Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
2025 ŐSZÉN JÖN A GRAND THEFT AUTO VI PLAYSTATION 5 ÉS XBOX SERIES X|S KONZOLOKRA! - NÉZD MEG A TRAILERT!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

Grand Theft Auto - Ismertető

Főbb jellemzők
Név: Grand Theft Auto
Fejlesztő(k): DMA Design (ma Rockstar North) - PC és PS
Tarantula Studios (ma Rockstar Lincoln) - GBC
Kiadó(k): BMG Interactive (ma Rockstar Games)
ASC Games - Észak-Amerika
Take-Two Interactive - Európa
Platform: DOS 6.0 (PC)
Microsoft Windows (PC)
Sega Saturn (nem adták ki)
PlayStation
Nintendo 64 (nem adták ki)
Nintendo GameBoy Color
Hivatalos weboldal: Kattints ide!
Műfaj: Felülnézetes sandbox akciójáték
Motor: 3DOne
Fejlesztés éve(i): 1996-1997
Játékmódok: Single Player
Multiplayer (csak PC)
Játékosok száma: 1 (Single Player)
1-4 (Online Multiplayer, LAN - Csak PC)
Adathordozók: Sony PlayStation: CD-ROM
PC: CD-ROM, letöltés
Nintendo GameBoy Color: cartridge
Besorolások: ESRB: M
ESRB: T (GBC verzió)
BBFC: 18
OFLC: MA15+
OFLC: M (GBC verzió)
A játék borítói és megjelenési dátumai
GTA GTA GTA
Grand Theft Auto
PC CD-ROM

1997. november 28. (Európa)
1998. március 15. (Észak-Amerika)
2003. március 7. (R* Classics)
2008. január 4. (Steam)
Grand Theft Auto
Sony PlayStation

1997. december 12. (Európa)
1998. április 1. (Észak-Amerika)
Grand Theft Auto
Nintendo GameBoy Color

1999. november 15.

 

A játék előzményei és megjelenése

Grand Theft Auto sorozat legelső része a skót lokalizáltságú DMA Design (jelenleg Rockstar North) fejlesztésével jelent meg az 1997/1998-as években. Az eredetileg "Race N Chase" nevet viselő project kezdetben DOS operációs rendszerre lett fejlesztve, majd később a SciTech MGL technológia segítségével a Microsoft Windows tulajdonosok számára is elérhetővé vált. A későbbiek folyamán Sony PlayStation, illetve Nintendo GameBoy Color konzolokra is átportolták a Grand Theft Auto első részét. A hordozható GameBoy Color platformon jóval gyengébb a grafika, valamint kevesebb autó és járókelő látható az utakon - mindez a handheld konzol limitált képességei miatt -, de még így is a konzol egyik legkiemelkedőbb darabjának számít a maga hatalmas játékterével. A fiatal generációt figyelembe véve a vér-effekteket is kivették a fejlesztők, így ez a verzió az ESRB-től csak "T" besorolást kapott.

GTA GTA

Kevesen tudják, de az első Grand Theft Auto részt Sega Saturn-ra is elkezdték fejleszteni, azonban a konzol gyors hanyatlása miatt ez a project feledésbe merült, így a játékot sohasem adták ki a Sega gépére. Szintén meglepő lehet, hogy a PlayStation verzió kiadása után Nintendo 64 konzolra is elkezdődtek a fejlesztések, és a játék ezen verziója a "Grand Theft Auto 64" nevet viselte volna. Erről egy előzetes is készült az IGN.com által, azonban később félbeszakították a fejlesztést, és a játék nem jelent meg Nintendo 64 konzolra.

 

Érezd a szabadságot

Akkoriban, amikor a Grand Theft Auto megjelent, kevés olyan videójáték volt elérhető a piacon, amelyben gyakorlatilag azt csinálsz, amit akarsz és amikor akarsz, kötöttségek nélkül. A műfaj ilyen fajta beállítottságát "sandbox" (magyarul "homokozó") stílusnak nevezzük, ami jól szemlélteti a nagyfokú szabadságérzetet. Ez a műfajteremtő beállítottság és a szabadságérzet az oka annak, hogy a játék akkora sikereket ért el. A PC verzió ráadásul egy beépített Multiplayer funkcióval is rendelkezik, amelyben maximum 4 fő mérkőzhet meg egymással a virtuális városokban.

GTA GTA

A Grand Theft Auto első része három nagyvárost foglal magában: Liberty City, Vice City és San Andreas. Minden városban szintek vannak, amelyek eléréséhez vagy átlépéséhez pontokat kell gyűjteni. Ilyen pontokat a különféle, szabadon elvállalható küldetések és feladatok teljesítésével szerezhetünk. Minél magasabb szinten járunk, annál több pontot kaphatunk a teljesítésért, míg végül átléphetünk a soron következő városba. Egyes küldetésekért szorzókat is lehet kapni, amelyek az adott pont többszörösét adják.

GTA GTA

A játékosnak lehetősége nyílik arra, hogy a városban azt tegyen, amit ő szeretne - küldetéseket vállalhat el, végigfurikázhat a városon egy lopott autóval, vagy spontán mészárlást rendezhet az utcán.

Lényegében ennyit érdemes tudni a sorozat első, játékiparban úttörőnek számító tagjáról. Amennyiben viszont több információra lenne szükség, bátran böngészhetők ezen szekciónk cikkei, melyek kimerítenek minden témát, ami a Grand Theft Auto-hoz kapcsolódik.

Módosítva: 2019. 05. 31. 12:30 ▪ Szerző: Shotgun
Grand Theft Auto
Grand Theft Auto
Helyszínek
Csalások
Multimédia
Irányítás