Lépj be, vagy csatlakozz a közösséghez!Felhasználónév:

Jelszó:
Elfelejtettem a jelszavam!

Regisztráció
Bejelentkezve szeretnék maradni
2025 ŐSZÉN JÖN A GRAND THEFT AUTO VI PLAYSTATION 5 ÉS XBOX SERIES X|S KONZOLOKRA! - NÉZD MEG A TRAILERT!
Grand Theft Auto Online Grand Theft Auto V GTA Chinatown Wars GTA The Ballad of Gay Tony GTA IV: The Lost and Damned Grand Theft Auto IV GTA Vice City Stories GTA Liberty City Stories GTA Advance GTA San Andreas GTA Vice City Grand Theft Auto III Grand Theft Auto 2 GTA London 1969 Grand Theft Auto I

GTA IV - Easter Eggs

A Rockstar Games-nek sosem kellett a szomszédba mennie humorért. Ez a videojátékokban egyértelműen meglátszik. Szeretnek gúnyolódni, így sokszor találkozunk vicces reklámokkal, beszólásokkal. Emellett szeretnek nosztalgiázni, visszagondolni korábbi fejlesztményeikre. Hogy ebből mi következik? Valójában már a Grand Theft Auto III-tól, de hivatalosan a GTA Vice City-től kezdve akadnak vicces táblák, paródiák és korábbi játékokra utaló reklámok, szobrok, objektumok a sorozat epizódjaiban. A Grand Theft Auto IV-ben is rengeteg van. A lista majdhogynem végtelen, így kiválogattuk a legfontosabbakat, amelyekről alant olvashatsz és persze egy-egy képet is találsz ezekről.

Ismert artwork-ök

GTA Talán az első érdekesség, amely Liberty City utcáit járva a szemünk elé tárulhat az az egyik épület vandálok által megjelölt oldala. Ez a Dukes Boulevard és a Harrison Street sarkán található. A rengeteg falfelirat között remekművek is vannak. Ezek az alkotások az eddig megjelent Grand Theft Auto epizódokhoz készült artwork-ök. Megtalálható itt célkeresztben lévő figurák, a néger gengszter, 8-Ball, Misty, a PCJ 600 motor, a koktélos hölgy, de még Ryder képe is. Ezek a Grand Theft Auto III, a GTA Vice City és a GTA San Andreas borítóképeiről lehetnek ismerősek.

Szív

GTA Talán a leglátványosabb az érdekességek közül rendkívül a szív. Ez nehezen közelíthető meg. Egy helikopterből kell kiugrani a Statue of Hapiness erkélyére, ami nem egy egyszerű feladat. Itt a déli bejáratnál egy tábla van kitéve, ami persze megpróbál minket elzavarni onnan, de nyugodtan sétáljunk át az ajtó textúráján. Egy üres szobában találjuk magunkat, közepén egy létra. Ezen felmászva egyre erősebb szívdobogás-hangot hallhatunk, majd felérve meg is tekinthetjük a szervet. A város szíve él, dobog.

Boldogság szobor

GTA

Nem csak a fent említett szív, de maga a szobor is tartogat meglepetéseket, nem beszélve a környékéről. Már eleve remek paródia, hogy a szabadság komoly arcú szimbólumából egy vigyori hölgyet kreáltak, akinek mosolya sokakat Hilary Clinton vidám szájállására emlékeztet. A kávé, mely a fáklya helyére került és a kőtábla, melyen a függetlenség napjának dátuma csupa római számmal van kiírva, a hónap pedig angolul már csak hab a tortán. Utóbbin egy páros rímben íródott vers is található, ennek magyar fordítása a következő:

Küld el nekünk a legfényesebb, legokosoabb, legkinteligensebb,
Epekedést, hogy szabadon lélegezhess és nyújtsd be a hatóságnak,
Nézz minket ahogy trükközve kitöröljükk vele a gazdag emberek fenekét,
Amíg meggyőzzük őket, hogy ez a lehetőségek hazája.

