Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!



Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
2025-BEN JÖN A GRAND THEFT AUTO VI PLAYSTATION 5 ÉS XBOX SERIES X|S KONZOLOKRA! - NÉZD MEG A TRAILERT!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

Miért nem lehet itthonról nevezni a sorsolásokra?

Megszokhattuk már, hogy a Rockstar Games nem kevés alkalommal sorsol ki kisebb-nagyobb ajándékcsomagokat és különféle tárgyakat a rajongók között, sőt a nagyobb fansite-ok is kapnak időnként hasonló jutalmakat. A többnyire Social Club-on keresztül meghirdetett sorsolásokra azonban hazánkból idáig egyszer sem lehetett nevezni. Most utánajártunk, hogy mi lehet ennek az oka...

Az utóbbi időben minden Multiplayer Event alatt volt sorsolás is, amin az adott játékhoz kapcsolódó ajándékcsomagokat lehetett nyerni. Erre azonban csak bizonyos országokból lehetett jelentkezni, amit a játék hivatalos szabályzatában említenek meg. Ilyen szabályzatot minden egyes sorsoláshoz mellékelnek, és megtalálható benne minden jelentkezéshez kapcsolódó kikötés.

Az országok listája később gyarapodott, ahogy a jogi feltételek engedték ezt, de hazánk még mindig nem került be. Most újból érdeklődtünk ezzel kapcsolatban a Rockstarnál, és szerencsére ezúttal választ is kaptunk:

"Bizonyos országok sajnos törvényileg tiltják a lakók számára, hogy olyan sorsolásokon vegyenek részt, amelyeket az ország határain kívül rendeznek. Folyamatosan figyeljük viszont az egyes országok erre vonatkozó törvényeit, hiszen örülnénk neki, ha a lehető legtöbb területet elérhetnénk. Reméljük, hogy a jövőben a ti országaitokat is hozzáadhatjuk, ha úgy alakulnak a dolgok. Köszönjük!" — Rockstar Games

Úgy tűnik tehát, hogy a külföldön megrendezett játékokra jelenlegi törvényeink szerint nem áll módunkban jelentkezni. Utánanéztünk ennek, és bár én személy szerint nem nagyon értek a joghoz, ilyesmit találtam:

"Az Szjtv. 2. §-ának (7) bekezdése értelmében nem folytatható belföldön vagy külföldön szervezett szerencsejátékban való részvételre Magyarországon értékesítési, szervező, közvetítő tevékenység, ha a szerencsejáték szervezésére az állami adóhatóság nem adott engedélyt. (...) A külföldi szerencsejáték szervező tevékenység Magyarország területén történő terjesztése illegális tevékenységnek minősül. (...) 

A játékban esetlegesen elért nyeremény a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 204. § (1) bekezdésének a) pontja alapján bírósági úton nem érvényesíthető a Magyar Köztársaság területén."Nemzeti Adó- és Vámhivatal SZEF

Ez alapján nem valószínű, hogy a közeljövőben változni fog a helyzet, hiszen a jelenlegi kormány nem részesíti előnyben a külföldi nyereményjátékokat, és általában véve a szerencsejátékokat sem.

UPDATE: A jelenlegi sorsoláson a következő országok vehetnek részt: United States, Canada (kivéve Quebec), United Kingdom, Austria, Denmark, Finland, Belgium, Germany, The Netherlands, Switzerland, Taiwan, Philippines, Ukraine, Turkey, Japan, South Korea és New Zealand.

Azért azt nem mondhatjuk, hogy például Kelet-Európát, vagy a világ bizonyos részeit direkt hagyják ki, mert itt van Ukrajna, Törökország, Taiwan vagy egyenesen a szomszédos Ausztria is...

2011.12.01 19:01 ▪ Írta: Ben Dover

Smoke
Offline
2011. 12. 01. 20:19
Azért fasza, hogy egy 53 éves törvény alapján döntenek... :/

asd14asd
Offline
2011. 12. 01. 20:33
Nyereményjátékokon nem lehet részt venni, R* Warehouse-ból rendelni meg egy vagyon...

Hannibal
Offline
2011. 12. 01. 20:35
1: Még egy ok, hogy ne szeressük drága kormányunkat, és országunk törvényeit.
2: Ezt a hatást fokozza, hogy ez a törvény kommunista időkből származik és nem voltak hajlandók demokratizálódni 20 év alatt.

kreestof
Offline
2011. 12. 01. 21:18
hát akkor mégsem játszom velük holnap

Gege
Offline
2011. 12. 01. 21:28
kreestof: Erről nem a Rockstar tehet...

