Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
2025 ŐSZÉN JÖN A GRAND THEFT AUTO VI PLAYSTATION 5 ÉS XBOX SERIES X|S KONZOLOKRA! - NÉZD MEG A TRAILERT!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

Advance - Ismertető

Fontosabb adatok
Név: Grand Theft Auto Advance
Fejlesztő: Digital Eclipse Software
Kiadó: Rockstar Games
Platform: Game Boy Advance
Stílus: Felülnézetes akciójáték
Játékosok száma: 1
Hivatalos weboldal: Kattints ide!
Fejlesztés éve(i): 2004
Megjelenési dátum: 2004. október 25.
Adathordozó: Cartridge
Értékelések: ESRB: M
OFLC: M
PEGI: 16+

A Rockstar Games a GTA3 és a GTA Vice City sikere után bejelentett egy újabb mellékepizódot, amely Game Boy Advance-ra készült, de nem a Rockstar fejlesztésével. Első ránézésre szinte mindenkiben az fogalmazódik meg, hogy egy felülnézetes GTA3-at kaptunk, de ez csak egy bizonyos mértékig igaz. Valóban ugyanazt a Liberty City-t járhatjuk be kisebb-nagyobb módosításokkal, de mégis szerepelnek újdonságok a listán. Lássuk kicsivel részletesebben, hogy mivel is szolgál nekünk a Grand Theft Auto Advance...

GTA GTA GTA

Habár a játék neve felvette a platformja nevének egy részét (Advance), a hivatalos borítón egy szimpla Grand Theft Auto logo található - azzal a különbséggel, hogy míg a többi GTA játéknál a logó fehér színű, és fekete keret veszi körül, addig itt pont fordítva van. A főbb újdonságok közé tartozik, hogy a régebbi felülnézetes részekkel ellentétben itt megtalálható a legtöbb mellékküldetés (pl. bűnüldözés), helyet kapott a 3D-s részekből ismert HUD, valamint számos új fegyver szerepel a repertoárban. Külön érdekesség, hogy bár a játék felülnézetes, a járművek mégis fel tudnak borulni, egy-egy élesebb kanyar bevételével, vagy egy nagy ütközés következtében. A legnagyobb újításnak mégis talán azt vehetjük, hogy az autókba beszállva egy sebességmérő jelenik meg, mely a járművünk aktuális gyorsaságát hivatott prezentálni - ezt a funkciót csak ebben a GTA-ban találhatjuk meg, pedig rajongók sokasága örülne neki a többi epizódban is.

A város

Mint azt már említettük, a GTA3 beli Liberty City-t járhatjuk be, vagyis a három sziget, Portland, Staunton Island és Shoreside Vale a rendelkezésre álló terület. Portland a gyárak, Staunton Island a magas felhőkarcolók, Shoreside Vale pedig a luxusingatlanok helyszíne. A játék története 2000-ben játszódik, és eredetileg a Grand Theft Auto III portjaként lett bejelentve. Később azonban a Gameboy Advance limitált teljesítménye, és a rövid idő miatt ezt a tervet elvetették. Az utak kis mértékben át lettek rendezve, így csak vízszintes és függőleges irányban futnak, átlósan nem. Ettől függetlenül ismerős lehet a legtöbb épület a GTA3-ból, sőt az egész úthálózat is nagyban hasonlít az első 3 dimenziós GTA-ban látottakra. Az egyes városrészeket hidak kötik össze, de alagutakkal itt már nem találkozunk, sőt a magas vasutat is kihagyták.

GTA GTA GTA

A járművek

A járművek terén a játék mondhatni visszafejlődött. Csupán autókkal találkozhatunk az utcákon, se motrok, se hajók nem állnak rendelkezésünkre. Az autók többsége a GTA3-ból öröklődött a játékba, de új kocsik is kerültek bele. A sport, szedán, furgon és kupé típusú autókon kívül természetesen találkozunk bandaautókkal, valamint extra járművekkel is, mint például a Forma 1-es autó.

A játékmenet

Bár visszatérünk a felülnézethez, a játékmenet továbbra is marad az, amelyik a harmadik epizódtól lépett érvénybe. A játék mesél, egy történetet írunk azzal, hogy átverekedjük magunkat küldetések sokaságán. A játék közben alkalmunk nyílik mellékküldetések és egyéb tevékenységek elvégzésére is, amelyekért hasznos jutalmat is kaphatunk. Ezek segítségül szolgálhatnak a játék könnyebb végigjátszásában. Mindeközben a városban vásárolhatunk fegyvereket, átfesthetjük az autónkat, vagy vehetünk fel segítségként felvehető tárgyakat - magyarán a szokásos GTA feeling egy cseppet sem marad el.

Technológia

A játék bejelentése óta egyértelművé vált az a tény, hogy teljes mértékben figyelembe kell venni a Nintendo kézikonzolja, a Game Boy Advance szabta technikai korlátokat. Ennél fogva egyetlen karakternek sincs szinkronhangja, és átvezető animációk sincsenek egyetlen misszió vagy feladat előtt/után. Néhány beszólás a GTA3-ból azonban bekerült az Advance-ba is, amelyeket többnyire a járókelők mondanak nekünk, ha valami furcsaságot csinálunk. Mivelhogy a hangokat nem igazán lehet jól visszaadni a Gameboy-on, így rádióállomások sem kaptak helyet a játékban - habár autót vezetbe egy bizonyos zene szól az egész játék alatt. További hátrány még a hangok terén - és ez egyben idegesítő is lehet -, hogy az összes autó ugyanazzal a motorhanggal rendelkezik, s ezáltal menet közben ugyanaz a hang ismétlődik, amíg meg nem állsz. (Ez ugyanígy volt a GTA1 és GTA2 Game Boy Color verzióinál is)

GTA GTA GTA

Ahogy az első, felülnézetes epizódokban is volt, itt is párbeszédes szövegek, és rajzolt arcok adják a küldetés instrukcióit. Az artworkök nagyban hasonlítanak a három dimenziós részhez kapcsolódó művészi rajzokra, és a karakterek arcát értelemszerűen csak ilyen rajzokon láthatjuk.

Fogadtatás

Egészen a játék készítésének bejelentése óta sokan spekuláltak azon, hogy egy újabb felülnézetes rész mennyire osztja meg a játékosok közvéleményét. A méltán népszerű GameRankings weboldala 70%-ra értékelte a Grand Theft Auto Advance-t, és ehhez az értékhez nem kevesebb, mint 47 elemző cikket összegeztek. Ugyanígy a Metacritic weboldalán a játék 68 pontot ért el a 100-ból, ez esetben 33 leírás alapján döntöttek.

Napjaink talán legnagyobb szórakoztató weboldala, az IGN.com nem volt ennyire szigorú, és 8.5 pontot adott a játéknak, a maximális tízből. Értékelésüket azzal a mondattal is alátámasztották, hogy "ha szereted a Grand Theft Auto sorozatot, az Advance kihagyhatatlan epizód számodra". Ezen kívül a Nintendo Power magazin és a Game Chronicles is pozitív értékeléssel látta el a Grand Theft Auto Advance-t. A GameSpot ezzel szemben nem nagyon részesítette előnyben a játékot, ugyanis 6.5 pontot kapott a 10-ből, és azt is hozzáfűzték, hogy a játék "szép, de nem olyan jó".

Módosítva: 2018. 08. 01. 01:07 ▪ Szerző: VISALI és Ben Dover
Advance
Advance
Végigjátszás
Multimédia
Linkek