Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
2025 ŐSZÉN JÖN A GRAND THEFT AUTO VI PLAYSTATION 5 ÉS XBOX SERIES X|S KONZOLOKRA! - NÉZD MEG A TRAILERT!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

GTA IV - Bandák

Minden Grand Theft Auto rész meghatározó elemei közé tartoznak a játékban fellelhető különféle rossz- illetve jóakaró bandák, bűnszervezetek, vagy csak egyszerűen csoportok. Mivel főhősünk, Niko egyetlen bandának sem tagja, így a Grand Theft Auto IV egy kicsit szakít a hagyományokkal, és ezúttal csak kis szerepet kaptak a bandák a játékban. Ettől függetlenül nem egy bűnszervezet tengeti életének mindennapjait a modern, 2008-as Liberty Cityben, a küldetések során ráadásul néhány bandával kapcsolatosan is tevékenykedünk majd. A rendőrségi adatbázisban az egyes bűnözőkre rákeresve is találhatunk információkat az egyes bandákról. Ebben a cikkben összefoglaltuk az összes ismert információt a bandákkal kapcsolatban, valamint a könnyebb azonosítás érdekében képeket is elhelyeztünk a banda tagjairól. Emellett minden bandánál a lényegesebb információk is felsorolásra kerültek.

Mindenekelőtt érdemes néhány szót ejteni a bandák viselkedéséről, a területeikről, valamint a velük kapcsolatos fontosabb dolgokról, amelyeket nem árt tudni. A bandák által uralt területekre való belépés nem von maga után következményeket, azaz nyugodtan be lehet merészkedni minden banda területére. Azonban ha a területükön lopsz autót, támadsz meg járókelő(ke)t vagy akár csak lősz párat az égbe, úgy, hogy mindezt az adott banda tagjai is látják, okvetlenül megtámadják főhősödet. (Arról nem is beszélve, hogy ha magukat a tagokat támadod meg…) Hasonlóképpen a tagok által irányított járművek elrablása vagy megtámadása is negatív reakciót fog kiváltani az adott bandában. Érdekesség azonban, hogy ezek a reakciók csak küldetéseken kívül működnek, tehát egy-egy feladat teljesítése közben nem kell azon aggódnunk, hogy vigyázzunk a bandatagok testi épségére is…

Az eddig említett alapok tudatában lássuk az összes banda leírását. A bűnszervezeteket ábécé sorrendben láthatjátok.

Angels of Death Motorcycle Crew

GTA Jellemzők
Terület: Beechwood City, BOABO (Broker)
Fegyver: Kés, Pisztoly, Pump Shotgun
Nemzetiség: Amerikai Jármű: Hellfury

Az Angels of Death M.C. motoros banda nehézfiúkból álló tagjai Brokerben tevékenykednek. A rendőrség többnyire kisebb bűncselekmények elkövetésével hozza őket kapcsolatba, mint rablások, lopások és a magán- vagy köztulajdon rongálása. Főként a BOABO környékén találkozhatunk velük. Bár ritkán látni az Angels of Death M.C. tagjait egyedül kószálni, ha nem társaságban vannak, nem jelentenek túl nagy veszélyt. Azonban csapatba verődve - ahogy egy jó motoros bandához illik - nem kis kárt tudnak okozni, ha beléjük kötsz. Többnyire késsel, pisztollyal járnak, ám néha nem félnek használni a Pump Shotgun-t sem.

Igazi motoros nehézfiúkhoz illően nem láthatjuk őket kettőnél több kerékkel rendelkező járműveken közlekedni, ergo vagy kedvenc Hellfury choppereiken, vagy gyalog járják Liberty City utcáit. Érdemes néhány szót ejteni az Angels of Death M.C. tagjainak kinézetéről is. Szinte mindegyik sötét, farmer- vagy bőrnadrágot visel, hátukon a banda logója található - egy lángokkal körbevett koponya. Emellett mellények, bukósisakok, kendők, pólók és egyéb motorosokhoz illő ruhadarabok tarkítják a tagokat, akik közt az egészen kövértől és nagyszakállútól az átlagos testalkatúig mindenki fellelhető. Majdnem minden tag szebbnél szebb tetoválásokat visel magán, így ezeket az információkat összegyűjtve nehéz nem észrevenni őket az utcán.

Az Angels of Death M.C. legnagyobb ellenfele minden bizonnyal a lentebb taglalt The Lost Brotherhood motoros banda. A köztük folyó konfliktusok a Grand Theft Auto IV első letölthető tartalmában, a The Lost and Damned-ben csúcsosodnak ki, valamint ott kerülnek középpontba. Az Angels of Death főbb kapcsolatai közé tartozik Lester Arnold, Joseph "Joe Jon" Johnson, Albert Lawson és Lee "King" Leroc. A nevek a rendőrségi adatbázis alapján ismertek.

Northwood Dominican Drug Dealers

Nincs kép Jellemzők
Terület: Northwood (Algonquin)
Fegyver: Kés, Baseball ütő, Pisztoly
Nemzetiség: Dominikai Jármű: ---

Ahogy már a csoport nevéből is kiderül, a tagok dominikai származásúak, és Algonquin északi részen, a Northwood városrészben tevékenykednek főként. A rendőrség elsősorban drogkereskedelemmel hozza őket kapcsolatba, e területen legnagyobb riválisuk a North Holland Hustlers nevű banda. Velük régebb óta folytatnak kisebb-nagyobb üzleti harcokat, de az olasz maffia segítségével életben tudtak maradni a kőkemény alvilágban.

