Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
2025 ŐSZÉN JÖN A GRAND THEFT AUTO VI PLAYSTATION 5 ÉS XBOX SERIES X|S KONZOLOKRA! - NÉZD MEG A TRAILERT!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

GTA IV - Szereplők

A játékban számos karakterrel találkozhatunk, akik más-más egyéniséggel rendelkeznek, attól függően is, hogy Liberty City mely területén élnek. A játék során főhősünk Niko Bellic lesz, egy veterán katona a Balkán háborúból. Származását nehéz lenne behatárolni, de azt tudjuk, hogy korábban Kelet-Európában tengette életét, és onnan érkezett Liberty City-be. A Kelet-Európai feeling Liberty City városában is visszacseng, ezt bizonyítja a számos szláv származású karakter, személy. Rajtuk kívül természetesen helyi, amerikai állampolgárokkal is kapcsolatba kerülünk a sztori során, és némelyikük meg is hal a játék végére.

A Rockstar Games fejlesztőgárdája a Grand Theft Auto játékokba mindig is nagy kaliberű, híres sztárokat kértek fel a szinkronhangok, illetve párbeszédek felvételére, és a rádiók számlistáin is jobbnál jobb zenéket találhatunk. Ugyan a GTA IV-ben ezúttal sem csalódhatunk a zenei aláfestést illetően, a szereplők szinkronhangjainál a fejlesztők azonban inkább a jellemre, mintsem a hírnévre utaztak. Míg az előző epizódokban olyan nevekkel is találkozhattunk, mint Ray Liotta, Samuel L. Jackson, vagy a Miami Vice sztárja, Philip Michael Thomas, a Grand Theft Auto sorozat legújabb részében azonban többnyire ismeretlen személyek kölcsönözték hangjukat az egyes karaktereknek. Ezzel természetesen nincs gond, hiszen a hangok teljesen hozzáillenek a karakterek jelleméhez, és szemmel láthatóan a fejlesztők is erre törekedtek.

További újítás a játékban, hogy rajtunk áll, kit ölünk meg, kit hagyunk életben. Ennek következtében - bár a sztori nagyvonalakban ugyanaz marad - több alternatív végkifejlete lehet a játéknak, így akár többször is élvezetes lehet végigjátszani. Az alábbi listában kategóriákra osztva leírjuk azokat a karaktereket, melyek a játék során fontosabb szerepet töltenek be.

Fő karakterek

A Grand Theft Auto IV főbb szereplői, akik szinte végigkísérik a játékot. Hozzájuk kapcsolódik a sztori fő vonala, nevükkel az egész játék során találkozhatunk, ezért értelemszerűen főhősünk, Niko Bellic is ide tartozik.

Kép a karakterről
A személy ismertetése

Nikolai Bellic
Becenév: Niko
Szinkronhangja: Michael Hollick

Nikolai Bellic - ismertebb nevén Niko - a Grand Theft Auto IV főhőse, akit mi irányítunk. Magabiztos, jó fizikummal rendelkező ember, aki harmincas éveit tapossa. Harcolt a balkánon is, ebből adódóan előélete nem valami tiszta, hiszen már az első trailerben tudatta velünk gyilkos és embercsempész mivoltát. Unokatestvére, Roman Bellic unszolására hagyta el Kelet-Európát, és az amerikai álom reményében Liberty City-be utazott. Később kiderül, hogy ez mind hazugság volt, Roman úszik az adósságban, így rajtunk a sor, hogy megmentsük őt, és érvényesüljünk a szabadság városában.

Roman Bellic
Becenév: Roman
Szinkronhangja: Jason Zumwalt

Niko unokatestvére, aki egy apartmanházban él Broker városrészen belül már 15 éve. Karrierjét egyetlen taxi megvételével kezdte, majd a spórolt pénzből egyre több taxit, végül egy raktárépületet sikerült vennie. Az apartmant az üzletből befolyó összegből vásárolta. Jelengleg is futó taxivállalata nem túl nyereséges, így nem képes kifizetni a sok adósságot, melyet időközben felhalmozott. Éppen ezért csalta el unokatestvérét Liberty City-be, abban reménykedve, hogy Niko majd kihúzza őt a csávából.

