Legkeresettebb tartalmak:

GTA V csalások | Tőzsde | GTAO: Bikers (MC) | GTAO Szintek | RDR | GTAPlaceTVGrand Theft Auto - Alapok

Módosítva: 2012. 06. 21. 15:14  |  Szerző: Ben Dover

Grand Theft Auto IV - Történet

Mielőtt nekikezdünk egy játéknak, nem árt ismerni egy kicsit annak felületét, alapmechanizmusait, valamint az irányítását. Nincs ez másképp a Grand Theft Auto-val sem. Bár az irányítás nem annyira bonyolult, mint a későbbi epizódoké, érdemes tisztában lenni vele, ha nem akarunk egy-egy küldetést emiatt elbukni. Ebben a cikkben kerül felsorolásra az is, hogy a játék fő képernyőjén milyen információk kapnak helyet (HUD), de a főmenü egyes menüpontjaira is részletesen kitérünk.

A játék telepítése (PC)

Ahhoz, hogy el tudd indítani a Grand Theft Auto-t, először fel kell installálnod a PC merevlemezére. A következőkben az ezzel kapcsolatos információkat írjuk le:

 • Bizonyosodj meg róla, hogy a számítógéped helyesen van összerakva! Ha rendelkezel joystickkel vagy gamepaddel, csatlakoztasd azt a PC-dhez!
 • Helyezd be a Grand Theft Auto lemezed a CD meghajtóba!

Megjegyzés: Single Player játékhoz a lemeznek a meghajtóban kell lennie. Ha a lemez nincs bent a meghajtóban, csak a Multiplayer módot használhatod.

Telepítés DOS operációs rendszerre

 1. A DOS prompt jelénél (C:/>) gépeld be a CD meghajtód betűjelét (általában D vagy E), valamint egy kettőspontot! (például D:)
 2. Amikor a prompt jel újra megjelenik, gépeld be a "GTA" szöveget, amivel elindítod a program installációját! Ezt követően kövesd a megjelenő utasításokat!
 3. Ha végzett a telepítés, egy beállítási képernyő következik. Kövesd a megjelenő utasításokat a megfelelő beállítások elvégzéséhez (hangkártya konfigurálása, irányítás kiválasztása, joystick/gamepad konfigurálása, nyelv kiválasztása, hálózati beállítások kiválasztása - Serial Link, IPX Network vagy Modem - vagy kilépés a DOS-ba), és a játék indításához.
 4. Amikor a játék elindul, választanod kell Low Color (256 szín), High Color (32 768 vagy 16 777 216 szín) és 3Dfx (kompatibilis videókártya szükséges) beállítások között. Megjegyzés: Amikor először futtatod a GTA-t High Color beállítás mellett, az UniVBE konfigurációs program is automatikusan elindul.

Telepítés Windows 95/98/98SE/Me/2000 operációs rendszerekre

Annak érdekében, hogy a Grand Theft Auto megfelelően fusson, zárj be minden futó alkalmazást, mielőtt elindítod!

 1. Ha a telepítővarázsló nem indul el automatikusan, kattints a Sajátgép ikonra az asztalon, majd válaszd a CD meghajtót!
 2. Válaszd a Setup.Now fájlt a telepítőprogram elindításához, majd kövesd a képernyőn megjelenő utasításokat a GTA felinstallálásához!
 3. Amikor végzett a telepítés, kövesd a megjelenő utasításokat a beállítások elvégzéséhez és a játék futtatásához!

Letöltött verzió telepítése

2003 márciusában a Rockstar Games ingyenesen letölthetővé tette a Grand Theft Auto első részét. Ez a verzió optimalizálva lett az új operációs rendszerek számára, így valószínűleg nem lesz probléma a futtatásával Windows XP, illetve Windows Vista rendszereken. A játék a http://www.rockstargames.com/classics/?id=1 linken tölthető le, a személyes adatok megadása után. Az alábbiakban a letöltés menetét, valamint a letöltött verzió telepítését írjuk le:

