Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!



Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
2025-BEN JÖN A GRAND THEFT AUTO VI PLAYSTATION 5 ÉS XBOX SERIES X|S KONZOLOKRA! - NÉZD MEG A TRAILERT!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

GTA V: Most akkor jön PC-re vagy nem?

Az egyik legégetőbb kérdés a GTA rajongók számára most az, hogy a következő rész jön-e PC-re. Ebben a posztban ennek az esélyeit latolgatom, figyelembe véve a Rockstar Games eddigi üzletpolitikáját, és sok más tényezőt.

Tehát jön vagy nem?

Röviden: igen. A Rockstar Games tisztában van vele, hogy a Grand Theft Auto sorozat PC-s rajongótábora legalább akkora, sőt talán nagyobb is, mint a konzolos játékosok közössége. Amióta él a sorozat, csaknem minden részt megjelentettek PC-re is. Kivéve az alábbiakat:

  • GTA Advance – hiszen ez kizárólag GameBoy Advance-ra készült.
  • GTA: Liberty City Stories – szintén amolyan "mellékes GTA", a GTA III előzményeivel, és Sony exkluzivitással, azóta se jött ki másra, csak a PlayStationökre.
  • GTA: Vice City Stories – lásd az előző pontot.
  • GTA: Chinatown Wars – Nintendo DS-re bejelentett, ám azóta PSP-re és iOS-re is megjelent rész, ez sem nevezhető nagy, meghatározó epizódnak.

A fenti részek gyakorlatilag azért készültek, hogy a legtöbb platformon legyen legalább egy GTA. De ha figyelembe vesszük, hogy a Grand Theft Auto V egy teljesen új világot és eddig nem látott játékmechanizmusokat hoz magával, sőt a Rockstar saját állítása szerint is az eddigi legnagyobb és legambíciózusabb játékuk EVÖR, akkor biztosra vehetjük, hogy mi, PC-sek sem maradunk ki a mókából.

A jelenlegi hivatalos álláspont a következő:

"A két verzió amit bejelentettünk, az Xbox 360-as és PlayStation 3-as, melyek világszerte szeptember 17-én jönnek ki. Jelenleg nincs semmi mondanivalónk egy esetleges next-gen vagy PC platformról, de arra fókuszálunk hogy a legjobb élményt hozzuk el a mai konzoltulajdonosok számára." – Rockstar Games, 2013. július 2., Asked & Answered

Ez a semmitmondó szöveg megszokott már a Rockstar Games-től, akkor szoktak így válaszolni, amikor nem akarnak elárulni semmit az adott tervről. Az a tény, hogy belefoglalták a rajongói kérdéseket megválaszoló cikkükbe a PC verzió kérdését is, már elárul valamit.

Egyelőre nem fogják bejelenteni a PC verziót, és ez még egy darabig így is lesz. Szeptemberben megjelenik a játék, az egész internet és gamer társadalom ezzel lesz tele, valószínűleg érkeznek majd a kisebb-nagyobb (?) DLC-k is.

Jó, szóval jön, de mikor?

A nagy kérdés inkább ez, hogy mikor. Sajnos ha figyelembe vesszük az eddigi részek megjelenését, nem kizárt, hogy fél évet kell majd várni a PC portra, de a bejelentésre mindenképp.

Hogy miért van ez? Egyrészt a jelenlegi konzolokra egyszerűbb fejleszteni, hiszen adott hardverkonfigurációra kell optimalizálniuk, melyek már évek óta a piacon vannak. PC esetében azonban ahány gép, annyi konfig létezik, ezért jóval körültekintőbbnek kell lenni.

Azt nem akarják, hogy csak high-end gépeken fusson a játék, hiszen akkor ki venné meg. Ráadásul ha megnézzük, hogy mennyire rosszul sikerült a GTA IV PC verziója, elhihetjük, hogy a GTA V-nél sokkal nagyobb figyelmet fordítanak erre a projektre, akár még több stúdiót bevonva a munkába. (A GTA IV-nél a Rockstar Toronto csapata készítette a PC portot, utána pedig 7 patch-csel sikerült játszhatóvá tenni a játékot...)

Miben lesz más a PC verzió?

Ahogy a Max Payne 3-nál tapasztaltuk, szinte biztosra vehetjük, hogy sokkal nagyobb textúrák, és még részletesebb grafikai elemek kerülnek majd a számítógépes változatba. Emiatt akár duplájára is nőhet a játék mérete, sőt ha a Max Payne 3 már 35 GB-ot foglalt, bele sem merünk gondolni, hogy mennyit fog a GTA V.

Szerencsére a roppant gagyi Games for Windows LIVE-ot már a Max Payne 3-nál kidobták, helyette a saját Social Club-jukat fogják implementálni a játékosokat összefogó keretrendszerként.

