Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
2025 ŐSZÉN JÖN A GRAND THEFT AUTO VI PLAYSTATION 5 ÉS XBOX SERIES X|S KONZOLOKRA! - NÉZD MEG A TRAILERT!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

GTA Online - Ismertető

Bár már a GTA IV-ben is volt lehetőségünk online meccseket vívni más játékosokkal, ott korántsem fektettek akkora hangsúlyt a multiplayerre a fejlesztők, így az még inkább egy singleplayer orientált résznek mondható. Azonban ez a GTA V megjelenésével megváltozott. A Rockstar Games - haladva a korral - már inkább a többjátékos módra koncentrál, amely a GTA Online nevet kapta, ezzel is utalva a különállóságára.

A GTA Online a GTA V megjelenése után két héttel, azaz 2013 október 1-jén indult el. A kezdeti időszak nem mondható túl fényesnek, számos hiba (például karakterek eltűnése) árnyékolta be a startot, így az első pár hétben inkább ezektől volt hangos az internet. Ezt később kárpótolták a fejlesztők 500 000 in-game dollárral, melyet minden játékos megkapott, aki a problémás időszak alatt játszott.

Ezzel azonban nem volt vége a nehézségeknek. Később a "hekkerjárás" keserítette meg a Rockstar és a becsületes játékosok életét. 2013 végén és 2014 elején, ugyanis elárasztották a csalók a GTA Onlinet, akik milliárdokat osztogattak a játékosoknak, így hamar elértéktelenedett minden. Később nagyjából helyre állt a rend, azonban a "hekkerjárás" még sokáig éreztette hatását. Sajnos a csalókat még mindig nem sikerült teljesen kiűzni a többjátékos módból.

Játékmenet

Miután elkészítettük saját karakterünket, a minden eddiginél részletesebb karakterszerkesztővel, a játék fokozatosan vezet be minket a GTA Online világába. Ahogy lépjük a szinteket fokozatosan egyre feljebb lépünk a ranglétrán és egyre komolyabb - ahogy a játékban hívják - jobok érhetők el számunkra. A játék elején a gettó gyöngyeinek kell intézgetni a pitiáner, kis fizetséggel járó ügyeit, ám ahogy egyre haladunk megjelennek a "nagy kutyák" is, akik már komolyabb melókkal is megbíznak minket. Ahogy új szintre lépünk online életünk rögös útján, különböző dolgokat oldunk fel. Ez lehet ruha, új hajviselet, tuning alkatrészek vagy valamilyen job típus, mint például a Heistok.

A "Creator" segítségével, akár saját melókat is csinálhatunk, egyelőre "Deathmatch", "Race", "Capture" és "Last Team Standing" játékmódokban, alkothatjuk meg a saját pályáinkat. Itt a nulláról kreálhatunk egy jobot San Andreas területén. Nekünk kell lehelyezni a fegyvereket, spawn pontokat, checkpointokat valamint különböző tereptárgyak segítségével, még jobban személyre szabhatjuk a pályánkat.

A játék alapja a Freemode. Innen indíthatunk el vagy csatlakozhatunk különböző melókba. Egy szerveren PlayStation 3-on és Xbox360-on 16 játékos, PlayStation 4-en, XboxOne-on és PC-n 30 játékos játszhat egy időben.

Lehetőségünk van saját ingatlanok vásárlására. Ez a pénztárcánktól függően lehet egy garázs, egy rossz állapotú lakás vagy egy úgynevezett "High-end" apartman. Emellett birtokolhatunk saját autókat (jelenleg maximum 30-at), amelyekhez legálisan hozzájuthatunk a játék beépített böngészőjén, vagy olcsóbb autókat akár lophatunk is, majd a szerelőműhelyben legalizálhatjuk azokat. 

GTA GTA GTA

Online kultúra

A GTA Online-al bárki játszhat korra, nemre való tekintet nélkül, csak a probléma ott kezdődik, hogy ez nem mindenkinek ugyan azt jelenti. A legtöbb játékos mások terrorizálásában leli örömét. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan felrobbantják a személyes járművünket, lelőnek, elütnek, magyarul ott szívatnak meg, ahol tudnak.

