Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
Utoljára 00 éve 00 napja 00 órája 00 perce és 00 másodperce jelent meg új Grand Theft Auto játék
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

November 19-én érkezik a PlayStation 5

Az Xbox múlt heti előre hozott bejelentése után szerda este a Sony is minden fontos hátramaradt információt felfedett a saját újgenerációs konzoljáról. A PlayStation 5 Európában egy hetes csúszással az amerikai, japán és ausztráliai megjelenéshez képest, végül november 19-én lesz először elérhető, és számos új lehetőséggel dobja fel a játékipart, ami nem utolsó sorban a Grand Theft Auto sorozatnak is löketet adhat.

A zászlóshajónak számító teljes felszereltségű PS5 ugyanazon áron kerül a boltokba, mint a Microsoft féle Xbox Series X – 499€ lesz az ajánlott fogyasztói ár, ami Magyarországon hivatalosan 184.990 Ft-ra duzzad az infláció és az adó miatt. A konzol minden szükséges technológiai újdonságot elhoz egy új gaming korszakhoz: a ray tracinget rutinszerűen kezeli majd a masina, a képet akár 8K felbontásban is, de elsősorban 4K felbontásban, 120FPS mellett ontja majd magából a rendszer az erre alkalmas képernyőkön.

A PS5 legnagyobb újdonsága mégis másban rejlik, hiszen a 825GB-os SSD várhatóan a leggyorsabb lesz a konzolok között, ami banális töltéshez vezet – ez pedig a következő generáció egyik legfontosabb újdonsága lehet, hiszen olyan játékok készítésére lesznek képesek a fejlesztők, ahol a legkülönbözőbb mérettel és változatossággal rendelkező világok pillanatok alatt jelenhetnek meg egymás után a képernyőn egy kvázi dimenziós kapun átlépve (lásd: Ratcher & Clank: A Rift Apart). Ez a GTA és más Rockstar Games fejlesztésű játéksorozatoknak is különösen kedvező feature, hiszen sokkal változatosabb, részletesebb játékteret kaphatunk, amit a Rockstar egyik védjegye, és nem utolsó sorban visszatérhetnek a GTA V-ből igencsak kimaradt belső terek is.

Ráadásul mindezt a Sony megfűszerezte egy teljesen új kontroller szériával is. A DualSense haptikus ravaszokkal rendelkezik, ami másképp reflektálhat a különböző impulzusokra, mint például a játéktér, a talaj vagy a fegyver típusa, stb. A PS5 saját audio technológiával, a 3D Tempest Audio megoldással érkezik.

A Sony első ízben tapogatózik a játéklemezek elhagyásával. A PS5 szintén rendelkezik egy olcsóbb kistestvérrel, ami a Microsoft koncepciójával ellentétben minden órajelet, memóriát, egyéb számadatot tekintetve megegyezik a társával. A PlayStaiton 5 Digital Edition egyedül lemezmeghajtót nem tartalmaz – tehát kizárólag digitálisan vásárolt játékokat futtat, azaz fontos, hogy nem játszhatjuk vele visszafelé kompatibilitással a lemezes PS4 játékainkat, és nem nézhetünk rajta Blu-Ray filmeket, de teljesítményében semmiben sem más a sima PS5-nél. Ez a változat 149.990 Ft-os ajánlott fogyasztói áron fog a boltokba kerülni.

 

2021-ben a Grand Theft Auto V egy feljavított, kiegészített formában érkezik majd PS5-re. Addig is visszafelé kompatibilitással játszható lesz rajta a PS4-es GTA5. Fontos, hogy ha a játék lemezen van meg, akkor ehhez mindenféleképpen a lemezmeghajtós PS5 konzolra lesz szükség, ugyanakkor akit nem mozgat Michael, Trevor és Franklin rablópandúros története, az némi várakozás után PS5 Digital Edition gépen is folytathatja a GTA Online-t, hiszen a multiplayer ingyenesen, önállóan is elérhető lesz 2021 második felétől.

