Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
Hatalmas sikert vár a 2025-ös üzleti évére a Take-Two, ami egyet jelenthet: 2024. április – 2025. március között érkezik a GTA VI!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

Grand Theft Auto V, ahogy szeretjük!

A GTAPlace-en számtalanszor ecseteltük már, hogy mennyire imádjuk a GTA IV-et, a Vice City-re és a San Andreas-ra mindig nagy örömmel gondolunk a híreinkben, és egytől egyig az összes klasszikus GTA játékot nagy becsben tartjuk, akárhányszor szóba kerülnek. A nosztalgiavonatra eddig még egy játék kapcsán nem ültünk fel soha: ez pedig a GTA V. Most ennek is eljött az ideje, hiszen hosszú 9 év telt el azóta, hogy sorban álltunk érte éjfél után a videojáték bolt előtt.

Az elmúlt évek nem voltak egyszerűek GTA rajongóként. Mind a sorozatot kiadó Take-Two Interactive, mind a Rockstar Games jócskán tett azért, hogy elbizonytalanítson a lojalitásunkban, de ez a cikk most nem erről fog szólni, most nem ezeken fogunk háborogni, hanem lépünk valami váratlant: a cégek hajtépő stiklijeit betesszük egy képzeletbeli dobozba, egy időre elrakjuk őket a szemünk elől, és inkább arra fókuszálunk, mi az, amit szeretünk.

Hogy miért tesszük ezt? A GTA V épp csak megnyitja az őszi GTA évfordulók sorát. Röpke egy hónap múlva 20 éves lesz a GTA Vice City, és akár a homokba is dughatnánk a fejünket, hogy ne lássuk, egyébként ennél jobb alkalmat nem találhatna a Rockstar a GTA VI bejelentésére, ami véletlenül még azzal is egybecsengene, hogy egy évre rá az első kerek GTA V évfordulón debütálhatna a következő GTA játék, de hát… az ábrándozásról sohasem tudunk leszokni, és bár sokszor frusztráltak vagyunk az biztos: ha megtörténik a GTA VI bejelentése, erre az alkalomra nem haraggal és dühvel a lelkünkben akarunk majd visszaemlékezni.

2013. szeptember 16., 23:00 körül…

Grand Theft Auto V

Nem lehet elfelejteni azt az izgalmat! Személy szerint számomra ez egy csigalassú zötykölődés volt éjszaka Budapesten az akkor még elöregedett vágányokon totyogó 1-es villamoson. Ekkor még tarthattak kivételes éjféli nyitvatartást az üzletek a nagyobb játékmegjelenések alkalmával, így én is beálltam a kígyózó sorba a Váci úti Konzolvilág előtt, hogy amint éjfélt üt az óra, megkaparintsam a Grand Theft Auto V egyik példányát. PlayStation 3 és Xbox 360 konzolokon debutált az ötödik fő játék, én akkor az előbbit választottam. Senkinek sem volt választása: befoglaltam a kollégium közösségi helységét, igaz a játék még váratott magára, hiszen én is és minden PS3 tulajdonos első ízben tapasztalhatta meg dobozos GTA játéknál azt, ami az Xbox 360 játékosoknak már ismert volt, és azóta teljesen sztenderddé vált a játékiparban: telepíteni kellett konzolon a játékot. Az Xbox 360 tulajdonosoknak is fel lett adva a lecke, hiszen aki a 4GB háttértáras legkisebb csomagot választotta, annak egy pendrive-ra is szüksége volt. A Grand Theft Auto sorozat ötödik fő játéka mindjárt 8GB-ot hódított meg magának az akkori játékkonzolok háttértárából, mire végül el nem fáradtak a képernyőn finoman mozgó artworkök, és be nem szippantotta hirtelen minden érzékszervünket egy váratlan kezdet: North Yankton, 2004, egyből egy izgalmas bankrablás közepe, és soha nem látott havas táj a GTA sorozatban.