Jacob Hughes
Becenév: Little Jacob
Szinkronhangja: Coolie Ranx

Jamaikai származásű fegyverkereskedő, aki Dukes szigetén tengeti életét. A történet során viszonylag hamar megismerkedünk vele, hiszen Roman barátja. A játék során többször is segíti Niko-t, akár fegyverrel, akár erősítésnek. Ha a vele való ismeretségünk elér egy bizonyos szintet, Jacob egy telefonhívásra bármikor helyhez szállít némi fegyverutánpótlást is - olcsóbb áron, mint a fegyverboltokban.

Bruce Kibbutz
Becenév: Brucie
Szinkronhangja: Timothy Adams

Brucie egy nagyszájú, optimista ember, aki rajong a testépítésért. Egy "Brucie´s Executive Auto Garage" nevű autószerelő műhelyt is vezet Broker területén, Roman taxivállalata mellett. Bár kissé egoista, a játék során Niko jó kapcsolatot épít ki vele. Ahogy egyre jobban megismerjük, kiderül, hogy Brucie tényleg sok pénzzel rendelkezik, és nem is olyan beképzelt ember, mint az korábban gondoltuk. A játék során később versenyeket, és autólopásokat is teljesíthetünk neki.

Francis McReary
Becenév: Francis
Szinkronhangja: Thomas Lyons

Ahogy a San Andreas-ban is voltak korrupt zsaruk, úgy a Grand Theft Auto IV-ből sem maradhattak ki. Francis McReary egy korrupt rendőrfőnök-helyettes, aki tudomást szerzett néhány bűncselekményről, melyet Niko hajtott végre még Amerikába térése előtt. Ezzel rá tudja bírni főhősünket különféle munkák elvégzésére. Igen negatív alak a játék során, a sztori vége felé ha akarjuk, megölhetjük.

Patrick McReary
Becenév: Packie
Szinkronhangja: Ryan Johnston

Packie egy ír származású gengszter, aki nagy valószínűséggel rokona Francis McReary-nek. Anyjával és húgával, Katie-vel él. Patrick közeli barátja Elizabeta, és főhősünk is több feladatot teljesít számára. Ha a vele való ismeretségünk elér egy bizonyos szintet, telefonhívásra robbanó bombákat kapunk tőle.

Dimitri Rascalov
Becenév: Dimitri
Szinkronhangja: Moti Margolin

Orosz származású bűnöző, aki pontosan Niko jellemének ellentéte. Mikhail Faustin "jobbkezeként" ismerjük meg a játékban, de valójában Faustin jó barátja még a seregben töltött évekből. A sztori során Dimitri lelép a bűnszervezetből, Mikhail durva és kiszámíthatatlan vezetése miatt. Megkéri Niko-t, hogy ölje meg Mikhail-t, ám később cserben hagyja főhősünket, és meg akar minket öletni.

 

Másodlagos karakterek

Az alábbi karakterek nem bírnak akkora jelentőséggel, mint a fentebb felsoroltak, mégis nevük fontos szerepet játszik a történet során.

Kép a karakterről A személy ismertetése
Vladimir Glebov
Becenév: Vlad
Szinkronhangja: Misha Kuznetsov

Az orosz származású Vlad hatalmas gengszternek képzeli magát, valójában csak egy kezdő bűnöző, aki megpróbál tiszteletet kivívni a többi nagyobb banda közt. A történet során erős kézzel igazgatja Broker negyed egy kisebb területét, Hove Beach-et, ahol a lakóhelye is található. Már a játék elején megismerkedünk vele, hiszen Roman-t megfenyegeti, és főhősünket egyszerűen "parasztnak" nevezi. Egy Comrades nevű kisebb bárnak is a tulajdonosa, ahol igen sűrűn tartózkodik. Kisebb volumenű bűncselekményeket is végrehajt.

