Legkeresettebb tartalmak:

GTA V csalások | Tőzsde | GTAO: Bikers (MC) | GTAO Szintek | RDR | GTAPlaceTVGTA III - Alapok

Módosítva: 2013. 06. 02. 09:13  |  Szerző: VISALI

Ha először készülsz játszani a GTA3-mal, nem árt ismerni a játék alapjait, melyek az előző felülnézetes epizódoktól valamelyest eltérőek. Ez a cikk röviden ismerteti veled a játék alapvető funkcióit, és bemutatja, megmagyarázza a képernyőn megjelenő objektumokat.

Rengeteg minden változott. A legszembetűnőbb a hud, de más egyéb elem is tovább fejlődött, ezáltal nagyon sok új technikával találkozhatsz.

Üdv Liberty City-ben!

Liberty City neve már a GTA1-ből ismerős lehet. Mint akkor, most is New York virtuális másában kell bűnöznöd, ám a bejárható terület valamivel kisebb, mint az első epizódban volt.

Az előző fő részektől - GTA1 és GTA2 - eltérően, itt csak ezt az egy várost járhatjuk be, de ezt kárpótolja a külső nézet, mellyel sokkal hangulatosabb lett az egész játék. A város valóban lélegzik, az emberek jönnek, mennek, beszélgetnek, az utakon autók közlekednek, a vízen hajókkal találkozhatsz,  az égbolton pedig repülőket lehet látni. Rengeteg különböző épület van: boltok, bárok, felhőkarcolók, lakóházak, villák, parkolók, stb.

A három városrészből álló Liberty City-ről bővebben is olvashatsz oldalunkon, az oldalsó menü elemeire kattintva.

 

Játékmenet

A GTA3 játékmenete is megváltozott. Bár mellékküldetésként megmaradtak ezek is, már nem utcai telefonokon keresztül kapjuk a fő küldetéseket, hanem immáron személyesen, több küldetésadótól. A mellékküldetések rendszere is változtatásokon ment keresztül, ugyanis nem autókba ülve kaphatunk további melókat - egy-két közszolgálati meló kivételével -, hanem azokat is cégektől, vagy a város további gengesztereitől. A különböző tevékenységek száma is megnőtt, immáron nem csak autókat szállíthatunk le a kikötőbe, hanem különböző garázsokba is szállítanunk kell járműveket, illetve végezhetünk alkalmi munkákat, melyeket egy közszolgálati járműbe ülve kezdhetünk meg. Az egyes melléktevékenységekről egy újdonságnak köszönhetően szerezhetünk tudomást, mely a csipogó implementálásában nyilvánul meg.

 

Irányítás

Egy játék irányítását érdemes elméleti szinten, még azelőtt elsajátítani, mielőtt játszanánk vele. Ez azért fontos, hogy minél ügyesebben vehessük az akadályokat. A játék egyébként folyamatosan közli az egyes gombok/billentyűk feladatát, a képernyő bal felső sarkában. A GTA3 vezérlése nem túl nehéz, de sokszor nem úgy sikerül egy-egy akció, ahogy azt tervezzük. További információkat az Irányítás cikkünkben olvashatsz.

HUD [Head-Up Display]

A legfontosabb adatokat, a képernyő sarkaiban követhetjük figyelemmel. Ezek állandóan ott vannak, de ha zavaró, akár ki is kapcsolhatunk párat a menüben. Az egyes elemek különböző színűek, így hamar ki tudjuk venni azokat az információkat, amelyekre épp szükségünk van. Hogy pontosan miket is láthatsz a monitor képernyőjén miközben játszol, alant olvashatod.

- Életerő

Főhősünk egészségi állapotát a képernyő jobb felső sarkában követhetjük figyelemmel. Jelölése egy narancs színű szív, ami mellett egy szám van. Ez a szám a maradék életerődet mutatja, tehát értelemszerűen ennek maximális értéke 100, de lehetőségünk van ezt növelni néhány módszerrel:

  • Életerő kapszula felvételével (Maximális életerő)
  • Prostituáltak szolgáltatásait igénybe véve (+25% életerő)
  • Mentés (Maximális életerő)
  • Mentőautóba való beszállással (20%, ha kisebb a maximálisnál) életerő

- Golyóállómellény

Ez az életerőszámlálótól balra jelenik meg, ha felveszel egy golyóállómellényt. Egy zöld színű pajzs jelöli, mellette szintén egy értékkel, mely 1-től 100-ig terjedhet. Gyakorlatilag jelentősége, hogy megduplázódik az életerőd.

