Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!



Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
2025-BEN JÖN A GRAND THEFT AUTO VI PLAYSTATION 5 ÉS XBOX SERIES X|S KONZOLOKRA! - NÉZD MEG A TRAILERT!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

GTA V: Miért lehetséges egy márciusi megjelenés?


Mindenki találgatja, hogy vajon mikor jelenik meg a Grand Theft Auto V, legtöbben októberre vagy májusra tippelnek, valamivel kevesebben márciusra. Vannak, akik utóbbit nem tartják elképzelhetőnek, pedig több elemző is a tavasz első hónapjára saccolja az új rész boltokba kerülését, amiben van is logika. Jöjjön egy rövid eszmefuttatás arról, hogy miért.

A fanatikusabb rajongók, de talán a legtöbb játékos tudja, hogy a GTA epizódok (lemezen) eddig főként októberben debütáltak, vagy legalábbis akkorra tervezte piacra dobni a Rockstar Games. Sokan arra számítanak, a fejlesztők továbbra is hódolnak a tradíciójuknak. Ez a bizonyos tradíció viszont relatív lehet, hiszen feltételezhető, hogy nem úgy lett ez a hagyomány, hogy rámutattak egy hónapra a naptárban, és amint változik az üzletpolitika, október vele együtt mozdul.

Történt ugyanis egy igencsak jelentős változás 2010. októberében. Talán páran emlékeznek még, hogy ekkor a sorozat kiadásáért felelős Take-Two Interactive megváltoztatta a fiskális évének kezdetét és végét, utóbbi októberről a következő év márciusára került át. De vajon emiatt a GTA megjelenéseket is tolni kellene öt hónappal? Vajon stratégiai döntés volt, hogy az üzleti év végére datálták a GTA részeket?

Nem kell hozzá penge logika, hogy ennek értelmet találjunk. Ha egy üzleti év első két negyedévének valamelyikében jelenik meg a kiadó leghúzósabb címe, az generál egy nagyon sikeres évet, amit egy olyan év követ, aminél már jóval kevesebb a bevétel. Ha viszont a hatalmas pénzösszeg kettéoszlik, úgy egyszerre két üzleti év is sikeressé mérsékelődhet (a részvények értékeit is beleértve), vagyis a debütálás után a boltokat megrohamozó rajongók hozzák a pénzt az egyik részre, a kritikusabb játékosok a másikra. Azonban ne álljunk meg ennyinél, és ássunk picit mélyebbre.

Ha tanulmányozzuk a Take-Two Interactive elmúlt éveiben közzétett év végi jelentéseit, szembetűnő, hogy míg egy nagyobb GTA epizód nélküli évben $1 - $1.1 milliárd bevételre számítanak, a GTA IV esetében először a megszokottnál egy picivel többet, $1.20-1.25, majd a halasztás után  $1.1 - $1.4, illetve a GTA V-nél $1.75 - $1.85 milliárdos ez az összeg. Mivel a Grand Theft Auto IV-et két negyedévvel halasztották, nagy pénzösszeg folyt be a 2008-as üzleti évben, $1.5 milliárdos bevételt  könyvelhettek el, s akövetkező években csak $1.14-$1.16 millárdot.

A GTA-k mellett az aktuális üzleti évben mindig megjelent egy másik Rockstar cím is, a GTA IV esetében a Midnight Club: Los Angeles, a GTA V esetében pedig - és most kapaszkodjanak meg a spekulációk mesterei - egész véletlenül, minden indoklás nélkül elhalasztották a Max Payne 3-at a vele azonos üzleti év elejére (na vajon tényleg a Max Payne 3 miatt késik a GTA V?), melynek következtében mindjárt több, mint $200 millió tervezett bevétel csúszott át a 2013-as fiskális évre.

Felmerül a kérdés, hogy a 2013-as üzleti évtől miért várnak ilyen horribilisan magas, $1.75 milliárdos összeget. A választ már elárulták, mert valóban egy ütős évnek néz elébe a kiadó. Az egyik ok a Max Payne 3 átcsúszása lehett, de emellett a 2K Games most különösen odateszi magát, több ütős címet is piacra dob, mint a Borderlands 2, NBA 2K13, XCOM: Enemy Unknown, vagy a BioShock: Infinite, valamint továbbra is fogynak a FY2012 Q4-ben kiadott nagyobb játékaik, mint a Darkness II, vagy a Major League Baseball 2K12. A GTA IV mellett a 2K-tól csak a Top Spin 3, a Major League 2K8, NBA 2K9, illetve a BioShock PlayStation 3 verziója voltak nagyobb címnek mondható. A pontosításhoz jól jönne egy lista, amin játékokra bontva írják szét, hogy melyiktől mekkora bevételt várnak, de ilyet sajnos nem publikálnak.

További okok lehetnek, hogy az utóbbi években elterjedt DLC-k igencsak jó bőrlehúzások, és persze várhatóan több GTA V fogy majd a megjelenés után, mint annó a GTA IV-ből. Persze minél korábban jelenik meg, annál nagyobb a bevétel az aktuális fiskális évben, vagyis értelemszerűen ez is emelhet még az összeg nagyságán, viszont egy októberi megjelenés, ami a harmadik üzleti negyedév elejére esik, talán valamivel jobban felrúgná ezt az összeget.

Mi szűrhető le mindebből? Többek között, hogy a Take-Two mindent elkövet majd, hogy még ebben az üzleti évben megjelenjen a Grand Theft Auto V, vagyis május esélytelen, október pedig lehet, hogy túl korai. Az elemzők nem ostobák, tényleg a legvalószínűbb, hogy a 2013-as fiskális év utolsó negyedévében, január 1. és március 31. között debütál majd a játék, ahogy eddigis, egy keddi, esetleg egy hétfői napon (ritkán utóbbi is előfordult).

