Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
2025 ŐSZÉN JÖN A GRAND THEFT AUTO VI PLAYSTATION 5 ÉS XBOX SERIES X|S KONZOLOKRA! - NÉZD MEG A TRAILERT!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

GTA IV - Körözés

A sorozat talán minden részében valamelyest fejlődött a játék körözési rendszere. Eddig ez a fő részeknél új hatósági osztag megjelenésében, vagyis egy újabb körözési szint hozzáadásában nyilvánult meg, a mellékepizódoknál pedig újabb bűnüldözői technikák kidolgozásában mutatkozott meg. Ezúttal a GTA IV esetében nem egy újabb osztaggal és szinttel kell számolnunk, sőt a katonaság a realisztikus játékélmény érdekében el is tűnt a játékból. Ennek ellenére a fejlődés sokkal nagyobb méretű, mint azt bárki is várta volna...

Az okosabb rendőrök

Eddig azt tapasztalhattuk, hogy a rendőrök mindenképp el akarnak kapni minket. Ezt bizonyítják az olyan "hibák", mint például hogy megpróbálnak áthajtani az épületek falán, vaktában áthaladnak az úttesten, minket használnak fedezékként, vagyis mellettünk guggolnak le, stb. Ezúttal a rend őrei sokkal okosabbak, agyafúrtabbak lettek. A mesterséges intelligenciájuk (AI) hatalmas fejlődésen ment keresztül. A rendőrök megtanulták kikerülni az épületeket, nem próbálnak azonnal nekünk menni, inkább megpróbálják elvágni az utunkat, ha kiszállnak az autóból azonnal fedezékbe bújnak.  Ritkán persze, de előfordulhatnak hibák, például miután a rendőr  elfogja  a bűnözőt azt beülteti a volánhoz ő maga pedig hátra ül, de ezektől csak szórakoztatóbb a játék. Már nem az elfogásunk a legfőbb céluk, így nem feltétlenül tartóztatnak le, mikor beszállnuk egy autóba, továbbra is lőnek ránk. Ha úgy döntünk, hogy a rácsokat választjuk a kórházi ápolás helyett csak közel kell mennünk a rendőrökhöz, így Niko feltartja a kezét, és elfognak a rendőrök. Fontos, hogy csak akkor lőnek, ha úgy érzik mi is használni fogjuk a fegyverünket, azt megelőzően csak futnak utánunk.

A rendőrök lerázása

Már megszokhattuk, hogy ha üldözőbe vesznek a rendőrök csak keresnünk kell egy körözési csillag ikont, vagy villámlátogatást teszünk a legközelebbi Pay´n´Spray garázsba. Eljött az idő, amikor le kell szoknunk erről. A csillagok utáni körözés a városban reménytelen, merthogy ezek teljesen eltűntek a játékból, a Pay´n´Spray üzletekbe ilyenkor csak úgy hajthatunk be, ha épp nem látnak a rendőrök, amit azzal ellenőrizhetsz le, hogy megnézed, a kör közepén vagy-e vagy sem, melyről alant ejtünk több szót. Értelemszerűen utóbbi esetében fogadnak a szerelőműhelyek. Továbbra is minden erejüket bevetve próbálnak minket ártalmatlanná tenni. A fejlesztők egy teljesen új rendszert készítetettek nekünk, amellyel minden egyes üldözés sokkal izgalmasabb és élménydúsabb. A körözési csillagok számától függően egy bizonyos nagyságú körözési körbe  kerülünk. Ez kéken-pirosan villog a radaron. Fel vannak tüntetve a térképen azok a helikopterek és járőrkocsik, amelyek a nyomunkba eredtek, akiket le kell ráznunk ahhoz, hogy kiérjünk a körből. Ha ezzel megvagyunk még egy rövid ideig villogni fognak a csillagjaink. Ha ez idő alatt újabb bűnt követünk el visszakapjuk a teljes körözést, így egy darabig lapulnunk kell. Érdekesség, hogy néha elég egy fal mögé leguggolnunk, hogy a rendőrök ne lássanak meg, így az is előfordulhat, hogy te a kör szélső pereméhez közel leguggolsz egy nagyobb fal mögé, a rendőrök kiszálnak, körülnéznek, visszaszállnak és elmennek.

