Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

GTA IV - Achievementek és Trófeák

Összesen 50 Achievement szerepel a Grand Theft Auto IV Xbox 360 és PC verzióiban, valamint 51 darab Trófea a PlayStation 3 verzióban. Mivel a hivatalos leírások kissé szűkszavúak, ebben a cikkben bővebben kitérünk az egyes feladatok teljesítésére a bevezető után.

Míg az Xbox 360 és PC Achievementek kezdettől fogva elérhetőek voltak, a PS3 trófeák csak a 2.41-es rendszerfrissítés és az 1.03-as GTA IV óta szerezhetőek meg. Az ez előtt elmentett játékállások tehát nem támogatják a trófeákat, ezért a játékot újra kellett kezdeni azoknak, akik így jártak.

FIGYELEM: Néhány Achievement és Trófea nem szerezhető meg, ha bizonyos cheateket használsz! Ez csak az adott mentésre vonatkozik, tehát ha mégis használtad az adott csalást és meg akarod szerezni az általa letiltott Achievementet, új mentést kell kezdened.

Az Xbox 360 és PC Achievementek összesen 1000 Gamerscore-ral járulhatnak hozzá a profilodhoz, míg a PS3 verzióban bronz, ezüst, arany vagy platina trófeákat kaphatsz. Ha megszerezted mind az 50 trófeát, kapsz egy platinát is jutalmul, amit a másik két verzióban nem lehet megszerezni.

Mivel a Games for Windows LIVE és az Xbox LIVE egy és ugyanaz, az Achievementek megszerzése is ugyanúgy működik. A játék viszont mindkét változatban fentvan a LIVE rendszeren (GTA IV és GTA IV PC néven), tehát akár mindkettővel külön megszerezheted az Achievementeket.

Sztori | Mellékküldetés | Karakter | Minijáték | Játékmenet | Multiplayer

Sztori Achievementek

Ezek megszerzése a legkönnyebb, hiszen az egyes küldetések teljesítésével válnak elérhetővé, még ha nem is törekedsz az achievementek összegyűjtésére.

Off The Boat
Teljesítsd az első küldetést. Miután megérkezték Roman "villájához", megkapod.
5G

Fed The Fish
Teljesítsd az "Uncle Vlad" küldetést. Miután megölted Vlad-et, megkapod.
5G

Lowest Point
Teljesítsd a "Roman´s Sorrow" küldetést. Ha átkerültél Bohan-be, megkapod.
5G

Impossible Trinity
Teljesítsd a "Museum Piece" küldetést, utána megkapod.
10G

Gracefully Taken
Az "I´ll Take Her" című küldetés után kapod meg, amely során el kell rabolni Gracie Ancelottit.
10G

That Special Someone
Teljesítsd a "That Special Someone" című küldetést.
10G

Full Exploration
Akkor kapod meg, ha már minden sziget elérhető a játékban, azaz "legálisan" bejárhatod az egész várost. A "Three Leaf Clover" című küldetés után mehetsz át Alderney-be, az utolsó szigetre.
20G

Liberty City Minute
Ha ezt az achievementet meg akarod szerezni, akkor már a játék megkezdése előtt fel kell készülnöd, ugyanis a cél, hogy a fő küldetéseket kevesebb, mint 30 óra alatt teljesítsd. Ha ez sikerült, a legutolsó küldetés után jelenik meg az achievementet igazoló felirat.

A megszerzés érdekében érdemes folyamatosan és gyorsan teljesíteni a missziókat, az egyéb feladatokat pedig a játék végére hagyni. Ha elrontasz egy küldetést, játékbeli időt spórolhatsz meg azzal, hogy betöltöd az előző mentést. A játékban eltöltött idő a menüben lévő Stats menüpontban tekinthető meg.
30G

You Won!
A sztori teljesítése után kapod meg. A legutolsó misszió lehet "A Revenger´s Tragedy" (Deal) vagy az "Out of Commission" (Revenge), a játékos döntésétől függően.
60G

Mellékküldetés Achievementek

A fő küldetések mellett számos egyéb teendő van a játékban, és némelyikért Achievement is jár.