2020.09.17 20:39  ▪ Forrás: Official PlayStaion Blog  ▪ Írta: Bence (Visali)

dani.szentgali
Offline
2020. 09. 18. 14:05
Nem olcsó mulatság, nagyon nem, bár a hardvert tekintve ez még valahol érthető is (amellett, hogy a drága PC-khez és minden máshoz hasonlóan ezt sem a magyar ember pénztárcájára tervezték, de hát ez van, így jártunk). Ami durvább, az inkább a kiegészítők és főleg a játékok árai. Értem én, hogy fejlődik a technológia, egyre drágább a játékfejlesztés, ezzel nincs is probléma, de ekkorát ugrottunk volna 7 év alatt?! vagy akár pár hónap alatt, ha jobban megnézzük? Főleg, hogy a jelenlegi generáció ékköveinek és legnagyobb költségvetésű játékainak számító darabokért sem kellett egy 20-asnál többet fizetni, most a többnyire teljesen új, noname játékokért már egy tízessel többet kérnek? Azért azt senki ne mondja, hogy pár hónap, de akár még egy generáció alatt ekkorát ugrott volna a technológia, mert ez eléggé kamu szagú. Én az új játék árakra kb. 25, max 26k-ra számítottam. Nem értem, mire fel ez a 30k.
Mindenesetre ez most ilyen, én és szerintem sokan mások még várni fognak addig, amíg olcsóbb nem lesz legalább néhány játék és kiegészítő ára, mert ez azért új és erősebb generáció ide, megemelkedett fejlesztési költségek oda, nagyon durva. Az viszont mindenképp örvendetes, hogy elég komoly teljesítményt kapunk, ami bizony már bőven felnő az erősebb PC-khez is és hiába az elsőre durvának látszó horror ár, még így is valamivel alacsonyabban kínálják a minőséget, mint a PC-k. Csak a játékok ne kerülnének 30k-ba... na de mindegy, úgyis lesznek akciók, leárazások, stb.

Rockstar69
Offline
2020. 09. 18. 22:09
dani.szentgali: Már régóta szükség lett volna az áremelésre, most volt alkalmas. A mostani generáció megjelenésekor is drágultak a játékok.

dani.szentgali
Offline
2020. 09. 30. 14:07
Rockstar69: Nem az áremeléssel van baj. Újfent nem érted, hogy miről beszélek. Nagyon jól tudom, hogy volt áremelés, de emlékeim szerint nem egy durva tízessel volt minden játék drágább a mostani gépekre, mint az előzőkre. Míg az előző generáció kezdetekor (pontosabban a mostani generáció kezdetekor) fokozatosan lettek drágábbak a játékok, eleinte csak 2.3k-val, és gyakorlatilag csak a generáció végére állt be a 7k-s árkülönbség az emelés hatására, addig a most következő generáció még meg sem jelent, de máris átlagosan 10 ezer forintos áremelkedésről beszélünk. Érted már, mi a probléma? Nyilván nem az áremeléssel, hanem annak mértékével van a probléma. És ha megnézed, ezek azok a játékok, amik még csak többnyire noname fejlesztők munkái, de már egy tízessel drágábbak, mint az előző vagyis amostani generáció végi legfejlettebb, legnagyobb költségvetésű, legdrágább játékok. Mi lesz a generáció végén?! 6-7ezerrel drágább játékok is már közel 40ezerbe kerülnének. Értem én, hogy drágább lett a fejlesztés, de az azért még így is érdekesen hangziok, hogy pl. egy RDR2 vagy TLOU2, ami tényleg nagy pénzekből készült, több mint 10ezerrel olcsóbb, mint pl. egy szaros remake. Itt azzal van a gond, hogy ekkora árkülönbség egyszerűen irreális. Mondom, ha olyan 25, max 26k lenne egy új játék a generáció elején, azt mondom okés. De ez a 30k már túlzás.

Hozzászólok

Szekciók
Kiemelt YouTube Listák
Más Rockstar játékok
Hivatalos oldalak
Partnereink