Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

OFF: Ezekre a platformokra készülnek most a fejlesztők játékai

Elkalandozva kicsit a heti rutint képező GTA Online hírektől, bátorkodunk "offolni" egy keveset, és felhívjuk a figyelmeteket a GDC legújabb kutatására, ami némi betekintést ad a játékfejlesztők aktuális preferenciáira – kis táptalajt adva az egyre aktuálisabb találgatásoknak és ábrándozásoknak, hogy vajon milyen platformokra érkezhet majd a Grand Theft Auto VI.

A Games Developer Conference már jó pár éve biztosít lehetőséget a videojáték-fejlesztő cégeknek, hogy egy saját eseményen ismerjék meg az aktuális irányokat, célokat, amik jelenleg hajtják az ipart. Immáron kilencedik éve pedig a szervezők előzetesen felmérést készítettek arról, hogy milyen platform iránt érdeklődnek jelenleg és a közeljövőben a fejlesztők.

A kutatás 4000 résztvevő megkérdezése alapján készült, a konzol, PC, mobil,  webes játékokat egyaránt érinti, és többek között kiolvasható belőle, hogy a jelenlegi generációs konzolok nem maradnak játékok nélkül annak ellenére, hogy mind a Sony, mind a Microsoft új gépe idén ősszel fog debütálni.

  • A játékfejlesztők 23 százaléka készíti jelenlegi projektjét Xbox One-ra (beleértve az Xbox One X-et), míg csak 9 százalék Xbox Series X-re, illetve 25 százaléka PlayStation 4-re (és PS4 Pro-ra), míg 11 százaléka PlayStation 5-re. A PC továbbra is kimagaslóan 56% (ebben persze benne vannak indie játékok is).

  • Ami a következő projekteket illeti, a fejlesztők 20 százaléka készíti majd játékot Xbox One-ra, 17 százaléka Xbox Series X-re, 20 százaléka PlayStation 4-re, és 25 százaléka PlayStation 5-re – ez alapján szép számban érkeznek majd PS5 exkluzív címek.

  • A fentiek egyébként abból a szempontból is érdekesek, hogy több fejlesztő készít most játékot a jelen generációs konzolokra, mint korábban, és ez a next-gen gépekkel sem fog jelentősen visszaesni.

  • A fejlesztők mindössze 5 százaléka készíti a következő megjelenő játékát kizárólag az újgenerációs platformokra, 34 százaléka a jelen és a next-gen generációs konzolokra is kiadja fejlesztését, és 22% kizárólag a jelenlegi platformokra készül kiadni a következő játékát. Ezek a számok azért is érdekesek, mert mindkét konzolgyártó cég szeretne valamilyen hardveres vagy szoftveres visszafelé kompatibilitást biztosítani. A megkérdezettek nagy része, összesen 39 százaléka még nem döntötte el, hogy mely generáción jelenteti meg a játékát.

  • Ami még érdekesség, hogy a fejlesztők jelenleg leginkább a PlayStation 5 foglalkoztatja, mint platform – összesen 38% jelölte meg. Ebben talán benne lehetnek a már csepegtetett újdonságok is, mint például az új kontroller haptikus adaptív ravaszai. A második hely még mindig a Nintendo Switch-é 37 százalékkal. Az Xbox Series X-et (korábbi kódnevén "Project Scarlett") ehhez képest a fejlesztők 25 százaléka jelölte meg. 

Érdemes egyébként átböngészni a teljes, ingyenesen elérhető dokumentumot, ami a kutatás eredményeit tartalmazza, mert kiderül még pár dolog, például arról, hogy mit gondolnak a játékkészítők például a cross-platformról, vagy a virtuális és augmentált valóságról.

A Rockstar Games persze bárhol megbújhat a fenti számokban, de azért ezek alapján elég nagy az esélye annak, hogy a GTA6 egyaránt megjelenik majd a jelenlegi és a next-gen játékkonzolokra is. Hogy vajon mi is lesz benne, és hová utazunk majd legközelebb, arról ebben a cikkünkben találgattunk.

2020.01.27 19:20  ▪ Forrás: GDC  ▪ Írta: Bence (Visali)

Hozzászólok

Szekciók
Kiemelt YouTube Listák
Más Rockstar játékok
Hivatalos oldalak
Partnereink