Elizabeta Torres
Becenév: Elizabeta
Szinkronhangja: Charlie Parker

Nő létére sikeres drogdílerként tevékenykedik Bohan szigetén immáron több mint tíz éve. Bár az utóbbi időben a rendőrség egyre jobban felfigyelt a tevékenykedéseire, mégis megfontolt és magabiztos drogügyletei miatt még nem bukott le. Mindig tudja, hogy épp kit kell eltenni láb alól, hogy ne ártson a karrierjének. A folyamatos idegeskedéstől kissé paranoiás, és hajlamos néha hallucinálni is.

Manny Escuela
Becenév: Manny
Szinkronhangja: Berto Colon

Régen gengszterként tevékenykedett Bohan déli részén, ám mostanra sikerült gyökeresen megváltoztatnia életét, és elfelejteni gyermekkori fájdalmait. A St. Mary Community Project vezetőjeként megpróbál segíteni abban, hogy ez másoknak is sikerülhessen, és hogy Liberty City utcáiról eltűnjön a bűnözés. Minderről dokumentumfilmet is forgat, hogy tudassa másokkal, mit is próbál elérni, mennyi erőfeszítés árán. Manny pozitív karakter, így a játék során barátunk is lesz.

Philip Bell
Becenév: Phil
Szinkronhangja: Frank Bonsangue

Phil, a félig olasz, félig ír származású maffiózó a Pegorino bűnszervezet vezetője Alderney városrészben. Beleegyezik abba, hogy Niko-nak megkeres egy "bizonyos személyt", ha cserébe főhősünk végrehajt számára néhány munkát. Van egy Frankie nevű unokatestvére is, és jó barátja Ray Boccino.

Raymond Boccino
Becenév: Ray
Szinkronhangja: Joe Barbara

A maffiának dolgozik, igen temperamentumos és határozott személy. Több munkát is elvégeztet főhősünkkel, cserébe segít megtalálni azt a két személyt, akit Niko keres. Jimmy Pegorino később megöleti, mert szerinte áruló volt.

Trey Stewart
Becenév: Playboy X
Szinkronhangja: Postell Pringle

Ő egy igazi gengszter, akit Elizabeta mutat be nekünk. Gyönyörű, panorámás lakása van North Holland területén, Algonquin-ban. Ezt jól menő üzleteinek köszönheti, hiszen mint Elizabeta, ő is drogban utazik. A játék során számos küldetést kell majd csinálni a megbízására, így célszerű vele is jóban lenni. Egy klubot is üzemeltet a városban.

Don James Pegorino
Becenév: Jimmy Peg
Szinkronhangja: Tony Patellis

Jimmy értelemszerűen a droggal foglalkozó Pegorino család vezetője. Egy rejtekhelye is van Little Italy városrészben, ez pedig a Drusilla´s Ristorante nevű étterem. Fő célja, hogy a Pegorino család is Liberty City fő bandái közé kerülhessen. Lényegében őt nevezhetnénk a játék főellenségének, attól függ, hogy megöljük-e vagy sem.

Mallorie Ramos
Becenév: Mallorie
Szinkronhangja: Elena Harvey Hurst

Roman Bellic barátnője, és Puerto Rico-ból való. Bohan városrészében lakik, a sztori alapján háza később rejtekhelyként szolgál majd a Bellic testvéreknek. A játék végén - attól függően, hogy hogyan alakítod a sztorit - összeházasodik Roman-nel. A Social Club oldalán leánykori nevét tüntetik fel, ami Mallorie Bardas.

Mikhail Faustin
Becenév: Faustin
Szinkronhangja: Karel Roden

Mikhail egy 45 éves, kőkemény kelet-európai gengszter, a Bratva nevű banda vezetője, és a Perestroika klub tulajdonosa. Van egy felesége, Ilyena, és egy lánya, Anna. Az alkohol és drog befolyása miatt kedélyállapota rossz, hajlamos kis dolgok miatt bántani egy embert. Ez Dimitri-nek sem tetszik, mivel a sok haláleset rossz fényt vet az üzletre, és a rendőrségnek sem tetszik. Később Niko megöli őt, Dimitri kérésére.

