Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
2025 ŐSZÉN JÖN A GRAND THEFT AUTO VI PLAYSTATION 5 ÉS XBOX SERIES X|S KONZOLOKRA! - NÉZD MEG A TRAILERT!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

Grand Theft Auto - Alapok

Mielőtt nekikezdünk egy játéknak, nem árt ismerni egy kicsit annak felületét, alapmechanizmusait, valamint az irányítását. Nincs ez másképp a Grand Theft Auto-val sem. Bár az irányítás nem annyira bonyolult, mint a későbbi epizódoké, érdemes tisztában lenni vele, ha nem akarunk egy-egy küldetést emiatt elbukni. Ebben a cikkben kerül felsorolásra az is, hogy a játék fő képernyőjén milyen információk kapnak helyet (HUD), de a főmenü egyes menüpontjaira is részletesen kitérünk.

A játék telepítése

 • Bizonyosodj meg róla, hogy a számítógéped helyesen van összerakva! Ha rendelkezel joystickkel vagy gamepaddel, csatlakoztasd azt a PC-dhez!
 • Helyezd be a Grand Theft Auto lemezed a CD meghajtóba!

Megjegyzés: Single Player játékhoz a lemeznek a meghajtóban kell lennie. Ha a lemez nincs bent a meghajtóban, csak a Multiplayer módot használhatod.

Telepítés DOS operációs rendszerre

 1. A DOS prompt jelénél (C:/>) gépeld be a CD meghajtód betűjelét (általában D vagy E), valamint egy kettőspontot! (például D:)
 2. Amikor a prompt jel újra megjelenik, gépeld be a "GTA" szöveget, amivel elindítod a program installációját! Ezt követően kövesd a megjelenő utasításokat!
 3. Ha végzett a telepítés, egy beállítási képernyő következik. Kövesd a megjelenő utasításokat a megfelelő beállítások elvégzéséhez (hangkártya konfigurálása, irányítás kiválasztása, joystick/gamepad konfigurálása, nyelv kiválasztása, hálózati beállítások kiválasztása - Serial Link, IPX Network vagy Modem - vagy kilépés a DOS-ba), és a játék indításához.
 4. Amikor a játék elindul, választanod kell Low Color (256 szín), High Color (32 768 vagy 16 777 216 szín) és 3Dfx (kompatibilis videókártya szükséges) beállítások között. Megjegyzés: Amikor először futtatod a GTA-t High Color beállítás mellett, az UniVBE konfigurációs program is automatikusan elindul.

Telepítés Windows 95/98/98SE/Me/2000 operációs rendszerekre

Annak érdekében, hogy a Grand Theft Auto megfelelően fusson, zárj be minden futó alkalmazást, mielőtt elindítod!

 1. Ha a telepítővarázsló nem indul el automatikusan, kattints a Sajátgép ikonra az asztalon, majd válaszd a CD meghajtót!
 2. Válaszd a Setup.Now fájlt a telepítőprogram elindításához, majd kövesd a képernyőn megjelenő utasításokat a GTA felinstallálásához!
 3. Amikor végzett a telepítés, kövesd a megjelenő utasításokat a beállítások elvégzéséhez és a játék futtatásához!

Letöltött verzió telepítése

2003 márciusában a Rockstar Games ingyenesen letölthetővé tette a Grand Theft Auto első részét. Ez a verzió optimalizálva lett az új operációs rendszerek számára, így valószínűleg nem lesz probléma a futtatásával Windows XP, illetve Windows Vista rendszereken. A játék a http://www.rockstargames.com/classics/?id=1 linken tölthető le, a személyes adatok megadása után. Az alábbiakban a letöltés menetét, valamint a letöltött verzió telepítését írjuk le:

 1. A linkre navigálás után győződjünk meg róla, hogy fent a Grand Theft Auto első részére kattintottunk. Ezt követően legalul meg kell adnunk a személyes adatainkat. Itt csak arra figyeljünk, hogy valós adatokat adjunk meg, valamint az életkorhoz 18 év feletti számot írjunk. Ha végeztünk ezzel, kattintsunk a SUBMIT feliratra, majd a licensz elfogadása után letölthető a játék.
 2. Ha letöltött a 328 MB méretű fájl, csomagold ki, majd indítsd el a "GTAINSTALLER.exe" programot! Ezt követően meg kell adnod egy mappát, ahová az installációhoz szükséges fájlokat csomagolja ki a program.
 3. Ha kicsomagolódtak a fájlok, a telepítővarázsló automatikusan elindul (ha nem, kattints a "SETUP.EXE" fájlra!).
 4. Kövesd a képernyőn megjelenő utasításokat a Grand Theft Auto sikeres telepítéséhez! A telepítés során ki kell választanod az elérési utat.
 5. Az installáció végeztével először futtasd a "GTA Settings.exe" fájlt, ahol az irányítás beállításait konfigurálhatod, valamint a játék nyelvét választhatod ki! Ha végeztél a beállításokkal, kattints a "Save" gombra!
 6. Ezt követően mostmár bármikor futtathatod a játékot a Start menüből, vagy a "Grand Theft Auto.exe" elindításával.

