Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
2025 ŐSZÉN JÖN A GRAND THEFT AUTO VI PLAYSTATION 5 ÉS XBOX SERIES X|S KONZOLOKRA! - NÉZD MEG A TRAILERT!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

Bully - Ismertető

Fontosabb adatok
Név: Bully
Bully: Scholarship Edition
Stílus: Nyílt világú akció, kaland
Fejlesztő: Rockstar Vancouver (PlayStation 2)
Rockstar New England (Xbox 360, PC)
Rockstar Toronto (Nintendo Wii)
Kiadó: Rockstar Games
Terjesztő: Take-Two Interactive
Bethesda Softworks (Japán)
Hivatalos oldal: www.rockstargames.com/bully
Technológiák: RenderWare (PlayStation 2)
GameByro (Xbox 360, Windows PC, Nintendo Wii)
Játékmódok:
Single Player
Offline Multiplayer 2 játékos részére (Xbox 360, Nintendo Wii)
Platform: Bully
PlayStation 2

Bully: Scholarship Edition
Xbox 360
Winsows PC
Nintendo Wii
Verziószám:
Xbox 360: 1.03
Windows PC: 1.200
Megjelenés: PlayStation 2
 2006. október 17.
 2006. október 25. 
 2006. október 27. 
 2008. július 24.

Xbox 360 és Nintendo Wii
 2008. március 4.
 2008. március 7.
 2008. március 7.
 2008. július 24.

Windows PC
 2008. október 21.
 2008. október 31.
 2008. december 4.
Adathordozó: PlayStation 2 és PC: DVD-ROM
Xbox 360: DVD-DL
Nintendo Wii: Wii optikai lemez
Besorolás: BBFC: 15
CERO: D
ESRB: T
OFLC: PG
OFLC: R13
PEGI: 16+

A Bully – más néven Canis Canem Edit, egy külső nézetes akció-kalandjáték, melyet a Rockstar Vancouver adott ki, az Amerikei Egyesült Államok területén 2006. október 17-én, míg az Egyesült Királyságban 2006. október 25-én. Tervbe volt véve a játék Xbox verziója is, de ezt a lehetőséget – eleddig ismeretlen okokból – a fejlesztők elvetették.

A játék később újra kiadásra került, ám ezúttal Bully: Scholarship Edition – igazából az SE rövidítés egy alternatívája, mivel nem akarták ennek a kiadásnak a Second Edition alcímet adni – néven, 2008. március 4-én Nintendo Wii-re, és Xbox 360-ra, egy kicsivel később, 2008. október 24-én pedig megérkezett a PC-s átirat.

A játék PlayStation 2-es verziója, mint egyfajta különleges kiadás is elérhető az Egyesült Államok területén, mellyel egy korlátozott példányszámú képregényt és egy a játékban használtak stílusához hasonló kidobós-labdát is kézhez kaphatnak a játékosok, borítóján pedig a Bully felirat domborított változata látható.

Scholarship Edition

A játék Scholarship Edition alcímmel ellátott változata felturbózott grafikát és olyan exkluzív tartalmakat hozott a Wii, illetve Xbox360 platformokra, melyek a PlayStation 2-es verzióban nem voltak jelen. Ezek között szerepel nyolc új küldetés, számos kiegészítő karakter, négy új tanóra (biológia, zene, matematika és földrajz), új feloldható tartalmak és ruházati cikkek.

Az Xbox360 és Wii verzió emellett egy rendszeren zajló két játékost támogató multiplayer módot is kapott, Achievementekkel és támogatással a Wii Remote irányítóhoz. A Bully: SE természetesen különálló hivatalos weboldallal és launch trailerrel rendelkezik.

Játékmenet

A Bully egy úgynevezett sandbox játék, mely iskolai környezetben játszódik. A játékos a lázadó tinédzser, Jimmy Hopkins bőrébe bújik, akiről már a nyitójelenet során kiderül, hogy nehéz eset és igen zűrös háttérrel rendelkezik.

A játék Jimmy megpróbáltatásait kíséri nyomon, akit szülei egy „nászút” idejére küldtek el a Bullworth Academy fiktív bentlakásos iskolájába. A játékmenet során a játékos teljesen szabadon fedezheti fel az iskolai területet, illetve az azt körülvevő várost, ha pedig kedve tartja, elvégezheti a főküldetéseket is.

GTAGTA

Nagy hangsúly nehezedik a minijátékokra is. Némelyikük csak a pénzkeresés egyfajta alternatívájaként használható, ám jó pár darab ezek közül alkalmas arra is, hogy Jimmy képességeit fejlesszük.