Aggodalomra adhat okot, ha a szerverre belépve cérna hangú gyerekek alpári gügyögését hallhatjuk, vagy ha egy rikító színekben pompázó autót látunk közeledni. Az ilyen kocsikból gyakran láthatunk egy kezet kilógni, ami egy C4-et markol.

Vannak akik tankkal próbálják őrületbe kergetni a többi játékost, bár ez már divatját múlt, mivel egy frissítésnek köszönhetően, könnyebb lett megsemmisíteni a tankokat, illetve őket könnyen tudjuk ignorálni a passzív mód bekapcsolásával.

Van egy másik játékos csoport, akik az égen érzik otthon magukat. Ők általában vadászgéppel közlekednek, tudományuk abból áll, hogy az égen portyáznak, és auto-aim-al szedegetik le a repülni vágyókat. Van azonban egy keményebb réteg, akiknek a teljesítménye valóban tiszteletre méltó. Ők tudják használni a vadászgépeken található gépágyút, így tőlük már a földön lévőknek is lehet félni valójuk.

Ha már meghaladtuk a 200-as szintet, megjelennek a "koldusok" is. Ők SMS-ben kérik, hogy hekkeljünk nekik pénzt és RP-t, nem feltételezve rólunk, hogy mi becsületes játékosok vagyunk.

Az ilyen játékosokon nem érdemes felhúznunk magunkat, elég nagy büntetés az nekik, hogy saját magukkal kell lenniük a nap 24 órájában. Persze mindenkivel előfordulhat, hogy kedve támad egy kis "random warhoz", de ilyenkor érdemes egy piros, vagy rózsaszín játékost keresni a térképen, nem pedig a boltban vásárló, vagy éppen a házából kijövő békés játékosokat őrületbe kergetni csillapíthatatlan gyilkolási szomjunkkal.

GTA GTA GTA

Job a lelke mindennek

A GTA Online magját a különböző játékmódok képezik, ezekkel juthatunk a legtöbb pénzhez és tapasztalati ponthoz. A GTA IV-ben megismert Deathmatch, Team Deathmatch, Race, GTA Race mellett számos újfajta kihívás vár ránk. Ilyen például a Capture, Last Team Standing vagy a Vehicle Deathmatch. De az egyjátékos módban elérhető minijátékokat is játszhatjuk online.

A GTA IV után a Rockstar kicsit újra gondolta az online küldetéseket, és ahelyett, hogy kevesebb, de történettel rendelkező misszót raktak volna a játékba, inkább a mennyiségre fektették a hangsúlyt. Ami nem is olyan nagy probléma, főleg, ha azt nézzük, hogy multiplayerben jóval többször teljesítünk egy küldetést, így nem sok értelme van mindegyiknek külön történetet adni.

A legtöbb feladatnak ugyan az a lényege. Szerezzük meg a drogot, iktassunk ki egy embert, robbantsunk fel járműveket, szerezzünk meg dokumentumokat vagy lopjunk el valami értékes járművet. Ez unalmasnak tűnhet, de hiába ugyan az a lényege a legtöbb küldetésnek, mivel a körítés más, minden missziónak megvan a maga jellegzetessége, ami miatt lehet szeretni vagy nem szeretni.

GTA GTA GTA

Végszó

Összességében a GTA Online remek szórakozást nyújt, főleg ha van hozzá megfelelő társaságunk is. Nem elhanyagolható az sem, hogy a fejlesztők folyamatosan új tartalmakkal frissítik a játékot. A megjelenése óta számos új jármű, fegyver, játékmód, ruha és még sok más tartalom került GTA V többjátékos módjába. Mindez teljesen ingyen.

Módosítva: 2019. 03. 17. 09:28 ▪ Szerző: Rockstar69
GTA Online
GTA Online
Kiegészítők