A tagokat nehéz pontosan leírni, hiszen nem úgy működnek, mint a legtöbb banda. Ruházatuk nem egységes, sőt nincs közös járművük sem, és többnyire egyedül járkálnak. Drogdíleri tevékenységük csupán a helyi lakosság droggal való ellátását jelenti.

Néhány nevet azonban kapcsolatba lehet hozni a dominikai drogkereskedő bandával, ezek pedig a következők: Teddy Benavidez, Alonso Gomez, Oscar Gomez, Clarence Little és Willy Valerio. Utóbbi személy nagy valószínűséggel a dominikai banda vezetője. A játék sztorija során Francis McReary megbízza Niko-t Clarence Little megölésével, ám rajtad áll, hogy megölöd-e vagy sem. Amennyiben életben hagyod, később speciális karakterként "csinálhatsz neki küldetést" ami gyakorlatilag abból áll, Niko végleg megöli őt.

Hillside Posse (Yardies)

GTA Jellemzők
Terület: Beechwood City, Schottler, Willis (Broker)
Fegyver: Pisztoly, Pump Shotgun, Micro SMG
Nemzetiség: Jamaikai Jármű: Voodoo, Huntley Sport

Csaknem minden Grand Theft Auto részben szerepel egy-egy jamaikai eredetű banda. A sajátos angol nyelvvel rendelkező, állandóan füvező, rasztás bandatagok csak tovább színesítik a játékot, és a GTA IV-ben kicsit nagyobb szerephez is jutnak. A banda törzshelye egyértelműen a Beechwood City negyedében működő Homebrew Café, amelyet egy nemrég a városba költözött jamaikai üzemeltet. Alvilági szerepük nem lényeges, többnyire kisebb drogüzleteikről (marihuána) és egyéb bűncselekményeikről ismertek. Ettől függetlenül megvédik magukat, ha támadás éri őket - pisztolyt, pump shotgunt, de akár Micro SMG-t is használhatnak ennek érdekében.

A bandatagok jellegzetes zöld-fekete karosszériájú, illetve aranyozott alkatrészekkel ellátott Voodoo és Huntley Sport járművekkel róják az utakat. Járműveik ízlésesen fel vannak tuningolva, néha még a felnik is arany színűek, a belső tér pedig Voodoo esetén fehérre, Huntley Sport esetén feketére kárpitozott. Maguk a jamaikaiak szintén könnyedén felismerhetőek, bár öltözetük két részre tagolható. Természetesen mindegyik fekete bőrszínű, valamint körszakállt viselnek, de ruhájukat tekintve vannak elegáns, világos- vagy sötét színű ruhát viselő tagok, és vannak, akik lazább, különféle mintázattal ellátott mellényt, vagy bőrdzsekit hordanak. Szinte minden tag valamilyen kalapot vagy sapkát visel a fején, és gyakori a marihuánás cigaretta is jamaikai körökben.

Mivel a játék története során - valószínűleg - jó kapcsolatot alakítunk ki Little Jacobbal, a jamaikai bandától nem kell félnünk. Ismertebb tagok közé sorolhatjuk az előbb említett (Little) Jacob Hughes-t, valamint az erős jamaikai-angol nyelvezettel rendelkező Teafore "Real Badman" Maxwell-Davies-t. A banda egyik drogkereskedelmi üzlettársa a Bohan területén operáló Elizabeta Torres, aki többször nyújt utánpótlást a jamaikaiak számára.

Albanian Mafia

GTA Jellemzők
Terület: Little Bay (Bohan), Hove Beach (Broker)
Fegyver: Kés, Pisztoly, Pump Shotgun
Nemzetiség: Albán Jármű: Futo, Hakumai

Az albán mafia jelentősége igazából csak a játék történetének elején lényeges. Niko Bellic unokatestvére, Roman főként nekik tartozik pénzzel, és annak behajtása érdekében mindent megtesznek a banda tagjai - ahogy látható az az első pár küldetés bejátszásában. Bár az albán maffia főhadiszállása Little Bayben, Bohan szigetén található, tevékenységük Dukes, illetve Broker szigetére is kiterjed. Főként védelmi pénzek beszedése az elfoglaltságuk, de területükön eléggé elterjedt a prostitúció is. Az albán mafia tagjai inkább éjszaka tevékenykednek, mintsem nappal, így sötétedéskor nagyobb a valószínűsége, hogy összefutunk velük. Mivel mindig kést hordanak maguknál, sőt pisztollyal és pump shotgunnal is fel lehetnek szerelkezve, nem ajánlatos alacsony életerővel beléjük kötni.

Az albánok kétféle autóval közlekedhetnek a területükön: kívül-belül átalakított, spoilerekkel és dupla kipufogókkal felszerelt, vörösre festett Futo, illetve Hakumai járművekkel. Kinézetüket tekintve a banda tagjai terepszínű, sötétbarna, vagy sötétkék nadrágot viselhetnek. Felső ruházatuk általában fekete, fehér vagy vörös mintájú motoros dzseki, de lehet vastag mellény is.

Dardan Petrela - akivel Niko még a játék elején végez - egyik vezető tagja az albán mafiának. Rajta kívül Bledar Morina, illetve Kalem Petrela is tagjai a bandának, ők szintén Niko keze által halnak meg, ugyanabban a küldetésben.