 

A játék megkezdése

Amint elindítottad a Grand Theft Auto-t, a menüben találod magad. Az Options menüpont alatt a játékkal kapcsolatos beállításokat érheted el, mint a játék zenéjének és egyéb effektjeinek hangereje, vagy a küldetések alatti szövegek kivetítésének sebessége. Amint kiválasztottad a számodra megfelelő beállításokat, a "Play" menüponttal rögtön a következő képernyőn találod magad.

Itt választanod kell egy karaktert, ami semmilyen formában nem befolyásolja a játékmenetet - csupán annak neve fog megjelenni a pontszámok listáján (kivéve persze, ha karakteredet átnevezed). Ha megvan a kívánt személy, az Enter leütésével a pályaválasztó menübe kerülsz. A játék elején csak Liberty City áll rendelkezésre, de később San Andreas és Vice City városa is megnyílik. Minden városban két szinten kell gyűjtened a pontokat.

Elsősorban küldetések teljesítésével tehetsz szert pontokra, de minden más bűnért is növekedik az érték. Az alvilág fejeseinek több munkát is elvégezhetsz, amelyeket az utcai telefonfülkéknél kezdhetsz el. Ezek irányát a karaktered körül látható sárga nyíl is jelzi, így könnyen megtalálod őket a nagy városokban. Ezeken kívül számos egyéb mellékküldetés is szerepel a játékban, amelyek szintén jövedelmezőek.

Wasted - Busted

Amikor meghalsz, a legközelebbi kórházban térsz magadhoz, fegyvereid nélkül. Fontos megjegyezni, hogy a bónusz szorzód ilyen esetben megmarad. Karaktered akkor halhat meg, ha lőfegyverrel párszor eltalálják, a közelében robban egy autó, vagy meggyullad.

Ha egy körözés során úgy adódik, hogy a rendőröknek sikerül letartóztatniuk, a legközelebbi rendőrségen találod magad. A fegyvereidet szintén elveszíted, azonban a bónusz szorzód már nem marad meg teljes mértékben. Letartóztatás után a szorzó értéke a felére csökken!

A HUD (Head-Up Display)

A legtöbb játék esetében a képernyőn különféle feliratok és ábrák jelzik a játékos állapotát, a rendelkezésre álló lehetőségeket, vagy egyéb más hasznos információt. Ezeket a feliratokat hívjuk HUD-nak. Habár a Grand Theft Auto első része nem sok ilyennel rendelkezik, mindenképpen érdemes róla szót ejteni. Az alábbi képen egy tipikusnak mondható jelenet látható a játékból. Minden egyes fontos részre részletesen kitérünk.

Fegyver ikonja: Itt értelemszerűen a jelenleg kiválasztott fegyverünk kis képét láthatjuk. A fegyver képének jobb alsó sarkában a jelenleg rendelkezésre álló töltények száma látható, ami maximum 99 lehet. Ha semmi nem látható a jobb felső sarokban, akkor csak ökleinket használhatjuk a támadásra.

Városrész neve: Ahogy járműveddel, vagy gyalog haladsz a városokban, időnként feltűnik a városrész neve, amelyben vagy. Ez segíthet a könnyebb tájékozódásban. Ha megnyomod az F9 funkcióbillentyűt, újra láthatóvá válik a jelenlegi terület neve.

Élet: Alapból 5 lehetőséged van arra, hogy újrakezdd a játékot. Ha karaktered meghal, az életek száma értelemszerűen egyel csökken. Természetesen extra életeket találhatsz a városban is szétszórva.

Szorzó: Minden sikeres küldetés után nő a szorzó értéke. Az általad okozott károkból befolyó pontokat ez a szorzó megsokszorozza, ezáltal nagyobb az esélyed átlépni egy másik szintre/városba.

