Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!



Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
2025-BEN JÖN A GRAND THEFT AUTO VI PLAYSTATION 5 ÉS XBOX SERIES X|S KONZOLOKRA! - NÉZD MEG A TRAILERT!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

Perli a Rockstar Games-t Leslie Benzies


Úgy tűnik, mégsem békében és jókedvvel telve távozott a Rockstar Games-től Leslie Benzies. A Grand Theft Auto sorozat egykori producere nem kevesebb, mint 150 millió dollárra perli a céget.

A vád szerint Benzies egy korábbi egyezmény alapján távozását követően három évig jogosult lenne a közösen fejlesztett játékok után kapott jogdíjakra, a Rockstar Games azonban ezt most elutasítja, mondván a producer "nyomós ok" nélkül távozott.

Noha a fejlesztők januárban még fájó szívvel búcsúztak egykori munkatársuktól, mondván a kilépés az ő döntése volt, amelyet tiszteletben tartanak, Benzies szerint ez nem így történt. Gyakorlatilag rákényszerítették a távozásra.

Alkotói szabadsága 2015 április 1-jén véget ért, viszont amikor másnap megpróbált belépni a Rockstar North épületébe, a beléptető rendszer nem fogadta el a belépésre jogosító eszközét, és bár a biztonsági őr beengedte, később távoznia kellett az épületből.

Leslie Benzies (Fotó: GTA Rockstar Fan)

Benzies azt is megemlíti, hogy Sam Houser egyre jobban neheztelt rá, amiért azonos jogdíjra jogosult, mint ő és testvére, valamint, hogy szabadsága idején a két Houser
93 millió dollárt kapott a jogdíjak után, és további 523 millió dollár még mindig nincs elszámolva a jogdíjpénzekből.

A Rockstar Games e-mailt küldött a Polygonnak, melyben sajnálatát fejezik ki a per miatt, mivel Leslie Benzies értékes munkatárs volt az évek alatt, és nem értenek egyet azzal, hogy Benzies egy olyan dologból akarja követelni a magáét, ami egy csapatmunka gyümölcse. Arról nem esik szó, hogy ez esetben a két Houser miért kapta meg a jogdíjakat. A Take-Two kártérítést kér Benziestől a per költségei miatt.

A felek egyébként először peren kívül próbáltak megegyezni, de a Rockstar januári nyilatkozatával felrúgta a mediációs eljártást, így bíróság elé kerül az ügy.

Another Game Company?

A per dokumentációjából azonban más érdekességek is kiderültek. Még 2009-ben Sam Houser, Dan Houser és Leslie Benzies megalapítottak egy céget Another Game Company néven a Take-Two Interactive segítségével. Ennek volt az egyik feladata, hogy a jogdíjak összegét eljuttassa a triónak, de gyakorlatilag egy biztos kilépőt is garantált nekik.

Az AGC ugyanis jogosult jogdíjak fizetése nélkül felhasználni néhányat a Rockstar Games és a Take-Two Interactive szellemi termékei közül, a cég pedig a korábbi jogdíjakból látná el magát. Ergó ez azt jelenti, hogy ha valami miatt felvásárlásra, és ezáltal rossz kezekbe kerülne a kiadó, gyakorlatilag a GTA sorozatot ki tudják menteni az alkotók.

2016.04.13 08:45  ▪ Forrás: Polygon  ▪ Írta: Visali
2016. 04. 13. 16:50
Azért ennyi év után szép gesztus volt. Még csak nem is szóltak neki, hogy kirúgták.
2016. 04. 13. 17:00
Hát nem t'om. Addig nem ítélnék el senkit amíg nem derült ki minden részlet, de azért...

dvflls
Offline
2016. 04. 14. 12:10
Nem csoda,hogy áll a V - Single Player... Szinte biztos vagyok benne, hogy nem várható már story DLC, de lehet, hogy tévedek, de még az is lehet, hogy a VI-tal is kifutnak az időből, főleg ha még Bezies-nek anyagilag is sikerül a céget megszorongatni ilyen szinten, vagyis ha a bíróság, a számára kedvező verdiktet hoz (majd valamikor), akár vaskos budget-csökkentéssel, sprórolással is járhat a jövőbeni fejlesztés(ek) ami pedig azoknak nem kedvez, akik a fogyasztói lánc végén vannak, vagyis nekünk.