A 2013-as üzleti év első negyedévi konferenciájára egyébként július 31-én kerül sor.

2012.07.20 01:04 ▪ Írta: Visali

DAVEBNi'
Offline
2012. 07. 20. 07:39
Jól hangzik...De jó hogy Márciusra fogadtam.

krisk
Offline
2012. 07. 20. 09:58
Amúgy nem véletlen vannak a könyvek, DVDk, CDk, játékok keddre időzítve. Az eladási mutatókat általában hétfőn állítják össze, tehát rögtön az után kezdeni elég jó húzás, hiszen a következő listánál az egész hetes teljesítményt nézik. Aztán hétvégén nincsen szállítás, tehát ha megrendelik az egészet pénteken, akkor hétfőre megjön, és másnapra már ki tudják rakni a polcokra. Ha elfogy a termék, még a hétvége előtt tudnak rendelni. A játékoknál a bugokat még a héten ki tudják javítani. Plusz sok Amerikai kontinensen fekvő országnak vannak hétfőn, csütörtökön, és pénteken ünnepeik, kedden szinte egy sincs.

Szóval máris van 12 potenciális megjelenési dátum.

Big Smoke 18
Offline
2012. 07. 20. 12:09
Benne volt egy hivatalos Rockstar Életrajzban vagy hol az októberi megjelenés! Vajon miért törölték le,azért hogy senki ne lássa de ezt elb@aszták mert mindenki látta szinte tuti,hogy októberben ha nem akkor decemberben kell,hogy jöjön!!!!!2013 valahogy az már tul messze vanfőleg március

Gege
Offline
2012. 07. 20. 12:21
Big Smoke 18: Hol írtak ilyet, hogy a GTA V októberben jön?

dani.szentgali
Offline
2012. 07. 20. 12:38
Az igen,mennyi infó Elmehetnél valami pénzügyi tanácsadónak Visali
Nos,ezek alapján az lenne a poén,ha karácsonykor adnák ki,persze én 2013ra fogadtam,de valahogy még mindig hiszek egy nagyon picit az idei debütálásban.
A GTAV biztos sok pénzt hoz majd a R*nak,lehet h a végén olajsejkek lesznek,főleg,ha a GTAVhöz több DLC-t adnak,kb egy olyan 5-6 DLC jó lenne,csak ne az legyen,mint a IV-nél,h 3szor volt ugyanaz a város,remélem,az V DLC-ibe új területeket is raknak,mert én biztos csak akkor fogom megvenni
2012. 07. 20. 13:01
Éljen, úgy okoskodtam, hogy március lesz, és... arra is tippeltem!

totyak
Offline
2012. 07. 20. 15:48
Szép levezetés, de mint minden más, ez is csak találgatás. Szerintem a március túl közel van, nem itt tartana a marketing, ha márciusi kiadás lenne. Tartom magam a 2013 végéhez, aztán majd örülök, ha nem lesz igazam.

Bence (Visali)
Offline
2012. 07. 20. 18:28
totyak: Nincs túl közel, a durva marketingre mindig körülbelül fél évet szán a Rockstar Games.

totyak
Offline
2012. 07. 20. 20:24
Bence (Visali): Legyen igazad

laroy
Offline
2012. 07. 20. 23:13
2013 vége? az kizárt, az meg már túl sok. Október meg túl korai már itt van pedig még fejlesztik javában a játékot...
Február 18-re vagy Március 23.-ra tippelek. Isten halgassa meg szavainkat!
(aztán lehet, hogy április 1-re )

Big Smoke 18
Offline
2012. 07. 20. 23:54
Én azt mondom gyerekek ez ugyanazt csinálják mint a max payne 3-al (különben már a tököm tele van) kaptunk egy trailert meg 2 sz@aros képet ezenkivül halvány fingunk nincs,hogy mi veszi körül a játékot meg semmiröl se tudunk, tiszta may payne 3 marketing trailr bejelentés aztán majd 2015 körül megkapod azt csá márt kajak másra nem tok gondolni

Gege
Offline
2012. 07. 21. 01:41
totyak: Ha azt nézzük, a Max Payne 3 első debut trailere szeptember elején jött ki, és akkor jelentették be a márciusi megjelenést. A komoly marketing csak utána kezdődött el, tehát van esély márciusra - még.

Plusz a GTA IV óta tavasszal jönnek a Rockstar játékok, már csak ez magában igazolhatja, hogy a GTA V is akkor jön.

starkiller
Offline
2012. 07. 21. 19:17
Big Smoke 18: Fél év sincs már az évből hátra és szerinted még mindig idén jön? Esélytelen... majd ha elkezdik keményen a marketinget onnan lehet számítani plusz fél évet, idén biztos, hogy nem jön már.

Mr.Vercetti
Offline
2012. 07. 26. 15:36
dani.szentgali: pedig nem fognak kiadni egy új területet mint dlc-t,mert azt már 4 év megcsinálni úgy,akkor meg inkább csinálnak egy új részt és ne felejtsük el,hogy ezen a konzolgenerációnn a GTA V utolsó gta-ként debütál,úgyhogy a dlc-k biztosan eflc félék lesznek

amúgy szerintem ha rajtuk múlik idén jön,a karácsonyi szezont kár lenne kihagyniuk,lehet pont az a marketingjük hogy nem mondanak semmit

Hozzászólok

Szekciók
Kiemelt YouTube Listák
Más Rockstar játékok
Hivatalos oldalak
Partnereink