Érdekességek

A bűnüldözés realisztikusságát nem egy dolog fűszerezi meg a játékban. A rendőröknek egy adatbázisuk is van, amelyben nyilvántartják a város rossz útra tért lakosait. Ezt megtekinthetjük, ha elkötünk egy járőrkocsit, mivel mindegyik rendelkezik egy számítógéppel is. További érdekesség a fejlesztő gárdától, hogy néhány bűnüldözési szerv neve megváltozott. Ez a jogi problémák elkerülése miatt történt, de természetesen ez sem rontja el a kiváló játékélményt. Az F.B.I.-ból F.I.B. lett, a S.W.A.T.-ból pedig N.O.O.S.E..

A körözési szintek

Mivel eltűnt a katonaság egy kicsit megváltozott a körözési rendszer. Az egyes szintekről leírást alant találtok.

1 csillag: Csupán a helyi gyalogos rendőrök és néhány közeli járőrkocsi ered a nyomodba. Kisebb kihágásokért kapod, ha például valakit elütsz úgy, hogy nem szenved komolyabb sérülést, ha eltulajdonítasz egy járművet, ha nekikoccansz egy járőrkocsinak vagy ha egyszerűen ököllel rátámadsz egy gyalogosra. Néha azért is körözni kezdenek, hogy futás közben eldobsz egy gyalogos rendőrt vagy járőkelőt. Ha lövést adsz le úgy, hogy senkit sem találsz el szintén csak egy csillagot kapsz.

2 csillag: Két csillagot akkor kaphatsz, ha tovább folytatod a bűnözést, illetve ha a rendőrök sokáig üldöznek gyalogosként egy idő után szintén kapsz egy plusz csillagot. Ha a rendőrök a közeledbe érnek és Niko felemeli a kezét még elmenekülhetsz, de ekkor már lőnek rád a hatósági személyek és szintén eléred a második szintet. Rendőrgyilkosságok esetén automatikusan ezt kapod. Most már több járőrkocsi lesz a nyomodban.

3 csillag: A harmadik körözési szint eléréséhez már több bűntettet kell végrehajtanod. Megjelenik egy rendőrségi helikopter a levegőben, a főbb utakon és hidakon útlezárásokba ütközhetsz. A speciális szerv, a N.O.O.S.E. is üldözőbe vesz Patriot-jaival és Cruiser-eivel. Ha vízen vagy megjelennek a rendőrségi Predator hajók (általában kettesével), melyekről három fős legénység lő rád.

4 csillag: A negyedik csillagnál már a nagy Enforcer járművek is megjelennek, így ha gyengébb járművel próbálsz menekülni könnyen körbezárhatnak. A helikopterekből lőni fognak és a töltények már képesek áthatolni a járművek tetején, így vigyáznod kell. Rengeteg járőrkocsi lesz a nyomodban. Ha sikerül elbújnod, lerázni a zsarukat, és megszűnik a körözésed, akkor a Walk Free achievement / trófea lesz a jutalmad.

5 csillag: Az ötödik csillagnál már megjelenik az F.I.B., négyajtós FIB Buffalo-ikkal és gépfegyvereikkel hamar el tudnak kapni. A levegőben Annihilator helikopterekre figyelhetsz fel, egyelőre csak a kommandósok lőnek onnan. Érdekesség, hogy az egyik játékban megnyitható weboldalra, a www.littlelacysurprisepageant.com-ra tévedve automatikusan öt csillagos körözést kap a játékos. 

6 csillag: A legfelső szinten nem jelennek meg újabb hatósági szervek, de az eddigiekből sokkal több jelenik meg. Lerázni szinte lehetetlen, csupán cselesen a metró alagútba menekülve a Frankfort Avenue-n, North Holland negyed és Northwood határán. Az Annihilator helikopterek gépágyúit is bevetik, ráadásul már több is lesz a levegőben. Egyre több F.I.B. ügynök próbál majd meg lekapcsolni és természetesen itt már ne számíts arra, hogy egyszerűen odasétálsz és feladod magad, mert lelőnek. Ha pedig 5 percig állod a sarat, akkor egy achievement / trófea lesz a jutalmad (One Man Army)

Módosítva: 2019. 05. 31. 10:58 ▪ Szerző: Visali
GTA IV
GTA IV
Multiplayer
Boltok
Játékmenet
Végigjátszás
Mellékküldetések
Érdekességek
Multimédia
Linkek
The Lost and Damned
The Lost and Damned
Végigjátszás
The Ballad of Gay Tony
The Ballad of Gay Tony
Játékmenet
Végigjátszás