Korean Mob

GTA Jellemzők
Terület: Alderney City (Alderney)
Fegyver: Kés, Baseball ütő, Pisztoly, SMG
Nemzetiség: Koreai Jármű: Presidente, Sultan

A koreai származású bűnbanda egy viszonylag zárt, kis jelentőséggel bíró csoport, ennek ellenére megtalálható Liberty Cityben, azon belül is Alderney szigetén. Fő területükként az Alderney City nevű városrészt jelölhetjük meg, ahol leginkább a "Korea Town" névként is emlegetett háztömböknél tevékenykednek. Ezen a területen található a törzshelyük is, a Mr. Fuks Rice Box nevezetű étterem, amelyet ebből adódóan ők üzemelnek. A banda tagjai amerikában született, bár koreai származású - és kinézetű - emberek, akik alapvetően csendes emberek. Azonban ha előkapod a fegyvert, vagy egyéb támadó jellegű reakciókat teszel a szemük láttára, nem restek elővenni késeiket, baseball ütőiket vagy pisztolyukat. A táblázatban említett SMG tulajdonképpen csak egy-két küldetés során kerül elő, amikor ezzel a bandával kapcsolatosan kapsz feladatot.

A Korean Mob tagjai - ahogy az eddig felsoroltak - is két féle járművel koptatják Liberty City, pontosabban Alderney aszfaltját. Egyik kedvelt négykerekűjük a sötétkék vagy fekete Presidente kissé módosított változata, amely más felnivel és spoilerrel is rendelkezhet. A másik jármű a Sultan, hasonló stílusban tuningolva. A banda tagjait arcukról nem nehéz felismerni - sárga bőrük, ferde szemük és jellegzetes hajuk mindent elárul. A ruházatukat illetően laza ruhában járnak, mellény, farmer és melegítőnadrág jellemzi őket, amelyet a lábukon lévő - általában piros - sportcipő egészít ki.

A banda vezetője eredetileg Kim Young-Guk volt, akinek a játék során Niko és Derrick McReary még segítettek is egy hamisított pénzt szállító hajó védelmében. Azonban ahogy alakul a sztori, Jon Gravelli és az U.L. Paper ügynökének kérésére végeznünk kell az említett úriemberrel, így gyakorlatilag jelentéktelenné válik ez a banda. A Liberty City Triads bűnszervezettel is dolgoznak közösen, és a Spanish Lords nevű bandával is jó kapcsolatot alakítottak ki, hiszen az utóbbi csoport Alderney Cityben is tevékenykedik.

Irish Mob (McReary család)

GTA Jellemzők
Terület: Steinway (Dukes)
Fegyver: Kés, Baseball ütő, Pisztoly, Pump Shotgun
Nemzetiség: Ír Jármű: Oracle, Contender

Az ír származású igen népes McReary családnak köszönhetően az írek is kivették a részüket a játékból. Valaha nagy és rettegett bűnszervezet hírében álltak Liberty Cityben, de az orosz és az olasz mafia térhódítása miatt hátrébb szorultak, sőt inkább ők végzik el a piszkos munkát a nagyobb halak megbízásaira. A McReary család fénykorában az Algonquin szigetén lévő Purgatory városrész volt az elsődleges központjuk, ám mára már csak Steinway körül tevékenykednek.

A család tevékenységeinek összefogója Gerry és Derrick McReary, bár Gerry gyakran öccsén, Packie-n keresztül adja az utasításait. A játék története alatt Derrick nem rég tért vissza Írországból, ahol is a katonaságnál dolgozott. Mivel masszív alkoholista és drogfüggő, nem jelentős karakter a családban. Francis McReary csupán név szerint tagja a családnak, rendőri mivolta miatt nem vesz részt a bűnözésben, sőt, gyakorlatilag le akarja buktatni testvéreit. Ezt azonban azért nem teheti meg, mert Gerry bizonyítékkal rendelkezik Francis korrupt ügyeivel kapcsolatban. Kate McReary, az egyetlen lány a családban nem vesz részt testvérei piszkos ügyeiben.

Robbantásban egyenesen specialisták, így sokszor bízzák meg őket autók felrobbantásával, vagy egyéb robbanótöltetek használatával. (Nem véletlen, hogy Packie speciális képessége a telefonos bomba.) Az írek jó/rossz szokása, a sörivás a McReary családban sincs elhanyagolva, ugyanis - ha épp nem whiskeyt akarnak inni - mérhetetlen mennyiségű sört képesek bevinni a szervezetükbe. Területük elsősorban a Broker/Dukes szigetén lévő Steinway városrész, és kedvenc találkozóhelyük a Steinway Beer Garden kocsma. Ők is két féle autóval járják a várost, egyik kedvelt járművük a  módosított lökhárítóval és hűtőráccsal rendelkező sötétzöld Oracle, de szívesen vezetnek zöld színű, tetőlámpákkal felszerelt Contendert is. A McRearyken kívül más tagjai is vannak a bandának, akikkel az utcán is találkozhatunk. Hosszúujjú pólót, farmert és mellényt viselnek leggyakrabban, és sokaknak van jellegzetes ír körszakálluk.

