Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

12 éve jelent meg a GTA Chinatown Wars!

Egy tucat év eltelt már azóta, hogy utoljára kézikonzolokra tervezett GTA játékot adott ki a Rockstar Games. A 2009-ben debütáló GTA Chinatown Wars sokak meglepetésére Nintendo DS handheld gépekre lett tervezve, és bár a Nintendo platformján nem hozott nagy számokat, máig az egyik legkülönlegesebb Grand Theft Auto játék az egész sorozatban.

2008. július 15-én, amikor még csak reménykedtünk abban, hogy a GTA IV utólag megjelenik PC-re is, amikor epekedve vártuk, hogy kiderüljön, vajon mit takarnak majd az akkor még teljesen Xbox 360 exkluzívként kezelt Grand Theft Auto IV DLC tartalmak, az akkori E3 konferencia Nintendo konferenciáján egy kedves hölgy váratlan bejelentést tett: a Grand Theft Auto sorozat a Nintendo konzolokon is tiszteletét teszi egy különleges, alapoktól Nintendo DS konzolokra tervezett játékban, mely a GTA Chinatown Wars nevet fogja viselni.

A 2008-as Nintendo E3 sajtókonferencia. A GTA Chinatown Wars bejelentése 37:58-től kezdődik

Ezzel azóta is a GTA Chinatown Wars a legutolsó új Grand Theft Auto játék, amit E3 konferencián jelentett be a Rockstar Games. A játék végül 2009. március 17-én jelent meg Észak-Amerikában, majd március 20-án Európában és a világ többi részén.

A GTA CW első ízben használt érintőképernyőt az irányításhoz, olyan küldetéseket, mellékküldetéseket és játékmechanizmusokat tartalmaz kezdve a kocsilopástól a molotov koktél gyártáson át a lottószelvény kaparásig, ami azóta is páratlan a GTA sorozatban. Már a játékbeli PDA felülete is önmagában elég izgalmas.

Bár a játék végül nem kelt el jelentős példányszámban a Nintendo konzolján, azóta is az egyik legmagasabb értékelést kapott NDS játék a maga 93-as Metacritic pontjával.

A GTA Chinatown Wars hivatalos trailere

A játék később szerencsére a PSP konzolokat, az iPhone és iPad készülékeket, és végül az Android alapú okostelefonokat is meghódította, így szerencsére ma is könnyen elérhető szinte aprópénzért, miközben bátran állítjuk, hogy az egyik legkifinomultabb játékszoftver, ami elérhető okostelefonokon.

Az ünnepi évfordulót sajnos beárnyékolja egy szomorú hír, mivel a játék egyik producere, a játékot fejlesztő Rockstar Leads stúdió alapítója, Gordon Hall nemrég 51 éves korában elhunyt, így ezzel a cikkel egyben előtte is tisztelgünk, hiszen egy nagyszerű embert veszítettünk el. Gordon Hall más fantasztikus játékoknál is közreműködött, mint a szintén handheld GTA Liberty City Stories, vagy az első Red Dead Redemption.

Aki még nem próbálta ki a GTA Chinatown Wars-t, az a sorozat egyik legkülönlegesebb epizódjáról maradt le, de még most sem késő pótolni, hiszen elérhető az Apple App Store és a Google Play digitális áruházban is! Végezetül pedig íme néhány érdekesség a játékról:

  • Jelenleg ez az utolsó GTA játék, ami eltérő időpontban jelent meg Észak-Amerikában és Európában.
  • A GTA CW borítója az egyetlen a GTA3 óta, melynek bal felső sarkában nem egy helikoptert ábrázoló artwork van.
  • A GTA Chinatown Wars volt az első GTA, ahol egy végigjátszáson belül bármikor újrajátszhatóak a küldetések.
  • Az első játék, amit PEGI 18+ kategóriába, azaz 18 éven felülieknek ajánlott az európai videojáték korhatár-besorolásokért felelős intézmény.
  • A játék az Official Nintendo Magazine egykori cikke szerint a legkomplexebb Nintendo DS játék a maga 800 000 sornyi kódjával. Ez több, mint a GTA San Andreas forráskódja.
  • Bár a játékban nincsenek hangalámondásos párbeszédek, ha a játék elején a főhős Huang Lee nem tör ki a süllyedő kocsiból, egy "SHIT!" felkiáltást hallat, ami gyakorlatilag az egyetlen érthető hangos beszéd megnyilvánulása a játékban. Ez a hang egyébként a GTA IV-ből került átemelésre.
  • A GTA Chinatown Wars eleddig az utolsó GTA, amiben elérhető a Paramedic, azaz a mentős és a Firefighter, azaz a tűzoltó küldetés, ami egykor minden GTA játék megszokott része volt a GTA3 érában.
  • A GTA Chinatown Wars az egyetlen Grand Theft Auto játék a GTA V mellett, és egyben a legrégebbi, aminek még él az eredeti hivatalos weboldala.
2021.03.17 18:59 ▪ Írta: Bence (Visali)

dani.szentgali
Offline
2021. 03. 20. 14:04
Isten éltessen sokáig csingcsangcsung wars! Fogalmam sincs milyen játék, nem játszottam vele és valószínűleg nem is nagyon fogok, de biztos a maga módján nagyon fasza, csak nekem annyira nem jön be a stílusa. Ez volt az, ami a GTA4 éra-beli LC-ben játszódott, csak Alderney sziget nélkül, és félig felülnézetes volt, kb. mint egy RTS játék, ugye?

Hozzászólok

Szekciók
Kiemelt YouTube Listák
Más Rockstar játékok
Hivatalos oldalak
Partnereink