Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
2025 ŐSZÉN JÖN A GRAND THEFT AUTO VI PLAYSTATION 5 ÉS XBOX SERIES X|S KONZOLOKRA! - NÉZD MEG A TRAILERT!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

GTA IV - Ami végül kimaradt

Mint a legtöbb játék fejlesztése során a Grand Theft Auto IV programozásának előrehaladtával gyakran változtatták meg véleményüket a fejlesztők, gyakran döntöttek úgy, hogy valamit másképp szeretnének a végleges verzióban. Több dolgot kihagytak, néhányon pedig módosítottak.

A fejlesztés során történő változtatásokról természetesen nem tudunk sokat, a kulisszatitkok a színfalak mögött maradnak, de persze akadnak bizonyítékok, melyek megmutatnak egyet. Ezek lényegében a korábban megjelent képek, illetve videók, valamint magazin előzetesek. Utóbbiak hitelessége persze megkérdőjelezhető, de mivel több újságban is olvashatunk ugyanarról nagyobb valószínűséget nyer a cikk igaza. Ezek alapján összeállítottunk egy rövidke kis cikket, melyekben azokat az apróságokat említjük meg, melyek az első tervek szerint másképp alakultak volna, másképp néztek volna ki.

Binco üzlet

A második trailer már egyértelműen valódi, tesztelések során rögzített jelenetekből lett összeállítva. A szemfülesek felismerhetik a helyszíneket, köztük a Mohawk Avenue-t is, ahol Niko első búvóhelye van. Mint tudjuk nem messze van tőle egy ruhaüzlet, a Russian Shop. Ez a második megjelenés előtt kiadott videón még Binco üzlet. A Binco márkát már a GTA San Andreas-ban megismertük. A végleges változatban azonban még egy Easter Egg-nek vehető reklámot is alig találunk az üzletről, végül az orszok kaptak helységet itt a ruháik eladásához.

Ujjatlan kesztyű

A megjelenés előtti képeken gyakran volt látható Niko kezén egy fekete ujjatlan kesztyű, ám ez végül nem került bele a játékba. Később, mikor a személyi számítógépekre készülő verziót bejelentették a fejlesztők azt ígérték, hogy a PC-n játszók számára elérhető lesz ez a csekély apróság, ám ez mégsem történt így. Mindenesetre az alátámasztást nyert, hogy a szándék megvolt, mivel a játék fájljai között a modderek megtalálták az ujjatlan kesztyűét, amit természetesen segítettek előhívni egy módosítás elkészítése által.

Hot-dog stand

A megjelenés előtt kiadott képeken megfigyelhetjük, hogy Roman Taxi vállalatánál a hot-dog stand közvetlenül a garázs mellett lett volna. Valószínűleg ekkor még nem tervezték, hogy Dimitri emberei felrobbantják az épületet vagy a programozás során rájöttek arra, hogy a detonáció során a stand is megsemmisülne, ezért áthelyezték a szemközti oldalra.

Fegyverek

A béta változatban állítások szerint több pisztoly volt. Kimaradt a python és a hangtompítós pisztoly. A biliárd dákót is használhattuk volna fegyverként, ahogy a GTA San Andreas-ban is. Az angol Official Xbox Magazine első előzetese a célkeresztet úgy írta le, hogy a kör közepén nem egy pont, hanem egy fekete kereszt van. A német Games Aktuell 2007. júliusában publikált egy előzetest, melyben azt állította, hogy a golyóálló mellény látható lesz Niko külsején. Az amerikai PlayStation Magazine egy előzetesében arról írt, hogy néhány fegyvert testreszabhatunk, például a távcsöves fegyverek távcsövét.

Telefon

A fejlesztők rengeteg funckiót terveztek még a játékban lévő mobiltelefon segítségével, például ezen keresztül is hallgathattunk volna rádiót, illetve nem csak az éppen hallott zeneszám előadóját és címét kaptuk volna meg szöveges üzenetben, de akár meg is vásárolhattuk volna azt.

Járművek

Az előzetes képeken több járművet láthattunk, melyekkel később vagy egyáltalán nem találkoztunk a játékban, mint például a N.O.O.S.E. Boxville-lal, vagy a festésük lett más. Utóbbira példa az Annihilator, amelyre az oldalsó sárga sáv csak később került, vagy a Securicar, amely halványkék volt.