 1. A linkre navigálás után győződjünk meg róla, hogy fent a Grand Theft Auto első részére kattintottunk. Ezt követően legalul meg kell adnunk a személyes adatainkat. Itt csak arra figyeljünk, hogy valós adatokat adjunk meg, valamint az életkorhoz 18 év feletti számot írjunk. Ha végeztünk ezzel, kattintsunk a SUBMIT feliratra, majd a licensz elfogadása után letölthető a játék.
 2. Ha letöltött a 328 MB méretű fájl, csomagold ki, majd indítsd el a "GTAINSTALLER.exe" programot! Ezt követően meg kell adnod egy mappát, ahová az installációhoz szükséges fájlokat csomagolja ki a program.
 3. Ha kicsomagolódtak a fájlok, a telepítővarázsló automatikusan elindul (ha nem, kattints a "SETUP.EXE" fájlra!).
 4. Kövesd a képernyőn megjelenő utasításokat a Grand Theft Auto sikeres telepítéséhez! A telepítés során ki kell választanod az elérési utat.
 5. Az installáció végeztével először futtasd a "GTA Settings.exe" fájlt, ahol az irányítás beállításait konfigurálhatod, valamint a játék nyelvét választhatod ki! Ha végeztél a beállításokkal, kattints a "Save" gombra!
 6. Ezt követően mostmár bármikor futtathatod a játékot a Start menüből, vagy a "Grand Theft Auto.exe" elindításával.

A játék megkezdése

Amint elindítottad a Grand Theft Auto-t, a menüben találod magad. Az Options menüpont alatt a játékkal kapcsolatos beállításokat érheted el, mint a játék zenéjének és egyéb effektjeinek hangereje, vagy a küldetések alatti szövegek kivetítésének sebessége. Amint kiválasztottad a számodra megfelelő beállításokat, a "Play" menüponttal rögtön a következő képernyőn találod magad.

Itt választanod kell egy karaktert, ami semmilyen formában nem befolyásolja a játékmenetet - csupán annak neve fog megjelenni a pontszámok listáján (kivéve persze, ha karakteredet átnevezed). Ha megvan a kívánt személy, az Enter leütésével a pályaválasztó menübe kerülsz. A játék elején csak Liberty City áll rendelkezésre, de később San Andreas és Vice City városa is megnyílik. Minden városban két szinten kell gyűjtened a pontokat.

Elsősorban küldetések teljesítésével tehetsz szert pontokra, de minden más bűnért is növekedik az érték. Az alvilág fejeseinek több munkát is elvégezhetsz, amelyeket az utcai telefonfülkéknél kezdhetsz el. Ezek irányát a karaktered körül látható sárga nyíl is jelzi, így könnyen megtalálod őket a nagy városokban. Ezeken kívül számos egyéb mellékküldetés is szerepel a játékban, amelyek szintén jövedelmezőek.

Wasted - Busted

Amikor meghalsz, a legközelebbi kórházban térsz magadhoz, fegyvereid nélkül. Fontos megjegyezni, hogy a bónusz szorzód ilyen esetben megmarad. Karaktered akkor halhat meg, ha lőfegyverrel párszor eltalálják, a közelében robban egy autó, vagy meggyullad.

Ha egy körözés során úgy adódik, hogy a rendőröknek sikerül letartóztatniuk, a legközelebbi rendőrségen találod magad. A fegyvereidet szintén elveszíted, azonban a bónusz szorzód már nem marad meg teljes mértékben. Letartóztatás után a szorzó értéke a felére csökken!

HUD (Head-Up Display)

A legtöbb játék esetében a képernyőn különféle feliratok és ábrák jelzik a játékos állapotát, a rendelkezésre álló lehetőségeket, vagy egyéb más hasznos információt. Ezeket a feliratokat hívjuk HUD-nak. Habár a Grand Theft Auto első része nem sok ilyennel rendelkezik, mindenképpen érdemes róla szót ejteni. Az alábbi képen egy tipikusnak mondható jelenet látható a játékból. Minden egyes fontos részre részletesen kitérünk.

Fegyver ikonja: Itt értelemszerűen a jelenleg kiválasztott fegyverünk kis képét láthatjuk. A fegyver képének jobb alsó sarkában a jelenleg rendelkezésre álló töltények száma látható, ami maximum 99 lehet. Ha semmi nem látható a jobb felső sarokban, akkor csak ökleinket használhatjuk a támadásra.

Városrész neve: Ahogy járműveddel, vagy gyalog haladsz a városokban, időnként feltűnik a városrész neve, amelyben vagy. Ez segíthet a könnyebb tájékozódásban. Ha megnyomod az F9 funkcióbillentyűt, újra láthatóvá válik a jelenlegi terület neve.

Élet: Alapból 5 lehetőséged van arra, hogy újrakezdd a játékot. Ha karaktered meghal, az életek száma értelemszerűen egyel csökken. Természetesen extra életeket találhatsz a városban is szétszórva.

Szorzó: Minden sikeres küldetés után nő a szorzó értéke. Az általad okozott károkból befolyó pontokat ez a szorzó megsokszorozza, ezáltal nagyobb az esélyed átlépni egy másik szintre/városba.