Dwayne Forge
Becenév: Dwayne
Szinkronhangja: Devin Richards

Dwayne egy magabiztos ember, régi barátja Playboy X-nek. Nemrég szabadult a börtönből, és döbbenten tapasztalja, hogy barátnője elhagyta, és drogüzletei is feledésbe merültek. Mérges Playboy-ra, mert elfeledkezett róla, és cserbenhagyta a börtönben töltött idő után. A játék során Niko jó kapcsolatban áll vele, ám mikor Playboy és Dwayne egymás halálát akarják, döntenie kell, hogy kit öl meg.

Jon Gravelli
Becenév: Gravelli
Szinkronhangja: DMadison Arnold

Szintén Niko egy régebbről ismert kapcsolata. Gravelli egy megfontolt maffiózó, aki tudja, hogy kevés ideje van hátra, ezért azt a kevés időt ésszerűen akarja kihasználni. Jelenleg a Schottler Medical Center-ben gyengélkedik.

U. L. Paper
Becenév: U. L. Paper
Szinkronhangja: Milton James

Az U. L. Paper csupán egy fedőnév, a férfi valódi neve nem derül ki a játékmenet során. Valójában a kormánynak dolgozik, Michelle-en keresztül adatokat gyűjt Niko-ról, majd zsarolja őt. Emiatt feladatokat kell teljesítenünk neki, de cserébe segít megtalálni Darko Brevic-et.

 

Egyéb karakterek

Az itt felsorolt személyek csak kis mértékben részei a történetnek, fontosabb szerepük nincs. Némelyikük csak egy-egy küldetés során tűnik fel, de akad olyan is, akiről csak említést tesznek, de nincs jelen a játékban.

Kép a karakterről A személy ismertetése
Bledar Morina
Becenév: Bledar
Szinkronhangja: Gregory Korostishevsky

Ő egy albán származású rosszfiú, aki szeret gyúrni, és nem tűri el, ha valaki át akarja verni. Már a játék elején összetűzésbe keveredünk vele, ugyanis Bledar, társával együtt elkapja Roman-t.

Isaac Roth
Becenév: Isaac

Egy zsidó származású ember, valószínűleg ékszerkereskedő. A negyedik trailer vége felé láthattunk róla egy képet, és a Social Club oldalán is találhatunk róla egy artwork-öt.

Darko Brevic
Becenév: Darko

Darko az egyik ember, aki cserbenhagyta Niko katonai osztagját. Jon Gravelli elkapja Bukarestben, és egyenesen Liberty City-be szállítja, Niko kezei közé. Drogfüggő lett és lelkileg összetört a cserbenhagyása miatt, a játékban lehetőségünk van őt megölni.

Kate McReary
Becenév: Katie

Talán ő az egyetlen tag a nagy McReary famíliában, aki még normális. Niko a történet során kavar vele, ami érdekesen hathat a család többi tagjával való konfliktusok kezelésére. Katie egyébként Packie testvére.

Derrick McReary
Becenév: Derrick

Egy újabb tag a McReary családban, természetesen ő is bűnözik. Valószínűleg heroin problémái vannak, és a játékból megtudhatjuk, hogy nem rég tért vissza az ír-angol háborúból. Valójában jó szándékú ember, csak rossz környezetben nőtt fel. Testvére, Francis, meg akarja öletni őt Niko segítségével, ám Niko eldöntheti, hogy kit öl meg kettőjük közül.

Gerald McReary
Becenév: Gerry

Gerry a Liberty City-ben működő ír banda feje, de a játék alatt börtönben ül. Ennek ellenére Niko számos feladatot hajt neki végre, testvérén, Packie-n keresztül. Bár egyszer kiengedik a börtönből, rövid idő múlva ismét letartóztatják.

Rodislav Bulgarin
Becenév: Ray

Rodislav egy orosz bűnöző, aki a Földközi tenger környéki csempészhálózattal is kapcsolatban áll. Korábban Niko Bellic főnöke volt, és azt állította, hogy Niko pénzt lopott tőle. Niko ennek hatására menekült Liberty City-be, és mikor Rodislav ezt megtudta - Dimitri által -, elutazott ő is a szabadság városába, hogy megkeresse Niko-t.

