Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
2025 ŐSZÉN JÖN A GRAND THEFT AUTO VI PLAYSTATION 5 ÉS XBOX SERIES X|S KONZOLOKRA! - NÉZD MEG A TRAILERT!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

GTA V - Járművek

A Grand Theft Auto V Amerika nyugati partjára, pontosabban Kalifornia állam déli részére, Los Angeles környékére kalauzol el bennünket. A napfényben fürdő városra jellemzőek a modern, drága járművek, melyekből nem szenvedünk hiányt.


Az előző részhez képest, jó pár járműnek búcsút inthetünk, viszont renget új gépet is kaptunk. A legjobb dolog a repűlők visszatérése. Ezek ugyanis a GTA IV-ből kimaradtak, a pálya mérte és felosztása miatt, a GTA V-ben viszont újra van elég hely a repülőgépek kiélvezéséhez. A biciklik is visszatértek a sorozatba, ráadásul szélesebb a választék, mint a San Andreasban vagy a Vice City Storiesben.

Jópár speciális jármű is helyett kapott a játékban, melyeket trüközéssel vagy még azzal sem lehet megszerezni. Ezek általában egy-egy küldetés erejéig érhetők el. A San Andreas után újból lehetőségünk  van pótkocsik vontatására. A kamionokon kívül még néhány furgon is képes utánfutókat vontatni maga után. Kisebb szépség hiba, hogy csak azokkal a járművekkel érdemes ezt tenni, amelyek már alapból rendelkeznek valamilyen vontatvánnyal, mivel ha mi veszünk fel egy pótkocsit, az autósok ezt nem igazán tudják mire vélni, így megpróbálják leszorítani azt az útról.

A legérzékenyebb kérdés a GTA V járműveit illetően, a vezetés illetve a fizika. A GTA IV-hez képest sokkal könnyebb lett vezetés. Nem kell olyan nagy féktávokat venni, könnyebben kanyarodnak a járművek, illetve a felfüggesztés is sokkal merevebb lett. Az autókat akár már fejtetőről is visszatudjuk állítani, illetve a levgőben is sokkal jobban tudjuk mozgatni őket. Valaki örül, hogy a Rockstar elhagyta a GTA IV élethűbb vezetési sémáját, valaki viszont visszasírja azt.

A helikopterek, repülők vezetése viszont egyértelműen fejlődött. Immáron nem repülhetünk olyan simán, mivel a szél dobálja a gépet, főleg, ha a repülési képességeink nincsenek a maximumra tornázva. Ezt egyébként könnyen megtehetjük a Repülőiskolában. A motorok irányítása kissé túlérzékenyre sikerült. Nehéz kezelni ezeket a gépeket, túl hirtelen kanyarodnak. A hajók viselkedése nem sokat változott a GTA IV-hez képest, újdonság viszont, hogy már lámpákat is "szereltek" a hajókra.

Sajnos jó néhány hiba és hiányosság keseríti meg az önfeledt száguldozást. A Los Santos Customs megjelenésével eltüntek a jólbevált Pay N' Spray-ek. Persze ennek rengeteg előnye van, viszont sok a hátránya is. A Los Santos Customs nagyon megválogatja, hogy milyen járműveket fogad be, nem úgy, mint az előző részekben, ahol bármit megtudtunk javítani (leszámítva a közszolgálati járműveket), ami befért a műhelybe. Itt viszont már nem hozhatjuk helyre a teherautókat, kamionokat, buszokat. Utóbbiak hangja nem sikeredett a legjobbra, ugyanis nehezen akarnak váltani, sokáig pörögnek magas fordulatszámon, ami rendkívül idegesítő tud lenni.

A járművek tárolása is elég butára sikeredett. Ugyan mindhárom karakter házához tartozik garázs, de ezek elég kisméretűek, nagyobb járművek tárolására alkalmatlanak. Így a buszok, teherautók, kamionok tárolása szintén ugrott. Ezek kicsit olyan érzetet keltenk, mintha a Rockstar csak díszítő elemként tekinte ezekre a járművekre, és senki se akarna ezekkel közlekedni. A karakterek külön megvásárolható garázsai szintén megválogatják, hogy milyen vasakat fogadnak be, ráadásul kapacitásuk véges. Még arra sincs lehetőség, hogy az összes járművet megvásároljunk egy karakterrel. Máig érthetelen okokból vonatot, csak egy küldetés erejéig vezethetünk.