Az iskolai tanórák például részei ezeknek a minijátékoknak, melyeket a fejlesztők öt eltérő, fokozódó nehézségi szintre osztottak. Az angol nyelvórák például szókirakós játék formájában valósulnak meg, amiket ha Jimmy elvárt módon teljesít, megtanulhat jobb lehetőségeket az őt piszkálóktól való bocsánatkérésre, megismerhet effektívebb gúnyolódási módszereket, illetve elsajátíthatja a prefektusoktól, vagy éppenséggel a rendőrségtől való bocsánatkérés igen hasznos művészetét.

GTAGTA

Jimmy jelentős fegyverarzenállal is rendelkezik, azonban ezek főként olyan, hétköznapi használati tárgyakból összetákolt eszközöket takarnak, amiket egy iskolás fiú is megtalálhat a való életben, példának okáért csúzlikat, üveggolyókat, bűzbombákat. Emellett természetesen jó pár közlekedési eszköz is elérhető számára – melyeknek listája főként eltérő tulajdonságokkal felvértezett biciklikben, egy mopedben, go-kartban, gördeszkában, de esetenként akár egy gépesített fűnyíróban merül ki.

GTAGTA

 

Alaphelyzet

A játék az önfenntartó Bullworth Academy fiktív bentlakásos iskolájában zajlik, az Egyesült Államokbeli New England környékén. Jimmy azon kapja magát, hogy édesanyja és ötödik nevelőapja beíratja őt az iskolába, míg a pár egy egész évig tartó hajókázásra megy, nászutuk megtartása gyanánt. Az iskola az ugyancsak fiktív Bullworth városkájában van, mely igen erős hasonlóságot mutat Connecticuttal.

Maga az iskola klasszikus, neogótikus stílusban épült és hasonlít számos, az Egyesült Királyság és New England környékén épült közoktatási intézményre, mint például az edinburghi Fettes College-re.

Az időszak erősen tisztázatlan. Dizájnelemek utalnak egyaránt az 1980-as, 1990-es évekre, de néhány tárgy akár a 2006-2008-ig tartó időszakra is.

Fejlesztés

A Take-Two Interactive által napvilágot látott korai információk alapján a játékosok úgy értesülhettek, hogy egy másokat folyamatosan piszkáló, terrorizáló személy, azaz egy „bully” szerepét vehetik majd fel. Ezt alátámasztotta az Electronic Gaming Monthly is, mely az első megjelent képeken a főszereplőt, más gyerekek ellen elkövetett erőszakos tevékenységek közben ábrázolta. Holott ez homlokegyenest ellentéte a valóságnak.

A játék maga a Grand Theft Auto: San Andreas motorjának egy fejlettebb változatát használja, melyet a Renderware szolgáltat -- kivétel a későbbi Bully: Scholarship Editiont, mert az már a GameBryo-t használja. A Rockstar Vancouver emellett úgy döntött, hogy minden tanuló sajátos kinézetet, sőt személyiséget kap a játékban, már amennyire a technikai és programozási határok engedik.

Fogadtatás

 Nagy általánosságban pozitív előzeteseket írtak róla a kritikusok. A tesztelők általában a játék sztoriját magasztalták, miközben jelentős negatív kritika ért néhány lopakodós küldetést, és a kameramozgást. Sokan megjegyezték azt is, hogy a Bully jóval könnyebb a Rockstar húzócíméhez, a Grand Theft Auto sorozathoz szokott játékosok számára.

Elnyert díjak:

  • Az IGN legjobb PlayStation 2 akciójátékának járó díja.
  • A GameSpot legeredetibb játékzenéjéért járó díja.
  • A 2006-os GameSpot év játéka díjának finalistája.
  • Felkerült a Gaming Target – 52 olyan játék, melyet játszani fogunk 2006-ból listájára.
  • A top 10 legjobb PlayStation 2-es év játékai között szerepelt.
  • Negyvenharmadik lett az IGN minden idők legjobb játékairól készült listáján.
Értékelések
IGN 8,9/10
VG Resource Center 8,75/10
Gamesmaster 90%
GameSpot 8,7/10
Gamestyle 7/10
1UP 10/10
Összesített értékelések
Game Rankings 87% (87 előzetesre alapozva)
GameStats 8,8/10 (34 előzetes alapján)
Metacritic 87/100
Módosítva: 2013. 07. 17. 22:36 ▪ Szerző: Shotgun
Bully
Bully