Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
2025 ŐSZÉN JÖN A GRAND THEFT AUTO VI PLAYSTATION 5 ÉS XBOX SERIES X|S KONZOLOKRA! - NÉZD MEG A TRAILERT!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

GTA IV - Rendszerkövetelmények

A sorozat negyedik fő epizódja, amely alatt már next-gen grafikai motor fut természetesen erősebb hardveri támogatást igényel, mint elődei. A forradalmian új grafikai motor, a rengeteg épület, tárgy, ember és jármű, valamint a gyönyörű effektek megjelenítéséhez kifejezetten nagy teljesítményre van szükség a helyes működés érdekében. Ebben a rövidke cikkben nem csupán a PC-s verzió rendszerkövetelményeiről beszélünk, megemlítjük a konzolosok alapvető "kellékeit" is. Aki tehát valamilyen formában nem rendelkezik az alant felsorolt szempontok bármelyikével is, az ne számítson a GTA IV (helyes) működésére.

Gyorslinkek: PC | Xbox 360 | PlayStation 3

PC (Games for Windows - LIVE)

Bár sokáig azt hittük, hogy a Grand Theft Auto IV nem jelenik meg személyi számítógépeinkre, 2008. augusztus 6-án egy hivatalos sajtóközlemény formájában a fejlesztők bejelentették, hogy bizony készül egy PC port. A játék csak Microsoft Windows operációs rendszerre jelenik meg, ezt már a borítón lévő "Games for Windows - LIVE" felirat is igazolja.

Az már várható volt, hogy nem kis teljesítményű számítógéppel kell majd rendelkeznünk ahhoz, hogy a GTA IV egyáltalán hajlandó legyen elindulni. A hivatalos gépigények szerint a következő konfigurációkkal kell rendelkeznünk:

  Minimális gépigény Ajánlott konfiguráció*
Operációs rendszer: Microsoft Windows XP (Service Pack 3)
Microsoft Windows Vista (Service Pack 1)
Microsoft Windows 7
Processzor (CPU): Intel Core 2 Duo 1.8Ghz
AMD Athlon X2 64 2.4Ghz
Intel Core 2 Quad 2.4Ghz
AMD Phenom X3 2.1Ghz
Memória: Windows XP esetén 1 GB
Windows Vista és 7 esetén 1.5 GB
Windows XP esetén 2 GB
Windows Vista és 7 esetén 2.5 GB
Videokártya: 256MB NVIDIA 7900
256MB ATI X1900
512MB NVIDIA 8600
512MB ATI 3870
Helyigény: Körülbelül 16 GB szabad hely Körülbelül 18 GB szabad hely
Hangkártya: DirectX 9.0c kompatibilis sztereó hangkártya
Hálózat: Internet kapcsolat szükséges a multiplayerhez
* A Rockstar Games által ajánlott rendszer

A játék feltelepítése után aktiválnunk kell azt az interneten. Ha számítógépünk nincs rákötve a világhálóra, lehetőség van egy másik, internetkapcsolattal rendelkező géppel aktiválni a játékot (bár, ha nincs interneted, akkor ezt a cikket is nehezen olvasod el :P). Az aktiválás menetéről bővebben itt olvashatsz.

Az online multiplayer-hez nem elég csak internettel rendelkeznünk. A Grand Theft Auto IV telepítésekor ugyanis regisztrálnunk kell egy Games for Windows - LIVE azonosítót, ha eddig még nem rendelkeztünk ilyennel. A LIVE lehetővé teszi, hogy tájékoztatást kapjunk a játékban megszerzett achievementekről és a multiplayer sem működik nélküle. Emellett fontos egy Rockstar Games Social Club regisztráció is, amely segítségével nyomon követhetjük a játékbeli statisztikáinkat, videóinkat, és egyéb érdekes tartalmakat. Mindkettőről bővebben itt olvashatsz.

A játékot akárhány alkalommal fel lehet telepíteni, ilyenkor a korábbi aktivációt vissza kell vonni, majd egy újbóli aktiválás után működik a játék. A GTA IV futtatásához az első lemeznek kell a DVD-ROM meghajtóban lennie (Disc 1), a második csak a telepítéshez kell.

A játék helyes futásához ezen felül kell még néhány program is. Bár ezek alapból rajtavannak a lemezen, és installáláskor feltelepülnek a számítógépre, érdemes róluk szót ejteni. A következő applikációknak kell fent lennie a gépen:

 • Sony DADC SecuROM (info)
 • Adobe Flash Player (letöltés)
 • Microsoft DirectX 9.0c vagy újabb (letöltés)
 • Microsoft .NET Framework 3.5 (letöltés)
 • Microsoft Games for Windows - LIVE frissítés (link)

Opcionális lehetőség a PC-s verzióban, hogy a játék támogatja a billentyűzet-egér és az Xbox 360 kontrollerének egyszerre történő használatát. Így a hagyományos irányítás mellett például autót vezetni egyszerűbb lehet a Microsoft konzoljának kontrollerével. Habár érdemes a hivatalos Microsoft Xbox 360 kontrollert használni, a GTA IV jelenleg a következő gamepadeket támogatja:

 • XBOX 360 for Windows (Controller)
 • Wireless XBOX 360 Controller
 • Joytech 360 pad (Controller)
 • Pelican TSZ360 Pad (Controller)
 • MadCatz 360 (Controller)
 • MadCatz 360 Pro (Controller)
 • MadCatz 360 MicroCon (Controller)
 • Bigben Controller BB7201 (Controller)
 • MadCatz Arcade GameStick 360
 • Logitech Chillstream

További információ:

Xbox 360

A Grand Theft Auto IV-hez akármelyik Xbox konzol alkalmas. A multiplayerben való játékhoz azonban szükségeltetik egy LIVE hozzáférés is, valamint egy működő internetkapcsolat. A LIVE hozzáférés (Gamertag) megszerzése ingyenes, azonban ahhoz, hogy online játszhass, venned kell Gold szintű előfizetést.

Alapvetően nem szükséges merevlemez az Xbox 360-hoz, azonban ha a letölthető tartalmakat [DLC] is ki szeretnéd próbálni, érdemes beszerezni egyet. Annál is inkább, mivel a New Xbox Experience névre hallgató új dashboard lehetővé teszi a játék, merevlemezre való felmásolását, így a betöltési idők rövidebbek lehetnek, és kevesebb popup hibával találkozhatsz.

További információ:

 • Xbox.com - Hivatalos Xbox weboldal (magyar nyelvű)

PlayStation 3

A Sony konzolja esetében nincs lényegesebb kikötés. Természetesen a multizáshoz itt is kell működő internetkapcsolat, valamint egy érvényes regisztráció a PlayStation Network rendszerére, ami viszont előny az Xbox Live-hoz képest, hogy itt az online játék ingyenes.

Előny lehet a Sony javára még, hogy a SIXAXIS kódnevű kontrollerrel, ami tulajdonképpen a DualShock 2 utódja, lehetőség van a beépített mozgásérzékelővel irányítani egy-két játékelemet. Bővebben lásd az "Irányítás" cikket!

További információ:

Módosítva: 2017. 08. 30. 17:58 ▪ Szerző: Ben Dover
GTA IV
GTA IV
Multiplayer
Boltok
Játékmenet
Végigjátszás
Mellékküldetések
Érdekességek
Multimédia
Linkek
The Lost and Damned
The Lost and Damned
Végigjátszás
The Ballad of Gay Tony
The Ballad of Gay Tony
Játékmenet
Végigjátszás