Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!



Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
2025-BEN JÖN A GRAND THEFT AUTO VI PLAYSTATION 5 ÉS XBOX SERIES X|S KONZOLOKRA! - NÉZD MEG A TRAILERT!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

GTA V: A Game Informer előzetese magyarul

Elkészültünk a Game Informer előzetes cikkének lefordításával is, a tegnapi ömlesztett infómorzsák mellett reméljük érdekesnek találjátok így egyben is elolvasni a szerkesztők által látottakat.

Az eredeti cikket Matt Bertz írta, a fordítás pedig Ragnar kollegánk fáradságos munkája.

 

Kalandozás a Grand Theft Auto V nyitott világában

A Rockstar újabb lehetőséget biztosított a számunkra hogy megtekintsük a játékot és ezáltal még jobban betekintést nyerhettünk annak világába. Lássuk hát!

Számokat olvasni papíron csak egy dolog. Azonban el fogod hinni mikor látod majd, hogy milyen hatalmas is Los Santos területe a Grand Theft Auto V-ben. Mikor meglátogattuk a Rockstar főhadiszállását New Yorkban a borító leleplezése kapcsán, akkor a srácok elárultak néhány lenyűgöző dolgot a méretekről.

A szabadon bejárható “világ” (beleértve a vízalatti területeket is) ötször akkora, mint a Red Dead Redemption pusztasága. Kicsit leegyszerűsítve, az egész nagyobb mint a GTA IV, a San Andreas és a Red Dead Redemption együttvéve. Amennyire ezek az adatok lenyűgözőek, olyannyira szív magába az az érzés is, mikor Franklinnel kiugrunk egy repülőből 4 000 méter magasból.

  
(katt a nagyobb méretért)

A méretek lélegzetelállítóak. Miközben Franklin ugrik ki a repülőből, balra tekintve tisztán láthatjuk az Alamos-tengert (ez a Salton-tenger megfelelője a GTA-ban). Jobb oldalt a messzi távolban látszódik Los Santos belvárosa a felhőkarcolókkal, amik a nagy távolság ellenére is messze az égbe nyúlnak. A kettő között pedig egy hatalmas hegység húzódik, tele fás részekkel, állatokkal és dinamikus küldetésekkel. Ahogy Franklin szép lassan ereszkedik lefelé, a folyó irányába haladva, észrevettük ahogy szarvasok és pumák kóborolnak a hegyen és egy vadőr cirkál kocsijával a kanyargós úton.

Nem sokkal később, amint Franklinnek sikerül landolni az út túloldalán ejtőernyőjével, láthatunk két embert, miközben a folyónál horgásznak a Winnebago-juk mellett (ez egy lakókocsi – szerk). Bár a vadon hatalmas, a fejlesztők azt ígérték, hogy rengeteg dolgot tudunk majd csinálni ezeken a kietlen területeken is. Itt találhatunk például ATV (Quad) és hasonló járműveket (homokfutó stb.) leparkolva, amik csak arra várnak, hogy felugorjunk rájuk.

"Attól függően, hogy a három karakter közül melyiket irányítjuk épp, milyen helyszínen, melyik napszakban, úgy tapasztalhatunk meg különbőző, dinamikus (váltakozó) eseményeket. Mint például stopposokat az út szélén, lerobbant kocsikat, vagy éppen “mások” által folytatott pénzszállítóautó rablásokat. Ráadásul ezeken a területeken vadászattal is elüthetjük az időt. (Bocsi, horgászni nem lehet.)"

A züllés és a vízes öltözet

A bemutatónk ezen részén Trevorra váltunk, a legkiszámíthatatlanabbra a három karakter közül. A kamera hátrafelé eltávolodik Franklintől, majd a magas ég felé mozdul, mint egy műhold, és behatárolja Trevor helyzetét, ezután pedig újra visszaereszkedünk a földre. Nagyon szép.