No More Strangers
Találkozz az összes speciális karakterrel (Random Encounters). A radar kis kék emberkékkel jelzi őket, és mindegyik küldetéseket ad számodra. Mivel néhány személy a sztori során meghalhat, csak a következőkkel kell találkoznod: Brian Meech, Badman, Mel, Ilyena Faustin, Hossan Ramzy, Sara, Pathos, Jeff, Marnie Allen, Eddie Low, Gracie Ancelotti.
5G

Courier Service
Teljesítsd Little Jacob 10 drogszállítós küldetését, amelyeket a mobiltelefonod segítségével vállalhatsz el. Ezek során véletlenszerű helyekre kell szállítanod egy-egy autót időkorlát mellett. Az achievementet a tizedik szállítás után kapod meg.

10G

Order Fulfilled
Szállítsd le mind a 10 járművet, amelyeket Brucie emailben kér. Az autólopások véletlenszerű sorrendben következnek. A tizedik jármű leszállítása után kapod meg az achievementet.
10G

Manhunt
Szerezz egy rendőrautót, és a beépített computer segítségével öld meg mind a 30 körözött bűnözőt, akiket a "Most Wanted" menüpont alatt találsz. Mindhárom fő szigeten (Broker/Dukes, Algonquin, Alderney) 10-10 bűnözőt kell felkeresned és likvidálnod, az achievementet pedig a harmincadik után kapod meg.
15G

You Got The Message
Szállítsd le mind a 30 autót, amiket Stevie kér SMS-ben. A járműveket Bohan-be kell vinned az ottani garázsba, amit a radar is jelöl.
20G

Cleaned The Main Streets
Szerezz egy rendőrautót, és a beépített computer "Current Crimes" menüpontja segítségével csinálj meg 20 bűnüldözős küldetést. Az achievementet a huszadik után kapod meg.
20G

Assassin´s Greed
Alderney szigetén egy nyilvános telefonnál összesen 9 bérgyilkos küldetést vállalhatsz el egy "The Fixer" álnevű embertől. A küldetéssorozat a "Truck Hustle" című misszió után válik elérhetővé, az achievementet pedig a kilencedik bérgyilkosság után kapod meg.
20G

Genetically Superior
Brucie a "No. 1" című misszió után ajánl versenyeket, amelyeket a telefonon keresztül kezdhetsz el. Bár összesen 9 féle verseny van, az achievement megszerzéséhez összesen 20 versenyen kell elsőként szerepelni.
25G

Dare Devil
Ez az achievement sok ügyességet és türelmet igényel. Teljesítsd mind az 50 különleges ugratást, amelyek az egész városban megtalálhatóak.
30G

Endangered Species
Kissé sokáig tart ennek a megszerzése is, hiszen mind a 200 galambot (Flying Rats) meg kell semmisíteni. A galambok egész Liberty City-ben megtalálhatóak, épületeken, földön, korlátokon - mindenütt. A kétszázadik galamb kilövése után megkapod az achievementet, és az érte járó 50 pontot.
50G

Karakter Achievementek

A játék továbbfejlesztett kapcsolatrendszerének segítségével barátokat is szerezhetünk, akik bizonyos mértékű kedvelési szint után jutalmakat adnak (angolul "Special Abilities"). Ezek egy részéért achievement is jár.

Driving Mr. Bellic
Amint a Roman-nel való kapcsolatod eléri, vagy meghaladja a 60%-ot, az unokatesó felajánlja, hogy küld érted egy taxit, ha szükséged van rá. Ha már kérhetsz Roman-től taxis fuvart, akkor kapod meg ezt az achievementet. A százalékértéket úgy lehet feltornázni, hogy Romant elviszed szórakozni, de akár némely misszió teljesítése is növelheti a számot.