A bejárat előtt egy póló vehető fel, melynek elülső oldalára az van írva, hogy "Happiness is...", a hátsó oldalára pedig "land", vagyis a "A boldogság föld".

Korábbi epizódok

A televízió nézése közben felfigyelhetünk műsorokra, melyekben a korábbi epizódok városaiból mutatnak videofelvételeket. Szintén érdekes, hogy a flyUS légitársaság a reklámtábláin az eddig bejárható helyszínekbe reklámoz utakat. Algonquin-ban egy Love Fist nevű klub is van, melybe bár nem lehet bejutni mégis érdekes, mert a GTA Vice City-ben megismert rockbanda nevét viseli.  A bárokban Vice City-s képeslapokat találhatunk. A bejárható kórházakban az ülések alatti újságokon Donald Love arcképére lehetünk figyelmesek.

A televízióban egyébként a Rockstar Games egy másik sikerjátékáról, a Bully-ról is láthatunk videókat, valamint még a Grand Theft Auto IV után megjelent Red Dead Redemption című játékból is láthatunk videókat. A szövegekben a Manhunt sorozatra is találunk utalásokat.

GTA GTA GTA

Lentebb még olvashatsz párat.

Claude ruhája

GTA

Szintén a korábbi epizódokra utal, hogy Playboy X házában a ruhásszekrényből felvehető a Grand Theft Auto III főhősének, Claude Speed-nek a ruhája. Az ismerős fekete felső és zöld nadrág érdekesen mutat Niko Bellic-en. Felvenni akkor tudod, ha a történet során nem Dwayne Forge-t, hanem Playboy X-et ölted meg, vagyis csak akkor, ha rejtekhelyként szolgál majd a lakása.

Földönkívülitó

GTA

A hatalmas virtuális New York City-ből kihagyhatatlan a Central Park, amit a fejlesztők Middle Park néven alkottak meg. Ahogy a valóságban, a játékban is van a közepén egy tó. Ha ezt a magasból nézzük, vagy ha bármelyik Liberty City térképen megfigyeljük, akkor észrevehetjük, hogy az alakja egy tipikus földönkívüli-ábrázolásra emlékeztet.

 

R.I.P. graffitik

GTA

Több tömbház lépcsőházába is betérhetünk. Ezeken keresztül az épületek tetejére juthatunk fel, de aki megáll egy-két másodpercre felfigyelhet egy érdekességre. Van egy graffiti egyveleg, amelyben olyan feliratok olvashatóak, mint "R.I.P.", vagyis "Rest In Peace", ami magyarul annyit jelent, hogy "Nyugodjék Békében", "Miss You", ami azt jelenti, hogy hiányzol, "I love you", hogy szeretlek,  "Blood", ami magyarul annyit tesz, hogy "vér". Na de mi ebben az érdekesség? A feliratok között a GTA3 éra epizodjai főhőseinek nevei is olvashatóak, tehát Claude, Tommy, Carl, Toni és Vic.

A rapperek lemezei

GTA

Aki játszott a GTA San Andreas-szal bizonyára emlékszik a történetben egymást konkuráló két rapperre, OG Loc-ra és Madd Dogg-ra. Mindkettőjükől találhatunk lemezeket Niko Bellic Bohan-i rejtekhelyén.