Trevor épp a tengerparton pihen, teljesen kiütve, kezében egy üveg piával, miközben nem visel magán semmit, csak egy gatyát, a zokniját, valamint a cipőt a lábán. A teste tele van véres horzsolásokkal, zúzódásokkal és sebhelyekkel. A Rockstar erre azt mondta, hogy ezek dinamikusan generált dolgok, vagyis amíg nem irányítjuk a karaktert addig ilyen események bekövetkezhetnek, mint ezek a sebhelyek például.

Körülötte a tengerpartot a “Lost” motoros banda nyugati tagjainak holtteste borítja. (Ők először ugye a GTA IV letölthető tartalmában a The Lost and Damned-ben szerepeltek.)

Ezek a durva kinézetű fickók tele vannak vérfoltokkal és vágásokkal a nadrágjukon, de azt nem tudtuk megállapítani, hogy csak a piálástól vannak így kidőlve, vagy esetleg egy Trevorral szembeni csetepaté miatt érte utól őket a vég. Akivel így is gyakran összetűzésbe keverednek.

Miután Trevor részegesen feltápászkodik, ott hagyja a motorosokat, elsétál és felugrik egy Dinghyre (egy hajó, ami több GTA-ban is szerepelt), majd elkezdünk száguldani kifelé a nyílt vízre. (Itt észrevettük, hogy milyen remek a hullámok mozgása és hogy ez a technológia inkább egy Assassins Creed III-ra emlékeztet, mint sem a korábbi részekre.)

A hajó egyébként nagyon szépen mozog és élethűen reagál a hullámokra... Előre haladva úgy csapódik bele, mint egy szikla, csak épp a hajó erejével, mégis a hullám is ugyanúgy képes hátralökni minket. Néhány hajón Los Santosban található búvárfelszerelés, amit Trevor mindjárt ki is használ, hogy lemerüljünk a víz alá.

Lemerülve az óceán mélységeibe egy új világ nyílik meg előttünk, ami szintén eléggé képes beszippantani a játékost. Halrajok, hullámzó hínárok, változatos és a részletgazdag óceán talaj annyira nyüzsgő és élettel teli, mint a hegyoldali határvidék.

GTA GTA GTA

Trevorral közben úszva haladunk egy óriási nagy hajóroncs felé, ami megragadta a többi búvár figyelmét is. (A Rockstar nem akart több részletet elárulni erről, de azt elmondták, hogy több különböző hasznos tárgyat találhatunk majd ezekben a roncsokban.)

Ahogy ússzuk körbe a hajótestet, hirtelen szembe találjuk magunkat egy búvár rémálmával, nevezetesen egy nagy fehércápával, amivel sosem szerettünk volna találkozni. Trevor jól hallhatóan elkezd zihálni a félelemtől, ahogy közeledik felénk a nagy dög. A fejlesztők elmondása szerint amíg nem teszünk semmilyen hirtelen mozdulatot vagy nem úszunk túl közel a cápához, addig általában figyelmen kívül hagy minket. Trevor viszont most egy gyors lendülettel a felszín felé veszi az irányt, hogy elkerülje ezt a mondhatni rázós helyzetet.

A szívroham és bor

A rövid betekintésünk az óceáni élet rejtemeibe után, a játéktesztelő “segítségével” ugrunk is egyet Trevorról Michaelre, aki épp egy irodai épületből sétál kifelé Vinewoodban.

Amióta ki nem állhatja családját, azóta a hivatásos bűnözőnk legtöbb szabadidejét whiskey ivással, vinewoodi akciófilmek nézésével és pszichiáterének gyakori látogatásával tölti.

GTAGTAGTA

Ahogy befordulunk a sarkon egy hanyatló színésznőbe botlunk, nevezetesen Pamela Drakebe, aki mindenkinek aki meghallgatja elmondja, hogy annak idején egy nagy vinewoodi fejes különösen neki írta a filmjét, aminek a címe “A *** In Paris”. (mindenki képzeljen a csillag helyére amit akar – szerk.) Akárcsak az utcai prédikáló a GTA IV-ben, Drake az egyik ilyen visszatérő gyalogos, aki hajlandó egy kis bájcsevegésre, ha mi úgy gondoljuk. Itt az is érdekes még, hogy különbözően reagál majd mind Michaelnek, Franklinek és Trevornak is.

