Legkeresettebb tartalmak:

GTA V csalások | Tőzsde | GTAO: Bikers (MC) | GTAO Szintek | RDR | GTAPlaceTVGTA V - Érdekességek

Módosítva: 2013. 07. 17. 16:05  |  Szerző: Visali és Ben Dover

A sorozat ötödik fő epizódját már a bejelentése előtt érdekességek és rejtélyek fonták körül, az első trailer megjelenése után pedig ezekből csak még több lett. Képek, számok, rejtett üzenetek... mind utalhatnak valamire. Ebben a cikkünkben szeretnénk összefoglalni a GTA V-öt körülvevő rejtélyeket és érdekességeket.

San Andreas kép a vidámparkban

A GTA IV-ben és az epizódokban sok utalás volt San Andreasra és külön Los Santosra is. Az egyik legérdekesebb a Broker szigeti vidámparkban lévő San Andreas tájkép, az egyik játék mögött. Ezt sokan csak a készítők poénjának hitték, de a GTA V trailere után kiderült, hogy a kép kísértetiesen megegyezik a videó egyes jeleneteivel.

GTAGTAGTA

A képen össze van montírozva az eredeti Vinewood felirat, egy Hydra a város felett és egy Shamal. Ugyanilyen jeleneteket láttunk a GTA V trailerben is: felhőkarcolók között átrepülő Hydra és a Vinewood felett, város felé repülő Shamal. A PC verzióból kiexportált eredeti textúra:

GTAGTAGTA
Nagy a hasonlóság

A dolog érdekessége, hogy a kép kezdettől fogva, azaz a GTA IV 2008. áprilisi megjelenése óta benne van a játékban, tehát vagy akkor tudták, hogy milyen lesz a GTA V első trailere, vagy direkt így szerkesztették meg a videót.

A kép egyébként a Chinatown Wars féle Liberty City-ben is benne van, igaz, kicsit rosszabb minőségben. A repülő azért így is kivehető:

GTAGTAGTA
 A plakát a Nintendo DS és iPhone verzióból

Válság motívum

A trailerben sok érdekes dolog szerepelt, de nem lehet nem észrevenni azt az ellentétet, amit a szegények és a gazdagok között bemutatott. Napjaink gazdasági világválsága alól úgy látszik, a Grand Theft Auto világ sem kivétel. A hivatalos bejelentés szerint a történet fő célja a "mindenható dollár" hajszolása, vagyis a meggazdagodás.

Bár a főhős (?) pénztárcája bizonyára nem üres (elmondja, hogy vett egy nagy házat Los Santosban), mégis a videóban többször feltűnik a szegénység: a felüljáró alatt álldogáló és dobozokból eszkábált házakban élő hajléktalanok, a kéregető hajléktalan, vagy a házát eladni szándékozó férfi.

GTAGTAGTAGTA
Los Santos lakosait is súlytja a munkanélküliség és szegénység 

Ezzel szemben látunk sportkocsikat, nyugodtan kocogó embereket, és égbe nyúló felhőkarcolókat, tehát a város igencsak sokszínű lesz az embereket tekintve is.

Niko repülőjegye

Akár hisszük, akár nem, a válasz a kérdésre, hogy hol játszódk a következő nagy epizód, mindvégig ott volt azok orra előtt, akik végigjátszották a Grand Theft Auto IV  fő küldetéseit. Számukra ugyanis elérhetővé válik egy különleges szoba a Social Club rendszerben, ahol megannyi kacat között egy repülőjegyet is találhatnak, amely Niko Bellic nevére lett kiírva és San Andreas-ba szól. Lehetséges, hogy újra találkozunk a szerb bevándorlóval, ezúttal Los Santosban?

Rejtélyes utalások

2010. július 26-án egy párbeszéd jelent meg neten. Két férfi beszéde volt ez, melyben megemlítették a GTA V-öt, valamint azt is, hogy Hollywood a helyszín. Los Angeles és a filmes negyed később is feltűnt a casting listákon, amik egy RUSH kódnévre keresztelt projekthez kerestek színészeket. (Teljes szereplőlista itt). Ezután egy-két önéletrajzban is feltűnt a GTA V neve: először egy kaszkadőr, majd egy modell, végül pedig egy volt Rockstar North dolgozó szólta el magát — persze később levették az említéseket, és cáfolták a hírt.

Később a GTANet.com hozta lázba látogatóit, ugyanis oldalukon több érdekesség is megjelent, többek között helyszíneket ábrázoló logók, koordináták, melyek többnyire három városra, Los Angeles-re, San Francisco-ra és Las Vegas-ra, valamint egyéb amerikai helyekre utaltak. A rajongói oldal fórumán egy ismerős felhasználó bukkant fel ismét, deepthroatgta4, aki korábban felfedte a GTA IV első trailerének utolsó jeleneteit, még a videó megjelenése előtt. Ezúttal egy képet mutatott meg, amely a Red Dead Redemption-ből és a GTA IV-ből lett összevágva. Egy fa látható rajta, amely korábban az egyik rejtélyes GTAV.net logó háttere volt.

A legérdekesebb viszont a szavazás volt, ami fórum hasábjain jelent meg egy pillanatra: a kérdés "1102?" volt, ami — mint utólag kiderült — az első trailer megjelenését jelentette.

(A GTAV.net és a GTAForums.com akcióiról bővebben itt.)