Valószínűleg megint számíthatunk Video Editorra (aminek a mai konzolokon ugyebár nem lenne értelme), és jó lenne, ha a kicsit bugos és elavult Social Club TV videómegosztót is megújítanák (vagy akár lehetővé tennék a YouTube-ra való feltöltés lehetőségét is).

Szinte biztos, hogy lesz saját rádióállomás is (azaz beteheted egy mappába a saját mp3 zenéidet, és hallgathatod a játékban egy erre szánt csatornán). Minden bizonnyal a DLC-k is letölthetőek lesznek a PC játékosok számára is, így a késés után bátran mondhatjuk majd, hogy talán jobban is jártunk, mint konzolos barátaink – feltéve hogy rendelkezünk majd az optimális futtatáshoz szükséges vassal.

Végszóként elmondom, hogy mindez persze csak spekuláció, semmire ne vegyetek mérget, de az eddigi tapasztalatok alapján én erre számítok. Ha tippelnem kéne, 2014 tavasz végére, nyár elejére saccolnám a PC megjelenést, szóval már most érdemes spórolnia annak, aki nem akar vagy nem tud konzolon játszani.

Nektek mi a véleményetek?

2013.07.24 13:24 ▪ Írta: Ben Dover

brenor
Offline
2013. 07. 24. 13:38
Pc verzió 100%, hogy lesz a gta 4 idejében is volt egy kis hiszti, hogy nem jelenik meg pc-re, és mégis kijött. Jobban örültem volna, hogy ha bejelentik pc-re és hamarabb kiadnák, de legalább tudok jobban spórolni rá, és lehet inkább egy nagyobb kiadást veszek meg.

Challenger02
Offline
2013. 07. 24. 13:42
Pécésként mind a három nagyobb kérdésről futtattam már eszmecseréket, ugyanezekre az álláspontokra jutottam, és a véleményem is nagyjából ugyanez volt. "Talán" annyiból jobb lesz a jövő évi tavasz-nyár körüli megjelenés, hogy a többségünk a nyári szünet miatt jobban ki tudja élvezni, mint így tanévkezdéskor.

MateL
Offline
2013. 07. 24. 13:47
Challenger02: Egyetétrek, és én külön örülnék ha nem idén jelenne meg, hanem jövőre, mert akkorra talán meglesz az új gépem.
2013. 07. 24. 14:05
Mi erről a véleményünk? Azt, hogy hány PC -s játékos van, meg nem tudnám mondani, de az tény, hogy üzletileg öngól lenne ekkora bevételtől megfosztani magadat, ha a ráfordított pénz sokszorosát visszahozná a befektetés. Meg aztán a legfontosabb epizódok, és elég sok más R* játék PC -re is megjelent, tehát miért pont itt tennének kivételt? Szerintem előbb vagy utóbb lesz PC verzió, addig meg legfeljebb nem nézek rá a hírekre és messze elkerülöm a gameplay videókat.

Gege
Offline
2013. 07. 24. 14:08
The Cleansing Fire: Igen, csak az a baj, hogy a PC játékosok szerintem 90%-a torrentezik. Maximum a multival tudnák vásárlásra ösztönözni a PC-seket.

csecsgad
Offline
2013. 07. 24. 14:42
Gege: A rajongók úgyis meg fogják venni, warezosok meg mindenhol vannak.

Mr.Vercetti
Offline
2013. 07. 24. 14:42
Remélem tényleg tavasz vége-nyár eleje lesz a PC-s megjelenés, és nem ősz eleje, mint most... Ősszel semmi időm nincs játékra

V GTA V
Offline
2013. 07. 24. 15:15
Szerintem is meg fog jelenni, bár azért van ellenpélda: RDR ugye...
Én kb 1 évre a konzolos start után saccolnám a PC-t, igazából csak kapacitás kérdése, egyszerre is megjelenhetnének, de valószínű, így jobban fogynak a konzolok és vannak háttér-megállapodások a konzolgyártókkal. (ugye ha be lenne jelentve egy pc-s se venne konzolt)

PC-vel az a baj, hogy nagyon sok a warez, ezért valahol a pcseknek magukat kell okolni sínylődésükért! CoD-ból pl fele annyi fogy PC-re, mint egy sima Xboxra, és akkor PS-t hozzá se vettük, ráadásul a PC-s vásárlók potenciális köre még nagyobb is, mint a 2 konzolé együtt véve.
Nem okolható a fejlesztő, ha a konzolokra koncentrál, hiszen abból van pénze, illetve a kis exkluzivitásokból. Persze sajnos az szívja meg, aki becsületes pc-s játékos, de ő meg vegyen konzolt, nemsokára már grafikai kompromisszumot sem kell kötnie az újgeneráció érkezésével egy darbig legalábbis
2013. 07. 24. 15:24
Tévedés, hogy a warez miatt fogy kevesebb játék PCn. Konzolokon is ugyanúgy van warez. Egyszerűen az emberek nagy része konzolon játszik és nem PCn
2013. 07. 24. 16:17
Tehát a PC -s hibája, hogy nem adnak ki PC -re játékot, és a megoldás a problémára, hogy ne PC -n játsszon az ember? Fantasztikus ötlet.