Grand Theft Auto V

Ez az a momentum, ami ráébreszt arra, hogy:

  • Ekkor még nem volt más, csak a sztori. A GTA V egy sztori játék, amit PlayStation 3 és Xbox 360 konzolokra terveztek, és minden tartalma ebbe a keretbe épül.
  • A Rockstar Games tavasszal elkülönítette a GTA V-öt és a GTA Online-t. Ideje, hogy mi is külön játékként tekintsük a GTA V-re.
  • A GTA Online ha merőben más irányba is vitte később a sorozatot, annyit legalább odaadhatunk neki, hogy végülis lehetővé tette, hogy a ma 9 éves GTA V ki legyen adva az újabb konzolgenerációkra is. El kell ismernünk, ha időközben érkezett volna más sztori GTA, ennek tuti felhőtlenül örülnénk.

Zene

Ha valamit oda kell adni a GTA V-nek, az biztosan az, hogy az egyik legjobb és legváltozatosabb zenei repertoárral rendelkezik a GTA sorozatban, már a 2013-as eredeti rádiós számlistával is. A Los Santos Rock Radio és a Non Stop Pop FM egyszerűen telitalálat, de a mexikói zenétől kezdve a country rádión át a Hip-Hop ritmusokig bőven volt hol megtalálni a kedvenceinket. Repülj vissza velünk ebbe a hangulatba, hallgasd meg új Spotify listánkat, ahol a kedvenc GTA V zenéinket válogattuk össze.

De most akkor ki a főhős?

Ha tényleg úgy tekintünk a GTA V-re, ami: azaz egy PlayStation 3 és Xbox 360 konzolokra készült játékra, az magyarázatot ad arra is, hogy miért nem került bele annyi újítás a játékba, mint egykor a GTA IV-be. Itt nem történt technológia váltás a két fő rész között, ezért a léptékek sem lehetnek akkorák. Az egyik legvitatottabb téma volt anno, hogy visszafogták a törést, igaz, a GTA IV-gyel ellentétben itt újra leszakadtak elemek a kocsiról. Azért a Rockstar láthatóan próbált többet nyújtani az elődnél. Színesebb lett a mellékküldetések palettája, még az autótuning is a legjobb lett a sorozatban, első ízben kerültek állatok is GTA játékba, ráadásul visszatértek a repülők, vadászgépek, biciklik, és először szállhattunk tengeralattjáróba.

Grand Theft Auto V

Egy gyökeres változást is megpróbáltak eszközölni, ami anno a leleplező trailer után óriási vitát váltott ki: egy helyett mindjárt három főhős lett, és akkor még gőzünk sem volt erről, csak találgattunk, és szépen meg is oszlott a rajongó tábor a fórumokon. Sőt, ez máig az egyik legmegosztóbb újítása a GTA V-nek, még ma is vannak, akik azt találgatták, hogy a három közül mégis "ki az igazi". Akkor nagy reményeket fűztek hozzá a fejlesztők, de a Red Dead Redemption 2-nél elengedték a koncepciót, úgyhogy kíváncsian várjuk, mi lesz ennek a sorsa.

Grand Theft Auto V

A legelső GTA V kép, és az elemzésünk

Ez azonban jó húzás volt akkor a Rockstar marketingeseitől, hiszen tele volt az internet GTA V kommentekkel vitákkal. Az egyik topic a bejelentés után a főhősök száma volt, a másik pedig a platformok, hiszen hónapokig azt sem tudtuk, mire jelenik meg a játék.

... és arra emlékeztek még, amikor még Michaelre sokan hitték, remélték, hogy egy idősebb Tommy Vercetti? :)

A sztori egyébként nem csak a három irányítható karakterrel hozott újítást. A történet hosszú idő után nem egy maffia vagy egy utcai banda köré összpontosul, Dan Hauser és a csapat más kalandok után nézett, a "heist", azaz a rablás téma pedig egészen telitalálat lett. Ez a történet pedig a megszokott pár perces sok küldetés helyett kevesebb, de hosszabb misszióból tudott felépülni.

Hogy milyen is volt a GTA V-öt várni a GTA IV tükrében, ajánljuk az egykorin első magazin előzetest, amit a Game Informer publikált, és mi anno az utolsó szóig le is fordítottuk a teljes cikkgyűjteményt:

Kapcsolódó cikk: GTA V - Game Informer előzetes

További érdekesség: A 2405-ös szám rejtélye, ami végül nem hozott semmit

North Yankton meghódítása

A látványos havas tájas a bevezetőből sajnos nem lett a játéktér állandó része, cserébe jó kis kultuszt épített így ki magának. Évekig vártuk, hátha jön egy "North Yankton DLC", közben pedig számtalan próbálkozás volt trükkök, glitchek, kiskapuk felfedezésére, hogy szabadon körülnézhessünk a kanadai határ közelében.

