Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
2025-BEN JÖN A GRAND THEFT AUTO VI PLAYSTATION 5 ÉS XBOX SERIES X|S KONZOLOKRA! - NÉZD MEG A TRAILERT!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

GTA III - Alapok

Ha először készülsz játszani a GTA3-mal, nem árt ismerni a játék alapjait, melyek az előző felülnézetes epizódoktól valamelyest eltérőek. Ez a cikk röviden ismerteti veled a játék alapvető funkcióit, és bemutatja, megmagyarázza a képernyőn megjelenő objektumokat.

Rengeteg minden változott. A legszembetűnőbb a hud, de más egyéb elem is tovább fejlődött, ezáltal nagyon sok új technikával találkozhatsz.

Üdv Liberty City-ben!

Liberty City neve már a GTA1-ből ismerős lehet. Mint akkor, most is New York virtuális másában kell bűnöznöd, ám a bejárható terület valamivel kisebb, mint az első epizódban volt.

Az előző fő részektől - GTA1 és GTA2 - eltérően, itt csak ezt az egy várost járhatjuk be, de ezt kárpótolja a külső nézet, mellyel sokkal hangulatosabb lett az egész játék. A város valóban lélegzik, az emberek jönnek, mennek, beszélgetnek, az utakon autók közlekednek, a vízen hajókkal találkozhatsz,  az égbolton pedig repülőket lehet látni. Rengeteg különböző épület van: boltok, bárok, felhőkarcolók, lakóházak, villák, parkolók, stb.

A három városrészből álló Liberty City-ről bővebben is olvashatsz oldalunkon, az oldalsó menü elemeire kattintva.

 

Játékmenet

A GTA3 játékmenete is megváltozott. Bár mellékküldetésként megmaradtak ezek is, már nem utcai telefonokon keresztül kapjuk a fő küldetéseket, hanem immáron személyesen, több küldetésadótól. A mellékküldetések rendszere is változtatásokon ment keresztül, ugyanis nem autókba ülve kaphatunk további melókat - egy-két közszolgálati meló kivételével -, hanem azokat is cégektől, vagy a város további gengesztereitől. A különböző tevékenységek száma is megnőtt, immáron nem csak autókat szállíthatunk le a kikötőbe, hanem különböző garázsokba is szállítanunk kell járműveket, illetve végezhetünk alkalmi munkákat, melyeket egy közszolgálati járműbe ülve kezdhetünk meg. Az egyes melléktevékenységekről egy újdonságnak köszönhetően szerezhetünk tudomást, mely a csipogó implementálásában nyilvánul meg.

 

Irányítás

Egy játék irányítását érdemes elméleti szinten, még azelőtt elsajátítani, mielőtt játszanánk vele. Ez azért fontos, hogy minél ügyesebben vehessük az akadályokat. A játék egyébként folyamatosan közli az egyes gombok/billentyűk feladatát, a képernyő bal felső sarkában. A GTA3 vezérlése nem túl nehéz, de sokszor nem úgy sikerül egy-egy akció, ahogy azt tervezzük. További információkat az Irányítás cikkünkben olvashatsz.

HUD [Head-Up Display]

A legfontosabb adatokat, a képernyő sarkaiban követhetjük figyelemmel. Ezek állandóan ott vannak, de ha zavaró, akár ki is kapcsolhatunk párat a menüben. Az egyes elemek különböző színűek, így hamar ki tudjuk venni azokat az információkat, amelyekre épp szükségünk van. Hogy pontosan miket is láthatsz a monitor képernyőjén miközben játszol, alant olvashatod.

- Életerő

Főhősünk egészségi állapotát a képernyő jobb felső sarkában követhetjük figyelemmel. Jelölése egy narancs színű szív, ami mellett egy szám van. Ez a szám a maradék életerődet mutatja, tehát értelemszerűen ennek maximális értéke 100, de lehetőségünk van ezt növelni néhány módszerrel:

  • Életerő kapszula felvételével (Maximális életerő)
  • Prostituáltak szolgáltatásait igénybe véve (+25% életerő)
  • Mentés (Maximális életerő)
  • Mentőautóba való beszállással (20%, ha kisebb a maximálisnál) életerő

- Golyóállómellény

Ez az életerőszámlálótól balra jelenik meg, ha felveszel egy golyóállómellényt. Egy zöld színű pajzs jelöli, mellette szintén egy értékkel, mely 1-től 100-ig terjedhet. Gyakorlatilag jelentősége, hogy megduplázódik az életerőd.

