hát igen, elég nagy előny az a briteknek, amerikainak, meg sorolhatnám még kiknek.. akiknek teljesen mindegy hogy tanulnak-e nyelvet, mert nekik már megvan a biztos alap, akárhova mennek. Persze tanulnak franciát, de nem hinném hogy olyan sokan vennék annyira "komolyan" a nyelvtanulást mint mondjuk nálunk.
Eszperanto nyelvet nem igazán ismerem, most így wikipédia lesúgta nekem, hogy ez egy mesterségesen létrehozott nyelv, amit -bár nem sokan- de világszerte szinte az összes országban beszélnek. Hallottam már róla, atekintetben, hogy mikor nyelvvizsgára készültem, ott olvashattam az eszperantot is, fogalmam sincs hogy milyen nyelv egyébként. Azt hittem valami latin-amerikai eldugott nyelv lehet a hangzásából ítélve.
Hát, igazából ezzel úgy vagyok, hogy teljesen mindegy nekem. Végülis ez ellen úgysem tehetünk semmit, ha egyszer olyan világnyelv a világnyelv, amit már egy országban használnak. (Na jó, most megcáfoltam magam, mert itt van ez az "eszperanto mozgalom") de úgy értem, hogy ha már egy ország nyelve világnyelv lett, akkor valaminek lennie kellett benne, amitől azzá vált. Szóval most az, hogy ők "előnyt élveznek"... hát ez így van, szimplán jó helyre születtek.
Örüljenek neki. Bár ez is relatív, hiszen lehet hogy az az eszperanto nyelv meg nehezebb mint az angol, és az meg egy csomó más országnak jelentene "hátrányt", bár nem tudom hogy milyen.
Viszont tényleg úgy lenne fair a dolog, ha mindenki tanulna egy olyan nyelvet, amit senki nem használ, és akkor az lenne a világnyelv. Senki nem mondhatná azt magáról, hogy "ááh, nekem már nem kell tanulnom nyelvet, mert ami az anyanyelvem az a világnyelv"...
Noxius: Én sem hiszem. Valószínűleg eléggé terjed, de nem elég erős ahhoz, hogy azért az angol helyét átvegye. Ahhoz még sok idő kellene.