Kapcsolódó hír: GTA Online: Látogasd meg North Yanktont Online! (2013.12.11.)

Így írtunk mi...

Grand Theft Auto V

...és végül, nézzünk vissza, mit is éltünk meg együtt! Jöjjön néhány hírhozzászólás a bejelentés és a megjelenés idejéből GTAPlace adminoktól és olvasóktól, azaz tőlünk. :)

"Végre megtört a jég... Azért vicc hogy az MP3-mat bejelentették és 2-3 évre rá jött az első trailer a GTA-t meg úgy jelentik be hogy jövő héten jön az első trailer! :D  amúgy gyönyörű a nevét eltaláltam már csak a helyszín a kérdés továbbra is San Andreas - Los Santos tartom esélyesnek, amiben megerősített ez a gettós stílusú 5 is :D
Ha most már ennyire jön azt sejtem jövő karácsonyra a konzolosok már vehetik is majd a fa alá" - Hanniba., 2011.10.25.

 

"Végre!!!!BOLDOG EMBER VAGYOK!!!! :D:D:D:D.D:D" - Cube Head, 2011.10.25.

 

"Istenkiráááály!!!! Nekem Los Santos jutott eszembe az 5-ösröl :D" - csaba292, 2011.10.25.

 

"Kapja be a Rockstar ! Szívatja itt az embereket, aztán tök váratlanul, mikor senki sem gondolna egy egyszerű bejelentésre sem, jön kapásból egy trailer ... :D

Nagyon felpörögtek mostanában azért !" - MolGabi, 2011.10.25.

 

"tehát akkor a Rockstar oldala totál le van cserélve GTA 5-re? Azaz nem lehet nézegetni a híreket?

Azért érzitek, hogy mekkora játék lesz :), hogy minden oldal csak róla szól, ilyen még az MP3-nál se volt"  - MasterP, 2011.10.25.

 

"Szerintem az V az azt jelenti hogy ABC sorrendben USA államai :
I. Albama
II. Alaska
III. Arizona
IV. Arkansas
V. California
Az az Kalifornia : Los Angeles , San Francisco (Los Santos, és Las Venturas)
Ugye Los Angeles-ben van Hollywood (Vinewood) amiről volt korábban pletyka is. De a logo, fejjel lefele lehet egy A betű is. De ez csak az én véleményem. :D" - Gaby86, 2011.10.25.

 

"Kalifornia ötödik (v) megyéje ABC sorrendben Calaveras County,
Aminek a county seat (megyeszékhelye) San Andreas.
http://en.wikipedia.org/w...s_in_California
http://en.wikipedia.org/w...nty,_California
http://en.wikipedia.org/w...eas,_California Így már 5 az 5-ben" - Gaby86, 2011.10.25.

 

"A nyugdijba vonúlt férfi,aki beszél,elmeséli,hogy az időjárás miatt jött ide,meg szép háza van,stb.Mesél még a fiairól is,jól kivehetően bűnözők.Na most!Van egy szerintem nagyon logikus elképzelésem a történettel kapcsolatban,de érdekes módon,ezt a verziót még sehol,semelyik fórumon nem láttam egy embertől sem.Szerintem: aki beszél a trailerben,a nyugdijas fószer,az lehet Tommy a VC-ből,vagy Claude a GTA 3-ból megöregedve,de lehet egy teljesen új alak.szerintem ez a 3 variáció van.Tegyük fel,hogy Tommy Vercetti az,és átköltözött Los Santosba,és kivételesen most nem őt(a trailerben a mesélőt) kellesz alakitani,hanem a fiát/fiait (mivel felröppent a hir is,hogy több karaktert irányitunk majd),akikről mesélt a trailerben.Ez szerintem a trailer alapján teljesen nyilvánvaló...szerintem nem valószinű,hogy egy kiöregedett veteránt fogunk irányitani,és az előzetesben folyton ez a 3 karakter volt (az idős férfi+ 2 fiatalabb srác,egy kopasz,meg egy feka,akik feltehetően a fiai) .Na szóval mit szóltok ehez? várom a véleményeiteket!" - balint668, 2011.11.03.

