Hozzászólás
Szerző: DereX » 2022. 09. 19. 14:25
Nem akarok hatvan millió helyre válaszolgatni, itt könnyebb mert több ember láthatja, a hírek meg hamar "eltűnnek".
Nemrég jött a hír, hogy a R* elismerte a leak-et, és a fejlesztés halad szépen tovább. Majd bemutatják idővel azt, amit már tudunk.
Nem fogják elölről kezdeni, ezt nem is értem, hogy gondoltad.
Visali túlságosan, már-már szekta hívőként védi még mindig a R*-t. Aláírom, hogy úgy kb. 2013-ig egy olyan üde színfoltja volt a játékfejlesztésnek ami miatt ezt meg is érdemli. Ahogy az első egy milliárd dollárt is megérdemelték azért a munkáért amit a GTA5-be fektettek.
Viszont nekem már akkor csomó dolog nem tetszett. Az, hogy a GTA5 bejelentése 2011 novemberében volt egy trailerrel, majd egy teljes éven keresztül semmilyen hír, videó, kép nem jelent meg a második trailerig - számomra teljesen megutáltatta magát már akkor a R*.
Emlékszem itt írogattunk napról napra, hétről hétre, hónapról hónapra, hogy ugyan mikor jöhet már valami kis infó, minden egyes kis videójátékos összejövetelt tűkön ülve, hogy ugyan megjelennek-e rajta vagy sem. Volt temérdek elemzés, másodpercről másodpercre végig lett elemezve minden, aztán csomó minden nem jött be ezekből akkoriban.
Az se tetszett, hogy míg más gyártó képes a játékait egyszerre kiadni, addig a R* közel egy évvel késleltette az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb játékosbázissal bíró platformot.
Ezzel szemben a tegnapi leak számomra üde folt. Rengeteg minden kiderült így a játékról. Sokkal több, mint azt egy laikus játékos gondolná. Én korábban védtem a R*-t amikor a trilógia remastert csinálták, hogy a 60 dolcsi az végül is megéri. Valljuk be, három játékot kapunk egy áráért. Nem az itten pénztárcákhoz fogják mérni a játékok árát. Azt azonban amit kaptunk, az valami kritikán aluli. S ezen egyáltalán nem szépített a nyilvános bocsánatkérés sem, hiszen azon kívül, hogy a megjelenést követő pár hétben jöttek hotfixek, azóta semmi. A játékokat teljesen leszarják, nem javítanak már ki semmit. Azzal tehette volna rendbe a saját renoméját a R* ha a saját fejlesztőire bízva megígéri, hogy külön-külön rework-ölik, azaz kvázi nulláról felhúzzák újra a három játékot 2-2-2 éves megjelenéssel. Ehelyett annyit kaptunk csak, hogy a GTA4-el nem merik megtenni, hogy hozzányúljanak.
Elképesztően sok mocsok hír látott napvilágot, hogy hogy is működnek ők, mennyire egoisták a saját nevüket illetően az egész Rockstar szó levédetéséből kiindulva mindenen keresztül, ezeket nem lehet csak úgy félresöpörni azért, mert gta fan valaki.
Pláne azért nem, mert az elmúlt 10 évben több milliárd dollárt kerestek és kutya kötelességük lett volna ennyi pénzből egy teljesen új alapokra épülő GTA6-ot csinálni. Ehelyett kapunk egy kvázi GTA5 modot.
Fejlesztő vagyok én is, igaz én csak egyszerű weblapokat szoktam készíteni. A fejlesztők nem döntenek semmiben, ők megkapják a munkát, a tervet és azt nekik le kell implementálni. Nem az ő munkásságuk ment ezzel "tönkre", hiszen ők kivannak tisztességesen fizetve. Ez őket nem tudja úgy érinteni. Kisebb csapatoknál és más projekteknél lehet van valami szükség a kreativitásra, de egy ekkora csapatnál ahol minden megvan szabva neked csak az a feladatod, amit készhez kapsz.
Ilyen szemmel nézve a videókat én nem azon akadok ki, mint amin a sok, elnézést a kifejezésért, gyökér ember, mert tudom, hogy sok minden fog még változni. Például láttam sokan megszólták azt, hogy a karakterek ilyen gumi, fénylő ruhában vannak, furcsák az épületek kidolgozottsága, az autóké is, stb. Ezek mind-mind olyan dolgok amik változnak. Volt konkrét animáció tesztelő rész is, ahol a kockás háttérben láttuk, hogyan törik meg az animáció, a karakter teste és valaki erre is kiakadt. Ezek is olyan dolgok amik még tudnak javulni.