Jakesz
Offline
2013. 07. 24. 16:18
Hüblookohelimedion:
Konzolon is van warez, csakhogy az eladásokhoz viszonyítva az semmiség, míg PC-n pont a letöltött játékokhoz képest tűnik semmiségnek az eredeti.

Voorstedelijke:
A játékosok hibája, amiért nem fizetnek a játékokért.


Neil
Offline
2013. 07. 24. 16:18
Nagyon remélem, hogy jön PC-re, mert jelenleg úgy áll, hogy PC-t kapok, nem PS3-at...

Jakesz
Offline
2013. 07. 24. 17:02
Neil: Akkor szerintem inkább PS3-at kérj, mert amellett, hogy szeptember 17-től nem kell majd csorgatnod a nyálad, még harmadannyi pénzből is kijöttök egy PS3-mal, mert a GTA V-höz szerintem egy 180 ezres PC biztos kelleni fog.

Neil
Offline
2013. 07. 24. 17:07
Jakesz: Nem tudom még hogy lesz, remélem sikerül mégis PS-t szerezzek.

Master P
Offline
2013. 07. 24. 17:39
Ezt eddig is tudtuk, hogy kijön PC-re...
2013. 07. 24. 18:13
Jakesz: Látom a falnak beszélnek. Persze mindenről a warez tehet

Danny
Offline
2013. 07. 24. 20:20
"Grand Theft Auto sorozat PC-s rajongótábora legalább akkora, sőt talán nagyobb is, mint a konzolos játékosok közössége. " khm.... Magyarországon igen ,de az eladások valahogy mást mutatnak ,töredéke a konzolos eladásoknak a PC-s ,a letöltésekkel együtt valószínűleg nagyobb de akinek nincs eredeti GTA-ja ne nevezze már magát rajongónak...
2013. 07. 24. 20:39
Danny: Nyugodtan nevezze magát rajongónak, csak éppen nem kell gazdagnak is. Csak hogy lásd az "árnyalatnyi" különbségeket.
2013. 07. 24. 21:49
Danny: Nálam csak warez lesz. Egyáltalán nem érdekel, hogy rajongónak tartanak-e.

Jakesz
Offline
2013. 07. 24. 21:56
The Cleansing Fire:
Gazdagnak sem kell lenni ahhoz, hogy egy 5 évente megjelenő játékért ki legyen fizetve 10 ezer forint. Ez a játék egy olyan játék, amely minden egyes fillérjét megéri, több száz órás szórakozást képes nyújtani és a készítők sem úgy álltak a fejlesztéshez, hogy a játékosok anyagi lehúzására törekedjenek. Ezen tények ismeretében nyugodtan kijelenthetem, hogy amelyik csoport még így sem hajlandó támogatni az adott céget, de a torrentes verziót agyba-főbe nyomatja, annak nem hagynám meg azt a luxust, hogy ingyen szórakozzon a drágán összerakott játékomból. Tisztelet a PC-s tábor azon 5%-ának, aki becsülettel kifizeti a játék árát, de ez a szám olyan elenyésző, hogy őket sajnos figyelembe sem lehet venni. Persze, ha a hardvergyártók támogatják olyannyira a fejlesztést, hogy a Rockstar végül profitot nyerjen a portolásból, akkor jogosan készítik el, de akármennyire is durván hangzik, a legtöbb játékot a PC-s játékosok nem érdemlik meg, mert csak a "minek vegyem meg, ha le is tölthetem" ideológiát folytatják.

dawyd169
Offline
2013. 07. 25. 00:56
Nos nem akarok beszállni itt a konzol vs. pc "háborúba" de azt elmondhatom, hogy én pc párti vagyok. Nagyon sok játékot az évek során csakis és kizárólag torrentről szereztem be. Nem vagyok hajlandó évenkénti NFS-ekért, CoD-okért tizenezreket kiadni, meg még adózzak is utána az államnak, stb. (kb. ezért sem dohányzok és kávézok, épp elég adót+áfát fizetek a mindenkori kormánynak a munkám után)Összesen két eredeti játékom van, abból is az egyik a volt osztálytársam által a évekkel ezelőtt a Tescoból lopott Gt Legends, na de a másik és amiért írok, és megvettem dobozos formában az nem más mint a GTA IV. Ha minden játék hasonló színvonalat képviselne és nem 15+ezer lenne akkor lehet több pc-játék fogyna itt kelet euroapában is. És nem tartom magam anyagias szarrágónak, munkám van, önfenntartó vagyok albérletben lakok barátnőmmel, évente külföldön nyaralok stb. de ami itt folyik ebben az országban az pofátlan! A másik pedig a színvonaltalan évenkénti játékok. Ezalól kivételt képeznek véleményem szerint a szimulátorok, (igaz nem is évente jönnek) melynek egy-két beszerzését most tervezem legális úton. Röviden, nagyon röviden ez a véleményem

