Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I


GTA V - Érdekességek

A sorozat ötödik fő epizódját már a bejelentése előtt érdekességek és rejtélyek fonták körül, az első trailer megjelenése után pedig ezekből csak még több lett. Képek, számok, rejtett üzenetek... mind utalhatnak valamire. Ebben a cikkünkben szeretnénk összefoglalni a GTA V-öt körülvevő rejtélyeket és érdekességeket.

San Andreas kép a vidámparkban

A GTA IV-ben és az epizódokban sok utalás volt San Andreasra és külön Los Santosra is. Az egyik legérdekesebb a Broker szigeti vidámparkban lévő San Andreas tájkép, az egyik játék mögött. Ezt sokan csak a készítők poénjának hitték, de a GTA V trailere után kiderült, hogy a kép kísértetiesen megegyezik a videó egyes jeleneteivel.

GTAGTAGTA

A képen össze van montírozva az eredeti Vinewood felirat, egy Hydra a város felett és egy Shamal. Ugyanilyen jeleneteket láttunk a GTA V trailerben is: felhőkarcolók között átrepülő Hydra és a Vinewood felett, város felé repülő Shamal. A PC verzióból kiexportált eredeti textúra:

GTAGTAGTA
Nagy a hasonlóság

A dolog érdekessége, hogy a kép kezdettől fogva, azaz a GTA IV 2008. áprilisi megjelenése óta benne van a játékban, tehát vagy akkor tudták, hogy milyen lesz a GTA V első trailere, vagy direkt így szerkesztették meg a videót.

A kép egyébként a Chinatown Wars féle Liberty City-ben is benne van, igaz, kicsit rosszabb minőségben. A repülő azért így is kivehető:

GTAGTAGTA
 A plakát a Nintendo DS és iPhone verzióból

Válság motívum

A trailerben sok érdekes dolog szerepelt, de nem lehet nem észrevenni azt az ellentétet, amit a szegények és a gazdagok között bemutatott. Napjaink gazdasági világválsága alól úgy látszik, a Grand Theft Auto világ sem kivétel. A hivatalos bejelentés szerint a történet fő célja a "mindenható dollár" hajszolása, vagyis a meggazdagodás.

Bár a főhős (?) pénztárcája bizonyára nem üres (elmondja, hogy vett egy nagy házat Los Santosban), mégis a videóban többször feltűnik a szegénység: a felüljáró alatt álldogáló és dobozokból eszkábált házakban élő hajléktalanok, a kéregető hajléktalan, vagy a házát eladni szándékozó férfi.

GTAGTAGTAGTA
Los Santos lakosait is súlytja a munkanélküliség és szegénység 

Ezzel szemben látunk sportkocsikat, nyugodtan kocogó embereket, és égbe nyúló felhőkarcolókat, tehát a város igencsak sokszínű lesz az embereket tekintve is.

Niko repülőjegye

Akár hisszük, akár nem, a válasz a kérdésre, hogy hol játszódk a következő nagy epizód, mindvégig ott volt azok orra előtt, akik végigjátszották a Grand Theft Auto IV  fő küldetéseit. Számukra ugyanis elérhetővé válik egy különleges szoba a Social Club rendszerben, ahol megannyi kacat között egy repülőjegyet is találhatnak, amely Niko Bellic nevére lett kiírva és San Andreas-ba szól. Lehetséges, hogy újra találkozunk a szerb bevándorlóval, ezúttal Los Santosban?

Rejtélyes utalások

2010. július 26-án egy párbeszéd jelent meg neten. Két férfi beszéde volt ez, melyben megemlítették a GTA V-öt, valamint azt is, hogy Hollywood a helyszín. Los Angeles és a filmes negyed később is feltűnt a casting listákon, amik egy RUSH kódnévre keresztelt projekthez kerestek színészeket. (Teljes szereplőlista itt). Ezután egy-két önéletrajzban is feltűnt a GTA V neve: először egy kaszkadőr, majd egy modell, végül pedig egy volt Rockstar North dolgozó szólta el magát — persze később levették az említéseket, és cáfolták a hírt.

Később a GTANet.com hozta lázba látogatóit, ugyanis oldalukon több érdekesség is megjelent, többek között helyszíneket ábrázoló logók, koordináták, melyek többnyire három városra, Los Angeles-re, San Francisco-ra és Las Vegas-ra, valamint egyéb amerikai helyekre utaltak. A rajongói oldal fórumán egy ismerős felhasználó bukkant fel ismét, deepthroatgta4, aki korábban felfedte a GTA IV első trailerének utolsó jeleneteit, még a videó megjelenése előtt. Ezúttal egy képet mutatott meg, amely a Red Dead Redemption-ből és a GTA IV-ből lett összevágva. Egy fa látható rajta, amely korábban az egyik rejtélyes GTAV.net logó háttere volt.

A legérdekesebb viszont a szavazás volt, ami fórum hasábjain jelent meg egy pillanatra: a kérdés "1102?" volt, ami — mint utólag kiderült — az első trailer megjelenését jelentette.

(A GTAV.net és a GTAForums.com akcióiról bővebben itt.)

2405 = május 24?