A McReary család természetesen másokat is bevon a tevékenységébe, így Michael Keane, Aiden O´Malley, Gordon Sargent és Bucky Sligo is nagy barátai a bandának. Mivel Packie jó kapcsolatban van Elizabeta-val, a Torres Cartel droggal látja el a családot. Szintén jó kapcsolatnak számít Ray Boccino is, így a Pegorino családdal is békében vannak.

The Commission (Cosa Nostra)

GTA Jellemzők
Terület: Liberty City
Fegyver: Pisztoly, Micro-SMG, SMG
Nemzetiség: Olasz Jármű: PMP 600, Sentinel

A "maffia" szó hallatán kétségkívül az öltönyös, szivarozó, thompson gépfegyvert viselő olasz úriemberek jutnak eszünkbe. Az eredetileg Olaszországban kialakult szervezett bűnözés e formája a Grand Theft Auto IV-ben is szerephez jutott, és nevét az Egyesült Államokban tevékenykedő "The Commission" névvel ellátott öt maffiacsaládról kapta. Ahogy a valóságban is, a játékban is öt családot értünk a The Commission kifejezés alatt, amelyen keresztül a családok megvitatják a problémás ügyeket. Ez az öt család a Gambetti, a Pavano, az Ancelotti, a Messina valamint a Lupisella. Ők közös érdekért tevékenykednek, közösen hoznak döntéseket, és a nyereséget is mindig megosztják egymás között. (Ők maguk az olasz maffiát Cosa Nostra néven említik) Van azonban egy hatodik család is, a Pegorino Family, ami nem tartozik a tanácsba. Róluk lentebb található leírás.

A családok tagjai felfegyverkezve járnak a területükön, és amíg nem támadod meg őket, ők sem ártanak. A tagok kinézete hasonló, többnyire elegáns viselet, sötét öltöny, fehér ing és nyakkendő jellemző rájuk. Emellett gyakran látni őket színes ingben, kigombolt zakóban, vagy lazább melegítőben is, és napszemüveget is szívesen hordanak. Kedvelt járművük az átalakított PMP 600 és Sentinel; mindkettő fekete színben, módosított felnikkel és spoilerekkel látható náluk.

Az eddigi információk általánosságban igazak mind az öt családra, azonban most mindegyikre részletesebben kitérünk:

Gambetti Family

Az 5 család közül minden bizonnyal ez a legerősebb. Törzshelyük Broker szigetére terjed ki, vezetőjük pedig az idős Jon Gravelli, aki 1978-ban vívta ki a Don címet az akkori vezér, Sonny Cangelosi halála után. 2005 óta a Schottler Medical Center kórházban, ágyhoz kötve éli utolsó napjait egy súlyos vesebetegség következtében. Különféle zsarolási és egyéb tevékenységeik miatt 2006-ban egy pert is indítottak a Gambetti család ellen, habár Jon Gravelli a betegsége miatt nem tudott ott részt venni. Jelenleg Roy Zito látja el a főnöki feladatokat Jon Gravelli jobbkezeként, habár a hivatalos helyettes Sammy Botino lenne, aki jelenleg egy Vice City-ben elkövetett gyilkossága miatt bujkál. Roy rendkívül hűséges a család iránt, még az egyik veséjét is felajánlotta a Don számára. Amikor az ajánlatot Gravelli visszautasította, Roy Zito kivágta a saját veséjét, és elvitte a Donnak egy csomag jéggel. Jon Gravelli halála után valószínűleg Sammy Botino lesz az új Don.

A Gambetti családtól egyébként a sztori során több küldetést is elvállalhatunk, amelyek során nagyrészt az orosz maffia, vagy egyik nagy ellenségük, a Pavano család ellen kell majd tevékenykednünk. Cserébe Gravelli és az U.L. Paper embere Liberty Citybe hozatják Darko Brevicet. A Gambetti család főbb kapcsolatai közé tartozik Sammy Botino, John Jr. Gravelli, valamint Roy Zito.

Pavano Family

Szintén befolyásos család Liberty Cityben, vezetője a 60 éves, szicíliai születésű Maria "Mary" Valvona. A történet során komoly összetűzésbe keveredünk velük, hiszen egy üzlet során megtámadják a Pegorino család vezetőjét, Jimmyt. A Pavano család néhány kapcsolata: Joe Corrola, Mario Venturella, Arthur Zapulla.

Ancelotti Family

Az Ancelotti család az ötvenes évek vége felé lépett be az alvilág ügyeibe, Giovanni Ancelotti vezetésével, aki Nápolyból költözött át Liberty Citybe. Akkoriban el is tudták érni az alvilág vezető szerepét, azonban mára már a leggyengébb családnak bizonyulnak az öt közül. Olyannyira, hogy olykor az Albánok segítségére van szükségük végrehajtóként. Éppen ezért az Ancelottik sokszor kerülnek összetűzésbe a Pegorino családdal és azok végrehajtóival, a McReary bandával. Még az orosz maffiával is együttműködtek, amivel a Gambetti család haragját vívták ki. A tevékenységeik egy része az Alderney City Fruit Markets környékén történik, de Algonquinban is megtalálhatóak. Jon Gravelli elmondása alapján sok évvel ezelőtt meg akarta ölni Giovanni nagybátyját, de később megkímélte az életét.

Giovanni Ancelotti, és a lánya, Gracie Ancelotti mellett a következő személyek vannak jó viszonyban a családdal: Frankie Garone, Charlie "Chubby" Matteo, Tony "Gay" Prince és Anthony "Tony Black" Spoleto.

