Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

GTA III - Easter Eggek

A külső nézetre váltás rengeteg új lehetőséget nyitott meg a GTA sorozat fejlesztésével kapcsolatban, többek között lehetővé tette olyan érdekességek belecsempészését a játékba, melyek inspirálják a játékost egy kitérőre a város egyik utcáján kocsikázva, vagy egy kis kuncogásra ad okot, amikor a rendőrséggel a nyomában elhalad amellett.

A Rockstar Games nem arról híres, hogy „összecsapja” játékait egy verhetetlen játékmenettel, izgalmas és pörgős történettel, meg egy tucat melléktevékenységgel. A fejlesztők úgy gondolták, a kidolgozott programba érdemes elrejteni néhány humoros mondatot, paródiát, vagy rejtélyes összefüggést, ezzel is színesítve az egyébként cseppet sem unalmas játékot. Az Easter Egg-ek jelenléte valójában a 2004-ben megjelent GTA Vice city óta érdekesek számunkra, hisz ott találhatunk lényegesen sok, oda nem illő, vagy valaminek emléket állító objektumot. Az Easter Egg elnevezés is a GTA3-at követő mellékepizódnak köszönhető, mivel egy húsvéti tojás lett elrejtve egy magas felhőkarcoló egyik magasan levő szobájában. Némi fejtörésre ad okot, hogy mit keres egy ilyen az olasz maffia által elkövetett gyilkosságok és a dél-amerikaiak drogüzleteinek helyszínt adó Vice City-ben. Ilyen jobbára jelentéktelen apróságokkal azonban már Liberty City is büszkélkedik, igaz még elenyészően kevéssel. Alant megpróbáltuk összegyűjteni a leglényegesebbeket.

 

A Hold méretének testreszabása

Mindjárt a játékban eltöltött első éjszakán szembetűnhet a hold irrealisztikusan nagy mérete. Lehetőségünk van azonban ennek méretét megváltoztatni. Ehhez egy távcsöves puska szükséges (lásd: Fegyverek cikk). Vedd célba a Holdat, közelíts rá, majd lőj bele. Ennek hatására az kisebb-nagyobb mértékben megnő, vagy épp összezsugorodik.

 

fejlesztők titkos üzenete

Van pár olyan hely a városban, melyek szinte megközelíthetetlenek, vagyis egyedi eszközökkel, vagy speciális útvonalon közelíthetők meg. Staunton Island nem egy ilyen hellyel büszkélkedhet.

Az egyik elkerített terület külön említésre méltó, mivel a fejlesztők egy üzenetet hagytak itt az odatévedő játékosok számára. A Kingdom Come c. küldetés (lásd: Fő küldetések cikk) helyszínéhez közel van.

A Liberty Tree Office parkolójának kijáratánál van egy lépcső, melyen felgyalogolva egy rejtett csomagot is találhatunk. Ennek ittléte valójában még egy okkal alátámasztható. Ha egy autóval felhajtasz rajta, majd annak motorháztetejéről a jobb oldalt levő magasabb tetőre ugorva, majd azon végigszaladva a túloldaldalon levő elkerített részbe ugrasz – az ugrás 2 életpont elvesztésével jár –, egy hatalmas táblát találhatsz. Ezen a következő felirat vár majd: „You weren’t supposed to be able to get here you know”. Ez magyar nyelvre fordítva így hangzik: „Ide nem kellett volna bejutnod, ugye tudod”.

Információ: Ha az útvonal leírása nem elég egyértelmű számodra, talán a segítségedre lehetnek az alábbi képek, illetve videó.

GTA GTAGTA GTAGTA GTA

 

Ghost Town

Egy további érdekes helyszínnel már a játék legelső jeleneteiben is találkozhattunk. Hogy miért is lett olyan izgató ez a helyszín? A bankrablás helyszínét hiába keresed a városban kocsikázva, nem találod meg. Magában a játékban viszont benne van, az egész várostól északra, elzárva minden egyes útvonaltól.