Az olasz Official PlayStation Magazine előzetese arról írt, hogy mikor Niko a buszmegállókhoz sétált egy ikon jelent meg, amiből arra következtettek, hogy bussszal is lehetett volna utazni Liberty City-ben. A szerb ScreenFun magazin előzetesében azt állította, hogy a járművek csomagtartójában tárolhatunk tárgyakat. A Computer-Spiele Magazine 2008. februárjában publikált egy cikket, melyben azt írják, hogy a motort egy külön gombbal kellett beindítani. Ugyanebben a cikkben esik szó arról, hogy rendőrmotorok is lettek volna a játékban. Ugyanebben a hónapban jelent meg a brit Game Master előzetese, amelyben azt írták, hogy visszatér az autótuningolás lehetősége.

Karakterek

Állítások szerint Little Jacob eredetileg nem viselt szemüveget. Szembetűnő, hogy a második trailer-ben Ileyna Faustin ruházata teljesen más volt. Ugyanebben a videóban a videóban Badman nem viselt a fején sapkát. A harmadik trailer-ben Faustin teljesen másképp nézett ki, az arca idősebb volt és a hajviselete sem a végleges verzióban látható. Az amerikai PlayStation Magazine állítása szerint Jacob-ot eredetileg biliárdozás során ismertük volna meg.

Küldetések

A magazin előzeteseknek köszönhetően még a megjelenés előtt betekintést nyerhettünk néhány küldetésbe. A megjelenés után azonban nem minden misszió a korábban ismert formában tért vissza, például a Final Interview c. küldetés eredeti címe Small Fish and Big Pond volt, amit a 360 Gamer Magazine előzeteséből tudunk.

Néhány küldetés végül törlésre került, ezek az I and High, a Jacob´s Ladder, az American Dad és az American Dream. Érdekesség, hogy miután elvégeztük a drogszállító feladatokat Jacob-nak a Games for Windows LIVE rendszer a játékosok pillanatnyi tevékenységéhez az I and High nevet írja. Talán ez a küldetés ihlette a mellékküldetést.

A megjelenés előtt kiadott képek között vannak olyanok, amelyek a szabad játékban nem megvalósítható  jeleneteket mutatnak meg, vagyis valószínüleg törölt küldetések. Az egyik ilyen képen Niko egy hajó orrán áll fegyverrel a kezében, miközben egy férfi vezeti azt. Egy másik képen fegyvert fog egy férfira a Sex Shop-ban. Ez talán a Do You Have Protection? c. küldetés egy korábbi variációja. Egy újabb képen Niko rakétavetővel lő egy limuzinra, amelyet rendőrautók vesznek körül. Olyan képek is megjelent,ek amelyeken a főhős az ír bandával a dokkokba ment egy Schafter-rel, a környéken pedig Intruder járművek parkoltak. A képek alapján ez egy üzlet lebonyolítása lehetett. Van egy kép, amely szintén Niko-t és az íreket ábrázolja öltönyben, táskával a hátukon és épp egy Securicar-t gyújtanak fel molotov koktélokkal, Ez ugyan megvalósítható most is a Three Leaf Clover c. küldetés alatt, de nagyon úgy tűnik, hogy ez eredeileg része lehetett a küldetésnek.

Egy 2008-as francia PlayStation 3 Magazine előzetes szerint a küldetések közben felhívhattak barátaink és választanunk kellett, hogy a baráti tevékenységet vagy a küldetést választjuk.

Mellékküldetések

A német Games Aktuell magazin egy előzetesében arról számolt be, hogy csakúgy mint a GTA San Andreas-ban, itt is betörhetünk majd házakba és mint a GTA Vice City-ben kirabolhatunk boltokat. A brit PayStation 3 Magazine egy 2007. augusztusában megjelent előzetesében azt állította, hogy alkalmi munkákat az interneten keresztül is vállalhatunk, illetve arról is olvashattunk, hogy különböző minijátékokkal is játszhatunk internetes oldalakon.

Módosítva: 2019. 05. 31. 11:09 ▪ Szerző: Visali
GTA IV
GTA IV
Multiplayer
Boltok
Játékmenet
Végigjátszás
Mellékküldetések
Érdekességek
Multimédia
Linkek
The Lost and Damned
The Lost and Damned
Végigjátszás
The Ballad of Gay Tony
The Ballad of Gay Tony
Játékmenet
Végigjátszás