Messina Family

Az egyik legrégebbi olasz-amerikai bűnszervezet Liberty Cityben. A Messina család fő központja Dukesban található. Valószínűleg a 66 éves Harvey Noto látja  el a család vezetői szerepét, aki nagyon hosszú és kemény erőfeszítések árán vívta ki ezt a címet. A Messina családnak egy kisebb összetűzése is volt a rendőrséggel szilveszter környékén. A család tanácsadója Harry Hall, illetve a Don két fő támasza Mark Anthony Volpe és Fredo Volpe. A Messina tagjai arra gyanakodnak, hogy Mark Anthony Volpe egy FBI besugó, viszont valójában a testvére, Fredo a spicli. Fredo már elegendő lehallgatott bizonyítékkal rendelkezik ahhoz, hogy az egész Messina családot lebuktassa.

Lupisella Family

A Lupisella család az egyik alapító tagja a Liberty City Mafia Commission-nek. Székhelyük Bohan szigete, és mivel olyan befolyásosak, mint a Gambetti család Brokerben, valószínűleg ők irányítják Liberty City nagyobb üzleteinek egy részét. A 79 éves Vincent Lupisella áll a család élén unokaöccsével és egyben legfőbb segítségével, Mark "Loopy" Lupisellával. Vincent Lupisella valószínűleg megölte az ikertestvérét a vezetői posztért való harc során. Mark Lupisella életéről egy reality TV show is készült volna a CNT műsorán, de később elvetették az ötletet, mert Mark megtámadta a producert.

A Lupisella család kedvelt végrehajtója a 65 éves hírhedt bérgyilkos, Sonny Honarato, aki a saját halálát is megrendezte, hogy névtelenül tudjon tovább dolgozni. Valószínűleg ő ölte meg azt a sok embert, akiknek a hullája a West Riverből kerül elő. Honarato megbízhatóságát az is bizonyítja, hogy 2003-ban komoly szívrohamot szenvedett, tíz nappal később azonban megölte a kardiológusát a Lupisella családnak való tartozásai miatt. Mint minden család, a Lupisella Family is saját könyvelőt "tart" a piszkos pénzek tisztára mosására. Moe Schwartz, a 69 éves zsidó könyvelő látja el ezt a feladatot a családnak, de hivatalosan lehet tag a zsidó származása miatt. Schwartz, könyvelési képességével nagy mértékben hozzájárult a Lupisella család sikeréhez, hiszen ők az egyetlen maffia szervezet, amelyet nem tudnak adócsalással vádolni.

Pegorino Family

GTA Jellemzők
Terület: Westdyke (Alderney)
Fegyver: Pisztoly, SMG, AK-47
Nemzetiség: Olasz Jármű: Cognoscenti

A James "Jimmy Peg" Pegorino vezette maffia bűnszervezet nem tartozik az öt másik közé, így a Commission-nek sem tagjai - mégis rendkívül nagy szerepük lesz a játék története során. Jimmy meg szeretné változtatni a Pegorino családról kialakult sztereotípiát, miszerint a család eltörpül a másik öt mellett. A család két nagy kapcsolata Phil Bell és Ray Boccino, akik közül mindkettőjüktől több küldetést elvállalhatunk. Bár Jimmy Pegorino nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy bűnszervezete tagja lehessen a Commission-nek, a többi család továbbra sem veszi őket komolyan.

A történet során a Pegorino család piszkos ügyei egyre inkább eljutnak a hatóság fülébe, mivel Anthony Corrado, Pegorino személyes testőre besúgóként is tevékenykedett (őt egyébként Niko még a tanúskodása előtt megöli). Ray Boccino szintén életét veszti, mivel Pegorino arra gyanakszik, hogy őneki is eljár a szája a rendőrségnek. Ahogy a hatóság egyre inkább közelebb kerül a családhoz, Jimmy elhatározza hogy megszabadul minden olyan bizonyítéktól, amelyek belekeverhetik őt vagy a szervezetét egy komolyabb ügybe. Többek között ilyen a nagy mennyiségű heroin is, amelyet a Pegorino család a Triádoktól lopott el. Jimmy kooperációba lép Liberty City orosz maffiájának vezetőjével, a könyörtelen Dimitri Rascalovval, aki "megígéri", hogy talál vevőt a heroinnak, amennyiben a profit fele az övé. Pegorino megkéri Nikot, hogy felügyelje az üzletet cserébe sok-sok pénzért, ám Niko bosszút akar állni Dimitrin, azok után, amiket tett. A játékosnak ekkor választani kell két döntés között:

Ha Niko nem fogadja el az ajánlatot és megöli Dimitrit, a Pegorino család tönkremegy, és Phil Bell elhagyja a bűnszervezetet. Jimmy mérgében bosszút akar állni Nikon azáltal, hogy Roman esküvőjén megtámadja, ám véletlenül Kate McReary-t lövi le. Niko természetesen ezt nem hagyja annyiban - lévén hogy Kate akkorra már (egyik) barátnője - és elhatározza, hogy megöli Pegorinot. Little Jacob szerint már az egész város Jimmy Pegorino halálát akarja. Az utolsó küldetés alatti hosszas üldözés és lövöldözés végén Niko végez Pegorinoval a Happiness Island-en. Ezután nagy valószínűséggel feloszlik a Pegorino Family.