Időközben Michael halad lefelé az utcán és itt belekóstolhattunk egy kicsit a forgalmasabb utcai életbe is Los Santos területén. Hasonlóan mint az Elder Scrolls (RPG) játékokban, itt sem maradnak a gyalogosok, civilek egy helyben egész nap, inkább mindenféle tevékenységet folytatnak. A mesterséges intelligencia pedig sokkal jobban reagál a mi cselekedeteinkre is.

Bandavilág

A San Andreas rajongók szívesen tekintenek vissza a bandaháborúkra, a Ballas, Grove Street és a Vagos között. Azonban a modern nagyvárosi Los Santos nagyon különbözik már az utcai élet aranykorától, mint ahogy anno abban a játékban volt.

 

A Rockstar természetesen nem zárkózik el semmitől és megerősítette, hogy a Ballas banda benne van a játékban és hogy elég keményen tolják, képviselik a saját szerepüket.

 

Ha bemész a banda területére nem támadnak meg automatikusan, mint korábban. Saját "gettós" üzleti szemléletük van és addig nem bántanak, míg mondjuk nem rántasz fegyvert rájuk. A hatóságokkal szembeni ellenszenvük viszont már elég nyilvánvaló. Ha csak egy rendőrségi őrjárat óvakodik be az ő területükre már tüzet nyitnak a “fiúkra”. Ez jól használható lesz majd, ha éppen le akarjuk rázni a nyomunkban lévő rendőröket. Behajtunk a yarddal a hátunk mögött és esetleg lesz egy kis lehetőségünk meglépni előlük.

 

Ezen a ponton ahol most vagyunk, Michael elsétál két “celeb-hasonmás” mellett. Az egyik egy Republican Space Rangernek van beöltözve (ez egy tv műsor a játékban, ami a GTA V-ben új részekkel tér vissza), míg a másik egy Impotent Rage jelmezt visel (egy új liberális szuperhős, valami új sikersorozattal). Amikor Michael előkapja az okostelefonját, hogy csináljon egy képet az egyikükről, az idézőjeles színész elkezd pózolni nekünk. Ezzel kapcsolatos újdonság még az is, hogy bármikor csinálhatunk képet Los Santosban és azt megoszthatjuk a Social Clubon keresztül.

Innen nem messze egyébként áll egy fickó, aki egy bemutató körutat kínál a hírességek otthonához. Ha úgy gondoljuk, hogy befizetünk a túrára akkor útközben még a sztárokról érdekes pletykákat is mesél nekünk.

Egyelőre haladjunk most tovább. Elballagunk egy tetoválószalon mellett, (ahova akár be is mehetünk, ha úgy kívánjuk) mikor Michael észrevesz egy busz mögött bujkáló nőt, közel a sikátorhoz. A nőt Lacy Jonas-nak hívják, a sztár aki az évszázad hangjának hívja magát.

(És ez csak egy a számos dinamikus küldetés közül, ami feltűnhet a térképünkön míg sétálgatunk a környéken.) De vajon mit keres itt, miért van a sikátorban? Egy paparazzi kiszúrta a kocsiját (aminek a neve nevetségesen csak annyi, hogy Benefactor Surano), majd Michael lazán és kényelmesen odasétál a kocsijához, kioktatja a fotóst, majd odagurul hogy felszedje Lacy-t.

A tag persze nem adja fel ilyen könnyen, amint Michael sebesen elindul a sportkocsijával, elkezdik őket üldözni egy furgonnal. Lacy mérgelődik saját magában, hogy miért kellett őt lefényképezni, mert hogy milyen kövér is ő (persze nem az). Mikor Michael megkérdezi, hogy mégis mit csinált, vagy mivel keltette fel ennyire a figyelmet, arra a csaj ezt feleli: “Én nem csináltam semmit! Csak híres vagyok.” (ebben azért érezzük a Rockstar-féle iróniát, ugye? – szerk). Michael közben lerázza az üldözőket és együtt elhajtanak a biztonságos vinewoodi lakóövezetbe.

