Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
2025 ŐSZÉN JÖN A GRAND THEFT AUTO VI PLAYSTATION 5 ÉS XBOX SERIES X|S KONZOLOKRA! - NÉZD MEG A TRAILERT!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

GTA IV - Áttekintés

A Grand Theft Auto sohasem a multiplayer, azaz a többjátékos funkcióról volt híres. Bár az első három felülnézetes részben igazán remek online csatákat vívhattunk barátainkkal, az azt követő három epizódból a fejlesztők sajnos kihagyták az általuk beépített multiplayer lehetőséget. Csak később tört meg a jég, amikor is a PSP-re készült két új epizód, a Liberty City Stories és a Vice City Stories már rendelkezett multiplayer móddal – melyek kijelenthetjük: igazán jóra sikeredtek. A Rockstar csapata a nagy sikert látva elhatározta, hogy a legújabb, next-gen GTA-ba is tesznek multiplayert – nem is akármilyet…

A Grand Theft Auto IV egy forradalmian új multiplayer funkciót kapott, melyet maximum 16 játékos játszhat egyszerre a konzolokon és 32 a személyi számítógépeken. A játékban megtalálható mobiltelefonunk segítségével egy gombnyomásra elindíthatjuk a többjátékos mókát, sőt ezt akár a Single Player mód küldetéseinek teljesítése nélkül is megtehetjük már a játék legelején. Fontos leszögezni, hogy a platformunktól függően rendelkeznünk kell Xbox LIVE, PlayStation Network vagy Games for Windows LIVE azonosítóval, ha online is ki akarjuk magunkat próbálni.

Ahhoz, hogy elkezdhessünk játszani, be kell lépnünk egy, már létező szerverre. Szervert mi magunk is létrehozhatunk, ekkor számos dolgot be lehet állítani. Ezek nagy része játékmódtól függ, de legtöbb játékmódnál meghatározhatjuk a forgalom, rendőrök, gyalogosok mennyiségét, fegyverek típusát, valamint az időjárást és a napszakot.

Az online párbajok során nem Niko Bellic-et irányítjuk, hanem mi magunk szerkeszthetünk meg egy karaktert. Sims mértékű karakterformálásra senki se számítson, de emberünk nemét, bőrszínét és haját lehetőségünk van beállítani. Ezen kívül ahogy egyre többet és többet játszunk, újabb ruhák és egyéb kiegészítők nyílnak meg előttünk, így nehéz lesz két egyforma karaktert találni a neten. Pontosabban attól függ, hogy a Ranked Match, vagyis értékelt meccsekben mennyi pénzt gyűjtünk. Ezáltal összesen 10 szint érhető el, minden szinten új ruhák és kiegészítők nyílnak meg.

Összesen 15 játékmód van a játékban. Ezeket öt fő kategóriába lehetne beosztani: Csapatokra osztott, Kooperatív, Vetélkedő, Verseny, valamint Szabad. Ezekről bővebben a Módok cikkünkben olvashatsz.

Belépés a többjátékos módba

Bár van némi eltérés a konzolos és a szeméyi számítógépekre írt változatok között, az online játékba való csatlakozás alapjai megegyeznek. Ez a mobiltelefon segítségével lehetséges. Mindössze navigáljunk a Multiplayer menüpontra, majd ott válasszuk ki, hogy Player Match vagy Ranked Match-be szeretnénk belépni. Ezután három opció jelenik meg: Quick Match, Create Match és Custom Match.

A Quick Match-be lépve megjelennek az egyes multiplayer módok. Válaszd ki azt, amelyikben játszani szeretnénk majd, majd a kiírt üzenetet elolvasva fogadjuk el, hogy az elmentetlen játékállás elveszlik. Ilyenkor véletlenszerűen bedob a játék egy meccsbe vagy ha épp nincs folyamatban akkor egy lobby képernyőre kerülsz. Itt gyülekeznek a játékosok, majd az adminisztrátor, aki nyitotta a szervert elindítja a meccset. Ha abszolút nincs szerver, akkor te magad leszel az adminisztrátor és várnod kell, amíg további játékosok csatlakoznak. A Create Match alatt szintén a többjátékos módokat találod, de ha itt választasz ki egyet automatikusan csak új szervert nyitsz, melyen beállíthatod a tényezőket, majd várhatsz a további játékosokra.

A lobby képernyőben ha a játékosok felkészültek megnyomják a belépést, ilyenkor egy pipa jelenik meg a négyzetben a nevük mellett. Ha a játékosok több, mint fele kész a belépésre elindul a visszaszámlálás tíztől, majd indul a meccs.

A Custom Match opció egy keresőablak, ahol különböző paramétereket megadva kereshetünk folyamatban lévő meccseket, illetve csatlakozhatunk rájuk. Ilyenkor láthatjuk a szerver nevét, amit személyi számítógépeken a lobby képernyőn fent a színes betűkkel kiírt adminisztrátor nevére kattintva adható meg, illetve százalékban láthatjuk, a meccs előrehaladtát.

Ha a barátaiddal szeretnél játszani indítsd el a Party Mode-ot, ahol az Xbox LIVE, a PlayStation Network vagy a Games for Windows LIVE rendszer segítségével, de akár a mobiltelefon Phonebook menüpontja alatt behívhatod barátaidat. Ilyenkor az adminisztrátor elindítja a módot és mindenki átkerül a lobby képernyőre. Barát meghívására bármikor lehetség van Player Match-ben, ha a meccs készítése során engedélyezi az adminisztrátor (Join In Progress: Allow).

Player Match és Ranked Match

Már a cikk elején szó esett arról, hogy van külön Player Match, azaz játékos meccs és Ranked Match, azaz értékelt meccs. A kettő között egyszerű különbség van. Természetesen mindkettőről vezet statisztikát a Rockstar Games Social Club rendszer, de míg a játékos meccsekben csupán egyszerűen pénzt szerzünk az értékelt meccsekben szinteket érhetünk el, melyet egy csillag ikonban lévő szám jelez. Ahhoz, hogy feljebb léphess egy szinttel Ranked Match-et kell játszanod, ahová nem lehet barátot behívni csupán ha Party Mode-ból indítasz egy értékelt meccset, ez is csak a csapatban játszható módoknál érvényes. Az egyes többjátékos módhoz kötődő achievement-ek megszerzéséhez is értékelt meccseket kell játszani. Az egyes szintekhez a következő mennyiségű pénzösszeg szükséges:

 • 0. szint: 0$
 • 1. szint: 1 000$
 • 2. szint: 10 000$
 • 3. szint: 50 000$
 • 4. szint: 100 000$
 • 5. szint: 250 000$
 • 6. szint: 500 000$
 • 7. szint: 750 000$
 • 8. szint: 1 000 000$
 • 9. szint: 2 500 000$
 • 10. szint: 5 000 000$
Módosítva: 2019. 05. 31. 10:54 ▪ Szerző: Ben Dover és Visali
GTA IV
GTA IV
Multiplayer
Boltok
Játékmenet
Végigjátszás
Mellékküldetések
Érdekességek
Multimédia
Linkek
The Lost and Damned
The Lost and Damned
Végigjátszás
The Ballad of Gay Tony
The Ballad of Gay Tony
Játékmenet
Végigjátszás