Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!



Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
2025-BEN JÖN A GRAND THEFT AUTO VI PLAYSTATION 5 ÉS XBOX SERIES X|S KONZOLOKRA! - NÉZD MEG A TRAILERT!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

GTA VI - Ismertető

GTA VI logo
Név: Grand Theft Auto VI
Fejlesztő: Rockstar Studios
Kiadó: Rockstar Games
Terjesztő: Take-Two Interactive
Hazai forgalmazó: Cenega Hungary kft.
Hivatalos weboldal: www.rockstargames.com/VI
Játékmódok: Single Player
Multiplayer (TBA)
Platform: PlayStation 5
Xbox Series X|S
Megjelenési dátum: 2025
Besorolás: ESRB: Besorolás alatt
PEGI: Besorolás alatt

Figyelem! A GTA VI bejelentése előtt példátlanul sok információ szivárgott ki a játékról, ezek azonban a fejlesztés korábbi szakaszaiból származnak, azóta rengeteget változhatott a játék. Ezért úgy döntöttünk, hogy cikkeinkben tudatosan azokból az információkból építkezünk csak, ami a Rockstar Games-től származik, legfeljebb egy-két fél mondat erejéig utalunk a 2022-es nagy GTA6 leakre. Ezzel az a célunk, hogy valós képet tudjunk festeni a játékról a megjelenés előtt, és átlátható maradjon, hogy mire számíthatunk ténylegesen.

A Grand Theft Auto VI egy jelenkori, modern Vice City-be viszi tovább a GTA sorozatot, ám a széria egyik legkedveltebb helyszíne ezúttal nem csak egy város lesz, de sokszínű vidéki területtel együtt alkot egy teljes államot, aminek a neve Leonida. A játék 2025-ben érkezik PlayStation 5 és Xbox Series X|S konzolokra, és minden korábbinál nagyobb, magával ragadóbb Grand Theft Auto élményt ígérnek a fejlesztők.

Vice City ihletője ezúttal is a napfényes Miami. Miután a 80-as évek ikonikus drogbáró világát már feldolgozta a Rockstar Games, most a város új arcát ismerhetjük meg, hiszen a 2000-es években szinte megszámlálhatatlan felhőkarcoló épült a városban, átalakultak negyedek, így a nosztalgia mellett garantált az újdonság érzet is. Ezt egészíti ki Florida további vidékei.

Az, hogy a játék csak a 9. generációs konzolokra, pontosan PlayStation 5 és Xbox Series X|S platformokra érkezik lehetővé teszi, hogy a Rockstar kompromisszumok nélkül a legtöbbet hozza ki a játékból – ellentétben a GTA V-tel, ahol anno a PS3 és Xbox 360 debütálás rányomta bélyegét a játék eszköztárára. Így ha váltásra is kényszerít a játék, később mindenki egy sokkal jobb GTA játékot élvezhet.

GTA VI art

A történetről egyelőre vajmi keveset tudunk, de azt láthatjuk, hogy a R* marad a rablások vonalán, amire átültette a sorozat narratíváját, ám ezúttal a kisstílű boltfosztogatások kapnak hangsúlyt. Ugyanakkor az is biztos, hogy az utcai bandák is visszatérnek, és fontos részei Vice City városának.

Az egyik legnagyobb újítást azonban már most tudjuk: első ízben irányíthatunk női főhőst külsőnézetes, sztoriorientált GTA játékban, illetve úgy általában véve Rockstar Games játékban. Korábban a GTA1-ben lehetett csaj karaktert választani, azóta ez távol került a sorozattól. Ez most egy teljesen új ízt adhat a sorozatnak, ráadásul a Red Dead Redemption 2 óta tudjuk, hogy a Rockstar nagyon erős női karaktereket tud felépíteni, és már az első trailerben megmutatkozik Lucia szarkazmusán, hogy mély személyiséget tettek mögé a fejlesztők.

A bejelentő trailer azt is elárulja, hogy a Grand Theft Auto VI esetében is több főhőst irányíthatunk majd. Egyikük Lucia, a másik pedig egy férfi szereplő, akinek a nevét hivatalosan még nem tudjuk, de a leakekben Jason néven szerepelt.

A GTA VI jó eséllyel a HD éra történetébe illeszkedik a GTA IV és GTA V mellé, de erről még nincs hivatalos információ.