Annak ellenére, hogy ilyen kis csekély bepillantást nyerhettünk Franklin, Trevor és Michael életébe, mindenképp bizonyos és elmondható, hogy mennyire változatos és lenyügöző a világ. Nagyon hatásos összhang van minden közt a játékban, legyen szó a vadonról a szabadban, vagy a víz alatt...mind-mind bőséges okkal szolgál a játékos számára, hogy akarja is felfedezni ezeket a dolgokat. Los Santos “szíve” is annyira pezsgő és vonzó életet kínál, mint ahogy Liberty City a GTA IV-ben...

2013.05.03 16:35  ▪ Forrás: GameInformer  ▪ Írta: Ragnar

MOB662
Offline
2013. 05. 03. 16:54
Hatalmas nagy respect nektek!

NikitaDragovich
Offline
2013. 05. 03. 16:54
Király lett! Köszönjük .

Challenger02
Offline
2013. 05. 03. 16:59
Köszönjük!

kokain2000
Offline
2013. 05. 03. 16:59
Wow! Köszönjük.

Davekoma
Offline
2013. 05. 03. 17:01
Jó lett srácok!
De várom már Szeptember 17.-t.
Kösz Ragnar!

Trevor
Offline
2013. 05. 03. 17:01
EZ LESZ A VILÁG LEGJOBB JÁTÉKA!!!!!!!!!!

Ragnar
Offline
2013. 05. 03. 17:04
Szívesen. Mi is várjuk nagyon természetesen.

dvflls
Offline
2013. 05. 03. 17:15
"A szabadon bejárható “világ” (beleértve a vízalatti területeket is) ötször akkora, mint a Red Dead Redemption pusztasága. Kicsit leegyszerűsítve, az egész nagyobb mint a GTA IV, a San Andreas és a Red Dead Redemption együttvéve."


Ezzel az információval kéretik vigyázni .. az előző cikkből kiderült hogy sajnos megint végtelen víz veszi körül a teljes területet.... Én emlékszem a San Andreas-ban annó, nagyjából már 25 perce mentem a leggyorsabb motorcsónakkal egyirányba keletre Las Venturas-tól és a játék még mindig nem fordított vissza automatikusan illetve semmilyen falba nem ütközütem.. kiváncsi voltam hol a játék "vége" de 25 perc után meguntam és újratöltöttem a mentést... Szval a legtisztábban akkor fogunk látni ha megkapjuk a térképet, de inkább mikor a játékot..

kokain2000
Offline
2013. 05. 03. 17:17
Szerintem az is egyre valószínűbb, hogy rendelkezni fogunk inventory-val. Legalábbis én ezt kezdem sejteni.

Jakesz
Offline
2013. 05. 03. 17:24
dvflls:
A térképet lezáró végtelen vizet nyilvánvaló, hogy nem számítják bele a rendes térképbe.

kokain2000
Offline
2013. 05. 03. 17:29
A térképet leszokták leplezni a megjelenés előtt?

dvflls
Offline
2013. 05. 03. 17:35
kokain2000: A GTA IV előtt kijött az az http://www.rockstargames.com/IV/ a játék honlapján, de jobbára csak a terület sziluettje volt látható illetve rengeteg helyszínt megjelöltek rajta ami alatt leírások/képek/videók vannak. De úgy emlékszem pl a SA előtt a teljes végleges térkép is napvilágot látott utcákkal együtt, de ha nem így van majd kijavít valaki!