Azonban a hegyeken lehetetlenség átjutni, az alagutak le vannak zárva, hajóval pedig nem enged a program odajutni – egy láthatatlan fallal zárja el tőled. Viszont megtekintése nem lehetetlen.

A megoldás kulcsa nem más, mint az életveszélyesen szeszélyes, 99%-ig kiszámíthatatlan Dodo. Ha sikerül felszállnod vele (lásd: Tippek/Trükkök cikk) és sokáig a levegőben tartanod, eljuthatsz a kirámolt Liberty City Bank épületéhez. Érdemes a srég kifutópályát használni, azon pedig észak felé kifutni.

Amit ott találsz: A negyed modellje, melyben az épületek falai nem stabil objektumok, vagyis átsétálhatsz rajtuk. A bank bejárata előtt parkoló autók is ott várnak, de ezek olyanok, mint a szobrok, vagyis nem vezetésre alkalmas járgányok.

GTA GTA GTA GTA GTA

 

Érdekes reklámtáblák

A nagyvárosban természetesen rengeteg reklámtáblát és plakátot találsz. Ezek többnyire a város cégeit kívánják hirdetni, illetve a moziban vetített filmeket ajánlja az azokat megbámuló lakosoknak és túristáknak.

Néhányukon valamilyen érdekességet, összefüggést, vagy paródiát pillanthatsz. A sorozattal leginkább kapcsolatba hozható a 69th Street. A 69 legendás a GTA-t illetően, ez ugyanis a fejlesztők szerencseszáma. Egyes filmajánlatokon Chuck Shwartz nevet olvashatsz, ami egyfajta mixelése lehet Chuck Norris és Arnold Schwartzeneger nevének. Mindkét színész legendás erejéről híres.

A város legjobban befutott mobiltelefon-szolgáltatója a Squid. Ennek logója megszólalásig hasonlít a világ több országában is elérhető ORANGE nevű valódi szolgáltatójáéra. A fent említettek csupán töredékei a filozofálást igénylő hirdetményeknek, tehát még többel is találkozhatsz a játékban.

képek

 

Toni cipriani a chatterbox fm adásán

A Lazlow által vezetett ChatterBox rádiócsatorna műsora gyakorlatilag betelefonálásokból és talkshow-kból áll. Az angol nyelvet értők kellemeset szórakozhatnak a városlakók értelmetlen, páratlanul idióta betelefonálásain. Ha figyelmesen meghallgatod a párbeszédeket a Triad ellen esküdött Toni Cipriani hangját is felfedezheted. A játék egyik fontos szereplője, aki az első menetben megbízásokat is ad nekünk, édesanyja elviselhetetlenségéről beszél a hallgatók előtt.


 

A filmipar csodái

A játékban teljesítendő küldetések nevével kapcsolatban, vagy a bejátszásokban hallható szöveget figyelve gyakorlatilag a filmipar néhány híresebb termékének paródiáját fedezheted fel. Az egyik legszembetűnőbb Marty Chonks megbízásainak címeit – The, Crook, The Thieves, The Wife, Her Lover – összalvasva egy film címének külalakban, de értelemben nem módosított címét kapjuk: The crook, the thief, his wife and her lover (A szakács a tolvaj, a felesége és a szeretője).

További információ a küldetésekről

 

GTA 1 és GTA 2 képek

A Staunton Island-i Tw@ - a Twat angolul női nemiszervet jelent - internetkávézó nem csak a különleges ugratás miatt áll nyitva, ugyanis az alsó szinten néhány gép képernyőjén a GTA1 és a GTA2 epizódokból láthatunk ingame képeket.

 GTA GTA GTA GTA

 

A csillagok megmondják

 A szemfülesebb játékosok már észrevehették, hogy éjszakánkánként a város fölött megjelenik egy különös csillagkép, melyet a játék programozói ötletesen úgy alakítottak ki, hogy a Rockstar Games logóját adja vissza.