Újdonság viszont, hogy végre tudunk legálisan is járműveket szerezni. A játék beépített böngészőjében jó pár erre specializálódott oldalt találhatunk. A GTA Online-ban jóval szélesebb a választék ezeken az oldalkon, illetve az árak is eltérőek. Az interneten vásárolt járművek automatikusan az adott karakter külön megvásárolható garázsában illetve hangárjában lesznek elérhetők. A sikeres leszállításról e-mailben tájékoztatnak. Újítás még, hogy ha a garázsban tárolt autóinkat elveszítjük azok a Downtowni rendőrségre kerülnek, ahonnan kitudjuk váltani 250 $ ellenében.

A játék multiplayer módjában lehetőségünk van nyomkövetőt szereltetni a járműveinkre, ennek köszönhetőn, ha kiszállunk az autónkból a térképen megjelenik egy autó, motor vagy bicikli (járműtők függően) ikon, így bármikor megtalálhatjuk azt, illetve ez biztosítja azt, hogy a jármű valóban a miénk legyen. Szintén csak a muliplayer módban van lehetőségünk biztosítást kötni járműveinkre, ami érthető is mivel itt van igazán haszna. Ez ugyan is arra jó, hogyha megsemmisűl szeretett gépünk, felhívhatjuk a Mors Mutal Insurance-t, aki a jármű értékétől függően, pénz ellenében (párszáz dollártól több ezerig terjedhet) újra használatba vehetjük az autónkat. Ha esetleg más tenné tönkre, neki kell fizetni a biztosítás díját.

Ismét lehetőségünk van módosítani az autókat, sőt már a motorokat is. A San Andreas-szal ellentétben nem csak optikai tuningra van lehetőségünk, hanem módosíthatjuk az autók felfüggesztését, váltóját, növelhetjük a motor teljesítményét, szereltethetünk bele turbót, megerősíthetjük a fékeket illetve páncélzattal tehetjük ellenállóbbá a járműveinket.

Az Xbox One, PlayStation 4 és PC tulajdonosok FPS módban is játszhatják a játékot, ezért ezeken a platformokon részletesen kidolgozott belsőnézetet is kaptak a járművek. A fejlesztők még olyan apróságokra is figyeltek, mint például a fényszórók visszajelző lámpája a műszerfalon, de sok járműben pohár vagy telefontartókat is láthatunk, ezzel életszerűbbé téve az autókat. Ami talán egy kicsit ronthatja az élményt, hogy sok autóban elég kicsire sikeredett a kormány a valósághoz képest.

Újdonság még, hogy az autókba beszállva már a gyártó nevét és a jármű kategóriáját is kiírja a játék. Mi is erre a kategóriákra bontottuk a járműveket. Így könnyebb eligazodni a cikkek között és mivel több, mint 400 jámű került a játékba, a görgetéstől is megkiímélünk titeket.

A jármű kínálat folyamatosan bővül a különböző update-ekkel - amelyek egy része csak az Online-ban érhető el -, de 2015 ősze óta a Rockstar nem frissíti a PlayStation 3-as és Xbox 360-as változatot, így az új járművek nem kerülnek be a játékba, ezért az autók képe allatt azt is feltüntetjük, melyik platformokon érhető el az adott kocsi. A leírásokban találhattok infót arról, hogy hol prakolnak. Ahol nem használjuk a mindig kifejezést, az azt jelenti, hogy többnyire az adott autó parkol ott, de a játék ezeken a helyeken véletszerűen generál a kategóriába tartózó járművekből.

Kategóriák
Hajók (Boats)
Kereskedelmi járművek (Commercial)
Kompakt autók (Compacts)
Kupék (Coupes)
Kerékpárok (Cycles)
Közszolgálati járművek (Emergency)
Helikopterek (Helicopters)
Ipari járművek (Industrial)
Katonai járművek (Military)
Motorok (Motorcycles)
Izomautók (Muscle)
Off-Road járművek (Off-Road)
Repülők (Planes)
Szedánok (Sedans)
Közhasznú járművek (Service)
Sportkocsik (Sport)
Klasszikus sportautók (Sport Classics)
Szuperautók (Super)
Szabadidőautók (SUVs)
Haszonjárművek (Utility)
Furgonok (Vans)

 

Módosítva: 2019. 05. 31. 10:37 ▪ Szerző: Rockstar69
GTA V
GTA V
Játékmenet
Végigjátszás
Mellékküldetések
Egyéb
Előzetesek
Média
Fórum témák
Linkek