Lehet hogy mellétrafáltam az idézett törvénnyel, de szerintem ez lehet az a bizonyos ok, amiért nem megoldható ide a postázás. Nem teljesen értem, pedig annyi nyereményjáték van, nem igaz, hogy mindegyik országon belüli.

Gaby86
Offline
2011. 12. 01. 21:49
Sajnos ez van.
OFF: Pár hírrel lejjebb. A januári Game Informerben Nem GTA V infó lesz hanem South Park: The Game


Offline
2011. 12. 01. 22:19
Itt politika van! Jó, hogy nem nevezhet be Magyarország ilyen szerencse játékokra! A politika miatt .

Gege
Offline
2011. 12. 01. 22:28
: Politika mindenütt van.

Bence (Visali)
Offline
2011. 12. 01. 23:23
Szerintem az jelentené a megoldást, ha a Rockstar Games-nek lenne egy leányvállalata, akár csak papíron, Magyarországon.

Shotgun
Offline
2011. 12. 01. 23:27
DING DING DING. Van egy nyertesünk. VISALI, teljesen igazad van, de egyértelműen nem lenne nyereséges számukra terjeszkedni Magyarországra. Ilyen magas adók mellett, és egyéb okok miatt, nem hiszem, hogy ez valaha is megtörténik.

Bence (Visali)
Offline
2011. 12. 01. 23:49
Nem feltétlenül fejlesztő cégre gondoltam, valami kisebb, nonprofit szervezet is lehet, akér egy emberrel, esetleg egy közvetítő a Support rendszerhez.

Hannibal
Offline
2011. 12. 01. 23:53
VISALI: Nálatok északon is ilyen nehézkes procedúra ez?

Bence (Visali)
Offline
2011. 12. 02. 00:00
Hannibal: Nem tudom, de szerintem igen, mert ugye Csehszlovákia is a Szovjet blokkba tartozott.

Hannibal
Offline
2011. 12. 02. 00:17
Nem feltétlen ezen múlik. Ukrajna maga a Szovjetúnió egy darabja volt, úgy lett független és ő mégis kivétel. :/

Bence (Visali)
Offline
2011. 12. 02. 00:25
Hannibal: Valószínűleg mert ott változtattak ezen a törvényen, de nincs a listán például Lengyelország sem, sem Oroszország, sem a volt Jugoszláv államok.

Shotgun
Offline
2011. 12. 02. 00:40
Szlovákia kifejezetten ismert az ilyen lépéseiről. Szintúgy, mint Magyarország. Sok a rivalizálás a két ország között, de a vezetői réteg ugyanazt műveli, csak más köntösbe bújtatva.

Gege
Offline
2011. 12. 02. 00:45
Meg kellene kérdezni egy ebben jártas ügyvédet vagy jogi illetékest, hogy mégis mi a helyzet. Lehetséges, hogy a Rockstarnak is van jobb dolga, minthogy n+1 országba is engedélyeztesse a részvételt. Külön képviselet vagy leányvállalat nem valószínű, mert tudtommal a meglévő stúdiókon kívül (USA, UK és Kanada) más országban nincs érdekeltségük semmilyen formában. A http://en.wikipedia.org/w...Rockstar_Vienna is 2006-ban bezárt.

Bence (Visali)
Offline
2011. 12. 02. 00:52
Shotgun: Nem foglalkozom azzal a defektes országgal. Márciusban elmegyek szavazni, és kész. Na de kicsit elkalandoztunk. Ne fertőzzük meg a GTAPlace-t a politikai témákkal. Biztos vannak egyéb kezdeményezések, illetve más játékok, termékek rajongói, hogy petíciót kezdeményezzünk. Azt tudom, hogy 350 000 aláírás kell Szlovákiában egy népszavazáshoz, annyi talán elég magyarországon egy törvénymódosításhoz. Annyit összeszedünk.

Gege: Japánt kihagytad. Na jó, nem kötekszem.

Shotgun
Offline
2011. 12. 02. 05:45
Nehéz úgy eltérni a politikától, hogy a téma is kapcsolódik hozzá. És mivel csak papíron van meg a demokrácia, az aláírásgyűjtés is csupán papíron ér valamit.

kreestof
Offline
2011. 12. 02. 20:25
Gege: Ki lehetne ezt játszani, csak inkább maradnak a legális formánál

Hozzászólok

Szekciók
Kiemelt YouTube Listák
Más Rockstar játékok
Hivatalos oldalak
Partnereink