Hírek

GTA

A városban hírközlésért felelős médiumok, mint például a Liberty Tree és a Public Liberty újság, vagy a Weazel News televíziós híradó hivatalos weboldallal is rendelkeznek a játékban. Ezekre ellátogatva értesülhetünk Niko Bellic tetteiről, illetve egyéb történésekről, amik a bejátszásokból nem derülnek ki. A legérdekesebb cikkek közé tartozik, amely Pegorino holttestének megtalálásáról szól, amelyik Gravelli haláláról számol be, amelyik Anthony Corrado, vagyis Jimmy Pegorino testőrének megöléséről tudósít, amelyikben az egyik újságíró Roman és Mallorie házasságkötésén történt tragédiáról ír, az Aiden megöléséről szóló cikk, illetve a Francis McReary meggyilkolásáról szóló hír. Van viszont egy, ami jelentős a trilógia szempontjából. Aki végigjátszotta a második epizodikus tartalmat tudja, hogy azok a bizonyos gyémántok egy szegény hajléktalannál kötnek ki. Egy hírből már az alajpjátékban kiderül, hogy a szerencsés csóró neve Mr. Kapowitz, aki 2 millió dollárra tett szert a gyémántok által és úgy döntött, hogy Vice City-be költözik és egy fegyverboltot, illetve egy alkoholboltot nyit.

Filmek és sorozatok

GTA

Azt már tudjuk, hogy a fejlesztő szeretik a filmeket és egy-egy utalást adnak a játékaikban néhányra. A Grand Theft Auto IV-ben is vannak ilyen utalások, például Bernie Creane is így kaphatta az új nevét. Egy küldetés szerepel a játékban, melnyek címe Weekend at Florian´s. A valóságban van egy film, melnyek címe Weekend at Bernie´s.

A Cluckin´ Bell-nek van egy Cluck Norris nevű reklámfigurája. A név nagyon hasonlít a Chuck Norris-ra, akit már szinte senkinek sem kell bemutatni. Ha máshonnan nem, a viccekből mindenképp ismerjük.

Gerry McReary egyik küldetésének címe "I Need Your Clothes and Your Boots, Your Motocycle". Ez a mondat Arnold Schwarzenegger-től hangzik el a Terminator 2 filmben.

Utak elnevezése

 

Liberty City úthálózata nagyon összetett. Rengeteg kisebb és nagyobb utca kapott helyet a játékban, és ami a legelképesztőbb, hogy mindnek találtak nevet a fejlesztők. De vajon honnan jött az ihlet? Hogyan tudtak ennyi nevet kitalálni? Néhány városrész útjainak nevét figyelve felfigyelhetünk érdekességekre. Algonquin szigetén a vertikálisan déltől egészen északig futó utak nevei nagyobb amerikai városokról kapták a nevüket (Albany, Bismarck, Columbus, Denver, Exter, Frankfort, Galveston.

Hasonlóan érdekes rendszerre figyelhetünk fel, ha déltől észak felé haladva olvassuk a horizontálisan futó utak neveit. Ezek kőzetek neveit viseli: Amethyst (Ametiszt), Barium, (Bárium), Calcium (Kalcium), Diamond (Gyémánt), Emerald (Smatragd), Feldspar (Földpát), Garnet (Gránit), Hematite (Vöröasérc), Iron (Vas), Jade (Jádekő), Kunzite, Lorimar, Manganese (Barnakő), Nickel (Nikkel), Obsidian (Obszidián), Pyrite (Pirit), Quartz (Kvarz), Ruby (Rubin), Silicon (Szilícium), Topaz (Topáz), Uranium (Uránium), Vauxite, Wardite, Xenotime.

Bohan városrész útjainak nagy része híres börtönökről kapta a nevét. Az Alcatraz és a Guanatanamo talán a leghíresebb ezek közül.

Al bútorüzlete

GTA

Willis negyedben van egy bútorüzlet, aminek Al´s Furniture a neve. Egy híres amerikai-olasz gengszterre lehet ez utalás. Al Capone hivatalosan egy bútorüzlet tulajdonosa.

 

 

 

Módosítva: 2019. 05. 31. 11:08 ▪ Szerző: Visali
GTA IV
GTA IV
Multiplayer
Boltok
Játékmenet
Végigjátszás
Mellékküldetések
Érdekességek
Multimédia
Linkek
The Lost and Damned
The Lost and Damned
Végigjátszás
The Ballad of Gay Tony
The Ballad of Gay Tony
Játékmenet
Végigjátszás