Pontszám: Minden bűntettért és cselekményért bizonyos pontszámot kapsz, amelynek összegét a jobb felső sarokban tekintheted meg. A pontok megszerzését közvetlenül a képernyőn is látod, hiszen ha például nekimész egy autónak, az érte járó pontszám felvillan a képernyőn.

Láda: Az egész városban találkozhatsz ilyen ládákkal, amelyek különféle extra tárgyakat rejtegetnek. Ezek lehetnek fegyverek vagy a rendőrök lefizetését szolgáló tokenek is. A ládákat az öklöddel, egy fegyverrel, vagy autóval áthajtva nyithatod ki.

Telefon: Minden küldetést és missziót ilyen nyilvános telefonfülkéknél lehet megkezdeni. Többnyire minden telefon más-más feladattal szolgál.

Küldetést mutató nyíl: Radar híján ez a kis nyilacska lesz a legfontosabb eleme a HUD-nak. Mindig a legfontosabb dolgok, célállomások irányát jelzi, így csak követnünk kell.

Körözési szintek

Ámokfutásainkat természetesen a törvény, és annak végrehajtói, a hatóság sem nézi jó szemmel. Éppen ezért a játékban egy úgynevezett körözési szintrendszer kapott helyet. Minden egyes általunk elkövetett bűnnel, kihágással nő az esélye annak, hogy a rendőrök a nyomunkba erednek, hogy aztán megöljenek vagy letartóztassanak. Az aktuális körözési szintünk a képernyő tetején látható, kis fejecskék formájában. Minél több rendőr látható fent, annál nagyobb mértékben próbálnak elkapni. Az alábbi táblázat segíthet a körözési szintekkel kapcsolatban:

Körözési szint Üldözés mértéke
Kisebb kihágásokért, a rendőrautóknak való koccanásért, vagy egyéb garázdálkodásért kaphatunk egyes szintű körözési szintet. Túlságosan nem kell aggódnunk emiatt, ugyanis némi autókázás után a mérges rendőrbácsi-arc el fog tűnni a képernyő tetejéről. Mindenesetre ha ilyen körözési szinttel rendelkezünk, nem ajánlatos tovább gyakorolni a bűnözést - feltéve ha nem akarunk még több rendőrt a nyakunkon.
Kettes körözési szint mellett már értelemszerűen több fakabát ered a nyomodba, így ezt már szimpla meglógással nem tudod lerázni. Érdemes igénybe venni egy autófényező szolgáltatásait, hogy könnyedén lerázd, de természetesen a Cop Bribe nevű pickup is hasznos lehet.
Hármas szintű körözésnél további hatósági erők fogják a halálodat kívánni - és ehhez nagy mértékben hozzá is járulnak. A még több rendőr mellett bevezetik az útlezáró kordonokat is, amelyben néhány rendőrautó, egy-két zsaru, valamint útlezáró táblák vesznek részt.
A körözési szint legfelső, és egyben legkeményebb szintje a négyes, amikor is a város legtöbb rendőrje a nyomodban van, és - élve vagy halva - de el akarnak kapni. Ajánlott átfesteni a kocsidat, vagy ha gyalog vagy, gyorsan kerítened kell egy kocsit, mert különben hamar lepuffantanak.

A körözési szint csökkenését a következő módokon érhetjük el:

 • Spray Shop:
  A városokban több helyen találkozhatunk autófestő-műhelyekkel, amelyek készséggel állnak rendelkezésünkre egy-egy rendőrös üldözés során. Csupán be kell állni egy megfelelő autóval (rendőrautót nyilván nem lehet átfestetni) a garázsba, ahonnan új színnel, megjavított autóval, és nulla körözési szinttel térünk ki.
 • Police Bribe:
  Mint ahogy a fentieknél már említettük, a városban számos helyen találkozhatunk ládákkal, amelyek többnyire fegyvert tartalmaznak, de olykor pickupok is találhatóak bennük. Néha az ilyen dobozokban a rendőrök lefizetését szolgáló, "pénzérme" szimbólummal ellátott tárgy is el van rejtve, amelyet egy körözés során felvéve azonnal lenullázódik a körözési szintünk. Ha nem tudjuk fejből, hogy hol vannak az autófényező műhelyek, érdemes próbálgatni a ládákat, hátha egy Police Bribe lesz benne.
Módosítva: 2019. 06. 05. 10:30 ▪ Szerző: Ben Dover
Grand Theft Auto
Grand Theft Auto
Helyszínek
Csalások
Multimédia
Irányítás