Én nem hiszem hogy kijönne a térkép a megjelenés előtt, az már túl sok információ volna már a jelenlegiek mellett is másrészt meg lehet sokakból fanyalgást váltana ki és őszig kitudja mennyi minden jön még..

hapci
Offline
2013. 05. 03. 17:36
Köszönöm szépen a fordítást! Nagyon jó lett!
Nem is tudok olyan alternatívát, mikor nem a GTA 5 lesz megjelenéskor a Föld legjobb játéka.

Ragnar
Offline
2013. 05. 03. 17:49
dvflls: Szerintem azt a víz területet nem számolták ebbe bele. De még ha nem is 5x, csak 2-3x akkora mint azok, már úgyis zseniális.

Maccs
Offline
2013. 05. 03. 17:57
Köszönjük Ragnar, és persze a többieknek is! A világ legjobb játékának , legjobb oldala a GTAPlace!!!

cj8900
Offline
2013. 05. 03. 18:38
Kiraly lesz a gta v respect!

Rockstar69
Offline
2013. 05. 03. 20:11
Köszönjük a fordítást!

dvflls: Most jut eszembe:
Rockstar69 írta:
"Ha majd kiderül, hogy több irányítható karakter lesz írjátok oda, hogy Rockstar69 megmondta!"


dvflls írta:
Most akkor melyik? Nem kell mondani hogy na Rockstar69 meg mondta mert nem lesz így. Az eddig információk teljesen ellentmondanak a több karakteres elméletnek, elég csak a trailerrre gondolni és a benne lévő monológra.


Na, hány karakterrel is játszottak a bemutatón?

Davekoma
Offline
2013. 05. 03. 20:13
Rockstar69: XDDDDDDDDDDDD
Ezeket te mint visszakerested?

tatec
Offline
2013. 05. 03. 20:22
Rockstar69:
Te kemeny vagy,meg ez az oldal is!!!Komolyan mondom nem lenne GTA nelkuletek!Koszonjuk a forditast es a ti munkatokat!!!Rockstar69 orulok,hogy ilyen szemfules haverom van a PS Netvork-on,es eljen sokaig a GTA!!!!

Rockstar69
Offline
2013. 05. 03. 20:25
Ez így van ahogy mondom!!! http://gtaplace.hu/hir/1258/Rockstar69 van. 2012. 08. 22. 19:42-től kezdődik. Az idézet mondatok később vannak.

A GTA IV-nél volt olyan, hogy a fansite-ok kaptak ajándék csomagot? Ti számíthattok rá, mert megérdemelnétek!

tataisrác84
Offline
2013. 05. 03. 20:28
Gyerekek ma este neki ugrok ismét egy hatalmas GTA-zásnak egy kis whisky társaságában Ezeket a híreket meg kell ünnepelni!

KillZZZzonee
Offline
2013. 05. 03. 21:44
Rockstar69: Te tényleg megmondtad... Szép munka

dani.szentgali
Offline
2013. 05. 03. 22:07
Köszönjük szépen a fordítást Ragnar! Nagyon jó, örülök, hogy megtetted ezt is értünk a GTAPlace.hu-val, nagy RESPECT nektek!

Benyo98
Offline
2013. 05. 03. 22:22
Köszi szépen fiúk a XBOX LIVE HUNGARY TEAM nevében királyok vagytok

laroy
Offline
2013. 05. 03. 23:30
na ennek örömére csapatok is egy kis gta4 autósüldözést
2013. 05. 04. 04:36
A legjobb az hogy a Ballas még létezik. Kiváncsi vagyok a Grove Street-tel miujság van
Vajon lehet szerezni sebhelyeket miközben te irányítod a karaktert is?
A dinamikus küldik tetszeni fognak, szerettem őket a RDR-ben is

Adam Yahya
Offline
2013. 05. 04. 08:20
Az SLS Mercinek nagyon örülünk!

Adamx50
Offline
2013. 05. 04. 16:20
Nagyon jó lett, köszönjük.