 

"Gáz hogy azt a képet raktátok ki. :(
Nem az lesz a főszereplő, hanem aki a kocsit vezeti és a rendőrök elől menekül.
Ha minden igaz ez a vénember Tommy lesz aki nyugalmat keres, de ehelyett egy zöldfülűt(főszereplő) kell tanítania.

Értve? :D" - Roni, 2011.11.03.

 

 "Jó lesz ez így!Los Angeles(LS) amúgy se egy kis város,Rockstart meg nemkell félteni,sok lehetőség lesz itt az tuti." - Banshee, 2011.11.03.

 

"Amikor nem volt hír mindenki sírt hogy mutassanak már valamit most meg azért sírtok mert kicsi pedig nem tudunk róla még semmit áhh szörnyű népség ˇˇ" Akkor mondjátok ezt ha ki is próbáljátok majd meg tudjuk hogy mik a korlátai. Ezt a Tommi hülyeséget is kiverhetnétek a fejetekből annak a kornak vége 1., 2., akkor már több mint 70 éves lenne és járni nem tudna..
Amúgy ha nézitek a hegyeket, nekem nem úgy tűnik mintha addig leghátulra ellehetne menni ha mégis akkor szobrot avatok a R* North tiszteletére. Szerintem DLC-ben kapnánk meg a másik 2 várost és akkor lehetne a hegyeken túl menni." - Hannibal, 2011.11.03.

 

"Végre vannak benne színek. Ember ezt hiányoltam a legjobban a GTA 4-ben is. Remélem, hogy ha csak LA lesz, akkor a DLC-ket feltelepítve egybe lesz az összes város mint az SA-ban és nem kell külön-külön kilépegetni és betölteni a másik DLC-t..." - MasterP 2011.11.03.

 

"én azt is eltudom képzelni hogy 3an régi ismerősök akár gyerekkori és a bűn árnyékába sodródtak és az egyik utolsó nagy dobásukkor azt aki eléggé drogosnak nézki azt elkapták a zsaruk és leült egy 10-15 évet és a másik kettő Ned Luke meg a nigga megmenekültek uj személyazonosság stb és eltelt egy két év és ned kiszállt és ezzel feloszlott a csoportjuk amíg a 3. a sitten rohadt. megpróbálkozott ügyvédként vagy valami nagy kutya ként és a sittes arc kiszabadult idő közbe és ezt a nigga megtudta és összehívta őket egy újabb bulira amit most nekünk kell megcsinálni persze elötte mellékküldetés stb...s persze hogy SA-s legyen kicsit a történet így lesznek benne korrupt zsaruk meg akik direkt rájuk vadásznak az FBI nagykutyái. aztán végülis sikerül meglógniuk pl az uccsó küldetésnél az egyik a drogos felszáll egy gépre és elrepül a részével Ned uj életet kezd a családjával a nigger meg akár tönkremegy vagy bevarrják. nekem ez nagyon tetszene. sőt azthiszem csinálok egy saját játékot ezzel xD szerintem nagy lenne így a történet. nem? :D" - zolaRSG, 2012.11.08.

 

"Én egy kicsit hülyén érzem magam, mert a trailerben amikor a bankrablós "küldetést" megláttam, akkor azt mondtam h ez szerintem több főhősös játék lesz.. aztán lemondtam róla. És tessék.. :D Egyébként nem lehet hogy a 3 karakteres játék menetmek a multiban lesz nagyobb jelentősége? :D" - rsany17, 2012.11.08.

 

"Gyerekek!!!!! Hatalmas játék, fülég ér a szám minden egyes küldetés alatt, óriási poénok. Ez kérem 10/10-es játék!" - vohhries, 2013.09.17.

"DE király hogy egy egész nyári várakozás meghozta gyümölcsét!  - Lackoka, 2013.09.17

2022.09.17 21:03 ▪ Írta: Bence (Visali)

dani.szentgali
Offline
2022. 09. 20. 12:26
Tőlem nem érkezett akkoriban semmilyen hír hozzászólás, vagy csak nem volt méltó a felidézésre?