10G

Retail Theraphy
Ha a kapcsolatod Little Jacobbal eléri, vagy meghaladja a 75%-ot, Jacob felajánlja, hogy a csomagtartójából bármikor rendelkezésedre bocsát némi fegyvert. Ha ez megvan, megkapod az Achievementet.
10G

Dial B for Bomb
Packie McReary speciális képessége, hogy 75%-os barátsági szint felett ha felhívjuk, kérhetünk tőle telefonnal aktiválható, autókra szerelhető bombát. Amint ez elérhető, megkapod ezt az achievementet.
10G

That´s How We Roll!
Ha a Brucieval való kedveltségi szint eléri, vagy meghaladja a 75%-ot, felajánlja, bárhová elvisz helikopterrel. Amint ez elérhető, megkapod ezt az achievementet.
10G

Liberty City (5)
Ehhez az achievementhez az összes baráttal minimum 90%-os kapcsolatot kell kialakítanod. A sztori során – attól függően hogy hogyan döntesz – Dwayne, illetve Roman meghalhat. Éppen ezért csak az éppen életben lévő karakterekkel kell 90% fölé tornázni az értéket.

Néhány esetben sokat segít, ha az adott karakterrel kapcsolatos küldetéseket teljesíted (Például Brucie esetén a versenyek és a leszállítandó autók). Emellett azonban muszáj, hogy elvidd a barátaidat szórakozni is.
20G

Minijáték Achievementek

A GTA IV-ben lehetőség van különféle minijátékok kipróbálására, mint a bowling, darts, vagy a San Andreas-ból ismert biliárd. Bizonyos rekord eléréséért cserébe achievementet is kaphatunk.

Gobble Gobble
Ez egy viszonylag nehéz achievement, sok türelmet, ügyességet, vagy inkább szerencsét igényel a teljesítése. A feladat, hogy bowling minijátékban ledöntsd az összes bábut (strike), mégpedig háromszor egymás után (turkey).

Érdemes sok játékot végigjátszani, hogy begyakoroljuk a strike-ot, azonban létezik egy trükk is, amivel nagyobb a valószínűsége, hogy egyszerre letarolod a 10 bábut. Kezdj egy új menetet, majd pontosan két lépést tegyél balra. Ezután nyugtázd a gurítást, majd egy laza mozdulattal húzd hátra és told előre a jobb analóg kart / egeret! Mindezt lehetőleg egyenesen csináld, hiszen ha ferdén tolod el a kart / egeret, a golyó nem egyenesen fog gurulni. Ha minden jól csináltál, mind a 10 bábut ledöntötted. Ezután nincs más dolgod, mint pontosan ugyanezt még kétszer megcsinálni.
10G

One Hundred And Eighty
Darts minijátékban érj el 180 pontot, három dobással. Ezt úgy teheted meg, hogy háromszor beletalálsz a 20-as szektorban lévő hármas szorzóba. Így egy dobás 3×20=60 pont, 3×60 pedig 180 pont. Ezen a képen be van karikázva, hova kell dobni.
10G

Pool Shark
Győzd le egy barátodat, vagy a bárban lévő játékost biliárdban. A biliárd szabályait bizonyára mindenki ismeri, ráadásul a számítógép alaphelyzetben a legegyszerűbb lökési lehetőséget állítja be, így akár arra is lehet hagyatkozni.
10G

King of QUB3D
Döntsd meg a legmagasabb, 10,950-es pontszámot QUB3D minijátékban. Lehet, hogy sok gyakorlást igényel, de egy egyszerű tetris-féle játékról van szó. Használhatsz speciális blokkokat is. Egyébként a 100%-os álláshoz is meg kell döntened ezt a pontszámot.
15G

Játékmeneti Achievementek

A számos küldetésen és minijátékon kívül további érdekes kihívások adják fel a leckét az elvetemült Achievement-vadászoknak. Ezek teljesítése bármikor lehetséges, bár nagy részük csak egy bizonyos játékállás után érhető el.

