Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I


GTA V - Game Informer IV. rész - Ocean´s Three

A GTA V három játszható karakterével a mindennapi életükbe való belepillantás során találkozunk a hands-off teszten. A Rockstar először Michael-t mutatja be, akinek a szemszögéből hallhattunk pár sort az első trailerben. Michael egy visszavonult bankrabló, aki sokkal pazarabb életet él, mint a legtöbb tanúvédelmi programbeli delikvens, egy nem teljesen szokványos FIB alkunak köszönhetően. Ahogy elindul a demó, Michael épp kényelmesen pihen papuccsal a lábán egy medence mellett a gazdag Rockford Hills (Beverly Hills) negyedben. Nem túl messze látni lehet a saját teniszpályáját illetve a szmogos távolban Los Santos városképe tűnik fel.

Bár úgy tűnik, hogy kényelmes életet él, Michael nincs megelégedve. A felesége úgy szórja a pénzét, ahogy nem szégyelli, és Michael a gyerekneveléssel sincs teljesen kibékülve, konkrétan két szót sem tud hozzájuk szólni. Ahogy besétál a fényűző villájába, találkozunk Tracy-vel, a tini lányával, aki éppen egy Just Dance-szerű videójátékkal szórakozik felettébb hangosan. “Éppen edzek, neked is ki kéne próbálnod”, mondja flegmán az apjának.

A lány láthatóan inkább az anyjával törődik, Amandával. Vele először akkor találkozunk, amikor éppen megy el a szokásos shopping-körútjára. Amint kilép a házból, visszaszól kedvesen a férjének: “Ha tudni akarod, merre vagyok, csak figyeld a hitelkártya kivonatodat.” Ezután bepattan a Sentinel XS-be, de Michael még visszaszól: “Hé, ma jó napom van! Lecsekkolom a kórházakat!”. Hozzájuk képest Tony és Carmela Soprano csak egy sima Huxtables családdal ér fel.

Miután elhajtott az autó, Michael előkap egy biciklit a garázsból. Az utcán tekerve először kapunk képet a környékről: gondosan ápolt gyep, automata öntözőrendszerek, magasodó domboldalak és annyi luxusautó, amennyitől Liberty City-ben a Grotti autószalon csak egy mezei használtautó depónak tűnik. A Rockstar ismét remekül elkapta a város életérzését.

Michael

Foglalkozás: visszavonult

Kor: Korai 40-es

Hely: Rockford Hills

Történet: Michael, a roppant sikeres volt bankrabló az FIB-vel kötött alkuja után visszavonult luxus otthonába. Jelenleg a tanúvédelmi program tagja, és úgy tűnhet, hogy idillikus élete van, de gyűlöli feleségét, Amandát (aki ráadásul viszonozza ezt az érzést és költi rendesen a pénzt), és nem érti meg a két tinédzser gyerekét (Tracy-t és Jimmy-t). Mivel szökik a pénz, és a polgári élete az őrületbe kergeti, Michaelnek muszáj visszarázódnia a régi kerékvágásba.

Megjelenés: Talán kicsit korosabb, de jól tartja magát, menő ruhában jár és nagy háza van. Michael teljesen beleillik a felső társadalmi rétegbe.

Houser szerint: “Amikor elkezdtük Michael-el, az volt az ötlet hogy egy idősebb, de hajdanán sikeres fickót alkossunk meg, aki végülis visszatalál a régi életéhez. A sok történettel, amit bankrablókról, tolvajokról és nehézfiúkról hallottunk, úgy tűnt (akárcsak a GTA IV és a bevándorló Niko esetében), hogy ebben a dologban sok újdonság lehet.”

Az ellentét Michael világa és régi barátja Trevoré között elég feltűnő. Amikor a Rockstar előhöz egy gyorsmenüt, amelyben a karakterek közül választhatunk, a kamera Google Earth stílusban eltávolodik a gazdag környezetből, majd egy düledező lakókocsihoz repít minket a pálya egy sivatagos területére. Itt találkozunk Trevorral, aki éppen székrekedéssel bajlódik a WC-n, miközben ordítja: "Egy kibasz*tt szülésznőre lenne szükségem ehhez a cucchoz."

Csak egy pillanatot töltöttünk Trevorral, de ennyi éppen elég volt, hogy megismerjük tébolyodott személyiségét. Beugrik  a Bodhi-jába, egy nagy kamionba, amely úgy néz ki, mint egy átalakítható Jeep Wrangler JK, majd elhajt az úton. Blaine County egy sivár terület, lepusztult sivatagi terület tele motorosokkal, drogosokkal, és egyéb a társadalom szélén lévőkkel (gondoljunk csak a Salton Sea körüli nyomornegyedre). Trevor legurul az utcán, majd egy parkoló felé veszi az irányt, rárántva a kormányt az ott csavargó emberekre egy épület előtt. Itt javasolta a Rockstar, hogy próbáljunk ki különböző helyzeteket, és figyeljük meg, milyen különböző reakciókat válthatunk ki az emberekből. A keményebb környéken lévő emberekből teljesen más reakciót válthatunk ki, mint a focista anyukákból, akik ruhabolt előtt nézelődnek.