Ha Niko elfogadja az ajánlatot, Niko és Phil Bell részt vesz a heroinüzleten, hogy felvegyék a pénzt, míg Dimitri egy másik helyen eladja a drogot. Az üzlet azonban nem így történik, mert Dimitri megöli a vevőket, így a pénz és a heroin is az oroszoknál marad. Nikonak és Philnek azonban sikerül megszerezniük a pénzt, a Pegorino család is megkapja a részét, így csak az oroszok jártak rosszul, hiszen nekik nem maradt semmi. A Pegorino család így nagyon erős lesz, Little Jacob szerint Jimmy a "főnökök főnökének" nevezi magát ezután. Dimitri azonban Jimmy Pegorino-t is átveri, és megöli őt az utolsó küldetésben, hogy megszerezze a pénzt. Azt nem tudni, hogy a Pegorino Family megszűnik-e ezután, de Phil Bell marad a bűnszervezetnél és a pénz is a kezükben van.

A Pegorino Family főbb kapcsolatai közé tartozik: Teddy Benavidez, Johnny "Spaz" Barbosa, Phil Bell, Ray Boccino, Ashley Butler, Anthony Corrado, Joe "Tuna" DiLeo, Frankie Gallo, Mori Green, Gerald "Gerry" McReary, Patrick "Packie" McReary, Angie Pegorino, Isaac Roth és Luca Silvestri.

Russian Bratva

GTA Jellemzők
Terület: Hove Beach, Firefly Island, Beachgate (Broker)
Fegyver: Kés, Pisztoly, Pump Shotgun, SMG
Nemzetiség: Orosz Jármű: Rebla, Uranus, Sentinel, Schafter

Nevezhetjük egyszerűen orosz maffiának is őket (vagy angolul Russian Mafiya, Russian Mob). Az orosz maffia kifejezés a Grand Theft Auto IV esetében többféle bandát, csoportot, bűnszervezetet takarhat, így egyenként fogjuk leírni őket. Általánosságban azonban igaz rájuk, hogy bandatagjaik főként Brokerben találhatóak meg az utcán - bár egész Liberty Cityre kiterjed a tevékenységük, hiszen majdnem olyan nagy jelentőségük van, mint a The Commission nevű olasz maffiáknak. Többnyire elegáns Sentinel, Schafter, illetve Rebla autókkal járnak, de az öltözékük sokféle lehet.

Faustin Crew/Rascalov Crew

Ez a banda egy nagy orosz bűnszervezet, ami Dukes és Broker területére is egyaránt kiterjed. A játék története során talán a legnagyobb ellenségeink lesznek. Ahogy a banda nevéből is látszik, a vezető eredetileg Mikhail Faustin, a kiszámíthatatlan, paranoiás kokainfüggő, aki egy nagy villában él feleségével és lázadó lányával. Mikhail bandája valószínűleg tagja a Bratski Krug (vagy másnéven "Circle of Brothers") nevű csoportnak, ami a "The Commission" orosz megfelelője. A Broker szigetén lévő tevékenységeket Vladimir Glebov látja el, aki a "Comrades" nevű bárjából adja az utasításokat - amíg Niko ki nem végzi. Mikhail vérmérséklete elég magas, ebből kifolyólag elenyésző ügyek miatt is képes megöletni valakit. Ez persze nem tetszik a rendőrségnek, sőt a társának, Dimitri Rascalovnak sem, aki szerint Mikhail már nem követi a szervezett bűnözés "szabályait", és csak a drog miatt cselekszik őrült módjára. A Petrovic banda egy kisebb háborút akar indítani Mikhail ellen, amikor is Mikhail parancsára Niko megöli Kenny Petrovic bandavezér fiát, Lenny-t. Dimitri-nek ez épp kapóra jön, és szövetkezik Kenny-vel, akinek elmondja, hogy Nikoval megöleti Mikhailt.

Ezután Dimitri átveszi a Faustin Crew vezetését új partnerével, Rodislav "Ray" Bulgarinnal. Ray Bulgarin még Európában volt főnöke Niko-nak egy embercsempészettel foglalkozó szervezetben, és Niko nem kevés pénzzel tartozik neki. A megerősödött Faustin Crew (illetve mostmár Rascalov Crew) átveri Niko-t, és megpróbálja megölni. Felgyújtják Roman házát és taxivállalatát, aminek következményeként a Bellic unokatesók elhagyják Broker/Dukes szigetét, és Bohan-be költöznek. Később a sztori előrehaladtával a Rascalov Crew elrabolja Romant, így Niko-nak egy csapdát állít föl. Niko azonban mindenkit megöl, kiszabadítja Romant, és mindketten Algonquinba költöznek, ahol már nem zavarja őket egyetlen orosz sem. Gerry McReary utolsó küldetésében Dimitri elküldi Bulgarint, hogy lecsapjon főhősünkre, a Charge Island-i gyémántüzlet során. Bulgarin megérkezik az üzlet helyszínére az Ancelotti családdal, ahol elmondja, hogy a gyémátok őt illetik, és utasítja a bandáját, hogy öljék meg Nikot és Packiet.

A Faustin banda tagjainak kedvenc járművei az Uranus, illetve a Rebla. Előbbi autójuk teljesen át van alakítva, első ködlámpákkal, új lökhárítókkal és hatalmas spoilerekkel rendelkeznek. Rebla autóik feketére vannak festve, átalakított felnivel és lökhárítóval vannak felszerelve és a motorháztetőjükön légbeömlők találhatóak.