Dardan Petrela
Becenév: Dardan

Dardan egy albán rosszfiú, Bledar Morina és Kemal a társai. Már a játék elején meg kell őt ölnünk, így Roman adósságai felszabadulnak az albán oldalról.

Milica Bellic
Becenév: Momma

Ő Niko édesanyja. A játék folyamán gyakran küld e-maileket fiának, és bűnösnek érzi magát Niko bűnöző életmódjával kapcsolatban.

Kalem Vulaj
Becenév: Kalem

A harmadik albán gengszter, Bledar és Dardan barátja. A játék elején megöli őt Niko.

Ivan Bytchkov
Becenév: Ivan

Egy orosz származású kisstílű tolvaj Hove Beach területéről. Vlad utasítására ki kell őt nyírnunk, ám életben is hagyhatjuk.

Gordon Sargent
Becenév: Gordon
Szinkronhang: David Conley

Jóban van a McReary-féle ír bandával. Packie, Michael Keane és Niko közreműködésével segít kirabolni az Ancelotti banda egyik irodáját.

Anthony Corrado
Becenév: Tony
Szinkronhang: Robert Funaro

Ő is kapcsolatban áll a maffiával. Korábban Jimmy Pegorino testőre volt, azonban elhagyta a bűnszervezetet, és információkat juttatott a FIB-nek. A Jimmy elleni tanúskodása közben szívrohamot kap, és Niko a kórházban öli meg.

Michael Keane
Becenév: Mikey, Saint Michael
Szinkronhangja: Pete O´Connor

A McReary család egyik jó ismerőse, segít kirabolni az Ancelotti banda egyik irodáját. A későbbiek folyamán egy bankrablásban is részt vesz, ám egy túsz lelövi őt.

Clarence Little
Becenév: Clarence

Clarence egy drog díler East Holland területén. Francis McReary megöleti őt, Niko-val.

Maxwell Davies
Becenév: Real Badman
Szinkronhangja: Seeborn

Maxwell, másnéven Real Badman egy közép-amerikai drogdíler, és jó barátja Little Jacob-nak. Erős jamaikai akcentussal beszél, mint Jacob. A "Shadow" című küldetésben ismerjük meg, és arra kéri Niko-t, hogy tisztítsa meg a területét az ellenséges drogdílerektől, hogy tovább folytathassa a bizniszét.

Giovanni Ancelotti
Becenév: Ancelotti

Feltehetőleg ő az Ancelotti banda feje, de öreg kora miatt lányán, Gracie-n keresztül adja ki parancsait.

Gracie Ancelotti

Gracie, az Ancelotti család fejének, Giovanni-nak a lánya. Gerry parancsára el kell őt rabolnunk az "I´ll Take Her" című küldetés során, hogy ezáltal a McReary család megzsarolhassa az Ancelottiakat. Miután Gracie visszakerül a családjához, később embereket küld Niko megölésére.

Kenny Petrovic
Becenév: Petrovic

Kenny Petrovic egy orosz bandavezér, aki Broker déli részén lakik. Bár a Single Player módban nincs jelen, a rendőrségi komputer adatbázisában ő is szerepel. Faustin megöleti Kenny fiát, és mielőtt Kenny bosszút állna, Dimitri kérésére Niko likvidálja Mikhail Faustin-t. Kenny Petrovic egyébként a multiplayerben kap főbb szerepet.

Lenny Petrovic
Becenév: Lenny

Ő a fia Kenny Petrovic maffiavezérnek, és Faustin-nak dolgozik. Niko megöli őt Faustin parancsára.

Florian Cravic
Becenév: Bernie Crane

Niko egyik régi szerb barátja, aki már régóta Liberty City-ben él. Valódi neve Florian Cravic, ám a Bernie Crane névvel él. Niko úgy véli, hogy ő az a személy, aki a katonai osztagját cserbenhagyta, ám hamar bebizonyosodik, hogy nem Bernie a bűnös. Bernie egyébként homoszexuális, és titokban Bryce Dawkins politikussal randizgat.