De ne így legyen.

dani.szentgali
Offline
2016. 04. 14. 17:35
Januárban még szomorúan fogadtam a távozását, most viszont eme cikket olvasva nem tudom kinek higgyek, vagy hogy egyáltalán mit gondoljak erről az ügyről. Úgy gondolom én is, hogy további részletek nyilvánosságra jutásáig sem a Houser fivéreket, sem Benzies-t nem lehet egyértelműen hibáztatni, az viszont durva és érthetetlen, hogy a januári búcsúlevél óta így összekülönböztek. Bár ez is mutatja, hogy a GTAV három főszereplőjéhez hasonlóan ez a trió is a mindenható dollár hajszolása közben képes bele rúgni egymásba. Kíváncsi vagyok, mi lesz az ügy vége.

Abban viszont nem feltétlenül értek egyet, hogy a 150 millió dolláros per akkora veszteséget jelentene majd a Rockstarnak, hogy ez bármennyiben is befolyásolja majd a későbbi játékaikat. Vagyis egy-két csúszás kijöhet a dologból, de komolyabb következményekre nem számítok. Hiába tűnik óriási számnak a fentebb említett összeg (és nyilván az is), azért nem hinném, hogy egy ekkora és ilyen gazdag cégnél ez olyan nagy gond lenne. Persze a cég épületét takarító személyzet kevesebbet kap pár dolcsival de na... komolyabb spórolásra nem kell számítani szerintem.
GTA V Single Player DLC meg egyszerűen azért nincs még és nagy valószínűséggel nem is lesz, mert már nincs akkora igény rá. Egyszerűen nem érné meg nekik az Online fejlesztése és üzemeltetése helyett vagy mellett egy sztori DLC-vel foglalkozni. Sokkal egyszerűbb és költségmentesebb egy adversary szarság vagy dupla zsé meg rp weekend rendezése, mint csinálni egy sztori DLC-t. Szóval nem hinném, hogy a Benzies-ügynek bármilyen köze lenne a sztori DLC hiányához. A Rockstar ezt előre kitervelte, hogy ennél a résznél nem fognak a sztori móddal foglalkozni. Már rájöttem, hogy a Story DLC és sztori/singleplayer mód sorsa már akkor eldőlt, amikor bejelentették a GTA Online-t. Ők már akkor tudták, hogy egy olyan multiplayert akarnak összedobni, ami a sok hülyével elfeledteti az egész sztorimódot.

NikitaDragovich
Offline
2016. 04. 14. 18:35
dani.szentgali: De akkor miért mondták azt 2013 decemberében, hogy terveznek egy sztori DLC-t a GTA V-höz, mely folytatja Michael, Franklin és Trevor kalandjait? Szerintem akkoriban még terveztek egy sztori DLC-t, de látva az Online-nak a népszerűségét, felfüggesztették a munkálatokat és lemondtak róla. Ennek ellenére én még mindig hiszek benne, hogy a közeljövőben kapni fogunk egy sztoris DLC-t - elég csak a játék fájljaira gondolni -, csak az a kérdés, hogy mikor.

dani.szentgali
Offline
2016. 04. 14. 18:51
NikitaDragovich: Lehet, hogy te még joggal reménykedsz a csodában, de ha idén sem kapunk semmilyen információmorzsát egy esetleges sztoris DLC-ről, akkor lassan beállhatsz majd azon személyek táborába a GTAV sztori DLC-je kapcsán, akik az Agent megjelenésében is bíznak még.
2016. 04. 15. 19:20
dani.szentgali:
Figyled csak az idei E3 sony konfenrenciáját. Ha nem történik meg, akkor minden reményemet elvesztettem...

dani.szentgali
Offline
2016. 04. 15. 19:43
A mocsok oltalmazója: Ha az idei Sony konferencián életjelet kapunk az Agent-ről, esküszöm, kirakok magamról egy meztelen képet a fórumra!

bond71
Offline
2016. 04. 16. 12:07
Sajnálni kéne????
Ez egy p@cs!!! így is dollár millomos mit sír még 150 Millo dollárért annyira szüksége van rá???
Miért nem elégszik meg azzal hogy ha 300 élete lenne se tudná elkölteni amije van!!!!! Más meg éhen hal.....
NYERJEN A R*!!!

Rockstar69
Offline
2016. 04. 16. 23:13
bond71: Ez fordítva is igaz szerintem.

Hozzászólok

Szekciók
Kiemelt YouTube Listák
Más Rockstar játékok
Hivatalos oldalak
Partnereink