Petrovic Crew

Ez az egyik legerősebb orosz maffiacsalád Liberty Cityben, tevékenységeik Broker/Dukes, illetve Bohan szigetére terjednek ki. A család vezetője Kenny Petrovic, aki feltehetőleg szintén tagja a Bratski Krug-nak. Az LCPD adatbázisa szerint Kenny Petrovic a legbefolyásosabb orosz bandavezér Liberty Cityben, és talán egész Amerikában. A Bratski Krug miatt a Petrovic család és a Faustin Crew békében állnak egymással, amíg Mikhail meg nem öleti Kenny fiát, Lenny Petrovic-ot. Kenny ezért meg akarja öletni a Faustin banda fejeseit, köztük Dimitrit, Nikot és persze magát Mikhailt. Dimitri azonban szövetkezik Kenny-vel, és Niko segítségével megöleti Mikhailt, így ő lesz a banda vezére.

A Petrovic banda tagjai valamivel drágább járművekkel járnak. Mindannyian fekete Sentinel, illetve Schafter autókat használnak, amelyek csak kis mértékben térnek el az eredeti modellektől.

Eastern Europian Drug Crew

Rodislav "Ray" Bulgarin vezetésével működő orosz drog kartel. A kilencvenes évek alatt Niko Bellic csatlakozott a bandához, mivel pénzre volt szüksége, miután Darko Brevic elárulta az osztagját. Az egyik drogüzlet során a hatóság is megjelent, ezért Niko-nak el kellett hagynia a hajót, és úsznia kellett az életéért. Bulgarin később Niko-ra fogta rá a veszteséget, és vissza akarta szerezni a pénzét. Niko többek között ezért ment Liberty Citybe, ahová azonban Ray Bulgarin is követte. Vele a sztori során többször lesz összetűzésünk. Mivel Ray Liberty Citybe költözött, a régi üzletekkel felhagyott, ám továbbra is kereskedik droggal.

M.O.B. (Money Over Bitches)

GTA Jellemzők
Terület: Firefly Projects (Broker), Acter (Alderney)
Fegyver: Kés, Baseball ütő, Pisztoly, SMG
Nemzetiség: Amerikai Jármű: Patriot, Landstalker

A M.O.B. (Money Over Bitches) nevezetű afro-amerikai bűnbanda akkor jött létre, amikor a North Holland Hustlers banda eredeti vezérét, Dwayne Forge-ot bebörtönözték. Dwayne nélkül a North Holland Hustlers három részre szakadt: az egyik rész megtartotta az eredeti nevét, a másik kettő pedig felvette a M.O.B. nevet, azonban az egyikőjük a Broker szigetén lévő Firefly Projects környékére telepedett, a másik csoport pedig az Alderney beli Acter városrészt választotta főhadiszállásul. A két utóbbi csoport - annak ellenére, hogy elég távol vannak egymástól - ugyanazokat a ruhákat hordja, valamint egyforma célokat és tevékenységeket folytatnak. Főbb pénzszerzési forrásuk a drogcsempészet, lopott autókkal való üzletelés, de olykor kisebb lopásokat és rablásokat is végrehajtanak.

Többnyire csoportban járkálnak, és nem tolerálják, ha beléjük kötsz. Ilyen esetben közelebbről is megismertetik Nikoval a baseball ütőjüket és a késeiket - hogy a lőfegyvereikről ne is beszéljünk. Két féle járművet részesítenek előnyben: az első egy fekete Patriot, módosított felnivel, lökhárítóval és halogén lámpákkal a szélvédő felett. A másik kedvencük egy - szintén fekete - Landstalker, sötétített üvegekkel és beépített LCD monitorokkal az ülések fejtámlájában. A M.O.B. tagjai könnyen felismerhető göncöket viselnek. A melegítőnadrágot vagy a farmert szeretik, általában bő pólókban járnak, és gyakran viselnek valamilyen medált vagy ékszert. Kinézetüket illetően egytől-egyig színesbőrűek.

Az egyetlen ismert kapcsolatuk Jermaine Andrews, akit a sztori elején kell elfuvaroznunk Roman kérésére Firefly Projectsben.

North Holland Hustlers

GTA Jellemzők
Terület: North Holland (Algonquin)
Fegyver: Kés, Baseball ütő, Pisztoly, SMG
Nemzetiség: Amerikai Jármű: Patriot, Landstalker

A North holland Hustlers egy nagy afroamerikai banda Liberty City-ben. Már a nevük is elárulja, hogy főleg Algonquin északi részén folytatják tevékenységüket, mely gyakorlatilag a drogterjesztés. Jóban vannak a Torres drog kartellel, mely Bohan városrészben terjeszti az anyagot. A banda vezére eredetileg Dwayne Forge volt, de miután ő börtönbe kerül barátja, Trey "Playboy X" Stewart veszi át az irányítását. Mikor Dwayne kiszabadul rájön, hogy Playboy X teljesen másképp irányítja a bandát, mint ahogy ő és végül Niko dönti el, hogy ki lesz a banda feje azáltal, hogy megöli valamelyikőjüket. A banda legnagyobb riválisa a Money Over Bitches.