Andrei Utraniyev
Becenév: Andrei

Az orosz Andrei a Bratvának dolgozik, és Vladivostok városából származik. Mikhail őt küldi el a Bellic testvérek felkutatására, miután megtudja, hogy Niko megölte Vlad-et. Andrei megkötözi a két testvért Mikhail pincéjében, és vallatni kezdi őket egy fűrésszel hadonászva. Mikhail később fejbelövi, de ezt Dimitri nem nézi jó szemmel, hiszen Andrei már régóta tagja volt a Bratva nevű bandának.

Thomas Stubs III

A harmadik Thomas Stubs egy korrupt képviselő a városban. Már többen meggyanúsították kétes ügyletei miatt. Egyik idétlen ötlete, hogy Liberty City városában egy tsunami védelmi tervet, és egy lavina előrejelző rendszert kell létrehozni.

Tom Goldberg

Két másik társával alapította a Goldberg, Ligner & Shyster [GL&S] nevű ügyvédi céget. Goldberg egy kétes ügyletekkel foglalkozó ügyvéd szerepét tölti be a játékban. Szinte csak a munkának él, ezt bizonyítja sikeres karrierje is. Egy küldetés során - mellyel Francis McReary bíz meg minket - meg kell ölnünk őt. Tom Goldberg valószínűleg rokoni kapcsolatban áll a Grand Theft Auto III-ban megismert Maurice Goldberg-gel, aki Don Salvatore Leone ügyvédjeként dolgozott.

Patrick Ligner, Jr.

Intelligens üzletember, nagyon jártas a jogi ügyekben. Egy könyvet is írt „Five Easy Ways to Spot a Lawsuit” címmel, mely sokáig az újság bestseller listáján is rajta volt. Szeret inni, de sohasem keveri az alkoholt a munkával.

Dick Shyster

Nagy álma volt, hogy bekerülhessen a GL&S cégbe. Abszolút környezetvédő, több pert is indított más vállalatok ellen, akik ’nem váltották vissza a nyomtatók kifogyott patronjait’. Shyster meg van bízva az éves totó összeállításával, valamint szeret modellvasúttal játszani az irodában.

Karen Mackenzie

Karen a Goldberg, Ligner & Shyster ügyvédi és jogi cég recepciósa. Egy küldetés során vele beszéljük meg a Tom Goldberg-gel való interjúnk időpontját. Broker negyedben lakik.

Lola Del Rio

Semmilyen fontosabb információ nem szivárgott ki róla, csupán egy artwork, valamint kiderült hogy a játék története során egy prostituáltat alakít.

Bryce Dawkins

Liberty City jelenlegi polgármester-helyettese, aki abszolút konzervatív elveket vall, és a családi értékeket mindennél fontosabbnak tartja. Maximálisan ellenzi a fegyverkereskedelmet, így nehéz hozzájutni egy-egy fegyverhez a játék során. Annak ellenére, hogy felesége van, Bryce Dawkins homoszexuális, és titokban Bernie-vel "kavar".

Michelle/Karen

A játék során ő lesz az első barátnőnk. Pár küldetés után kiderül, hogy a valódi neve Karen, és a kormánynak dolgozik, sőt lefoglalta Elizabeta drogszállítmányát is.

Yusuf Amir

Egy gazdag arab férfi Dubaiból, akinek Playboy X jó benyomást akar tenni. Azért jött Liberty City-be, hogy még jobban meggazdagodjon. A „Deconstruction for Beginners” című küldetés kapcsán említik meg a nevét, de valójában nem szerepel a játékban.

Brian O´Toole

Egy lelkes rendőr Liberty City-ben. Mindenáron ki akarja űzni a bűnözést a városból. Szeret segíteni a turistáknak, és elmondása szerint a rendőrök munkája ma már csak a terroristák ellen való harcból áll.

 

Módosítva: 2019. 05. 31. 11:28 ▪ Szerző: Ben Dover,
GTA IV
GTA IV
Multiplayer
Boltok
Játékmenet
Végigjátszás
Mellékküldetések
Érdekességek
Multimédia
Linkek
The Lost and Damned
The Lost and Damned
Végigjátszás
The Ballad of Gay Tony
The Ballad of Gay Tony
Játékmenet
Végigjátszás