Itt az idő, hogy kicsit ész nélkül pusztítsunk. A Rockstar embere felkapott Trevorral egy ház fala mellett álló benzines kannát, lelocsolt vele egy parkoló kamiont, majd húzott egy csíkot vele eltávolodva a járműtől. Egy pillanatig élvezte a benzin tükröződését, utána eldobta az égő Zippo öngyújtóját, majd hátralépett pár lépést, hogy élvezze az alkotását. A lángok villámgyorsan elérték a kamiont, lángba borítva először a gumikat, az alvázat, majd végül elérve a tankot, és kis idő után felrobbant a jármű. Egy teljesen átlagos napját láthattuk egy drogfüggő pszichopatának...

Trevor

Foglalkozás: Hivatásos bűnöző

Kor: Korai 40-es Hely: Blaine County

Történet: Trevor egy tipikus közveszélyes drogfüggő, akit a vágyai és az erőszakos kitörései irányítanak. Valaha pilóta volt a seregben, és Michaellel is több bankrablást kitervelt már. Nem kell sokáig könyörögni neki, hogy beszálljon egy ilyen buliba.

Megjelenés: Az évek nem bántak kegyesen Trevorral. Kopaszodik, kócos, gyakran jár sima fehér pólókban és a nyakán van egy “Cut Here” tetoválás vízszintes pontozott vonallal.

Houser szerint: “Trevor személye gyakorlatilag a semmiből jutott eszünkbe mint egy másfajta bűnöző megtestesülése - akit a szabadság és a szabad akarat hajt. Ha Michael a megfontoltabb bűnöző képét testesíti meg, vagy valamiféle újgazdag bűnözőt formál aki próbál megjavulni, de mégsem sikerül neki, akkor ki lesz az aki ennek pont az ellentéte? Ki lesz az, akinek minden második szava a “fuck off”, emellett hajthatatlan, nem akar felhagyni a drogokkal és a bulival, nem tűri meg, hogy nemet mondjanak neki, és konkrétan élvezi a káoszt?”

Amikor a harmadik karakterre, Franklinre váltunk, ő éppen a Vespucci Beachen furikázik (Venice Beach) egy autót keresve, amit a főnökének kell visszaszereznie. A tengerpart tele van lehetőségekkel, mint például egy parti konditerem. Egy közeli sarkon valaki hangosan kiabálva prédikál a népnek. Franklin végül meglátja a kiszemelt célpontot: egy 9F-et, ami az Audi R8 játékbeli megfelelője. Miután beszállt a kocsiba, lehajtja a nyitható tetőt az indulás előtt. Mialatt Los Santos belvárosa felé halad, több ismerős üzletet is látunk, mint például az Ammu-Nation. Liberty City szigorú fegyvertartási törvényei után igazi felüdülés újra látni mindannyiónk kedvenc fegyverboltját.

Franklin

Foglalkozás: Behajtó

Kor: 20-30

Hely: Dél Los Santos

Történet: Egy fiatal és ambíciózus behajtó, Franklin jelenleg egy örmény luxusautó-kereskedőnek dolgozik, aki autókat ad el olyan embereknek, akik azokat nem lennének képesek kifizetni. Alaphelyzetben Franklin egy zord behajtó szerepében tetszeleg. Franklin akkor találkozik Michaellel, mikor áldozatra vadászik.

Megjelenés: Fitt és divattudatos. Franklin egy a fiatal és tehetős tucat közül.

Houser szerint: “Franklin a tipikus modern utcai bandatag ötletén fogant, amely modern időkben a bandázás fénykora - már ha volt a bandázásnak fénykora - rég elmúlt. Mikor ezen életmód illóziójának néhány darabkája széthullott, mit csinálsz, ha te is részese voltál? Ez egy érdekes karakternek tűnt; egy srác a 20-as, 30-as éveiben, aki tovább akar lépni, de még nem tudja hogy, és még pár idióta, veszélyes barátja is visszatartja őt.

Ezek a rövid bemutatkozások mindhárom karakter személyiségébe bepillantást nyújtanak, és könnyen észrevehető az effajta narráció előnye és lehetősége is. Michael, Trevor és Franklin nem csupán felcserélhető láncszemek. Mindegyiküknek megvan a saját karakterisztikája, motivációja és képessége. Amikor éppen nem őket irányítod, akkor csak teszik tovább a mindennapi dolgukat és igencsak meglepődhetsz, mikor éppen rájuk váltva különböző szituációkban találod őket. Akárcsak a demó során láttuk, a játékos bármikor válthat eközött a három karakter között, amikor épp nincs küldetésen.

“A három különböző élmény, földrajzi helyzet és életérzés kontrasztja nagyon erős, és szerintem egyedi élményt kölcsönöz a játéknak, ahol beleláthatsz ezeknek az embereknek az életébe, és láthatod, hogy mit csinálnak.” – mondta Houser. “A sztorin belül hamarabb tudhatsz meg egy információt egy karakterről, minthogy irányítanád, mert tudni fogod amit a másik személy már tud róla.”

Következő fejezet: V. rész - Üdvözlünk a napfényes Los Santosban

Módosítva: 2012. 11. 09. 23:12 ▪ Szerző: Ben Dover, Shotgun és wan
GTA V
GTA V
Játékmenet
Végigjátszás
Mellékküldetések
Egyéb
Előzetesek
Média
Fórum témák
Linkek