Hozzászólás
Szerző: dani.szentgali » 2018. 06. 17. 23:04
Na, végül megjött az a "komolyabb leárazás", amiről korábban beszéltem, ugyanis két hete potom hatezer forintért sikerült megvennem egy leárazás keretén belül az amúgy 20k-ért vesztegetett GT Sport játékot, ma pedig szintén leárazva megvettem hozzá a legolcsóbb kormányszettet, a Thrustmaster T80-at, csak hogy végre megadjam én is a módját a jó autósjátéknak. Összességében nagyon meg vagyok elégedve mind a játékkal, mind a kormánnyal. Ahogy a bétában már tapasztaltam, a játék gyönyörűen néz ki, élethű és jó is. Sok autó és relatíve sok (de legalábbis mindenképp kielégítő mennyiségű) pálya van benne. Minden elég szép és részletgazdag, ami viszont lebuktatja a játék két nagy technikai bakiját, melyből az egyik az, hogy nincs dinamikusan változó időjárás, se eső, illetve az autóknak nincs törésmodellje, ami azért egy olyan játéktól, amely a "valódi versenyszimulátor"-ként tartja magát a köztudatban szerintem elég luxus. Igen, talán szőrszálhasogató vagyok, de úgy gondolom, hogy ez 2018-ban (meg igazából 2017-ben is, amikor a játék megjelent) már alapelvárásnak kellene lennie, főleg úgy, hogy a Microsoft oldalán a legnagyobb konkurencia, vagyis a Forza sorozat már az előző generációban is bírt törésmodellel, és a jelenlegi generációban pedig mind a Motorsport, mind pedig a Horizon sorozatban van dinamikusan változó időjárás, amihez azért a GT Sportnak illett volna felnőni. Értem én, hogy szép a játék, és hogy ez elég sok pénz meg időt elvesz, valamint az (sok egyéb más dologgal együtt) dicséretes, hogy megint mennyi autót raktak a játékba meg mennyi tartalom van benne, de azért erre igazán odafigyelhettek volna a fejlesztők. Persze ez csak két észrevehető negatívum a sok-sok pozitívum tengerében. Például észrevettem, hogy a kocsik hangjai sokkal jobbak és élethűbbek, mint a GT 5-ben volt, ami elég nagy pirospont. Valamint a zenei felhozatalra sem lehet túl sok panasz - ugyan egy Forza Horizon dallamfelhozatalával még nem szállhat ringbe, de egy Motorsport Forzát bármikor lenyom, a korábbi GT-s zenei felhozatalhoz képest pedig egyenesen forradalminak mondható az újítás. Szóval a hangok minden tekintetben jobbak. A játék folyamatosan frissül, újabb autók érkeznek ingyen, ami megintcsak jó. A játék során a rendszer folyamatosan jutalmaz minket, rengeteg a kioldható tartalom, és az is tetszik, hogy azért a kreditekért rendesen meg kell szenvedni, sok versenyt kell lenyomni és lehetőleg megnyerni, mivel a komolyabb autók elég drágák, ami viszont azért is jó, mert így sokkal tovább játszik vele az ember, mintha mindent könnyedén és gyorsan fel lehetne oldani. Vannak apróbb frissítések, eventek, van kvázi autóssuli, gyakorlórész sok teljesíthető feladattal, extrával, változtatható hátterekkel meg fotómóddal, irányjelzővel, ablaktörlővel (bár tudnám, hogy eső nélkül minek kellett...) satöbbivel, ami megint-megint jó dolog. Összességében tehát elmondhatom, hogy a GT Sport egy rendkívül élvezhető autósjáték lett, ahhoz azonban továbbra is tartom magam, hogy annál nem ér meg sokkal többet, mint amennyiért én vettem akciósan, de az teljesen biztos, hogy 20k-t részegen sem adtam volna érte. Nem azért, mert rossz játék lenne, de annyira nem tud semmi komolyabb újdonságot felmutatni, hogy az ember szíve fájna, ha többet kellene kiadni érte. Viszont 6k-t röhögve megér, mert az időjárásváltozást és a törésmodell totális hiányát leszámítva kiváló játék lett a GT Sport, melynél először éreztem/érzem úgy, hogy ténylegesen beéri a Forza-t. Viszont ahhoz, hogy ténylegesen mellé lehessen tenni, vagy akár elé lehessen sorolni, ahhoz a következő részre már kötelező egy törésmodell és egy dinamikus időjárásváltozás implementálása esővel meg egyéb játékmenetet/vezetést befolyásoló tényezővel, mert ezekben sajnos még nagyon elmaradott a játék, pedig egy Forza erősségű konkurenciával szemben ezt már nem lenne szabad megengedni. Azonban ezzel együtt is egy fantasztikus és gyönyörű játékot alkottak, amelyet kormánnyal a legélvezetesebb vezetni.
És ha már kormány, akkor elmondom, hogy a legolcsóbb Sony kormány, a Thrustmaster T80 sem annyira olcsó, viszont ezzel együtt szerencsére nagyon jó minőségű. Nagyszerű élmény használni, főleg a GT Sporttal. A funkciógomboknak, valamint a szabad gombelrendezési beállításnak (ami mondjuk sajnos nem mindegyik játékban van ennyire szabadon megcsinálva, mint mondjuk a GT Sportban) köszönhetően mozgássérültként is remek és könnyedén testreszabható vezetési élményt nyújt. Egyszerű felszerelni/leszerelni, a tárolása nem jelent gondot, az USB kábele elég hosszú ahhoz, hogy ne centiméterekre kelljen nézni a tévét játék közben, szóval összességében nálam jelesre vizsgázott a kormányszett. Ráadásul a GT Sporttal tényleg egy külön élményt nyújt, egyszer mindenképp érdemes kipróbálni.