Helyszín – Üdvözlet Vice City-ből!

Üdv újra a keleti parton! A GTA VI visszavisz minket Vice City-be, és nem is csak oda, hanem Leonida államba, ahol Miami újragondolása mellett olyan vidéki területeket is bejárhatunk majd, mint az Everglades mocsárvidéke, vagy Florida Keys – ezek végleges nevét még nem erősítették meg a médiaanyagok.

Vice City egyszerűen hatalmas! A kiterjedését ténylegesen még nem látjuk, de jóval nagyobbnak hat, mint Los Santos. Több, mint száz magas épületet mutatnak az előzetes képkockák, és akkor még hol vannak az alacsony egy-kétszintes házakkal teli lakónegyedek. Ránézésre a GTA IV féle Liberty City hatalmas érzését nyújtja.

GTA VI part

Ahogy a GTA IV-ben és a GTA V-ben, itt is sokkal közelebb kerültek a nevezetességek a valódi elosztásukhoz. Az óceánpart art deco hotelépületein túl az ipari kikötő egy köztes szigetre került, akárcsak az igazi Miami-ban, nyugatra pedig egy hatalmas belváros vár Brickell és más negyedek játékbeli másával.

A várost megannyi híd szeli át, melyek között lesz legalább egy nyitható híd is, amit utoljára a GTA3-ban és Liberty City Stories-ban láthattunk. Az utakat ismét sokféle járművel szelhetjük az izomautóktól a sportkocsikig, az azonban látványos, hogy bőséges lesz a szuperautó választék.

A város repterét ugyan csak futólag látjuk az ikonikus VICE betűtábla mögött, de az utcai táblák alapján neve ezúttal Vice City international Airport lesz.

Nagy hansúlyt kap a modern Miami egyik legnagyobb látványosságának számító Wynwood művészeti negyed játékbeli iterációja, tele jobbnál jobb graffitikkel és más street art művekkel. Ezzel együtt az egész város egy fiatalos hangulatot kap.

GTA VI lowrider, art district

A Rockstar Games nagy tisztelettel adózik a korábbi Grand Theft Auto játékoknak, és bár a negyedek változnak, néhány ikonikus név és látkép megmarad, például visszatér az Ocean View Hotel, ami előtt egy fehér-sárga veterán autó parkol.

A GTA V nagy hátránya volt a klasszikus, bármikor töltés nélkül elérhető belső terek hiánya. Az már biztos, hogy üzlethelységekbe ezúttal is bemehetünk, azonban ennél is látványosabb, hogy rengeteg „felső teret” kapunk.  Miami épületeinek tetőtere tele van izgalommal, és ezt végre elhozza Vice City-be a GTA VI. Medencék, spa, welness és más szolgáltatások láthatók aktív NPC jelenléttel. Ezek alapján bizton állíthatjuk, hogy igencsak érdemes lesz helikopterrel repkedni Vice City felett, nem beszélve a dizájnos résekkel egyes épületekben, amin tuti megpróbálunk majd átrepülni. 

GTA VI Ocean Drive

Ami nagyon durván feltűnik a Grand Theft Auto VI képkocáin, hogy elképesztően nyüzsgő metropoliszba fogunk csöppenni hatalmas járműsűrűséggel, és  valódi tömeget jelentő járókelőkkel, nyüzsgő járdákkal és strandokkal. Mellettük azonban most is visszatérnek az állatok. Az ikonikus flamingók és aligátorok nem maradnak ki a buliból – utóbbiakkal a városban is összefuthatunk. Mellettük megfigyelhettünk már chihuahua kutyát, darvakat, vadkacsákat, delfineket, cápákat, teknősöket, szarvasokat, ahogy a vidékre kocsikázunk – vagy hajózunk, hiszen a GTA VI-ban rengeteg hajó lesz a környező vizeken, amiket használatba is vehetünk, köztük a mocsárvidék emblematikus airboat léghajtású különleges hajót.

GTA Vi Vice Keys

A Keys szigeteket autópálya köti össze, akár a valóságban. Hogy a másik irányba mi vár a nemzeti parkon túl, még egyelőre rejtély, viszont biztosan minden rész tele lesz élettel vagy érdekességekkel, maga a vízfelszín is, ahol a jachtok mellett útvonalat járó mozgó teherhajókat is látunk, amire eddig nem volt még példa. A vidék egy része Kelly County megyében kap majd helyet, és legalább egy plusz települést ismerünk: Port Gellhorn.