 GTA

 

Group Sex (Grouppe Sechs)

A Grand Theft Auto III járművei között fellelhető egy páncélozott pénzszállító furgon is, mellyel legelőször Joey Leone "Van Heist" c. küldetésében fogunk megmérkőzni. A furgon elsőre nem néz ki különösen... sötétkék színével, valamint az azt alkalmazó biztonsági cég logójával az oldalán, szinte teljesen olyan, mint egy hétköznapi pénzszállító.

A dolog nyitja azonban magában a furgon oldalán található "Grouppe Sechs" feliratban rejlik, mely kiejtés szerint a "Group Sex" angol kifejezést adja ki, ami magyarul "csoportos szex", "tömegszex" jelentéssel bír. Ez csupán egyike a Rockstar által olyannyira kedvelt szexuális töltetű szójátékoknak.

GTAGTAGTA

 

Scarface a Flashbacken

Akik kicsit jártasabbak a filmvilágban, valószínűleg ismerik a méltán híres, Brian de Palma rendezésében készült Scarface - magyarul Sebhelyesarcú - c. kultuszfilmet. Nos, a Rockstar Games, illetve a Rockstar North fejlesztői egy egész rádiónyi adást szántak a film tiszteletére, a Flashback FM keretein belül.

Azonban csodára senki ne számítson, ugyanis nem az egész soundtrack került be a rádióba.

 

Village People utalás

A játék egyes területein, ahol építkezések, felújítások, illetve átépítések zajlanak, gyakran összefuthatunk egy munkással, aki utalásként kíván szolgálni a Village People együttes YMCA című számában látható építőmunkásra. 

A véletlen egybeesést kizárván, mikor nekimegyünk a különleges NPC-nek, akkor a szám szövegéből  idéz részleteket.

 

Manhunt utalás

A játék során lehetőségünk lesz számos érdekes híradást, zenét, illetve talkshow-t hallgatni, a Rockstar rádióállomásokat illető aprólékos munkájának köszönhetően. Ez azonban nem minden.

A számos filmes, illetve egyéb való életben fellelhető termékre való utalás mellett, a fejlesztők egy későbbi, 2003-mas játékuk helyszínéről is említést tesznek a Lips 106 rádióállomáson. 

A rádió adását hallgatva, mikor Andy a Liberty Tree-t említi, beszélni kezd egy a Liberty City-vel szomszédos város, Carcer City, Gary Schaffer nevű rendőrfönökéről, akit felmentettek számos korrupciós, illetve jó pár ember meggyilkolásának vádja alól.

Ez azért érdekes, mert a később megjelenő Manhunt c. játék helyszíne Carcer City volt, és a dolgok hátterében álló rendőrfőnök neve egyezik a fent említettel.

 

Utalás egy rég elfeledett platformra

A GTA III-ban megtalálható rádióállomások között szerepel az MSX FM, mely a 80-as években szabadalmaztatott számítógép architekturára utal, ami ugyanezzel a névvel bírt, és a Rockstar számos fejlesztője is dolgozott erre készült játékokon.

 

Utalás a magyarságra

Aki tud angolul, és szokott is figyelni a Chatterbox rádióállomáson elhangzó érdekes betelefonálásokra, az felfigyelhetett már arra, hogy egy női telefonáló rákérdez, hogy Lazlow magyar származással bír-e, mert a neve azt sugallja, valamint ez-e a valódi neve.

 

Valós weboldalak

A rádióállomásokon hallható egyes reklámok közben elég sokszor megesik, hogy különféle weboldalak címei kerülnek megemlítésre, melyek egy-egy a játékban szereplő fiktív céget hivatott képviselni. Nos, ezek a weboldalak a való életben is elérhetők, teljes listát pedig GTA III szekciónk jobb oldali menüsorában találhatsz róluk. 

 

Claude kiszabadulásának oka

Miután Catalina a játék kezdetekor lelövi főszereplőnket, a következő pár képkocka keretein belül láthatjuk, ahogy a kolumbiai kartell közreműködésével sikeresen megszöknek 8-Ball-al az őket szállító rendőrségi konvoj egyik járművéből. 