Mr.Vercetti
Offline
2013. 07. 25. 02:11
Ez a sokféle platform a játékvilág legnagyobb csapása... És nem hogy mindenki eldönthetné, neki mi a kényelmes, erre még rátesz egy lapáttal a kamionnyi (alapjátékból kivágott) DLC, ezek után ne mondjuk azt, hogy minden az emberek kizsákmányolásáról szól?

Warez meg persze hogy van (nem csak pc-n), de ez nem csak a játékosok hibája, kinek van kedve pénzt fizetni a 8. DLC-ért, amivel kapunk pár új fegyvert vagy ruhát (amit kivettek az alapjátékból)? (PC-re egyébként rengetegen steam-ról veszik a játékokat, ezeket az eladásokat meg nem számítják bele a "warez kiszámításba")

Jakesz
Offline
2013. 07. 25. 08:50
dawyd169: Örülhetsz magadnak, tehettél volna bele még 1-2 smiley-t csak azért, hogy jobban kimutasd a büszkeségedet a lopás felé. Persze, a játékokat nem éri meg megvenni, mert egy kalap szart nem érnek, de letölteni már megéri. Miért jó minden évben letölteni, majd az idődet pazarolni olyan évenkénti játékokra, amik szerinted egyszerűen színvonaltalanok? Bírom ezeket a szánalmas magyarázkodásokat a warezpistik részéről, amikor is mindenáron be akarják bizonyítani, hogy a warez igenis normális. Az efféléknek kívánom, hogy bárcsak ne lenne mit lelopniuk a netről.

VinnieGray
Offline
2013. 07. 25. 09:02
Sracok tenyleg tisztelet a kivetelnek, de sajat tapasztalat hogy az a kb 10-15 konzolos haverom akit jol ismerek, mind eredeti jatekokkal jatszik, egyikuk sem a gazdag, sot. Ugyanakkor a naggyabol ugyanennyi PC-s cimborambol egy sincsen aki valaha az eletebe akar 1db eredeti jatekot is megvett volna. Tisztaban vagyok vele, hogy konzolon jobban ra van kenyszeritve az ember, hogy megvegye eredetibe, de azert ez akkor is gaz. Nagyon jol teszi a Rockstar, hogy kicsit var a PC-s kiadassal hiszen nekik is erdekuk hogy tobb jatekost sarkalljanak konzolvetelre.
Tenyleg tisztelet a kivetelnek, hiszen biztos van, meg ha elenyeszo szamban is.
2013. 07. 25. 09:50
Jakesz: Hogy mennyire bírom én ezeket a becsületesnek nevezett álszent embereket


tatec
Offline
2013. 07. 25. 10:22
Sziasztok,volna egy kerdesem aki ert hozza.Jelent meg PC-re olyan meretu jatek mint a RDR vagy nagyobb es lehetoleg olyan grafikaval is?Csak azert kerdem mert gondolom lesz egy kis munka a GTA V-tel kihozni PC-re,en azt szeretnem,hogy mindanyian egyszerre kezdjuk tolni a jatekot(september17) fuggetlen attol,hogy eppen min birsz jatszani!

dawyd169
Offline
2013. 07. 25. 11:42
Jakesz : Nem veszekedésből, de nem vagyok büszke!! "Persze, a játékokat nem éri meg megvenni, mert egy kalap szart nem érnek, de letölteni már megéri." Pontosan igazad van ebben, mégpedig abból az aspektusból megközelítve, hogy hátha van valami érdembeli fejlődés amiért megérné!
2013. 07. 25. 12:16
tatec: Most nem értem, hogy pontosan mit akarsz, de PC -re hasonló játék? Maximum az L.A. Noire jut az eszembe, mint ilyen. Már amennyire értem, hogy mit akarsz mondani. Vagy értem, csak hülyeséget válaszoltam. De azért elküldöm.

x424
Offline
2013. 07. 26. 07:43
hm... mire kijön egy 7770 elavult őskövület lesz és addigra a 4 giga RAM mindenhová minimum követelményként fog szolgálni, sőt még azt is meg merem kockáztatni, hogy addigra a 4 magos procik is gyakoribbak lesznek a 2 magos társaiknál. A gépigénye pedig tuti jó magas lesz.

Hozzászólok

Szekciók
Kiemelt YouTube Listák
Más Rockstar játékok
Hivatalos oldalak
Partnereink