GTA VI állatok

Hogy a játék elején a teljes játékteret bejárhatjuk-e, valószínűleg az első magazin előzetesekből tudunk majd fényt deríteni, de az eddigi médiaanyagok alapján adott a lehetőség arra, hogy valamiféle korlátozással induljon a játék.

Kultúra – Hold my beer…

A GTA mindig is ízesen parodizálta ki a kor amerikai kultúráját, és ez most sem lesz másképp. Z generáció, TikTok/Insta és fergeteges bulik. Ha valamit megmutat a Grand Theft Auto VI első trailere, az az, hogy a médiának nagyon nagy szerepe lesz a játékban. Ez egyáltalán nem újdonság, hiszen elsősorban mindig is egy médiaeszköz kísért el a GTA játékok során: kezdetben csipogó, majd telefon, PDA, okostelefon. Már a Stories játékok óta interaktívak a médiatartalmak, a hírekben visszahallhatjuk a tetteinket, és most nagyon úgy fest, hogy ezen egy nagyot csavar majd a social média.

GTA VI mémek

Vannak, akik az új Saints Row világához hasonlítják ezeket a szösszeneteket, pedig annál sokkal mélyebbnek és kidolgozottabbnak ígérkezik ez az aspektus a GTA VI-ban, amit leginkább kiforgatni igyekeznek a fejlesztők. Az első trailer jelenetei mind egy-egy őrült valós mém paródiái.

                Kapcsolódó cikk: Valós vs. GTA VI mémek

GTA VI

Szerepet kap a híradó a visszatérő Weazel News csatornával, ami más bűnszervezeteket is bemutat, mint egy utcai krosszmotoros banda, vagy a vidéki redneck közösségek, mint a Thrilbilly Mud Club. Rajtuk kívül pedig visszatér a lowrider még látványosabb tuning elemekkel.

Mellékküldetések

GTA Vi hajóverseny

Bár a fő szálat még nem ismerjük, máris rengeteg olyan játékelemet szúrhatunk ki, amelyek az elérhető melléktevékenységek nagyon színes palettájáról árulkodnak. Hajóversenyek, lowrdider kihívások, visszatérnek a különleges ugrató rámpák, a rengeteg offroad terepjármű pedig nagyon azt sugallja, hogy sok terepverseny vagy kihívás vár ránk Leonida szerte.

Főhősök, karakterek

GTA Vi Lucia

Az eddig ismertetett világot egyrészről egy latin-amerikai csajszi bőrén át tudjuk majd magunkba szívni. Lucia az a főhős, akivel a Rockstar a játék bemutatását kezdte, és nem is dönthetett volna jobban, hiszen máris teljesen új érzést kap a játék egy jól kidolgozott, okos, kedves, néha mégis szarkasztikus rosszlánnyal.

GTA Vi főhősök

Luciáról annyit tudunk, hogy valamikor börtönbe kerül, melynek épülete hatalmas, és megtalálható a városban. A szabadulásának körülményeit nem ismerjük, viszont az első trailer kísérő kreatívján nyomkövető lábbilincs van a lábán, nagy valószínűséggel feltételesen kerül szabadlábra, és ez gerjeszti a talányt, hogy vajon a kezdetektől fogva elérhető lesz-e a teljes játéktér?

Lucia mellett láthatjuk a férfi főhőst, aki talán Jason lesz. A kapcsolatuk Lucia-val elég szorosnak ígérkezik, de jeggyűrűt egyikük sem hord, így meglátjuk, ez mennyire esszenciális vagy opcionális.

GTA VI karakterek

Láthatunk még egy Stephanie nevű állami dolgozót, aki Lucia ügyével foglalkozik. Rajtuk kívül két afro-amerikai srác – a fejkendő alapján haiti – kelt gyanút a kidolgozottságukkal, akik valószínűáleg nem csak NPC-k, de szerepet kapó karakterek lesznek.

Cikkünket a későbbi médiaanyagok, előzetesek, felfedezések nyomán frissítjük.

Módosítva: 2022. 09. 29. 15:13 ▪ Szerző: Bence (Visali)
GTA VI
GTA VI
Érdekességek