A pajzsunk értékét a következő módokon növelhetjük:

  • Golyóálló mellények felvételével (Maximális pajzs)
  • Egy Enforcer-be való beszállással (Maximális pajzs)

 

  - Pénz

A pénzszámláló, melynek színe kék, az előbbi két szám fölött található. Maximálisan nyolc számjegyű összeget képes mutatni, tehát a  pénzösszeg, amit birtokolhatsz 99999999$-ig terjedhet. Az összeg a bűncselekményektől függően, és a teljesített küldetéseid után nő, ám  a letartóztatásaid és a kórházba kerüléseid miatt csökken.

 

- Idő

A GTA3-ban már az idő is telik. A nap itt is 24 órából áll, egy óra pedig a játékban 60 másopdercig tart. Krémszínű, és a pénzszámláló felett van.

 

Fegyverek

A játékban összesen 10 fegyver van. Hogy mikor melyik van nálad, azt a jobb felső sarokban, a számlálók mellett nézheted meg. A fegyver ikonja alatt azt is leolvashatod, hogy összesen hány töltényed van még a zsebedben, illetve a tárban. Ha épp nincs nálad semmi, akkor egy ököl képét láthatod.

 

 

Radar

A könnyebb tájékozódás érdekében a fejlesztők egy radart is beletettek a játékba. A térkép maga narancssárga, az utak pedig átlátszóak. Mivel az alagutak is így vannak jelölve, előfordulhat, hogy eleinte eltévedsz, de ha már megszoktad a várost, akár radar nélkül is könnyen tájékozódsz majd. A mellékutak nincsenek megjelölve, azokat magadnak kell megismerned. A körvonal mentén ikonok vannak, amelyek a fontosabb épületek, helyek, és a küldetésadóid helyzetét adják meg. Észak is meg van jelölve - egy N betűvel, fekete körben.

 

 

- Körözési szintek

Ha valamilyen bűncselekményt követsz el, a rendőrök azonnal a nyomodba erednek. A bűntetteid súlyosságától függően más-más bűnüldözői szervek üldöznek majd. A GTA3-ban már eggyel több, vagyis hat körözési szint van, ugyanis katonaság is van a játékban. Ezt már nem fejecskék jelölik, hanem csillagok a jobb felső sarokban, a számláló és a fegyver ikon alatt. Ezek színe alapállapotban fekete, és minden egyes szintnél az egyik csillag sárgára színeződik. A körözésről bővebben a Körözés cikkünkben olvashatsz.

Busted!

A busted! felirat akkor jelenik meg a képernyő jobb alsó sarkában, ha elkapnak a rendőrök. Ilyenkor automatikusan a legközelebbi rendőrkapitányságra kerülsz. A fegyvereidet elveszted, és 1000$ levonásra kerül a pénzedből. Mivel a rendőrök egy idő után inkább már a halálodra hajtanak, a letartóztatásaid száma valószínűleg kevesebb lesz, mint a kórházba kerüléseid száma.

Wasted!

Ha az életerőd 0-ra csökken, a wasted! felirat jelenik meg a jobb alsó sarokban, és automatikusan az aktuális sziget kórházába kerülsz. A fegyvereid megmaradnak, de 1000$-t elvesznek a kezelésedért. Az életerőd újra a maximum értéket veszi majd fel.

 

Mentés

Ha besétálsz az egyik mentőházadba, elmentheted a játékállásodat. Ezt érdemes gyakran megtenni, hogy egy esetleges áramkiesés után ne kelljen sok időt azzal töltened, hogy újra elérd azt, amit korábban már elértél. Ha a garázsodba leparkolsz egy autót, az ott marad a következő betöltés után is. Fontos megjegyezni, hogy menteni csak akkor tudsz, ha épp nem vagy valamilyen küldetés közben.

GTA GTA GTA

Kapcsolódó cikkek: Búvóhelyek

Módosítva: 2019. 05. 31. 12:10 ▪ Szerző: VISALI
GTA III
GTA III
Liberty City
Járművek
Játékmenet
Boltok
Végigjátszás
Mellékküldetések
Telefonos küldetések
Alkalmi munkák
Érdekességek
Csalások
Teaser oldalak
Hivatalos linkek