2405 = május 24?

Az első trailer megjelenése után egy új, szintén rejtélyes szám került a figyelem középpontjába: 2405. A szám már korábban is felbukkant, mégpedig a The Ballad of Gay Tony végén lévő creditsben, egy repülő farkán. A szám megjelenései és fontossága:

 • The Ballad of Gay Tony credits, a repülő farkán: LJK 24051972
 • A trailerben viszontlátjuk ezt a számot egy útpadkán, pont akkor, amikor a férfi FOR SALE (eladó) táblát ver a háza elé. Megjelenési dátum?
 • A videó alatt hallható zene 1968. május 24-én jelent meg.
 • Sam Houser, a Rockstar Games társalapítója 1972-ben született. (Állítólag május 24-én, de ebben nem vagyunk biztosak.)
 • Ha a GTAForums szavazásában lévő 204 napot hozzászámoljuk november 2-ához, pont május 24-e jön ki.

Túl sok a véletlen egybeesés, 2012. május 24-én tehát valaminek történnie kell. Vagy megjelenési dátum, vagy újabb trailer időpontja, nem tudjuk. Nem történt semmi.

Landol a repülőgép?

Aki a The Ballad of Gay Tony-t végigjátszotta, az bizonyára emlékszik stáblista alatt lepergő utolsó jelenetre, amikor egy repülőgép száll fel és hagyja el a várost. A GTA V első trailerének végén egy hasonló repülőgép repül át a Vinewood felirat felett. Talán van összefüggés a két jelenet között, és valaki Liberty City-ből érkezik Los Santos-ba. Ez lehet akár Niko Bellic, ha a Social Club-on lévő repülőjegyre gondolunk, vagy Packie, akit szintén a második DLC végén láthatunk a reptéren, esetleg egy harmadik személy, akit nem ismerünk. A két repülőgép nem egyforma, de a jelenség lehet szimbolikus értékű is.

A Ballad of Gay Tony utolsó küldetésének neve "Departure Time" (Indulás). Talán ez is utalhat arra, hogy a stáblistában szereplő repülő elindul Liberty City-ből, új fejezetet nyitva a sorozatban egy másik helyszínen.

Ötdolláros bankjegy

Érdekesség még a Grand Theft Auto V logójában szereplő V betű. A benne látható rácsháló jellegzetesen a bankjegyek (papírpénz) egyik "motívuma", ami a hamisítást nehezíti meg, továbbá a FIVE felirat is az amerikai 5 dollárosról lett kopírozva (egy 1899-es változaton pedig egyenesen ugyanez a logó látható). Ez azt szimbolizálja, hogy a játék legfőképp a pénz körül forog majd, és ezt a hivatalos bejelentés is alátámasztja.

 

 

Rendszámok

A GTA V-ben, a San Andreas óta először véletlenszerűen generált rendszámtáblák lesznek, tehát minden kocsinak különböző szám- és betűsorozat szerepel majd a rendszámtábláján. A táblákon szereplő "San Andreas" felirat ne zavarjon meg senkit, mivel ezek az államot jelzik, ahol kiadásra került a tábla. A valóságban is California szerepel, minden, az államban bejegyzett jármű rendszámtábláján. Érdekes viszont, hogy a San Andreas felirat betűtípusa nem mindig ugyanaz (lásd: rendőrautó).

 
Balra a valódi rendszám, jobbra a játékban szereplő

Azt a fajta rendszám kinézetet, amit a videóban legtöbbször láttunk, 1994 óta használják, de mint tudjuk, a játék napjainkban játszódik. A kérdés, hogy pontosan mikor? California államban évente kötelezően érvényesíteni kell a rendszámot, amely során egy évszámot és hónapot jelző matrica kerül a táblára. Ez a két matrica jelzi, hogy mikor jár le az érvényesítés ideje, azaz mikor kell újra regisztráltatni. A dolog érdekessége, hogy az évszámot jelző matrica színe évente változik. Az elmúlt néhány évhez a következő színek tartoztak:

 • 2006 — vörös
 • 2007 — türkiz
 • 2008 — narancs
 • 2009 — kék
 • 2010 — sárga
 • 2011 — vörös
 • 2012 — türkiz
 • 2013 — narancs

A trailerben minden rendszámtáblán narancssárga évszám és OCT (október) matricák szerepeltek, tehát a játék 2008 októbere előtt játszódhat, feltéve, ha erre az apró részletre is odafigyeltek a Rockstarnál. (Bárki utánanézhet a színeknek a Google-ön.) A 2013-as évben ismét narancssárga lesz az évszámot jelző matrica, ami arra utalhat, hogy a játék 2013-ban fog játszódni.

A videóban egyébként a következő rendszámok szerepeltek: 72MYS362 (piros kabrió), 72TZJ286 (rendőrautó), 80OIL553 (fehér Landstalker), 88YZG127 (Bugstars furgon), 04EAY868 (kék sportkocsi), 24UBS925 (Postal furgon), JAX1079W (Futo).

Kapcsolódó hír:

Social
Kövess minket Facebookon, Twitteren és Tumblren, a főbb hírek mellett különböző érdekességeket is posztolunk!Tumblr
GTA V
Ki van itt?
Jelenleg 10 vendég böngészi az oldalunkat.
Kiemelt partnereink
Társoldalak