Warm Coffee
Invitáld be magad egy barátnő lakására sikeres randi után. Ha ügyes vagy, akár a "First Date" című küldetés után megkapod. Ha mégis elrontottál valamit és Michelle visszautasít, később bármikor elhívhatod randizni akár őt, akár a többi barátnőt. A sikeres randizáshoz tekintsd meg a Barátnők cikkünket!
5G

It´ll Cost Ya
Roppant egyszerű, ám annál unalmasabb achievement. Fütyülj le egy taxit, majd kérd a fuvart egy másik szigetre. Ha végigvárod úgy a utazást, hogy nem lépteted el azt, és a sofőrt sem sürgeted duplaannyiért, akkor meg is kaptad ezt az achievementet. Keress valami jó rádiót és hallgasd addig a zenét.
5G

Sightseer
Miután már beléphetsz Algonquin szigetére, a Fishmarket South városrészben a dokkon található Higgins Helitours-nál összesen 5 helikopteres városnézést próbálhatsz ki. Az achievement eléréséhez mind az 5 vonalon végig kell nézned az utazást. Ha már egy leszállóhelynél végignézted a túrát, oda már nem kell visszatérned még egyszer.
5G

Finish Him
A cél, hogy 4 perc alatt 10 visszatámadást (counter) hajts végre ellenfeleden. A visszatámadás abból áll, hogy védekezés közben egy elhárított támadás után közvetlen támadsz. Érdemes nagy területen próbálkozni, ahol lehetőleg sok ember járkál. Amikor az ellenfeled megpróbál megütni, térj ki, majd hirtelen nyomd meg valamelyik támadás gombot. Ekkor Niko egy kombóval leteríti az ellenfelét.
15G

Chain Reaction
Ennél az achievementnél fel kell robbantanod 10 járművet 10 másodperc alatt. Válassz valami forgalmas útkereszteződést, ahol egy dugó létrehozásával minél több autót lehet feltorlaszolni (Pl: Star Junction vagy valamelyik híd). Ha már összegyűlt körülbelül 10 autó egy helyre, biztonságos távolságból dobj egy gránátot, vagy lőj rakétákat a dugó közepébe. Ha jól csináltad, 10 másodpercen belül akár 10 jármű is felrobbanhat, megkapod az achievementet.

Létezik egy könnyebb és gyorsabb megoldás is. Az Alderney szigetén lévő Westdyke Autos szalonban 8 darab NRG-900 áll egymás mellett. Törd be az üzlet kirakatát, és állj be még két járművel, majd mehet a robbantás. Ha biztosra akarsz menni, közelebb is tolhatod egymáshoz a motrokat.
20G

Rolled Over
Át kell fordulnod autóval ötször a levegőben, mielőtt még földet érnél. Szükség lesz egy gyors autóra, valamint egy jól megdobó rámpára. Ilyet sok helyen lehet találni, de talán a legjobb választás a repülőtér. A hosszú és széles kifutópályákon remekül fel lehet gyorsulni, és sok kis tábla található ott, amelyek jól megdobnak. Nem igazán lehet pontos leírást adni arról, hogy hogyan fordulj meg ötször a levegőben; egyszerűen csak gyorsulj fel, és próbáld meg ferdén eltalálni a kis rámpákat, amik aztán a méretük miatt valószínűleg úgy dobják meg az autót, hogy az össze-vissza forog majd a levegőben.

Annyi könnyítés van a feladatban, hogy a játék számolja az átfordulásokat, így ha az egyik ugratásnál például 2, a másodiknál pedig 3 átfordulás sikerül, az ötödik után megjelenik az achievement.
30G

Wheelie Rider
Egykerekezned kell valamilyen motorral legalább 500 láb hosszan (ez körülbelül 153 méter). Érdemes valamilyen hosszú, egyenes szakaszon próbálkozni, ahol a forgalom se túl nagy. A reptér kitűnő választás, de ha nem akarunk 4 csillagot, a Star Junction, vagy valamilyen híd is megteszi.

