Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
2025-BEN JÖN A GRAND THEFT AUTO VI PLAYSTATION 5 ÉS XBOX SERIES X|S KONZOLOKRA! - NÉZD MEG A TRAILERT!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

L.A. Noire - Ismertető

Borítókép Fontosabb adatok
Név: L.A. Noire (ejtsd: el ej noár)
Stílus: Külsőnézetes, nyílt világú akciójáték
Tervező: Brendan McNamara
Fejlesztő: Team Bondi
Rockstar Games
Rockstar Leeds (PC verzió)
Kiadó: Rockstar Games
Terjesztő: Take-Two Interactive
CNG Hungary kft. (Magyarország)
Hivatalos oldal: www.rockstargames.com/lanoire
Technológiák: In-House Engine
Motion Scan (Arcmimika)
Havok (Fizika)
Játékmódok:
Single Player
Platform: PlayStation 3
Xbox 360
Windows PC
Macintosh
PlayStation 4
PlayStation 4 Pro
Xbox One
Xbox One X
Nintendo Switch
Megjelenés: PlayStation 3 és Xbox 360
 2011. május 17.
 2011. május 20.
 2011. május 20
 2011. július 7.

Windows PC és Macintosh
 2011. november 8.
 2011. november 11.
 2011. november 11.

PlayStation 4, PlayStation 4 Pro Xbox One, Xbox One X, Nintendo Switch
WW: 2017.november 14.
Adathordozó: PlayStation 3: Blu-ray lemez
Xbox 360: DVD-DL (3 darab)
PC: DVD-DL, letöltés (Steam, OnLive)
Macintosh: Letöltés (OnLive)
Besorolás: ESRB: M
PEGI: 18+
BBFC: 18+
ACB: MA15+

Az L.A. Noire (noire: francia eredetű szó, jelentése fekete) egy akciójáték, amely 1947-ben, Los Angeles-ben játszódik. Bár a Rockstar Games adja ki, a cég közösen fejlesztette a játékot megálmodó Sydney-i székhelyű Team Bondi (ejtsd: tím bondáj) csapattal és készítette el PlayStation 3, valamint Xbox 360 konzolokra, majd a Rockstar Leeds átportolta PC-re is. A játékban egy rendőrt alakítunk, aki fokozatosan feljebb jut a ranglétrán, s végül egy kitűnő nyomozó válik belőle. Pályafutása során folyamatosan szembetalálkozik a korrupcióval.

1947-ben, a második világháború befejezése után Cole Phelps úgy dönt, hogy csatlakozik az LAPD-hez, az éppen fénykorát élő kalifornai nagyváros bűnüldözőihez. Utcai rendőrként kezd, majd járőrként folytatja tovább pályafutását. Ezután gyilkossági ügyeket kell megoldania, később egyéb bűntényeket, végül pedig gyújtogatások végére kell járnia. A játékban összesen 21 esetet kell felgöngyölítenünk. Minden eset helyszíneléssel kezdődik, ahol nyomokat kell keresnünk, majd kezdődhet a nyomozás. Nyomozóként szemtanúkat, gyanusítottakat kell kihallgatni azon információk alapján, amelyekre a nyomok és a vallomások alapján jöttünk rá. Cole egy szép jegyzetfüzetet is kap, amelybe felírja a kérdéseket. A teljesen realisztikus arcmimikának köszönhetően, na meg persze a saját ügyességünktől függően leolvashatjuk az emberek arcáról, hogy azok igazat mondanak-e vagy hazudnak. Ha szükséges akár meg is szorongathatjuk a gyanusítottakat, hogy megtudjuk az igazságot. Ha elég okosak, ügyesek és rafináltak vagyunk, akkor eljutunk az elkövetőhöz.

A játékmenetet mellékküldetések, sok akció és izgalom színesíti, és még a játék legnagyobb pikantériáját nem is említettük: az egyes eseteknek olyan bűntények szolgálnak alapul, amelyek a való életben is megtörténtek. Az egyik leghíresebb a Black Dhalia, amely az egyik leghíresebb megoldatlan ügy a világon. Az utcán korhű járművek közlekednek, az emberek az akkori divatnak megfelelő öltözéket és frizurát viselnek, a zenék is a 40-es éveket idézik, illetve maga a város is az akkori külsejében pompázik. A fotoreailsztikus arcomzdulatokkal és a környezettel együtt az egész játék olyan, mintha egy film lenne. Nemhiába volt az L.A. Noire az első videojáték, amely részt vett a Tribeca Filmfesztiválon.