DanielBellic
Offline
2013. 05. 04. 16:59
http://www.igta5.com/vehicles

Nem reklám képpen, de jó kis gyűjtemény

koponya2099
Offline
2013. 05. 04. 17:02
Nagyon tetszik eddig nekem remélem E3-man kapunk egy kis gameplay-t is

Davekoma
Offline
2013. 05. 04. 17:16
koponya2099: Sajnos ezt ne nagyon reméld, de ha kinn is lesz a R* az E3-on és talán mutatnának is valamit, az biztos nem a GTAV lesz, max. az AGENT, de nem hiszem, hogy amíg ki nem adják a GTAV-t, elkezdenének egy másik játékot reklámozni, de majd kiderül!

gyuszaa
Offline
2013. 05. 04. 21:42
Tényleg egy hangulatos, elő lélegző világot fogunk kapni. Imádtam 4-ben is a járókelős küldetéseket.

dvflls
Offline
2013. 05. 05. 10:15
Ha belegondolok, Niko története sokkal drámaibb volt (nyilván még nem tudjuk mi lesz az V-ben) és maga a karakter is jóval emberibb, ezzel könnyebben azonosultam, voltak céljai vagy egyszerűen csak túl akart élni. Ezúttal viszont kaptunk mindjárt három seggfejet akik jó dolgukban azt sem tudják mit kezdjenek magukkal, félek hogy a dráma meg a tragikum teljesen ki fog halni ebben a részben. Lehet leszólni, hogy mit számít ez, mikor ennyi lehetőség van a játékban, de szerintem ma már rég nem az van, hogy csak mész oszt lősz, no nem mintha a R*-nál eddig bármi panaszom lett volna az eddigi forgatókönyvekre.

sz.gergo
Offline
2013. 05. 05. 11:21
A gamepodon olvastam hogy május 16.-án Rockstar meeting, lehet hogy bejelentik PC-re is.

KevinSipos
Offline
2013. 05. 05. 11:23
dvflls: Mindenkinek van véleménye.

DOGG
Offline
2013. 05. 05. 11:48
sz.gergo: Lehet , bár szerintem csak a konzolos verziók kiadása után jelentik be hogy készül a pc-s verzió is.

Kisprobegt
Offline
2013. 05. 05. 12:43
DOGG: Túl nagy baklövés lenne egy ekkora játéknál hogy fél évet csússzon a konzoltól a PC-s verzió.

Szerk.: Szerintem úgy lesz mint a Max Payne 3-nál

sz.gergo
Offline
2013. 05. 05. 14:11
Úgy legyen!

Rockstar69
Offline
2013. 05. 05. 18:23
Amúgy nem azért hoztam fel ezt a példát, hogy döngessem a mellem, hogy milyen ász vagyok, csak gyakran látom, hogy valaki leírja valamiről a véleményét, vagy ötletét és néhány ember meg leugatja. De itt van rá a példa, hogy jobb, ha ezt nem teszitek, mert pofára esés lehet a vége!


koponya2099
Offline
2013. 05. 05. 18:30
gyuszaa: Veled vagyok tesa

paradicsoma13
Offline
2013. 05. 05. 22:42
Szép munka srácok, köszi a fordítást. Egyébként a többi cikk is fordítva lesz pl IGN,EDGE?

Shotgun
Offline
2013. 05. 06. 00:50
paradicsoma13: Nem igazán terveztük sok cikk lefordítását, de nemrégiben megjelent az ausztrál IGN szerkesztősége jóvoltából egy igen minőségi cikk, amin elgondolkodtam.

koponya2099
Offline
2013. 05. 12. 10:02
Amúgy a Lost motoros banda benne volt a GTA IV alapjátékban is de csak egy kisvideóban(ott volt a hátán hogy LOST!!!)

vetranio
Offline
2013. 06. 22. 12:06
nagyon komoly lesz a GTA 5!

ricsiko
Offline
2013. 08. 06. 20:53
Trevor: JAJA!

Hozzászólok

Szekciók
Kiemelt YouTube Listák
Más Rockstar játékok
Hivatalos oldalak
Partnereink