Spanish Lords

GTA Jellemzők
Terület: South Bohan, Cerveza Heights, East Holland, Alderney City
Fegyver: Kés, Pisztoly, SMG
Nemzetiség: Puerto Rico Jármű:  Cavalcade, Primo

A spanyol banda tagjai elsősorban Puerto Rico-i származásúak. Az egyik legnagyobb bűnszervezet Liberty City-ben. A játék során két említésre méltó karakter tagja a bandának. Nagyjából egyidejűleg találkozunk velük. Az egyik Lyle Rivas, akit Niko megöl Brucie kérésére, a másik pedig Manny Escuela. Ruházatuk gyakran sárga és fekete színekben pompázik. Többségükön felfigyelhetünk a Puerto Rico-i, dominikai és a kolumbiai zászlóra. A járművük, mely általában piros színű Cavalcade vagy Primo aranyozott kerettel.

A banda vezetőjének neve nem ismert. Első számú ellenségeik a North Holland Hustlers és a kínaiak, viszont üzletelnek a koreaiakkal, a dominikaiakkal és az Angel Of Death motoros bandával. Drog- és fegyvercsempészettel foglalkoznak, valamint az éjszaka megjelenő örömlányok többségét is ők futtatják.

Kínai triád

GTA Jellemzők
Terület: Beechwood City, BOABO (Broker)
Fegyver: Kés, Pisztoly, Pump Shotgun
Nemzetiség: Koreai Jármű: Feroci, Intruder

Az alvilágot irányító számos bűnszervezet közül talán a különböző maffiák jelentik a fő mozgatórugót, és ebből a kínaiak sem szeretnének kimaradni. Habár a játék sztorija során a triád vajmi kevés szerepet kap, természetesen róluk sem szabad megfeledkezni, hiszen ugyanúgy részét képezik a Grand Theft Auto IV-nek. Érdekes tény, hogy a világ legbefolyásosabb alvilági szervezeteihez tartoznak az ázsiai származású maffiák, és ez a játékban sincs másként.

A triád vezetője Hsin Jaoming. A történet során nem sokat tudhatunk meg a bandáról, viszont a rendőrségi adatbázisból annál többet, hiszen ott rengeteg bandatag van nyilvántartva. Jóban vannak a koreaiakkal és az Angels Of Death motoros bandával. Ellenségeik  közül a leglényesebb a The Lost motoros banda. Főleg drogterjesztéssel foglalkoznak.

Zsidó Mob

GTA Jellemzők
Terület: Liberty City
Fegyver: Nincs
Nemzetiség: Ázsiai Jármű: PMP 600

A zsidó maffiával mindössze néhány küldetés alkalmával találkozhatunk, de nagyon fontos szerepet játszanak a trilógia történetében. A vezetőjük Isaac Roth. Gyakorlatilag mindenütt felbukkannak Liberty City-ben zsidók, de persze nem minden zsidó karakter tagja a bűnszervezetnek. Szintén nyilván vannak tartva a rendőrség bűnözőkkel teli adatbázisában.

Természetesen üzleteléssel foglalkoznak, legnagyobb partnerük Claude Wome, aki egy afrikai nagyhatalmú férfi. Emellett drágaköveket vásárolnak. A történet során Ray Boccino egy gyémántott próbál eladni nekik a Libertonian múzeumban. Eddig jóban van a két maffia, azonban mikor Luis Lopez megöli Mori Green-t, Isaac társát a zsidók ellenségként tekintenek az olasz maffiára, Niko Bellic-re és Luis Lopez-re is. Később Niko Isaac-ot is megöli, így gyakorlatilag a játék végére eltűnik a maffia.

The Lost Brotherhood

GTA Jellemzők
Terület: Acter
Fegyver: Kés, Baseball ütő, Pisztoly, Pump Shotgun
Nemzetiség: Amerikai Jármű: Zombie

Az első motoros banda, amivel a történet során megismerkedünk a The Lost Motorcycle Club. A banda vezetője Billy  Grey és Johnny Klebitz. Egy bandával sincsenek jóban, az egyetlen jóbarátjuk egy politikus, Thomas Stubbs, illetve Elizabeta Torres drogkartellével is baráti viszonyt táplálnak. Ebből következik, hogy a legtöbb városbeli bandával ellenségben állnak. Eleinte Ray Boccino-val is jó kapcsolatban vannak, ám a gyémántok eltűnése után a teljes olasz maffia ellenségei lesznek. A triádokkal nagyon régóta ellenséges viszonyban vannak.

Ezen kívül mikor az egyik tag Mikhail Faustin lányával kezd komolyabb kapcsolatba kerülni Niko-nak meg kell ölnie őt, ezáltal az orosz maffia is az ellenségük lesz, viszont azt nem tudják, hogy Niko Bellic volt a gyilkos, így később amikor Elizabeta-nak kell segítenünk gyakorlatilag Johnny és Niko jóbarátok, majd a gyémántok eladásánál újra találkozunk a motoros banda vezetőjével. A banda legfőbb tevékenységei az illegális fegyverkereskedés, a fegyveres rablások, a motorlopások és a motoros versenyek.

Módosítva: 2019. 05. 31. 10:52 ▪ Szerző: Ben Dover
GTA IV
GTA IV
Multiplayer
Boltok
Játékmenet
Végigjátszás
Mellékküldetések
Érdekességek
Multimédia
Linkek
The Lost and Damned
The Lost and Damned
Végigjátszás
The Ballad of Gay Tony
The Ballad of Gay Tony
Játékmenet
Végigjátszás