Láttam pozitív dolgokat, legalábbis pozitívként bemutatott dolgokat, hogy például lesz kúszás, guggolás, meg ilyesmik. Nos ezek olyan funkciók amelyeket bármikor hozzálehetett volna eddig is adni a játékhoz. Az, hogy ilyen kényelmi funkciók bekerülnek, ne vegyük már akkora újításnak. Ez olyan, mintha a GTA:SA-ba behozták volna a létrán való mászást. Semmit nem ad ez önmagában hozzá a játékhoz.
Engem speciel az nem zavar, hogy tudom a két szereplőt, a kinézetüket, a nevüket. A sztorit sose fogom leírni előre, csak azért mert alapból mondjuk nem jönne be nekem az ilyesmi.
Ami végtelenül zavar, az az hogy technikai szemmel ránézve nem tűnik úgy, hogy a R* egy teljesen új alapra fektette volna a játékot. Mondok egy nagyon egyszerű példát. Ha valaki összehasonlítja a GTA5 és az RDR2 karaktereit, akkor észrefogja venni, hogy teljesen mintha egy világból származnának. Mindenkinek ugyanolyan a haja és arcszőrzetének a minősége. Ez azért van, mert az RDR2 fejlesztésénél fogták és a GTA5 karaktereit módosították. Nem újból hoztak létre valamit, hanem meglévőt módosítottak. Ez nem zavaró azért, mert a GTA és az RDR világa teljesen más. Nyilvánvalóan volt csomó dolog amit így is megkellett csinálni és már nem volt meg előre.
A GTA6 esetében az összes karakter ugyanúgy fog kinézni, mint az 5-ben. Csak más lesz a ruha, más lesz a haj, de ugyanabban az engine-ben lesz. Hasonlítsátok össze pl. a Matrix game demo-val. Ugyanezeket eltudom mondani a karakterek mozgására, a harcrendszer is ugyanazokat az animációkat használja, a futás is. A csajszi kapott egy ribi-s séta animációt és ennyi. Minden full ugyanaz, csak toldozgatva van.
Mondom még egyszer: ez az engine miatt van. Akármennyire is szépítik, foltozgatják a karaktereket, akármennyire is lesz részletes valakinek az arcra - a mozgás, az összes animáció, a mimikák, a gesztusok, mind a GTA5-ből vannak véve.
Ez olyan, mintha a GTA4-et beletesszük a GTA:SA motorba. Semmi előrelépés nem történt volna.
Azt is mondhatnám, hogy a GTA3 era köszönt itt vissza. Tudjuk, hogy a GTA3 motorját fejlesztették tovább. Ha valaki összehasonlítja a GTA3-t és a VC-t, technikailag ugyanaz a két játék, csak az utóbbi kicsit színesebb. De ugyanazok a karaktermozgások, animációk vannak. A GTA:SA esetén is ugyanaz az engine, de ott vették a fáradtságot, hogy mégis újraalkossák az animációkat. Ezért volt kimaxolva az az engine és ahhoz többet már nem tudtak volna hozzátenni.
Pontosan ezért is fejlesztettek sajátot és azon mutatták be a GTA4-et. Azt is tudtuk, hogy amit a VC és SA között elvégeztek, azt megtették a GTA4 és GTA5 között. Kimaxolták az engine-t, a végletekig kijavították annak minden hibáját, igaz volt csomó visszalépés is benne funkciókat tekintve, de egy kifinomult kimaxolt engine-t kaptunk. Még volt is hír róla, hogy már alig várják az új generációs konzolokat hiszen a jövő sokkal több lehetőséget rejt minden téren. Akkoriban még a konzolok valahogy kibírták a 7-8 évet is, mielőtt új generáció jött volna. Most meg relatíve ez felgyorsult.
Nekem ez számomra nagy csalódás, hogy ugyanazt az engine-t toldozgatják ismét.
Low effort game. Ez már nem fog változni. Aki nem ért hozzá, az nem is fog velem egyet érteni. Azt hiszi majd, hogy a karakterek kidolgozatlanságából írom amit. Bármennyire is foltozgatják majd még ezt az elkövetkezendő években, nem fog máshogy hatni, mintha egy fizetős GTA5 dlc lenne. Mint amikor a Windows11-et kiadták, ami még a belső rendszerben a mai napig egy Windows10-ként funkcionál.
S még így a végére: Egy ekkora cég, ekkora irgalmatlan mennyiségű bevétel után, egy ilyen hatalmas történelmi játéknál kutya kötelessége lett volna akár a nagy büdös nulláról indítani a projektet.