Ugyan a támadás konkrét oka ismeretlen, de egy visszatérő ázsiai öregember felszabadítása a csapat célja. Az öregembert a város hatóságai azért helyezték letartóztatás alá, mert Ázsiából való érkezése után nem tudta magát azonosítani a bevándorlási hivatal szakembereinek, ugyanis semmilyen hivatalos papírral nem rendelkezett városba érkezésekor - állítja a Liberty Tree hivatalos oldala.

A dolog érdekessége az, hogy ugyan erről a karakterről semmit sem tudunk meg a játék során, de több, Donald Love-hoz köthető küldetés során is visszatérő mellékszerepet kap.

GTAGTA

 

Tanner a Driverből

Asuka Kasen "Two-Faced Tanner" című küldetése során feladatunk egy az alvilágba beépült rendőr kiiktatása, akit a Driver játéksorozat főszereplőjéhez hasonlóan, Tannernek hívnak. 

Tanner karaktere a játékon belül a női NPC-k animációit kapta, valamint Asuka erősen utal arra a küldetés kiszabása közben, hogy célpontunk nem igazán ér semmit sem autója nélkül. Ez már egyértelmű visszautalás a Driver sorozatra, ahol nem tudtunk kiszállni járművünkből. És ha mindez nem lenne elég, mindkét Tanner egy az alvilágba beépült zsarut alakít.

 

Carmageddon utalás

A taxis alkalmi munkák teljesítése után elérhetővé válik a Borgnine taxi, ami megjenését illetően igen hasonlatos a Carmageddon sorozatban felsorakoztatott járművekhez. Ha mindez nem lenne elég, az autó még kiegészítésként kapott két darab véres, szöges ütközőt is, hogy teljes legyen a kép.

A jármű neve a kinézet mellett még utalás lehet Ernest Borgnine-ra is, aki egy többszörösen Oscar-díjas színész volt.

GTAGTAGTA

 

Mocskos jegyzetek

Liberty City metróállomásainak, illetve egyetemi negyedének környékén belebotolhatsz egy járókelőbe, aki kék farmert és nyitott háromnegyedes kabátot visel, kezében pedig egy jegyzettömböt szorongat. Ha közelebbről megnézed, akkor kiderül, hogy a "biológia hallgató" jegyzete nem rejt mást, mint egy pénisz rajzát. 

GTAGTAGTAGTAGTA

 

Irány Miami!

Ugyan szinte száz százalékig biztos, hogy a Rockstar Games még nem volt tudatában a következő Grand Theft Auto helyszínének, a Grand Theft Auto III-ban mégis számos érdekes utalás található Miamira, ami utólag tekintve igen komikus hangulatot kelt a játékban.

Az egyik ilyen utalás Ray Machowskitól érkezik, aki folyvást arról beszél, hogy Miamiba menekül az üldözői elől. Emellett pedig egy reklámtábla szövege is sokat sejtet, a "See you in Miami", azaz "Látjuk egymást Miamiben" feliratával.

GTA

 

Liberty City perverz focicsapatai

Liberty Citynek két fő focicsapata van. Az egyik a Liberty City Cocks névre hallgat, és egy kakas a jelképük - azonban itt a Cock szó nem az állatra utal, hanem ismét férfi nemiszervre, a másik pedig a The Beavers csapata, melynek jelképe egy hód - ismét... a Beaver szó itt sem az állatra utal, hanem egy szőrös női nemiszervre.

 

Most akkor városháza, vagy múzeum?

A játék hivatalos oldalának flash változatán található információk szerint, az egyik épület, melyre a taxis küldetések során már múzeumként hivatkozik a játék, annak idején sokkal nagyobb politikai szerepet töltött be. A váltásra ugyan nincs magyarázat, de érdekes változtatás a végleges játékot tekintve.

Az épület a Staunton Islanden található rendőrkapitányság mellett helyezkedik el.