Ha kellően felgyorsultál, kezdj el kerekelni, majd ha körülbelül 45 fokban áll a motor, csak fokozatosan adagold a gázt. Ha előre akar dőlni, akkor taposs bele, ha túlzottan meglódult, akkor pedig engedd el a gázt. Az ügyetlenebbek próbálkozhatnak Sanchezzel vagy Faggio-val is, mert azokkal könnyebb a kerekezés.
30G

Under The Radar
Át kell repülnöd helikopterrel mind a 14 híd alatt, ami Liberty Cityben található. Érdemes az Algonquinban lévő Helitours-nál megkezdeni az utat, ugyanis onnan kezdve útba esik minden híd. Amint elloptál egy helikoptert és átrepültél egy híd alatt, egy felirat tájékoztat arról, hogy mennyi van még hátra. További segítségként a radar mind a 14 hidat egy "Trophy" ikonnal jelzi.
40G

One Man Army
Ha még nem rendeztél igazán nagy vérfürdőt Liberty Cityben, ehhez az achievementhez minden bizonnyal szükséged lesz rá. A feladat, hogy 6 csillagos körözési szint alatt élj túl 5 percet (a játékbeli idő szerint két és fél órát).

A legegyszerűbb módszer, ha már a játék elkezdésekor - amikor Algonquin még le van zárva - átmész a másik szigetre. Ezért a tettért egyből 6 csillagot kapsz, és már csak túl kell élned öt percig. Érdemes a metró alagútjában menni, ott nem valószínű, hogy elérnek.

Ha azonban már minden sziget elérhető a játékban, és a One Man Army-t még nem szerezted meg, fel kell készülnöd némi tűzharcra. Ilyen esetben a legegyszerűbb módszer a következő: szerelkezz fel pajzzsal és rengeteg lőszerrel, majd menj egy TW@ netkávézóba. Ülj be egy olyan géphez, ahonnan rálátsz a bejáratra. A játékbeli interneten írd be a www.littlelacysurprisepageant.com című weboldalt, aminek a meglátogatásáért kapásból 5 csillagot kapsz. Ezután csak bújj el egy fedezékbe, és likvidáld az érkező rendőröket! A 6 csillagot gyorsan el fogod érni, de utána vigyázz, hogy meg ne halj legalább 5 percig.
40G

Walk Free
Bár könnyebb, mint a One Man Army, mégis több pontot kapsz érte, ha teljesíted. A lényeg, hogy rázz le egy 4 csillagos körözést. Ha a rendőrök aprításával elérted a négy csillagot, csak menj el jó messzire. A metróalagútban remekül el tudsz tűnni, de akár hajóval is megpróbálhatsz lelépni.
50G

Half Million
Gyakorlatilag automatikusan megkapod ezt az achievementet, amint a játékbeli pénzed elérte, vagy meghaladta a $500,000 dollárt. A missziók teljesítésével, mellékküldetésekkel és egyéb feladatokkal nem kevés pénzre tehetsz szert. Átlagos játék mellett körülbelül a sztori végére lesz fél millió dollárod.
55G

Key to the City
Ezért az achievementért jár a legtöbb pont, és persze ez a legidőigényesebb kihívás is egyben: el kell érned a 100%-os játékállást! Az ehhez szükséges feladatok listájához lásd a "100% elérése" cikkünket!
100G

Multiplayer Achievementek

A számtalan, egyjátékos módban megszerezhető achievement mellett az online csaták során is teljesíthetünk néhány komoly kihívást, amelyek közt akad egészen egyszerű, és nehéz is. A multiplayerben megszerezhető achievementek megszerzése talán nehezebb, mint a többi, hiszen itt főként más játékosokkal kell megküzdeni. Az alábbiak kizárólag RANKED módban érhetők el!

Cut Your Teeth
A legkönnyebb multiplayeres achievement. Annyi a dolgod, hogy elérd az első szintet, amihez csak $1000 dollárt kell összeszedni.

