csak "T" besorolást kapott.

GTA GTA

Kevesen tudják, de az első Grand Theft Auto részt Sega Saturn-ra is elkezdték fejleszteni, azonban a konzol gyors hanyatlása miatt ez a project feledésbe merült, így a játékot sohasem adták ki a Sega gépére. Szintén meglepő lehet, hogy a PlayStation verzió kiadása után Nintendo 64 konzolra is elkezdődtek a fejlesztések, és a játék ezen verziója a "Grand Theft Auto 64" nevet viselte volna. Erről egy előzetes is készült az IGN.com által, azonban később félbeszakították a fejlesztést, és a játék nem jelent meg Nintendo 64 konzolra.

 

Érezd a szabadságot

Akkoriban, amikor a Grand Theft Auto megjelent, kevés olyan videójáték volt elérhető a piacon, amelyben gyakorlatilag azt csinálsz, amit akarsz és amikor akarsz, kötöttségek nélkül. A műfaj ilyen fajta beállítottságát "sandbox" (magyarul "homokozó") stílusnak nevezzük, ami jól szemlélteti a nagyfokú szabadságérzetet. Ez a műfajteremtő beállítottság és a szabadságérzet az oka annak, hogy a játék akkora sikereket ért el. A PC verzió ráadásul egy beépített Multiplayer funkcióval is rendelkezik, amelyben maximum 4 fő mérkőzhet meg egymással a virtuális városokban.

GTA GTA

A Grand Theft Auto első része három nagyvárost foglal magában: Liberty City, Vice City és San Andreas. Minden városban szintek vannak, amelyek eléréséhez vagy átlépéséhez pontokat kell gyűjteni. Ilyen pontokat a különféle, szabadon elvállalható küldetések és feladatok teljesítésével szerezhetünk. Minél magasabb szinten járunk, annál több pontot kaphatunk a teljesítésért, míg végül átléphetünk a soron következő városba. Egyes küldetésekért szorzókat is lehet kapni, amelyek az adott pont többszörösét adják.

GTA GTA

A játékosnak lehetősége nyílik arra, hogy a városban azt tegyen, amit ő szeretne - küldetéseket vállalhat el, végigfurikázhat a városon egy lopott autóval, vagy spontán mészárlást rendezhet az utcán.

Lényegében ennyit érdemes tudni a sorozat első, játékiparban úttörőnek számító tagjáról. Amennyiben viszont több információra lenne szükség, bátran böngészhetők ezen szekciónk cikkei, melyek kimerítenek minden témát, ami a Grand Theft Auto-hoz kapcsolódik.

Social
Kövess minket Facebookon, Twitteren és Tumblren, a főbb hírek mellett különböző érdekességeket is posztolunk!Tumblr
Grand Theft Auto
Ki van itt?
Jelenleg 17 vendég böngészi az oldalunkat.
Kiemelt partnereink
Társoldalak