GTAGTAGTA

 

Elvis él! Legalábbis majdnem

A város körül furikázva, sétálgatva gyakran rábukkanhatunk az utcákon heverésző, vagy éppen repkedő újságcikkekre. Az egyik ilyennek - melynek címe Liberty Cock -  főcíme arról szól, hogy rábukkantak Elvis Presley-re, aki zombi formájában folytatja karierrjét.

GTAGTA

 

1936 emlékére

 Sokan nem tudják, vagy tévesen informálódtak, de Shoreside Vale szigetén, a Francis International Airport "c" termináljával szemben található egy emlékmű, mely egy 1936-os szabadságharc résztvevőinek állít emléket. 

Az említett szabadságharc az Amerikai Egyesült Államok számára fontos, "Vörös félelem" időszakában zajlott le, mely az 1936-os év November 25-én zajlott le, mikor néhány értelmiségi, filmproducer és író Spanyolországba indult, hogy küzdjön a fasizmus ellen.

A szobor talpazatán álló, zászlót tartó ember fején lévő forgalmi kúp, az angol "conehead" kifejezésre utal, ami lényegében annyit jelent, hogy valaki bigott, szűk látókörű. Ez az időszak nagyon sok ember szemében az USA egyik legkevésbé toleráns időszakának számít.

GTAGTAGTAGTAGTA

 

Film- és színházparódiák

Az eddig felemlegetett filmes utalások mellett még jó adag plakátot, reklámot láthatunk a játék utcáin, eldugott helyein, melyek nem csak magukat a film, illetve színdarab címeket parodizálják, hanem sokszor a bennük szerepet kapó színészeket is.

Liberty City metrólejárói és az utak mellett fellelhető hírdetőtáblák igazi aranybányaként szolgálnak a filmvilágban jártas játékosok számára...

GTAGTAGTAGTAGTAGTAGTAGTAGTAGTAGTAGTA

 

Paródiák Valós címek/nevek
Half Cocked, Chuck Schwartz szereplésével Egyértelmű utalás Chuck Norrisra és Arnold Schwarzaneggerre.
Top Down City, Arnold Steelone szereplésével Visszautalás a felülnézetes GTA játékokra (top down) és Arnold Schwarzanegger, illetve Sylvester Stallone nevére. Jelentése: Felülnézetes város.
The Tunnel Egy horrorfilm, melyet a "Sötét van odalent" felirattal reklámoznak. Egyértelmű szexuális utalás. Jelentése: "Az alagút".
Badfellas A magyarul "Nagymenők" címmel ellátott Martin Scorsese film és a Keresztapa trilógia keresztezése. A plakáton a Leone család tagjainak korai rendereit láthatjuk.
Soldier of Misfortune A méltán híres Soldier of Fortune című film paródiája.
GTA

Egyfajta önreklámozás a sorozat számára.

Rats (Patkányok)

Az angolul "Cats" néven futó "Macskák" előadás paródiája.

Saturday Night Beaver

A híres Szombat esti láz c. film, illetve musical paródiája. Jelentése eltérő lehet, mivel angolul a beaver kifejezés, szőrös női nemiszervre is utal.

Fannie

Az Annie c. musical paródiája. A Fannie szleng kifejezés a fenékre.

Pirates in men's pants

A híres Penzance kalózai c. 1983-mas musical-vígjáték paródiája. Jelentése: Kalózok a férfiak alsógatyájában.

Duck Pond

A Swan Lake, azaz Hattyúk tava című balett előadás címének paródiája. Jelentése: Kacsaúsztató.

69th Street

A 49th Street címen futó film musical paródiája. A 69 ismét a visszatérő elemek egyike. A Kámaszutra egyik pozitúrájára utal.

 

Módosítva: 2019. 05. 31. 12:23 ▪ Szerző: VISALI és Shotgun
GTA III
GTA III
Liberty City
Járművek
Játékmenet
Boltok
Végigjátszás
Mellékküldetések
Telefonos küldetések
Alkalmi munkák
Érdekességek
Csalások
Teaser oldalak
Hivatalos linkek