5G

Join The Midnight Club
Meg kell nyerned egy ranked versenyt úgy, hogy csak minimális sérülést szerzel a járművednek, de a szerveren be van kapcsolva annak lehetősége. Legegyszerűbb, ha helikopteres vagy motoros versenyekkel próbálkozol, esetleg összebeszélsz a haverokkal.
10G

Let Sleeping Rockstars Lie
Egy meccs során meg kell ölnöd egy Rockstar dolgozót, vagy olyan embert, aki már megölt egyet. Furcsán hangzik, de ez egy "vírus-achievement". Akkor is megkapod, ha olyat ölsz meg, akinek már megvan. Gyakorlatilag az első kill után megkapod, és az achievement mellé a zombi kinézetet is jár a karakterednek.

10G

Taking It For The Team
Egy újabb időigényes achievement. A lényege, hogy minden fajta csapatokra osztott ranked játékmódban nyerjél egyszer. A következő módokban kell nyerned: Cops n Crooks, Team Car Jack City, Team Deathmatch, Team Mafiya Work, Turf War.
10G

Teamplayer
Meg kell ölnöd 5 ellenséges embert bármilyen ranked játékmódban. Az ötödik ember megölése után megkapod az achievementet.
10G

Top Of The Food Chain
A cél, hogy pisztollyal megölj 20 embert egy ranked deathmatch során. Talán a legegyszerűbb, ha nyitsz egy játékot, és fegyverként csak a pisztolyt engedélyezed. Érdemes fejre célozni, ugyanis akár egy lövésből is megölheted így az ellenfeled.
10G

Fly The Co-op
Ez már kicsivel nehezebb kihívás, amihez szükséged minimum egy barátodra is. Meg kell döntenetek a Rockstar időrekordjait "Deal Breaker", "Hangman´s NOOSE" és "Bomb da Base II" co-op játékmódokban. Mivel igazából nem lehet elmagyarázni a teljesítéshez szükséges módszereket, három videót linkeltünk be, amelyek talán segítenek megdönteni a rekordokat.

• Deal Breaker - 7:03 - [videó]
• Hangman´s NOOSE - 2:32 - [videó]
• Bomb da Base II - 5:34 - [videó]
15G

Top The Midnight Club
Ez az achievement szinte megegyezik a "Genetically Superior" nevűvel, egy kis különbséggel: ez esetben 20 online ranked versenyen kell elérned első helyezést.
20G

Wanted
Akkor kapod meg, ha a játék során eléred a 10-es rangot, azaz összegyűjtöttél $5,000,000 dollárt. Nagyon időigényes, sokat kell hozzá játszani. Érdemes co-op módokban játszani Hard nehézségi fokon, ilyenkor ugyanis $4500 jár a teljesítésért, és $100 minden további megölt ellenségért. Akár $10,000 dollárt is kereshetsz egy meccs alatt.

20G

Auf Wiedersehen Petrovic
Minden egyes játékmódban, minden Race és GTA Race versenyen, valamint mindkét Cops n Crooks módban rendőrként és bűnözőként is nyerj legalább egyszer. Rengeteget kell hozzá játszani, nehéz megszerezni. Ez a kinyomtatható lista segíthet az eligazodásban.

Érdekes, hogy PC-n kettővel több verseny van Race és GTA Race módban, de akkor is megkapod az Achievementet, ha csak az eredeti 54-54 versenyt teljesíted.
30G

Speciális Trófea

Taking a Liberty
Ez a platina trófea csak PLAYSTATION®3 konzolon érhető el. Akkor kapod meg, ha az összes többi trófeát megszerezted már.
 
Módosítva: 2019. 05. 31. 11:07 ▪ Szerző: Ben Dover
GTA IV
GTA IV
Multiplayer
Boltok
Játékmenet
Végigjátszás
Mellékküldetések
Érdekességek
Multimédia
Linkek
The Lost and Damned
The Lost and Damned
Végigjátszás
The Ballad of Gay Tony
The Ballad of Gay Tony
Játékmenet
Végigjátszás