Pontszám: Minden bűntettért és cselekményért bizonyos pontszámot kapsz, amelynek összegét a jobb felső sarokban tekintheted meg. A pontok megszerzését közvetlenül a képernyőn is látod, hiszen ha például nekimész egy autónak, az érte járó pontszám felvillan a képernyőn.

Láda: Az egész városban találkozhatsz ilyen ládákkal, amelyek különféle extra tárgyakat rejtegetnek. Ezek lehetnek fegyverek vagy a rendőrök lefizetését szolgáló tokenek is. A ládákat az öklöddel, egy fegyverrel, vagy autóval áthajtva nyithatod ki.

Telefon: Minden küldetést és missziót ilyen nyilvános telefonfülkéknél lehet megkezdeni. Többnyire minden telefon más-más feladattal szolgál.

Küldetést mutató nyíl: Radar híján ez a kis nyilacska lesz a legfontosabb eleme a HUD-nak. Mindig a legfontosabb dolgok, célállomások irányát jelzi, így csak követnünk kell.

Körözési szint

Ámokfutásainkat természetesen a törvény, és annak végrehajtói, a hatóság sem nézi jó szemmel. Éppen ezért a játékban egy úgynevezett körözési szintrendszer kapott helyet. Minden egyes általunk elkövetett bűnnel, kihágással nő az esélye annak, hogy a rendőrök a nyomunkba erednek, hogy aztán megöljenek vagy letartóztassanak. Az aktuális körözési szintünk a képernyő tetején látható, kis fejecskék formájában. Minél több rendőr látható fent, annál nagyobb mértékben próbálnak elkapni. Az alábbi táblázat segíthet a körözési szintekkel kapcsolatban:

Körözési szint Üldözés mértéke
Kisebb kihágásokért, a rendőrautóknak való koccanásért, vagy egyéb garázdálkodásért kaphatunk egyes szintű körözési szintet. Túlságosan nem kell aggódnunk emiatt, ugyanis némi autókázás után a mérges rendőrbácsi-arc el fog tűnni a képernyő tetejéről. Mindenesetre ha ilyen körözési szinttel rendelkezünk, nem ajánlatos tovább gyakorolni a bűnözést - feltéve ha nem akarunk még több rendőrt a nyakunkon.
Kettes körözési szint mellett már értelemszerűen több fakabát ered a nyomodba, így ezt már szimpla meglógással nem tudod lerázni. Érdemes igénybe venni egy autófényező szolgáltatásait, hogy könnyedén lerázd, de természetesen a Cop Bribe nevű pickup is hasznos lehet.
Hármas szintű körözésnél további hatósági erők fogják a halálodat kívánni - és ehhez nagy mértékben hozzá is járulnak. A még több rendőr mellett bevezetik az útlezáró kordonokat is, amelyben néhány rendőrautó, egy-két zsaru, valamint útlezáró táblák vesznek részt.
A körözési szint legfelső, és egyben legkeményebb szintje a négyes, amikor is a város legtöbb rendőrje a nyomodban van, és - élve vagy halva - de el akarnak kapni. Ajánlott átfesteni a kocsidat, vagy ha gyalog vagy, gyorsan kerítened kell egy kocsit, mert különben hamar lepuffantanak.

A körözési szint csökkenését a következő módokon érhetjük el:

 • Spray Shop:
  A városokban több helyen találkozhatunk autófestő-műhelyekkel, amelyek készséggel állnak rendelkezésünkre egy-egy rendőrös üldözés során. Csupán be kell állni egy megfelelő autóval (rendőrautót nyilván nem lehet átfestetni) a garázsba, ahonnan új színnel, megjavított autóval, és nulla körözési szinttel térünk ki.
 • Police Bribe:
  Mint ahogy a fentieknél már említettük, a városban számos helyen találkozhatunk ládákkal, amelyek többnyire fegyvert tartalmaznak, de olykor pickupok is találhatóak bennük. Néha az ilyen dobozokban a rendőrök lefizetését szolgáló, "pénzérme" szimbólummal ellátott tárgy is el van rejtve, amelyet egy körözés során felvéve azonnal lenullázódik a körözési szintünk. Ha nem tudjuk fejből, hogy hol vannak az autófényező műhelyek, érdemes próbálgatni a ládákat, hátha egy Police Bribe lesz benne.
Social
Kövess minket Facebookon, Twitteren és Tumblren, a főbb hírek mellett különböző érdekességeket is posztolunk!Tumblr
Grand Theft Auto
Ki van itt?
Jelenleg 25 vendég böngészi az oldalunkat.
Kiemelt partnereink
Társoldalak