A pajzsunk értékét a következő módokon növelhetjük:

  • Golyóálló mellények felvételével (Maximális pajzs)
  • Egy Enforcer-be való beszállással (Maximális pajzs)

 

  - Pénz

A pénzszámláló, melynek színe kék, az előbbi két szám fölött található. Maximálisan nyolc számjegyű összeget képes mutatni, tehát a  pénzösszeg, amit birtokolhatsz 99999999$-ig terjedhet. Az összeg a bűncselekményektől függően, és a teljesített küldetéseid után nő, ám  a letartóztatásaid és a kórházba kerüléseid miatt csökken.

 

- Idő

A GTA3-ban már az idő is telik. A nap itt is 24 órából áll, egy óra pedig a játékban 60 másopdercig tart. Krémszínű, és a pénzszámláló felett van.

 

Fegyverek

A játékban összesen 10 fegyver van. Hogy mikor melyik van nálad, azt a jobb felső sarokban, a számlálók mellett nézheted meg. A fegyver ikonja alatt azt is leolvashatod, hogy összesen hány töltényed van még a zsebedben, illetve a tárban. Ha épp nincs nálad semmi, akkor egy ököl képét láthatod.

 

 

Radar

A könnyebb tájékozódás érdekében a fejlesztők egy radart is beletettek a játékba. A térkép maga narancssárga, az utak pedig átlátszóak. Mivel az alagutak is így vannak jelölve, előfordulhat, hogy eleinte eltévedsz, de ha már megszoktad a várost, akár radar nélkül is könnyen tájékozódsz majd. A mellékutak nincsenek megjelölve, azokat magadnak kell megismerned. A körvonal mentén ikonok vannak, amelyek a fontosabb épületek, helyek, és a küldetésadóid helyzetét adják meg. Észak is meg van jelölve - egy N betűvel, fekete körben.

 

 

- Körözési szintek

Ha valamilyen bűncselekményt követsz el, a rendőrök azonnal a nyomodba erednek. A bűntetteid súlyosságától függően más-más bűnüldözői szervek üldöznek majd. A GTA3-ban már eggyel több, vagyis hat körözési szint van, ugyanis katonaság is van a játékban. Ezt már nem fejecskék jelölik, hanem csillagok a jobb felső sarokban, a számláló és a fegyver ikon alatt. Ezek színe alapállapotban fekete, és minden egyes szintnél az egyik csillag sárgára színeződik. A körözésről bővebben a Körözés cikkünkben olvashatsz.

Busted!

A busted! felirat akkor jelenik meg a képernyő jobb alsó sarkában, ha elkapnak a rendőrök. Ilyenkor automatikusan a legközelebbi rendőrkapitányságra kerülsz. A fegyvereidet elveszted, és 1000$ levonásra kerül a pénzedből. Mivel a rendőrök egy idő után inkább már a halálodra hajtanak, a letartóztatásaid száma valószínűleg kevesebb lesz, mint a kórházba kerüléseid száma.

Wasted!

Ha az életerőd 0-ra csökken, a wasted! felirat jelenik meg a jobb alsó sarokban, és automatikusan az aktuális sziget kórházába kerülsz. A fegyvereid megmaradnak, de 1000$-t elvesznek a kezelésedért. Az életerőd újra a maximum értéket veszi majd fel.

 

Mentés

Ha besétálsz az egyik mentőházadba, elmentheted a játékállásodat. Ezt érdemes gyakran megtenni, hogy egy esetleges áramkiesés után ne kelljen sok időt azzal töltened, hogy újra elérd azt, amit korábban már elértél. Ha a garázsodba leparkolsz egy autót, az ott marad a következő betöltés után is. Fontos megjegyezni, hogy menteni csak akkor tudsz, ha épp nem vagy valamilyen küldetés közben.

GTA GTA GTA

Kapcsolódó cikkek: Búvóhelyek

Social
Kövess minket Facebookon, Twitteren és Tumblren, a főbb hírek mellett különböző érdekességeket is posztolunk!Tumblr
GTA III
Ki van itt?
Jelenleg 10 vendég böngészi az oldalunkat.
Kiemelt partnereink
Társoldalak