Viccet félretéve, valóban így érdemes emlékezni erre a játékra. Nagyon vártuk és ezt a várakozást azért jó volt most felidézni. Annak ellenére is, hogy akkor még nem tudtuk, hogy egy GTA Online is készül mellette és hogy ez sokunk számára egy évtizedig negatív irányban határozza majd meg az egész széria sorsát. Összességében szerintem a legtöbben pozitívan fogunk emlékezni a GTA5-re miután kijött a 6, de persze azért azt sem felejtjük el, hogy mennyiszer ki lett adva és hogy 10 évig ez volt az egyetlen GTA, amire szerintem legvadabb "álmainkban" sem gondoltuk volna soha. Meg persze azt sem feledjük, hogy nagy valószínűséggel ez a rész vetett véget a főként sztori központúságnak a sorozatban, és terelte multiplayer irányba a sorozatot, ami mai napig megosztja a rajongókat és kényelmetlen kérdéseket vet fel a jövőbeli epizódokkal kapcsolatban. Mindezek ellenére viszont természetesen én is örömmel tekintek vissza, vagyis majd a GTA6 után még nagyobb örömmel fogok visszatekinteni a GTA5-ös időkre.

MolGabi
Offline
2022. 09. 22. 12:20
De érdekes így visszaolvasni a 11 évvel ezelőtti dolgokat. Köszönöm Visali!

Jó kis közösség (volt) ez korábban is, manapság már sajnos nem érzem ugyanazt, mint annak idején. Emlékszem, hogy a GTA4 bejelentése/megjelenése körül (2007-2008) is mennyi okfejtés ment itt.
Ezért is elszomorító, amit az utóbbi pár napban tapasztalok, már hozzászólni sincs kedvem a hírek alatt...

Bizakodva nézzünk továbbra is a jövőbe és reméljük, hogy egy újabb klasszikus születhet a GTA6-tal (vagy nevezzék akárhogyan is) attól függetlenül, hogy rengeteg változás ment végbe sajnos a cégnél.

dani.szentgali
Offline
2022. 09. 23. 12:54
MolGabi: Régen is voltak itt viták, egyet nem értések, ez 10 évvel ezelőtt sem volt másképp. Szóval ha amiatt vagy csalódott, mert a maroknyi még megmaradt aktív fórumozó/oldal tag nem ért egyet a viták alatt és kritizálja a Rockstart, akkor nem egészen értelek. A változás, ami történt, elsősorban a Rockstar változásának is köszönhető, hiszen már csak nagyon ritkán adnak ki új játékot, vagy bármi mást a GTA Online-on kívül, így az oldalon is többnyire csak ezekről születhet hír (sajnos), így nem igazán van miről beszélni, nem úgy mint 10 éve, amikor még teljesen más volt a Rockstar és nem az Online-ról szólt minden, hanem rengeteg játékot, vagy ha azt már nem is olyan sűrűn de legalább sztori DLC-ket meg spinoffokat kiadtak. Plusz a GTAPlace közösségből sok ember felnőtt és nincs már kedve és/vagy ideje videojátékokkal foglalkozni, pláne nem beszélgetni róluk netes fórumokon. Plusz amit Rockstar69 kolléga is párszor kifejtett korábban, hogy időközben az internetes rajongói oldalakat és azok fórumait háttérbe szorította a mainstream közösségi médiás oldalak, például a Facebook vagy a Twitter, azokon belül is a kvázi fórumként működő csoportok, amiket a telefonos közösségi médiás appoknak köszönhetően sokkal kényelmesebben és gyorsabban el lehet érni, mint bármely netes fórumot, aztán a mai rohanó világban már méginkább a kényelemé és gyorsaságé lett a főszerep, így emiatt sem jár fel sűrűn senki ide. Úgyhogy sajnos ez van, változtak az idők, változott a technológia, változott a Rockstar és a T2 hozzáállása, és mindezek mellett, illetve részben ezeknek is köszönhetően változtak az egykori fórumozók is. Bizakodni persze szabad és kell is, de tartok tőle, hogy ahogy már a fórum és az oldal sem lesz soha teljesen a régi a tagokkal együtt, úgy a Rockstar sem lesz már többé az a csapat, akiket annak idején úgy imádtunk. Ettől függetlenül én is remélem, hogy jól sikerül a GTA6 az összes rossz, vagy épp vegyes előjel ellenére is.

Hozzászólok

Szekciók
Kiemelt YouTube Listák
Más Rockstar játékok
Hivatalos oldalak
Partnereink