Az első trailer megjelenése után egy új, szintén rejtélyes szám került a figyelem középpontjába: 2405. A szám már korábban is felbukkant, mégpedig a The Ballad of Gay Tony végén lévő creditsben, egy repülő farkán. A szám megjelenései és fontossága:

 • The Ballad of Gay Tony credits, a repülő farkán: LJK 24051972
 • A trailerben viszontlátjuk ezt a számot egy útpadkán, pont akkor, amikor a férfi FOR SALE (eladó) táblát ver a háza elé. Megjelenési dátum?
 • A videó alatt hallható zene 1968. május 24-én jelent meg.
 • Sam Houser, a Rockstar Games társalapítója 1972-ben született. (Állítólag május 24-én, de ebben nem vagyunk biztosak.)
 • Ha a GTAForums szavazásában lévő 204 napot hozzászámoljuk november 2-ához, pont május 24-e jön ki.

Túl sok a véletlen egybeesés, 2012. május 24-én tehát valaminek történnie kell. Vagy megjelenési dátum, vagy újabb trailer időpontja, nem tudjuk. Nem történt semmi.

Landol a repülőgép?

Aki a The Ballad of Gay Tony-t végigjátszotta, az bizonyára emlékszik stáblista alatt lepergő utolsó jelenetre, amikor egy repülőgép száll fel és hagyja el a várost. A GTA V első trailerének végén egy hasonló repülőgép repül át a Vinewood felirat felett. Talán van összefüggés a két jelenet között, és valaki Liberty City-ből érkezik Los Santos-ba. Ez lehet akár Niko Bellic, ha a Social Club-on lévő repülőjegyre gondolunk, vagy Packie, akit szintén a második DLC végén láthatunk a reptéren, esetleg egy harmadik személy, akit nem ismerünk. A két repülőgép nem egyforma, de a jelenség lehet szimbolikus értékű is.

A Ballad of Gay Tony utolsó küldetésének neve "Departure Time" (Indulás). Talán ez is utalhat arra, hogy a stáblistában szereplő repülő elindul Liberty City-ből, új fejezetet nyitva a sorozatban egy másik helyszínen.

Ötdolláros bankjegy

Érdekesség még a Grand Theft Auto V logójában szereplő V betű. A benne látható rácsháló jellegzetesen a bankjegyek (papírpénz) egyik "motívuma", ami a hamisítást nehezíti meg, továbbá a FIVE felirat is az amerikai 5 dollárosról lett kopírozva (egy 1899-es változaton pedig egyenesen ugyanez a logó látható). Ez azt szimbolizálja, hogy a játék legfőképp a pénz körül forog majd, és ezt a hivatalos bejelentés is alátámasztja.

 

 

Rendszámok

A GTA V-ben, a San Andreas óta először véletlenszerűen generált rendszámtáblák lesznek, tehát minden kocsinak különböző szám- és betűsorozat szerepel majd a rendszámtábláján. A táblákon szereplő "San Andreas" felirat ne zavarjon meg senkit, mivel ezek az államot jelzik, ahol kiadásra került a tábla. A valóságban is California szerepel, minden, az államban bejegyzett jármű rendszámtábláján. Érdekes viszont, hogy a San Andreas felirat betűtípusa nem mindig ugyanaz (lásd: rendőrautó).

 
Balra a valódi rendszám, jobbra a játékban szereplő

Azt a fajta rendszám kinézetet, amit a videóban legtöbbször láttunk, 1994 óta használják, de mint tudjuk, a játék napjainkban játszódik. A kérdés, hogy pontosan mikor? California államban évente kötelezően érvényesíteni kell a rendszámot, amely során egy évszámot és hónapot jelző matrica kerül a táblára. Ez a két matrica jelzi, hogy mikor jár le az érvényesítés ideje, azaz mikor kell újra regisztráltatni. A dolog érdekessége, hogy az évszámot jelző matrica színe évente változik. Az elmúlt néhány évhez a következő színek tartoztak:

 • 2006 — vörös
 • 2007 — türkiz
 • 2008 — narancs
 • 2009 — kék
 • 2010 — sárga
 • 2011 — vörös
 • 2012 — türkiz
 • 2013 — narancs

A trailerben minden rendszámtáblán narancssárga évszám és OCT (október) matricák szerepeltek, tehát a játék 2008 októbere előtt játszódhat, feltéve, ha erre az apró részletre is odafigyeltek a Rockstarnál. (Bárki utánanézhet a színeknek a Google-ön.) A 2013-as évben ismét narancssárga lesz az évszámot jelző matrica, ami arra utalhat, hogy a játék 2013-ban fog játszódni.

A videóban egyébként a következő rendszámok szerepeltek: 72MYS362 (piros kabrió), 72TZJ286 (rendőrautó), 80OIL553 (fehér Landstalker), 88YZG127 (Bugstars furgon), 04EAY868 (kék sportkocsi), 24UBS925 (Postal furgon), JAX1079W (Futo).

Kapcsolódó hír:

Módosítva: 2013. 07. 17. 16:05 ▪ Szerző: Visali és Ben Dover
GTA V
GTA V
Játékmenet
Végigjátszás
Mellékküldetések
Egyéb
Előzetesek
Média
Fórum témák
Linkek