Mindezt a MotionScan technológia tette lehetővé, melynek lényege, hogy színészek arcmozgását rögzítették mintegy 32 kamerával, amelyek különböző irányból vették fel a karakterek mimikáját, majd a mozdulatokat hozzárendelték az virtuális emberekhez. Ez a módszer nagyon sokat dobott a játékon, nem beszélve arról, hogy a fejlesztési folyamatot is meggyorsította, amely több, mint hat éven keresztül tartott. Először csak PlayStation 3 konzolokra jelentették be, de később megerősítették, hogy az Xbox 360 tulajdonosok számára is érkezik egy verzió. A játék kiadását 2007-re tervezték, de ez fokozatosan csúszott, míg végül csak 2011. májusában kerülhetett a boltok polcaira. Egy hónappal később pedig teljesen váratlanul érkezett a bejelentés, hogy a Team Bondi sikerjátékát a Rockstar Leeds átportolja személyi számítógépekre, ráadásul továbbfejlesztett grafikával és 3D támogatással lepik meg az erős számítógépekkel rendelkező játékosokat.

A játékhoz jelentek meg letölthető tartalmak is, amik manapság népszerűek a játékfejlesztő cégek körében. A The Naked City egy újabb bűntényt és néhány új kihívást tartogat a játékosok számára. A Broderick egy speciális öltöny, ami javít Cole harc- és ellenállóképességén. A Slip of Tounge egy egyszerű autólopásnak tűnik, ami végül a legnagyobb halakhoz vezeti el a nyomozót. A Sharpshooter öltöny növeli Cole ellenállóképességét a pisztolyok és a puskákkal szemben. A Chicago Piano egy új, különleges gépfegyverrel gazdagítja az alapjáték készletét. A Chicago Lightning egy speciális öltönyt foglal magában, amely azon játékosok számára érhető el, akik regisztrálnak a Social Club rendszerbe. Ez növeli Cole lövéseinek pontosságát automata fegyverek és puskák használata esetén. A Nicholson Electroplating egy új gyújtogatási eset, illetve a Reefer Madness is egy új bűntény. A DLC-k a PlayStation Network és az Xbox LIVE rendszereken keresztül tölthetőek le. Futtatásukhoz természetesen szükség van az alapjátékra.

 A játék nagyon pozitív kritikákat kapott. Általában 8/10-es, 9/10-es vagy 90/100-as értékelést kapott, ami valljuk be nem rossz és mindenképp alátámasztja a tényt, hogy az L.A. Noire egy olyan nagyszerű videojáték, amit mindenképp érdemes kipróbálni.

A PC verzió

Nem sokkal a konzolos megjelenés után a Rockstar Games bejelentette, hogy átportolják ezt a kis "interaktív detektívregényt" személyi számítógépekre is. A játék a letölthető tartalmakkal együtt, L.A. Noire: The Complete Edition név alatt került a boltok polcaira 2011. novemberében, továbbfejlesztett grafikával és 3D támogatással. A PC verzió rendszerkövetelményei a következők:

  Minimális gépigény Ajánlott konfiguráció
Operációs rendszer: Microsoft Windows XP (Service Pack 3)
Microsoft Windows Vista (Service Pack 1)
Microsoft Windows 7
Mac 10.6 vagy újabb
Processzor (CPU): Kétmagos Intel, 2.2GHz órajellel
Kétmagos AMD, 2.4Ghz órajellel
Négymagos Intel, 3.2GH órajellel
Négymagos AMD, 3.2Ghz órajellel
Memória: 2GB 8GB
Videokártya: NVIDIA GeForce 8600 GT 512MB
ATI Radeon HD 3000 512MB
NVIDIA GeForce GTX 580 1536MB
AMD (ATI) Radeon HD 6850 1024MB
Helyigény: Körülbelül 16 GB szabad hely Körülbelül 16 GB szabad hely
Hangkártya: 100% DirectX 9.0c kompatibilis sztereó hangkártya
Szükséges továbbá egy DVD meghajtó is.
 • A játék nem kompatibilis minden integrált és AGP videokártyával.
 • A játék aktivációja internet kapcsolatot igényel.
 • A játékhoz szökségesek tovább a DirectX 9.0c, a Microsoft's Windows .NET Framework, és a Microsoft Visual C++ 2008 SP1 Redistributable Package (x86), de ezeket a játék automatikusan telepíti.
 • A játék nem támogatja az NVIDIA 8600GT 512MB és ATI HD3870 512MB AGP csatlakozású verzióit.
 • A játék nem témogatja a 256MB vagy kevesebb videomemórival rendelkező videokártyákat.
 • A Macintosh verzió csak csak az OnLive-ról tölthető le!

Kompatibilis vezérlők:

 • Microsoft® Xbox 360® Controller for Windows
  Microsoft Xbox 360 Wireless Controller for Windows (szükséges hozzá a Microsoft Wireless Gaming Receiver)
  Logitech® ChillStream™ Game Controller for PC (néhány modell)
  Logitech® F510
  Saitek® P3200 Rumble Pad
  Mad Catz® GamePad (néhány modell) 
Módosítva: 2017. 11. 14. 23:46 ▪ Szerző: Visali
L.A. Noire
L.A. Noire